Präktig matlagnings-dag igår!

Först gjorde jag buljong på älgben och jag gjorde på ett nytt sätt. Hittade en gammal hederlig kokbok och läste på om buljongkok. Där stod att man först skulle rosta benen i ugnen för att få en mustigare buljong. Det har jag aldrig gjort förut men roligt att testa nytt. Så jag lade in benen i ugnen en halvtimme på så där 225 grader. De blev snyggt bruna. Och sen sa Roland att vår vän riksjaktvårdskonsulenten Daniel L också rostade ben före kok, så vi är i gott sällskap. Det blev bra, gör jag nog nästa gång också. 
 
Sen fick benen koka i vatten, rotsaker och kryddor enligt receptet i sammanlagt 4 timmar. Det blev mycket smak på den buljongen.
 
I buljongen lade jag sen bitar av älgkött och vildsvinskött som  var lämpligt till att koka till pepparrots-kött. Det är en favorit hos oss. Går bra att frysa tillsammans med buljong som sen är grunden för såsen med pepparrot. De fick koka någon dryg timme med mer kryddor och grönsaker. 
 
Kunde frysa in burkar med kött och buljong, bra att ha.
 
Grytbitar  som varit frysta tog jag upp o tinade. Jag är petig när jag skär grytbitar, vill inte ha med senor eller fett eller brosk, bara rent kött. 
Jag brynte  lök och kött och det fick koka i älgbuljong tills det var färdigt. Det blir middag idag och en omgång till att frysa för senare äting. 
 
Till slut blev det en omgång buljong kvar som jag kunde frysa till soppor och grytor framöver. 
 
Det är roligt att laga mat så här en hel dag, meditativt och gott för själen. Jag fortsätter idag med matlagningen. Passar bra när det ska ösregna hela dagen. Tog upp en stor vildsvinsskinka. Den ska bli porterstek i lagom portioner och gryta förstås. Buljongkok blir det också. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback