Umeåfamiljen på väg hit! Ja, va kul!

Dotter Malin med familj är på väg hit för några dagar på Liane! Bild från tåget. Det ska bli så roligt att få träffa dem. Vi hämtar dem i Karlstad om en stund.

Kombon dammsugarrobot o skoförvaring löst !!!

Jag hade en del ärenden i Karlstad igår. Ett av dem var att inhandla ytterligare en  skohylla Portis på Ikea. Den  kapade Roland så det blev bara en hylla kvar och så att det blev  exakt 11 cm från golv till  hyllplanet. Då går dammsugaren under och kan göra rent även under skorna. Praktiskt att ha en händig man med en uppsättning verktyg !! ;- )) Det var ju tanken att vi skulle kunna befrias lite från mödosam städning av hår från fyra hundar och en del annan lort så här på ålderns höst. Att slippa röja i hallen inför varje robotstädning underlättar rejält. Bara vi kan skärpa oss och ställa våra skor på hyllorna. Den ovan är den nya som Roland fixade igår. Den gick alltså inte att hänga på väggen eftersom det är ett element bakom.
 
Det här är den gamla Portis-hyllan som vi fick när Mattias flyttade. Den blev alltså hängd på väggen opp och ner. Den har vi haft nu någon vecka och det funkar bra. Den är så pass låg att det är bekvämt att ställa in skorna där direkt och den är så hög så dammsugaren går under och gör rent.
 

Mc-tur med kompis ;- )

Roland tog en tur med en HD idag och hade kompis  Lennart med sig.

En orkidé blommar om hos mig!!!

Det har bara inte hänt förut att en orkidé har blommat om hos mig. Jag köper ju eller får dem när de blommar. Sen slutar de blomma och jag gillar ju bladverket så jag kan fuska och köra ner  tygorkidéer i krukorna så det ska se ut som om de blommar. Men plötsligt så blommar en orkidé om på riktigt. Den har stått här i flera år och jag har ingan aning om hur den kom till huset och inte har den fått någon särskild behandling. Precis som alla andra krukväxter i vårt hus så får den ibland inget vatten på någon tid och måste liksom sloka lite innan jag upptäcker deras nöd. Så jag kan inte ta åt mig äran av denna plötsliga blomning. Så här fin är den i alla fall nu!
 

Mysig kväll ...

... hade vi ute på altanen i kväll med sommarmat och goda vänner som vi inte träffar så ofta. Massor att prata om hade vi och maten blev helt ok, traditionell med Jansson, prinskorv, sill, färsk potatis, osv. Och så jordgubbar till efterrätt och kaffe med slisk efteråt. Vi hade trevligt ända tills knotten jagade in oss. Vet inte om de är fler eller mer aggressiva i år än annars, men de biter vildsint. Inte ens fläkten hjälpte.

Idag ....

... blir det en tur till Åmål först. I kväll ska vi ha gäster på lite sommarmat. Ska bli roligt. Hoppas solvädret håller i sig, det får gärna blåsa lite mindre om vi ska sitta ute.

Årliga minnestestet! Blommorna i dikeskanten.

Jag ska komma ihåg namen på växterna i dikeskanten. Testar varje år. I år fick jag tänka efter på en del av dem.  Det  här ovan borde vara rölleka, men blir lite osäker på bilden. I verkligheten känner jag igen den. Den har en säregen doft när man gnider lite på den.
 
Daggkåpa. Den ska ju samla daggens fukt till en droppe i mitten.
 
Kråkvicker
 
Kärringtand och bredvid den borde vara en vitmåra
 
Lupin och smörblomma och vitmåra. Vitmåra kan man använda i växtfärgning, rötterna men i så fall innan den slår ut. Den ger en rödbrun färg.
 
Prästkrage och kärringtand och en liten maskros längst till höger.
 
Kom ihåg dem i år också, men det tar längre tid nu att fiska upp i minnet vad de heter. Lite oroväckande, kan det vara åldern? Fick en fin promenad med Seffrin i alla fall.

Island vann!

Och det var en helt magisk match! 2-1 till Island blev det till slut och England gjorde inte ens ett spelmål utan på straff.  Himla kul!

Jag ska se en fotbollsmatch!!!!!

Bara det är ett mirakel att jag bestämt innan att se en fotbollsmatch och att jag är förväntansfull!! Men så är det inte vilken match som helst: Island - England i åttondelsfinal i EM 2016. Det handlar mindre om fotboll än om Davids kamp mot Goliat. Island har så där drygt 300.000 invånare och verkar ha hämtat de flesta av sina spelare inom landet av namnen att döma. England har ett rejält antal miljoner invånare och är en gammal folbollsnation med starka traditioner och massor av spelare att ta av för att få ihop ett landslag.
 
Gissningsvis så är en god andel av Islands befolkning på plats för att heja fram sitt lag. (Det var 8.2 % av Islands befolkning som var där) Vi lyssnade på en inspelning av den isländske kommentatorn efter förra matchen och han var fullständigit galen. Så glad!  Hoppas Island vinner även om oddsen är tuffa!

Barnbarn lilla Lovis i Umeå ...

... har på sig mössan som jag sydde åt hennes mamma när hon var liten. Jag klädde gärna barnen i Gul och Blå`s hängslejeans och jeansjackor.  Och för att Malin skulle ha en passande mössa så sydde jag den här  för att ha när det blåste kallt ;-) . Kul att se igen i användning! Nostalgitripp! Och snart kommer dom hit. Vi räknar dagarna när vi får träffa barn och barnbarn igen.

Cyklade till Sanda igår kväll!

Släng er i väggen alla hurtiga kollegor! Jag cyklade  till Sanda igår kväll, fram och tillbaka!  Det är en mil! Asch, jag vet att ni alla spänstfenomen skulle fixa det på en lunchrast, men jag är ändå lite stolt att jag grejade hela vägen fram och tillbaka. Har inte cyklat på väldigt länge. Använde muskler som jag glömt bort för länge sedan. Jag kunde nästan höra hur de klagade på att väckas ur sin dvala. Och imorgon blir det nog ont både här och där. Glömde att stretcha förstås.
Gubben cyklade med Jazz och Hej. Jag cyklade utan draghjälp ;- ))
 
Cykelbanan går precis bredvid E 18 och  är egentligen inte en cykelbana utan en vattenledning, från vattenverket i Sanda till Svensbyn. Men när man ändå gjorde vattenledningen så var det enkelt att lägga asfalt ovanpå så det blev en cykelbana. Men oj vad trafiken på E 18 vrålar hela tiden!  Vi skulle nog inte orka bo vid ett trafikstråk.
 
Väl framme i Sanda  köpte vi  glass och tog en liten rast.
 
En kvinna kom fram och snossade lite med hundarna. Hon var med i det här sällskapet med  gamla veteranfordon. Det hade varit en träff i Norge med över 500 olika veteranfordon av olika slag, bl.a. en klubb med ombyggda lastbilar från Tyskland. Jo, Kjell, det var en Hano Mag med, bilden längre ner, en brun. Och den röda är en gammal brandbil
 
 
 
Brandblien
 
Sanda har en lång sandstrand men det var för kallt och regnigt för bad och de många tyska gästerna kollade på fotboll. Grattis Tyskland som vann med 3-0. Nästa match på lördag har vi förstått.
 
Lite äckligt var det med alla sniglar på vägen. De var så många att det gick inte att undvika att köra på dem fast jag försökte köra slalom mellan dem. Det var sniglar av alla varianter och i hundratal efter regnet. Sniglar i alla längder, tjocklekar, färger, mönster, men tyvärr mest mördarsniglar.  De verkar vara kannibaler också, små grupper av sniglar samlades och åt på de överkörda. Bläää! Skön tur blev det i alla fall både för oss och de två stora hundarna.

Tornfalken är här !!!!

Här sitter han! Vi har sett honom / henne i luften under sommaren men inte vid boet en enda gång, så vi trodde att de inte längre häckade i Oskars gamla duvslag som de gjort i flera år nu.  Men idag berättade gäster på Liane att de sett dem mata ungarna här oppe och att de med bra kamera också fått bild på två ungar i boöppningen. Vi fick se bilderna och  såg att de såg  stora och ulliga ut. Så himla roligt! Jag lyckades få den här bilden för ett par timmar sedan.

Båttur till Hängesten i Östra Silen!

 
Igår midsommardagen 2016,  lördag, så hade vi en del planer. Men de föll av olika skäl. Så vi ändade upp med en båttur i Busterbåten lite hit och dit med mobilen i högsta hugg för att kunna rycka in om det behövdes.  Himla varmt och skönt. Det var vindstilla också vilket gjorde det möjligt att åka ut på storsjön, alltså mittenpartiet på Östra Silen, och fortfarande ha en behaglig färd. Om det blåser funkar det inte att åka omkring där i stora vågor med vår lilla båt, då håller vi oss till vår egen vik. Hängesten är en mäktig klippa  och den skulle förstås ha kunnat bli en fin klättervägg om den nu inte varit naturskyddad.
 
Färgspelet blir mäktigt när man är mitt ute på sjön. Solen kom o gick mellan molnen. Det är i verkligheten inte så mörkt som det ser ut på bilden.
 
 På hemväg
 
Man ser hus efter vägen, de syns mer eller mindre bra ;- ) Det här är rätt så fint tycker vi! ;-))
 
Trädäcket i småbåtshamnen hade flergenerationsfamilj från Bryngelsbyn oljat under dagen. Det doftade gott. Fantastiskt och tacksamt att så många frivilliga lägger ner mycket arbete på att hamnen inte bara ska fungera, utan också se fin ut.
 
När vi kom hem på kvällen så lyste solen så här vackert på Tobyn och Daniels kor som betade på vallarna ner mot sjön.

Midsommar i Norrviken!

Snälla storbröder Bobo och Bill gungar sina små systrar Bonnie och Lou! En fin midsommar blev det i Norrviken tillsammans. Fint sommarväder även där!

Igår kväll midsommarafton ....

...tuffade vi iväg ut med lilla Busterbåten. Den är verkligen av de minsta i vår båthamn. Vädret var stilla och varmt men inte sol. Rätt skönt
Vi körde drag lite sakta utöver. Det syntes en del fisk på ekolodet men inget som ville hugga. Det kom några regntårar, inte många men så pass så vi fick fälla upp det lilla taket som hör till.
 
 
 
 
 
Här gjorde vi strandhugg, det såg fint ut.
 
Det blev brasa och korvgrillning till kvällsmat. Solen började visa sig mellan molnen. Vi pratade mycket om två som brukar vara med oss här, två som hör till våra somrar. De kommer framöver.
 
Hemfärden blev så där magiskt vacker som den kan bli på Östra Silen.
 
 
 

Midsommarafton 2016

Så här blev min midsommarafton 2016!
Vid lunchtid drog vi till Travrestaurangen för att kolla på loppen och för att äta midsommarbuffé med vänner. Vi blev inte rika på vårt lilla spel, men maten var himla god. Det kompenserar mycket och sällskapet var trevligt.
 
Nästa aktivitet  blev långpromenad med alla hundarna. Jätteskönt och så pass vind så att vi klarade oss hyfsat från knotten. Men fläckflugorna var grymma vid Roland och hundarna. Underligt nog så biter de inte mig.
På vägen så kollade vi lite på bygdens potatisland på Sand där några gubbar härifrån har satt potatis, någon rad var. Bengt och Kjell hade nu kupat det hela om jag minns rätt. Det är alltid lite tävling om vem som får bäst och mest. Roland pekar ut sin rad här och den ser ju fin ut, börjar blomma nu.
 
Sen åkte vi ut på sjön  med ett korvpaket, fiskade och grillade lite. Men det får bli ett eget inlägg senare.
 
 
 

England lämnar EU!

Det går väl inte att tolka resultatet av folkomröstningen på annat sätt. Landets regering kan rimligen inte gå emot folkviljan som nu med en liten marginal röstat för utträde. Jag kollade lite på rösträkningen i natt och det var en veritabel rysare, pendlande mellan utträde och stanna.
 
Jag hoppas att detta kan leda till att fler länder, bl.a. Sverige,  omprövar sitt medlemskap i den organisation EU har blivit. Den har inte mycket att göra med det EU som man gick med i en gång i tiden, inte mycket att göra med den union för fred och handel mellan fria demokratiska länder som var grundtanken från början. EU har utvecklats till att bli en sammanslutning med en toppstyrning i detalj från Bryssel. Det är en toppstyrning som utan att tveka kör över de demokratiskt valda parlamenten i medlemsländerna. Och de som beslutar och styr i Bryssel är till stor del inte folkvalda utan tjänstemän anställda av EU, tjänstemän som inte går att avsätta, men som hela tiden påverkas av de 15.000 välbetalda lobbyister som har i uppdrag från sina uppdragsgivare att ordna fram beslut som gynnar det egna företaget, den egna organisationen, det egna landet.  Det arbetas hårt bland ledare inom EU för mer överstatlighet i riktining mot ett Europas Förenta Stater.
 
Visst kommer det att bli reaktioner på det här beslutet, med stor oro på finansmarknaderna men när det har lagt sig så återgår allt till det vanliga. EU kan ju inte tippa den den här västliga ön ut i Atlanten. ;- )  EU och England kommer att förhandla fram ett samarbetsavtal istället och det kommer att fungera på alla väsentliga områden, men landet får behålla sin demokrati och sin självständighet att besluta i interna frågor.  Det finns ju länder som valt att stå utanför EU, Norge till exempel. Och det ser inte ur som om Norge har tagit stryk av det.
 
Sen måste man häpna över häpenheten över Brexit. Det uttrycks framför allt förvåning och chock över resultatet av folkomröstningen. Väldigt få analytiker i media har brytt sig om att ta reda på vad som ligger bakom folkets krav på utträde, orsaker som inte kom till igår utan som har utvecklats under många år av en känsla av maktlöshet. .  Få har förstått att de fenomen som vi nu ser är grenar på samma träd; Brexit, Trumps framgångar i USA, SDs framgångar i Sverige. Alldeles vanliga människor är trötta på att i detalj styras av ett globalt mäktigt etablissemang med politiker, tjänstemän, media och ekonomier. Under sken av att vilja ha överstatlighet för att rädda världen från krig och klimatkatastrofer så genomförs mängder av detaljbeslut som går tvärs emot vad folk i som lever i verkligheten vill ha. Och de stora frågorna, som migrationen, har man inte kommit  i närheten av att kunna lösa.
 
 

GLAD MIDSOMMAR!

En glad midsommar önskas alla..

Präktigheten står som spön i backen! 7 kilo älgfärs!

Älgfärsen i boxen var slut så jag samlade mig och malde nytt. Och jag tycker detta  är himla roligt! Minns min mamma när hon höll på med sånt här, hon var alltid så glad då och tyckte det var så roligt. Matlagning var ett stort intresse för henne och hon berättade att hon läste kokböcker när hon låg på BB. Fast min mamma skulle inte har gjort så här. Hon skulle ha gjort älgfärsen igår och midsommarstädat idag. Jag skurade igår och gjorde färsen idag. Men jag tror att hon har överseende med sin  slarviga dotter. ;- ). Min mamma är borta sedan flera år men såna här dagar känns hon väldigt närvarande och jag vet vad hon skulle ha sagt och gjort i varje moment.
 
Jag mal väl renskuret älgkött tillsammans med griskött och lök. Två gånger mal jag. Sen packar jag det i lagom portioner, platta paket, lätta att tina upp.  Det här kommer att räcka ett par månader. Vi använder det till allt; köttbullar, köttbiffar, soppa, köttfärssås. Skönt att ha färdigt över större delen av sommaren!
 
 

Agenda

De närmaste dagarna bjuder på lagom ansträngning:
 
Idag torsdag ska jag mala några kilo älgfärs. Har köpt lök och fläskkött och tinat upp en hög älgkött. Och Roland ska hämta ett par rökta rådjurslår i Nysäter hos Schoua. Det är går att frysa en del och ha till sommarmat framöver.
 
Imorgon fredag, midsommarafton,  har vi bokat in oss i trevligt sällskap för att äta midsommarmat på travrestaurangen och se travtävlingarna förstås genom de  stora fönstren.
 
Lördag blir det som vanligt mest plikter, men vi får också välkomna  gamla goda vänner, Maik o Ina o Lennart som kommer för en veckas fiske här. Alltid roligt återseende, senast sågs vi julas. Och innan dess ett par perioder  varje år sedan 1999!
 
Söndag kanske en tur  med Busterbåten på sjön med grillning om vädret är nådigt.

Barnbarn Lovis i Umeå gillar att flyga!!!

Kan tänka mig att det killar häftigt i magen att bli kastad upp i luften så här!

Vildsvinen närmar sig!

Det här lär vara vildsvinsspår. Roland såg dem på skogsbilvägen i Guttarebol, ca 400 - 500 m öster om Nolare Murstenstjärn, ¨på raksträckan.  Många spår i kors och krok på ett litet område.
Det har setts vildsvin i Risviken, i Västra Boda, i Bottnane och vi såg ett ensamt vildsvin upprepade gånger i Harnäs förra sommaren (på samma plats!). 10 svin i en grupp, lär ha setts och grisarna var i olika storlek. Och i Bottnane lär det ha skjutits en gris i förrgår. I Tegen sköts en som var skadad i naturreservatet.
I våra trakter är vildsvin nytt och meningarna är delade om det är bra eller dåligt att de blir ett inslag i vår natur. Några välkomnar dem som ett nytt inslag i faunan, jaktbart och ätbart (smakar gott!). Några är bekymrade för att de ska ställa till det med att förstöra grödor och trädgårdar. Sen är ju en sugga med ungar inte att leka med. Vi har pratat med en man som förlorat en anhörig för vildsvin. Det är inte så lätt att hantera vildsvinsstammar heller eftersom de inte ingår i viltvårdsområdena utan varje markägare bestämmer själv hur många han / hon  vill ha och kan reglera själv med jakt.
 
 
 
 

Rolig kväll i grillen igår tisdag!

Med gamla och nya vänner i grillen på Liane. Roland stekte kolbullar över elden och kokade sen kaffe i den stora kannan. Vi var som mest 10 st men några hoppade i studsmattan när den här bilden togs. Vackert väder hade vi och lite vind, så pass mycket  så myggor och knott höll sig borta. Till slut kom den stora fullmånen opp!
 Återigen hade vi gäster med olika  bakgrund. Flera hade periodvis bott på olika platser i världen, sammantaget fanns erfarenheter från Nya Zeeland, Australien, Frankrike, Holland,  Boston, Kina, Tyskland. Då blir det spännande möten. Vi hade en intressant diskussion om hur man påverkas av att växa upp med flera språk samtidigt och hur man kan växla mellan olika språk som det språk man tänker / drömmer på. Undrar om någon forskning har svar på alla frågor där.
 

Skohylla kombo robotdammsugare löste sig!!

Funderat ett tag på hur vi skulle lösa skoförvaringen i hallen så att robotdammsugaren tar sig under utan problem. Vi ville inte röja undan skorna varje gång vi släppte lös "Rut". Helst ville vi ju ha skohyllor där skorna skulle kunna stå kvar under städningen och roboten skulle ta med sig all lort under skorna.
 
 Var länge inne på att specialbeställa hyllor för så där 3000 kr. men tyckte att det var dyrt, så vi har grunnat ett tag och pratat fram och tillbaka. Idag kom Roland på att han hade en skohylla i slädskjutet kvar efter att son Mattias bodde i Stockholm på Wolmar Yxkullsgatan. Han hämtade den och så satt vi där och vred och vände på den. Till slut kom vi på att man kunde vända den opp och ner, göra två hål i den och skruva fast i väggen i lagom höjd så att det var 11 cm till golvet under den! 
 
Funkar perfekt, dammsugaren går precis under,  bara vi kommer ihåg att använda den och inte slänger skorna bredvid på golvet för det är lite enklare, man sparar ett par tiondels sekunder ;- ). Vet ju att vi är lite bekväma så där i vardagen när det är jäktigt.
 
Nu ska vi köpa en sån här Portis till från Ikea, 199 kr. Den ska vi vända,  kapa av  så den bli hälften så hög, 11 cm från golvet  och placera på golvet till höger om ingången, för där finns ingen vägg att skuva i, det är element bakom. Det blir i så fall en hyfsat snygg lösning till rimligt pris och helt ok arbetsinsats.
 
Tack Mattias för hyllan!
 
Nu ska vi börja fixa lite inför kvällens samling i Liane- grillen. Det blir kålbullar med goda vänner, gamla och nya!
 
 

Sysslat med idag måndag!

Det finns en del att göra även på sommarlovsdagar. Så här blev det idag:
 
- Startade dagen med att via skype följa barnbarn Bills paketöppning på födelsedagen.
 
- Sovmorgon förstås
 
- Nupit vissna penséer
 
- Städat lite här och där
 
- Tvättat ett par   sängutrustningar
 
- Kokat lingonsylt
 
- Krafsat fram plats i pallkragen och sått lite ny sallad.
 
- En del plikter på datorn har jag gjort undan
 
- Tänkt lite på morgondagens event i grillhuset på Liane.
 

Västergötlands museums utställning: Vad är fult?

Vi passade på att kolla in på utställningarna i Västergötlands museum när vi var på hundutställningen i Skara. Museet ligger precis vid den plats där hundutställningen var.
En utställning som lockade fram fniss hade som tema frågeställningen: Vad är fult. En hel del bidrag från privatpersoner hade lämnats in som förslag på vad som är fult. Men det går ju alltid att diskutera och det gjorde besökarna kunde vi höra runt oss.
 
De här flaskförvaringarna tog nog priset hos för allra fulast.
 
Att lägga den här varm på magen skulle bota PMS (?).
 
Boratbyxorna där är ju också rätt vidriga. Att den där pastellfärgade tröjan hängde med är lite pinsamt. Jag tror att jag har ägt en sån! ;- )) Men det var i så fall 40 år sedan och kan väl vara preskriberat vid det här laget.
 
Det var två utställningar till och de skriver jag om senare.

Hotellinredningar är ibland kitschfrosserier!

Jag kan inte låta bli att kolla och bli fascinerad. På hotell Läckö i Lidköping som vi bodde på i lördags fanns en del sköna exempel.  Kolla värstinglampan här ovan! Vem kan få idén att tillverka en glaslampa som ser ut att vara söndernupen i kanten!!??? Och som dessutom  ska se "bränd" ut vid nypmärkena!
Den här lampan ser ut som om någon haft en kopparkittel för mycket i köket och bestämde sig för sno ihop några spiskrokar också och göra en   lampa av det hela. Det går inte att spåra någon stil alls i den här skapelsen.  Ser ut som något Dracula möjligen  skulle ha haft i sin håla.
 
Gamla kungabilder är legio i kitsch. Ju mer uniformer desto bättre. Det fanns några såna här på Läckö Hotell.
 
Såna här konstruerade läshörnor ska ge ett intryck av trivsel, att man rusar ut ur sitt hyrda hotellrum för att sätta sig i en korridor och läsa medhavd bok eller de som ligger på bordet. Ha ha...! Finns inte på kartan att någon skulle komma på den tanken. Lampan är en egenartad variant. Fåtöljerna skulle jag dock gärna äga. Ser jättesköna ut. Snyggt slitna!
 
De här möblen är ju också ett unikum. Kolla de smala, nästan obefintliga benen som ska bära upp detta schabrak. Och plåthyllan under, vilken funktion har den haft??!! Den där blå-guldiga  kannan (?) är jättestor och iögonfallande, men kan knappast ha varit användbar till något annat än att se på.
 
Nu låter jag kanske kritisk till det som jag visar i det här inlägget men det är jag inte alls. Jag älskar att skrota omkring på bl.a. hotell och se sånt här som bryter alla normer i inredningssammanhang.

Lidköping i lördags

Lidköping blev det alltså övernattning i, på hotell Läckö som ligger här bredvid Stadshotellet. Det mesta var bokat i trakten, kanske pga ett gigantiskt dreamhack i Jönköping. Lidköping känns som en idyllisk liten stad med en ärofull historia. Det finns en fin stadskärna bevarad med trähus, hotellet låg i ett sånt också. Vi tillbringade lördagkvällen på Pitchers restaurang i samma hus som hotellet vi bodde på.
 
Det här är ett monument som jag inte alls känner till. Men flott var det. Vi promenerade omkring med Seffrin och fick se en del. Förr gjorde vi besök ibland i Lidköping för att handla på Rörstrand, vid fabriken. Där fanns försäljning av sånt som inte var perfekt, men felen var väldigt små så det var acceptabelt att handla.  Numera är fabriken nedlagd så vitt jag begriper och kvar finns ett museum. Men det var stängt, inget vi besökte.
 
Såna här fina träkvarter har Lidköping.
 
Gissar att det är spannmålsförvaring. Det är ju fina jordbruksbygder runt om här.
 
Jag gillade namnet på det här kafét också. ;- )) Fast vi var inte inne, det var stängt.
 
Generösa öppettider ! Senare idag blir det mer från lite speciella utställningar på Västergötlands museum som vi besökte.
Kyrkor tog jag inga bilder på men det finns enligt kartan ett 30 tal medeltidskyrkor på ett rätt begränsat område runt Lidköping, Läckö, Skara. Det var väl Dag Stålsjö som utnämnde de här bygderna till Sveriges vagga, inte Mälardalen. Lämningarna är hur många som helst från tidiga bosättningar o framåt.

Avslut söndag!

Det var en fantastisk kväll när vi kom hem från Skara. Seffrin o jag tog en lång promenad runt Liane och det var precis lagom mycket vindpustar för att knotten skulle hålla sig borta! Vackert med fågelsång och blomprakt i dikeskanterna. Vi behövde röra på oss bägge två, det mesta av dagen har vi ju tillbringat stillasittande i bil och på utställning.  Det är mysigt med hund och nyttigt också för man kommer ut på promenader.
 
I morgon blir det mer bilder från utflykten till Skara. Vi åkte alltså neröver redan i lördags för att övernatta i Lidköping och så vidare till Skara igår söndag.

Marie Gadolin dömde Seffrin i Skara idag

Marie Gadolin dömde Seffrin på utställningen idag i Skara. Han visade sig jättefint och hon tyckte han hade ett fint förbröst och trevlig mentaitet. Men samtidigt så tyckte hon att han var lite otypisk för strävhårig tax genom att han var stor för rasen och att han inte har så yvig päls så han fick ett godkänt men inte mer. Vi valde Seffrin just för att han har en päls som inte är så spretig, bra i jakt att inte snö fastnar i tassarna /undersidan  och så är han trimningsfri vilket är bekvämt. En stor och kraftig tax ville vi ha eftersom terrängen han jagar i är tuff, med skog och berg. Seffrin är kraftig med rejäla muskelfästen, men han är inte alls tjock. Vi är jättenöjda med vår hund han är som vi ville ha honom. Förutom att han fysiskt är en bra hund så är han på väg att bli en riktigt bra jakthund. God jaktlust och hänger i, söker ut och har ett bra skall. Om han får jaktmeriter så småningom kanske vi testar att ställa ut honom igen för att eventuellt få en högre valör på bedömningen. Maries kritik var saklig, inget att klaga på, men olika domare värderar olika. Just nu är det inte viktigt.  Men det var himla roligt att träffa Seffrins alla kullsyskon, deras ägare och uppfödaren Gunilla Boman Hellsten Mariestad. En fin dag har vi haft.
 
 
 
Här är Seffrin och alla kullsyskonen inne i ringen.

Steg för steg sätts folkstyret ur spel inom EU

Kloka ord från Lars Bern som gång på gång genomskådar maktmissbruk;  ekonomiskt och politiskt

............"Det västliga politiska etablissemanget har haft sådan brådska i sitt imperiebygge att man bortsett från mannen på gatan och vilka önskemål han har. Demokratin – folkstyret har fått stå tillbaka för brådskan i skapandet av den nya integrerade västliga hegemonin. En etablerad politikerklass med starka gemensamma egenintressen har slutit sig samman med den ekonomiska eliten över huvudet på sina väljare. Över hela västvärlden jäser det folkliga missnöjet över att vanliga medborgare tappat sitt inflytande. Det politiska etablissemanget väljer att i fråga efter fråga undvika demokratisk förankring av politiken. Stora förändringar av människors villkor drivs igenom med hänvisning till överstatliga beslut. Det svaga demokratiska inflytandet via EU-parlamentet kompenserar inte på långa vägar för det urholkade nationella väljarinflytandet.

När väljarna reagerar genom att välja nya politiker som går i opposition mot etablissemanget, då reagerar det gamla etablissemanget genom att manipulera den demokratiska beslutsprocessen så att folkviljan inte skall få något genomslag. I Sverige har detta ett namn – Decemberöverenskommelsen, som visserligen sägs vara bruten men fortfarande är tillämpad av sossar och moderater. De folkliga missnöjespartierna växer som svampar ur jorden inom EU och etablissemanget från vänster till höger går samman för att hindra dem från att få sitt legitima demokratiska inflytande."

 

Här är adressen till Lars Berns sida, länk går inte att skapa tyvärr.

https://anthropocene.live/2016/06/17/vastvarldens-forlorade-heder/

 

 Jag hoppas ju på ett Brexit som kan inspirera till ett Svexit, dvs ett svenskt utträde ur den alltmer förlamande Europeiska unionen. Eller om man inte lyckas med ett utträde, åtminstone en omförhandling av avtalet med EU så att vi kan säkra  det demokratiska styrelseskicket i vårt land.  Den regering vi har idag går tyvärr åt helt motsatt håll. Statsministern har nyligen deklarerat att han vill ha ett mer överstatligt EU, mer makt över Sverige från Bryssel.  

 


Tränat på midsommaräting o firat sommarlov!

Det gjorde vi igår kväll fredag tillsammans med vännen J. Och det blev också ett firande av att mitt sommarlov börjar nu. Det var länge sedan vi träffade J.  och det fanns massor att prata om. Midsommarmat blev det med sill och färsk potatis, tonfisk till mig, egen sallad och dill och gräslök. Ja o gräddfil förstås. Vi som inte skulle köra bil kunde testa närproducerad snaps från Nordmarkens bränneri i Holmedal. Den är så god att till och med jag kan dricka lite, i alla fall ett halvt glas. Annars nobbar jag snaps för jag tycker smaken är för arg. Men den här är mild i smaken som Svendborg Gylden.
 
Jag önskar alla andra i skolan, kollegor och elever ett riktigt skönt sommarlov med massor av sol och värme och lata dagar för återhämtning! Vi  ses igen nästa läsår, då jag siktar på  att jobba 40 % = två dagar i veckan, måndag och onsdag.

Vilken måltid! Vilka nya bekantskaper!

Vi är väldigt glada för våra gamla vänner, uppskattar dem mycket och de har kommit att betyda allt mer genom åren. Men ibland träffar vi nya människor med helt andra erfarenheter än våra egna och det blir spännande. Om de sedan har ett gediget matintresse så blir det inte fel.  Ett sällskap på fem tyska pensionärer träffade vi igår kväll, det blev många skratt och många historier ur verkliga livet. En av dem  hade varit chef på tyska konsulatet i Peking i fyra år och en annan hade verkat som chefsveterinär i Mongoliet för att lära ut hur landet skulle ta hand om de många tyska nötkreatur som landet importerade. Alla var högskoleutbildade inom lantbruk och hade jobbat med det.  Häpp!! Det fanns gott om samtalsämnenn ända fram till EM-matchen började och vi drog  hem för att kolla var Löw hade händerna i kväll ;- ) . Vem behöver fotbollsintresse när ett lag har en så primitiv coach!??? Ha ha... gissar att ett antal kameror följde honom och inte spelet. (Asch,  jag skojar, det blev allt sängen tidigt, matchen följde vi inte till slut, såg en snutt i början. Så länge vi kollade så höll Löw händerna i styr)
Massor av plockmat till gott vin och gott öl. Vid ägghalvorna en god sallad med kinesiskt stuk. Alltsammans så fint upplagt också. Varje tallrik ett konstverk.
 
Hemgjord potatissallad och rökt fläskfilé.
 
Hemgjord leverpaté
 
Två sorter av deras hembygds ostspecialiteter och hemgjord sallad med lök och oliver.
 
Och vi fick två egengjorda receptböcker med recept på fiskrätter.
 
 
 

Rullmarkis på plats!

Idag torsdag kom herr Skogsström med den beställda rullmarkisen. Vi upptäckte ju att solen lyste in på altanen och bländade från väster. Lars-Åke tog mått och ordnade en rullmarkis i samma tyg som den varnliga markisen. Den blir helt perfekt på plats.
Tack, tack för fint jobb!

Fin badbild, barnbarnen i Umeå!

De två äldsta barnbarnen i Umeå har badat redan. Fast det ser kallt ut! Gissar att det är det också om det är i Umeälven eller i Östersjön.

Tack för fina presenter!

 

Examen idag onsdag.

 
Vi har haft examen idag i grundskolan f - 6  Nordmarkens skola i Årjäng. Jo, vi kallar det fortfarande för examen fast det numera inte handlar om att examineras i sin årskurs. Skolavslutning har blivit ett allt vanligare uttryck kanske. Föräldrarna hade  samlats i sporthallen först och så tågade eleverna in klassvis med svenska flaggan.  Det är festligt  med alla fina kläder och förväntningar även om det var högtidligare  när vi fick ha avslutning i kyrkan. Då kändes det rätt att ha folkdräkt, vilket många av oss personal hade. Men det funkar inte med  folkdräkt i en sporthall. Nu spelar det ingen  roll vad vi lärare har på oss. Barnen sjöng fantastiskt bra och gjorde ett fint program med rörelser till också. Man blir  rörd över deras engagemang och entusiasm. Och den Blomstertid satt som gjuten.  
 
Många familjer med flera generationer var med och kollade, föräldrar, småsyskon,  storsyskon, far- och morföräldrar osv. Roligt att så många kommer på en dag som för barnen är viktig och stor. Det är trevligt att få chansen att prata med åtminstone några en sån här dag. Några klasser hade redan gjort klassavslutning någon kväll tidigare och man skildes åt efter avslutningen i sporthallen. Andra återsamlades i klassrummet för gemensam avslutning. Vi personal blev bjudna på smörgåstårta när både låg och mellan haft sina avslutningar och avtackningar från skolledningen. Nu är barnen lediga för sommarlov, men för personalen återstår några arbetsdagar. För mig ser det ut som om detta inte är min sista examen i lärarlivet fast jag fyllde 65 förra året. Jag siktar på att jobba vidare 40 % nästa läsår, måndag och onsdag, om hälsan står bi. Fortfarande tycker jag att jobbet är roligt och går alltså på någon sorts långsam  "avvänjning" genom att trappa ner arbetstiden år för år. ;- )).
 

Växte genom taket ...

... gjorde den här nästan. Det är en himla gammal krukväxt med sin alldeles speciella historia.
 
Yngste sonen Mattias bodde i Norrköping för länge sedan och jobbade med att göra dataspel där. Sen kom första jobbet i USA, i LA för så där 15 år sedan. Vi åkte till Norrköping för att hjälpa honom att röja ur lägenheten och ta med hem sånt som han inte skulle behöva mer.  Bland detta fanns just den här växten som jag tror är en bananplanta men jag är osäker. Sen har den bara växt och växt, lite varje år. Till slut slog den i taket och började böja sig för att klara av det. Jag pratade med bekanta hur man kunde göra och bestämde mig för att helt sonika kapa den och se om något nytt växte ut, nåt som inte skulle nå upp till taket på länge.
 
Och minsann, efter någon månad så sköt det ut ett skott på stammen. Bild ovan från före och bild nedan från nuläge. Den är alldeles lagom nu. Gäller bara att skydda den från gnaglystna valptänder. Hittills har det gått bra.
 
 
 

Toyota Yaris hybrid....

 
...funderar fortfarande på om det ska bli min "döbil", den där bilen som ska bära mig de sista åren fram till färdtjänsten tar vid. Bilen som  i så fall ska vara precis som jag vill ha den, inte några kompromisser den här gången.  Yaris hybrid,  automatväxlad,  ny, med inbyggd GPS, backkamera. silvermetallic. osv,

Rundvandring runt huset!

Här bor vi sedan 1977.  Roland byggde huset  då och yngsta barnet, Mattias, föddes det året. Såna här fina skyltar med gårdsnamn gör Bertrand i Snarkil. De finns på många ställen i Sillerud. Trädet till vänster är en lönn,  ett skott hämtat från föräldrahemmet i Bäck, den borde beskäras. Under den är det syrener.
 
Här är lite närmare huset. Färgerna är så skarpa så de ser photoshoppade ut, men det är de inte alls. Det var bara en sån dag. Vajern som ses i luften till höger är alltså hundarnas lina. När de är inne så kan vi släppa ut dem direkt på den här löplinan för att göra sina behov. Den fäster till höger i ett träd och sedan på verandan.
 
Om man är snäll kan man säga att det är lummigt runt huset. Annars kan man också hävda att det är igenväxt. ;- )). Så mycket tuktade trädgårdsland blev det inte, men tuja, idegran  och en del andra buskar. Perennerna på var sida om trappen blommar inte just nu. Det är mest lysing.
 
 
Men blommorna i amplarna och under fönstren lyser upp och är snigelfria.  
 
Några perenner finns det och de är som finast nu.Tacksamma för de kommer tilbaka år efter år utan annan omvårdnad än att krafsa bort vinterståndarna och lite ogräs på våren.  Här syns blågull (säkert eg ett ogräs) daglija, akleja och iris.
 
Snyggare bild på dagliljan. Perennerna tog jag med hemifrån Bäck förstås.  Mamma hade massor. Fast pionerna och den vackra orange vallmon  har inte överlevt.
 
På den här sidan är altanen och här blommar kaprifolen, en gammaldags som som luktar gott.. Spirean under har blommat över.
 
En blå syren har överlevt här, fast den pirar lite och under den finns iris igen. Framför irisen ett ogräs som jag inte vet namnet på, men den blommar fint under sommaren.
 
Några vita syrener har också överlevt än så länge. De kommer från Sättere för länge sedan. Som sagt så mycket vältuktat och prydligt blev det inte runt vårt hus, men mycket blev det! ;- ) . Tur att vi inte bor i ett villaområde och måste hålla ordning

Fikon i konjak - hemgjorda!

Förr gjorde vi alltid den här desserten på konserverade fikon i plåtburk. Men sedan flera år tillbaka har vi inte hittat dem i någon enda butik. Senast var vi extra till Töcksfors och letade men förgäves. Tänkte till slut att man kanske kan testa de här, torkade mjuka fikon. I kväll efter sparrisen så var det premiärförsök.
 
Så här gjorde jag. Först klippte jag bort de små skaften, de är så hårda och oaptitliga.  Sen stekte jag fikonen i rejält med smör, jag tog extrasaltat.
 
Man ska steka dem inte bränna dem som jag gjorde här. Sen på med grovmalen svartpeppar, rätt generöst. Fikonen ska steka med pepparn på.
 
Sen på med honung
 
Därefter någon konjak eller brandy. Jag frågade försynt om jag fick ta Asbach Uralt men det gick inte. Den här fick duga. Har ingen aning om vad det är för brandy. Men med konjak i så ska det koka lite. Alkoholen får gärna gå bort, det är aromen man vill åt.
 
Till slut ska det vara Grand Marnie likör. Men det hade vi inte så det fick bli en annan citruslikör. Och nu får det inte koka mer, den här alkoholen ska vara kvar. Men det ska inte vara några mängder bara spetsat lite.
 
Och detta blev minst lika bra som med konserverade fikon!!! Serverades med vanlijglass och vispgrädde. Kul att vi har fått tillbaka en favvodessert!!

Sparrisfrossa och en kopp kaffe med Asbach Uralt!

Otroligt lyxigt med frossa på vit sparris som kom igår.  Sparrisen ska sköljas noga och skalas ännu noggrannare, kokas i så där 3 - 5 minuter i saltat vatten. Till den blir det skinka och hollandaise / smör. Och ett vitt vin som vi fick idag.
 
Och till kaffet efteråt en liten Asbach Uralt, kom också igår. En ovanlig lyx som jag tror att man inte kan köpa i Sverige. Vi har ett oförglömligt minne med just Asbach Uralt men det ska jag inte berätta här. Det är nog preskriberat nu så där 30 år efteråt.

Barnens vårdträd på Liane

Våra barnbarn och deras små släktingar / vänner som varit på Liane har fått ett eget vårdträd var,  en kastanje från Harlegan.  Här är Lovis träd
 
Här ovan är Lous träd
 
Isaks träd
 
Elias träd
 
Bonnies träd
 
Bobos träd
 
Billies träd
 
 
Bills träd
 
Alla träd finns på plats, växer och frodas, träramen runt varje träd finns förstås där för att skydda från "attacker" från robotgräsklipparen Einar.  Vi har planer på att ta en bild på varje barn vid det egna trädet varje år för att se hur båda växer. Vid någon tidpunkt borde barn och träd bli lika stora. Undrar när den kommer att infalla?
 

Potatisen är på väg!

Roland har ju satt någon rad med potatis i det kollektiva potatislandet på Sand. Ett antal av bygdens män har alltså påtat ner någon rad var här, hackar och rensar lite vart efter och hoppas få skörda lite färsk potatis framöver. 
 
 
 

Smakfull inredning!

Kombon tapeterna och dörrarna är så fin och välvald!
 
De här stolarna med fårskinn är inte bara vackra utan också sköna att sitta på. Bilder från gårdagen hos goda vänner. En del människor är duktiga på att få till färg och form i sitt hem och vågar använda starka färger också. Jag kan bli avundsjuk på såna här talanger, vågar inte riktigt ta ut svängarna så det blir mest vitt.

Vilken god mat!

Det fick vi igår kväll!
Förrätt med bubbel och hembakat fröknäcke, hemrökt ren och kotlett och annat kött. Små goda inlagda gurkor och någon honung. Till det anklevermousse! Nyhet för oss.
 
 
Osäker om det här med kött och potatis heter Biff Rydberg eller nåt men gissar att det är så. Här med stekta tärningar av älgfilé, potatis, bernaise och grönsaker. Himla gott var det.
 
 Äggulan som erbjöds till avstod jag som har problem med rått ägg, men Roland övertog glatt den och ytterligare någon. Desserten var också god och välgjord men den fick jag inte med, då var vi inne i något resonemang. God mat och en trevlig kväll blev vi bjudna på av goda vänner. Vi tackar för det

Nu kl 05.10 lördag morgon!

Och jag som tyckte att + 4 grader häromdagen var kyligt. Nu är det nästan frost. Ser ut som om vi har fått sena järnnätter! Kan alltså ha varit frost tidigare under natten. Nu går temperaturen upp så sakta när solen kommer fram.  Undrar om salladen har klarat sig ????

Nypa vissna penséer varje dag!

Penséer måste rensas varje dag från vissna blommor annars slutar blomningen. Jag plockar ideligen bort visset och det är inte alls tråkigt. Det är kontemplativt, rogivande. Och penséerna belönar genom att blomma länge och rikligt.

Lilla barnbarn Lovis i Umeå kramar dockan!

Pigg igen efter några dagars feber. Dockan ser ut att vara en sån där fin Waldorfdocka, stoppad med ull för att ge värme tillbaka  åt den som kramar.

Inte så varmt just nu kl 06.30 på morgonen!

Nätterna är rätt kylslagna, så där + 4 grader bara! Det innebär att sovrumstemperaturen blir behaglig som synes.
Man brukar tala om järnnättera med frost i början på juni, men de borde rimligen vara över nu den nionde i månaden.  

Till Döverud igår kväll!

Det är fint att gå till Döverud med hela hundflocken på kvällarna. Lupinerna blommar i mängd i fantastisk färgprakt. Och här finns den allra rödaste nyansen i färgskalan. Jag skulle ta en bild på lupinen till vänster men Seffrin parkerade sig framför så han får väl vara med. ;- ). Han och de andra tre vuxna hundarna har änglars tålamod med den bråkiga hundvalpen Hambo!  Hambo biter dem hela tiden men de tar inte igen med honom för de betraktar honom som valp så han får hålla på! Det är bara hans pappa Jazz som knövar ihop honom någon gång ibland. Vi gissar att det ändrar sig när Hambo  blir könsmogen.
 
Det är vackert  när senkvällens sol letar sig fram mellan trädstammarna.
 
Till vänster här finns en gammal jordkällare. Den funkar säkert fortfarande. Det var härifrån   prästen   F. för länge sedan tyckte om att se solnedgången. Hans son K. F. föredrog att se den nedåtgående solen stående i båten i viken då han kunde se Silleruds kyrka på långt håll.
 
Vid Döverud doftade det gott i kvällen av nyklippt gräs och överallt lupiner.
 
Till slut blev det alldeles vindstilla och då jagade knotten hem oss. De kom i svärmar.

Nuläge i pallkragarna!

Så här är det i pallkragarna just nu. Gräslöken tar vi av rätt mycket så den är lite mager just nu, men det kommer mer som jag har sått där bredvid. Persiljan som planta och dill närmast också planta klipper vi mycket av men den är fortfarande frodig. Nysådd dill kommer mitt i pallkragen. 4 olika  sallandssorter är plantorna, vi äter varje dag och den är kanongod. Och så kommer det nysådda längst till höger. Snart ska jag så mer som ska kunna skördas senare. Det gäller att så nytt med några veckors mellanrum så att det går att skörda hela sommaren. Pallkragen är ju inte så stor men det ryms tillräckligt för oss två.
 

Varje dag hundpromenad med vackra vägkanter!

Vi försöker ta en långtur med hundarna varje kväll och lupinerna är fantastiskt vackra i vägkanterna, hela vägen!
 Jag vet att man ska betrakta dem som ett invandrat ogräs som tar över allt annat. Men jag tycker ändå de är fina. Det finns stora områden som inte har några lupiner alls, åtminstone än så länge.
 

Nationaldagsfirande här på altanen!

I all enkelhet firade vi nationaldagen på altanen med sill och färsk potatis och jordgubbar till efterrätt. Lite midsommarrepetition. I all enkelhet, bara vi två.

Premiärtur med Rut!

 
Rut är nu invigd, vår robotdammsugare! Lite kluring med inställningar är det fast den enligt jämförande tester skulle vara lättbegriplig. Hon jobbar snällt en timme sen går hon in för laddning. Hur länge hon laddar har jag inte kollat. Rent och fint blir det i alla fall. Nu planerar vi att fixa till det så hon kan ta fler rum än bara vardagsrum / kök och datorrum. Just nu röjer Roland i sovrummet så hon ska kunna ta det.  Och tänk hon går in i hörnen och gör rent eftersom hon har två hörn. Nu ska jag bara klura färdigt på skohyllor som hon kan jobba under.. Den här gången tog vi helt sonika ut alla skor och skomattor.
Den här första turen fick hon göra när vi var i närheten, mest på altanen och inne. Men sen ska hon få jobba när vi är borta, för hon väsnas rejält.
 
Uppdaterat efter sovrumsturen: Hon klarar det mesta men fastnar gång på gång i de här stagen som gör att sängen kan lyfta. Men det måste gå att ställa sängen på nåt så den blir lite högre. Det är inte mycket som fattas för Rut ska gå in under dem
 
Uppdaterat efter att jag skurat under sängen! Asch man behöver inte ställa sängen på något för att få upp den. Det räcker att hissa opp sängen i max högläge, då åker de här stagen opp och lämnar god plats för Rut under sig.

Barnbarn Lovis i Umeå firar Nationaldag!

Hon har på sig den linneklänning som jag sydde åt hennes mamma Malin  när hon var liten, och så tillhörande mössa. Det är röda broderier på linne.

Söndagsmiddag hos son Mattias!

Han bor ju i Seattle, gift med en japanska och omgiven av japanska släktingar. Värmbölja har man just nu och då blev det gemensam middag i svalaste huset och det var Mattias. Japansk mat förstås.

På sjön Östra Silen igår kväll söndag

Det var ju en av de här få fina dagarna, varmt och soligt, ingen kraftig vind och Busterbåten var sjösatt. Då vill man ut på sjön och njuta av  den vackra naturen som vi har runt oss. Det blev en långsam båttur.
Vi landade på den här välkända stenen där vi suttit så många gånger förut. Nu var vi fyra stycken. Vi pratade förstås  om två som fattades den här gången men som kommer att vara med framöver.
 
Dagens grillning blev lätt förkokt potatis till stekning, kotletter och grön sparris.
 
 
Vi gjorde ett experiment; förkokade några kotletter innan för att grilla här, några kotletter grillade vi som vi brukar göra, dvs direkt på plats utan att ha förkokat. Sen berättade vi vad vi tyckte och jag tänkte att vi skulle avgöra vilket som var bäst. Men det blev två som gillade förkokta bäst och två som gillade direktgrillade bäst. Jag tänkte det kunde vara smart att förkoka lite på fläskkött för det vill man ju ha genomstekt. Men det är inte säkert att smaken vinner på det.
Vi satt länge och åt och pratade mådde gott i den ljumma kvällen.
Till slut blev det hemfärd och det var magiskt vackert på Östra Silen med kavlugn sjö och färgspel i den nedåtgående solen. Vi tuffade sakta framåt och var hemma bortåt 23.00. Det var så fint, inte många såna här kvällar blir det på en sommar. Det gäller att ta vara på dem.
 
Nationaldagsfirandet är inte spikat än mer än att vi har i alla fall  införskaffat sill och färsk potatis. Roland "offrade sig" och tog HD:n till Årjäng igår för att köpa den färska potatisen.....ha ha! 
 

Barnbarn Lovis i Umeå vattnar blommor!

 

Brisket - premiär!!

Oxbringa grillad på Texasvis fick vi bl.a. Det var bara så otroligt gott och så omsorgsfullt tillagat av Magnus med hjälp av andra. Nu gick tiden  undan med trevligt umgänge så vi hann inte be Magnus att berätta hur han gjort, mer än att vi förstod att det tagit lång tid.

Men jag googlade på brisket och fick direkt fram Jonas Crambys variant. Han är en duktig matlagare  och en prisbelönad krönikör som vi har träffat några gånger tillsammans med son Markus. Så  här gjorde han sin brisket.

Du behöver: En hel bit oxbringa (helst med fettkappan kvar), 1 dl rapsolja, 1 dl vitvinsvinäger, 4 matskedar milt chilipulver, 1 tesked cayennepeppar, 1.5 teskedar svartpeppar, 2.5 teskedar vitlökspulver, salt, ett briochebröd, fransk senap, inlag rödlök (recept hittar du här).

Så gör du: Gör iordning grillen för indirekt värme. Blanda de torra kryddorna och gnid in köttet innan du du lägger det på den delen av grillen som inte har glöd under. Om du har fetkappan kvar lägger du denna neråt. Under köttbiten placerar du sedan ett fat med vatten så att det inte ska bli för torrt. Släng på en näve mesquite på glöden och lägg på locket. Blanda oljan med vitvinsvinägern och de torra kryddorna som du har kvar efter att gnidit in köttet. Pensla sedan köttet en gång varje kvart. Flytta runt det så att det blir jämnt tillagat. Kasta på ett par nävar mesquite en gång i halvtimme. Lägg på mer kol när det behövs. Fortsätt sedan så i två och en halv timme. Då tar du upp köttbiten utan att ta hål på den och klär in den i folie. Lägg tillbaka på grillen och låt tillagas, utan rök, i två timmar till. När köttet är färdigt tar du ut det och låter vila medan du grillar det skivade briochebrödet ett par minuter. Bred senap på den, skiva köttet tunt och toppa med den inlagda löken. Kom ihåg att det ska vara en massa kött till lite macka.

 
 Om en stund åker vi ut med Buster-båten och goda vänner!

 

 

 


Bilder från besök i gamla affären på Furnäs igår.

Igår öppnades alltså den gamla affären på Furnäs upp med visning av gammal inredning och gamla varor. Det erbjudandet blev en succé med så där 400 besökare från 10.00 - 16.00 igår.
Reklamskyltar i plåt. Och skylten som skulle påminna om att vi började med högertrafik i Sverige. Kanske  1967 kanske?
 
 
Cyklar var en stor försäljningsartikel på 50 talet. Tor lär ha sålt 12 stycken på en dag vid något tillfälle. Några gamla finns kvar. En hade varit polleterad. Det betydde att man åkte själv tåg och kunde skicka med cykeln som förvarades i en godsvagn under tiden. Man kunde göra så med väskor också. Vid tågbyten så kördes bagaget av tågpersonal mellan tågen, Lyxigt tycker vi nog idag när vi släpar på väskorna själva.
Godisförvaringen är från tiden. Den visade slisket på ett väldigt aptitretande sätt.
 
Förr så skrevs det upp som handlades och vem som köpt och om det var kontant betalt eller på kredit. Kreditköp var nog legio för de flesta.
 
Olika räkneapparater krävdes för att få fram slutsumman som skulle betalas.
 
 
 
Furnäs som det ser ut idag. Butiken var längst till vänster, det låga utbygget med ingången i hörnet. Gamla tiders lanthandel var inte bara en plats för inköp utan också en träffpunkt, man fick en pratstund med andra kunder och med handlaren och man kunde inhämta nyheter.

Idag blir det inga blogginlägg eller facebookinlägg ...

... hos mig. MIna tankar kommer att befinna sig på annat håll under lördagen. Återkommer söndag igen.

Gamla affären på Furnäs!

Fina Furnäs är här! Rolands lilla byggfirma har lagt nytt tak på huset och imorgon lördag 10.00 - 16.00 ska den gamla butiken öppnas för visning och nostalgitripp för den som önskar göra ett besök. Vi var där i kväll och tjuvkikade lite på gamla grejer som är kvar sedan 50-talet. Allt från blå tyggymnastikskor till gamla julsaker och karamellstrutar. Sven som jobbade i affären då kommer att vara med och kanske göra gammaldags karamellstrutar.  Ett besök rekommenderas för den som vill göra en djupdykning i sin barndom eller bara kolla hur det var förr.
 
Vi var inbjudna till lite äting och att prata bort en stund med ättlingarna till Tor Axelsson som drev affären som ett mycket framgångsrikt företag på sin tid Framlidne Tors söners,  Kjells och Jans,  barn och barnbarn är med för att förbereda för morgondagen. Det är hur trevligt som helst att träffa människor med olika erfarenhet och bakgrund. Och tänk jag fick träffa en dam som hade ursprung  från min pappas hemtrakter i Värends Nöbbele. Vi hade hur mycket som helst att prata om från Värnlanda Gård till Ingelinge hög!!! Ibland spelar slumpen oss spratt.  Kvällen bara försvann i glatt prat och umgänge med både gamla minnen och nytt. Himla fin kväll med värme och vacker utsikt över Bäcketjärn. Myggen kom inte förrän på slutet.
 

Nytt på ICA Sillerud i Svensbyn

'
Nu är hela butiken omgjord och moderniserad. Här var tidigare grönsaker, ost och godisdisk
 
En del montrar har hamnat på tvärs mot förut.
 
 
Nu kom den riktiga frysen, den skulle vara så här lång. Bakom syns ingången till personalavdelning och till höger mejeriprodukter.
 
Kyldisken är välsorterad. Här är färsk hummer!
 

Agenda

Sovmorgon och lång frukost på altanen.
 
Gubben klipper gräs här och där
 
Jag har administrerat mig själv och lite till med dator på altanen också förstås (fast nu blir det för varmt trots skuggan från markisen!)
 
Ska handla ett par nödvändigheter på ICA Sillerud, jag har beställt en del varor som ska hämtas.
 
Städning blir det på olika ställen i eftermiddag / kväll.
 
Kokning av ingefärashots
 
I kväll är vi bjudna på äting med goda vänner och några nya bekantskaper.
 
(Känner mig som en riktig "Må- bra - terroristt" när jag skriver såna här inlägg, men jag har ju inget att klaga på i mitt  eget liv liksom. Tacksam för allt gott är jag, för vänner, jobb  och familj ;. )  Och nu är ju till och med vädret fint! Det brukar inte bli så många så här fina dagar på ett år, så det gäller att ta vara på det.)

Postbil utan AC!

Just nu kom postbilen förbi.
 
Jag sitter bekvämt här i skuggan på altanen med utfälld markis och lite fläktande vindar  runt mig och jag ser den gula bilen passera. Termometern i solen visar på + 45 grader, men hos mig här i skuggan är det lagom än så länge innan solen ligger på från söder.. Vågar inte ens tänka på hur varmt det kan vara i postbilen som saknar AC. Kan nog tycka att det är lite ynkligt av posten att man inte är mer mån om de anställdas arbetsmiljö. Det är ju inte en valfri  kort tripp för nöjes skull som de gör, de sitter i de här bilarna hela dagarna i hettan. Och ska dessutom arbeta under tiden. Som Siv-Britt skriver i en kommentar till detta på facebook (samma problem i Skyttmon hos henne) så försöker vi skydda barn och hundar från att fara illa i heta bilar, men vem bryr sig om dem som måste jobba i jättevarm bil. ?

Fin dag - torsdag!

Sommarvädret är fantastiskt! Vi bara gottar oss. Igår kväll så gjorde vi en tur till Lintjärn för att uppleva  kvällssolen och bara njuta av fågelsång, den stilla ron och dofterna från skogen. Alla fyra hundarna var med förstås.
 
 
Som vanligt kastade sig valpen rätt ut i vattnet och sen tog han sig inte opp själv för stranden är för brant. Roland fick hålla i honom i halsbandet.
 Roland fixar stolarna. Hundarna är från  vänster tax Seffrin, hamilton Jazz, dunker Hej och valpen hamilton Hambo
 
Valpen älskar att kolla på vattnet och dricka i sjön. Han gillar vatten, inte alla hundar som gör det.
 
Vi hann precis uppleva solnedgången! Varmt och skönt var det och inte så farligt med mygg trots att det var nästan vindstilla..
 
 Valpen Hambo
 
Jag hade med en liten Freixnet, passar med kallt bubbel när kvällen är så varm.
 
Jag var rätt hungrig också så det fick bli ett par ostmackor till. ;- ) Lite märklig kombo kanske! Men gott var det.
 
 
Torsdagen var en fin dag.
 
Roland jobbade i skogen på förmiddagen så jag fick min kära sovmorgon med lång frukost
 
Förmiddagsfika tog vi   på Esters café.
 
Därefter fortsatte vi  till Karlstad. Roland hämtade en del materiel som behövs för sommarens roliga  projekt och så letade vi efter skohyllor som kunde funka med robotdammsugare. Men vi hittade inga. Det är en nisch som ingen har valt, skohyllor till oss  som har  en robotdammsugare. Vi  vill ju att skorna ska stå på en låg hylla  som  tillåter dammsugaren att göra rent under, samtidigt så får den inte vara för hög. Det ska gå att sticka fötterna i skorna bekvämt.
 
Efter hemkomst från Karlstad så åkte Roland iväg på HD:n för att kolla på ett jobb några mil härifrån. Förenade  nytta med nöje.
 
När han kom hem så blev det alltså turen till Lintjärn som jag berättar om här ovan.
 
Till slut  mumsade vi på svenska jordgubbar på altanen. De köpte vi i Karlstad! Roligt att de redan är färdiga.
 
En lång och innehållsrik dag blev det.
 

Välkommen till Lihaget Rut!

Det blev en robotdammsugare! Idag kom den!  Alla som har såna här lovordar dem i alla tonarter, ingen enda var missnöjd av dem vi pratat med. Så vi beställde en på nätet och den kom alltså idag. Vi kommer att kalla henne Rut, så som avdraget på städningen.
Enligt reklamen ska den vara extra bra om man har hundhår och det har vi ju.
 
Inställningar är det och jag lämnar över dem med varm hand. 
Parkerat nu vid laddningsstationen, 12 timmar tar det till premiärtur imorgon fredag.
 

Gamla sockenmagasinet!

Den här byggnaden som nu står på Pärekul med nytt fint tak, var förr sockenmagasin. Det stod då vid stora landsvägen, mitt emot Prästgården, ungefär vid vägen som kommer från Egenäs tror jag. Det var en logisk placering eftersom Silleruds kyrka då låg på den gamla platsen bredvid nuvarande badplats o båthamn. 
  
Det fanns två magasinsbyggnader. Den andra blev tydligen en stuga uppåt Finntorp.
 
Sockenmagasin måste vara rejält byggda. De skulle kunna förvara den skatt i naturaprodukter som krävdes in till socknen från  bönderna, bl.a. spannmål.  Förrådet i sockenmagasinet användes sedan för att exempelvis ersätta den som tog sig an försörjningen av ett hjon, dvs någon som var så fattig eller sjuk att den inte kunde arbeta och försörja sig utan måste hysas in som rotehjon. Det kunde också handla om föräldralösa barn eller barn till fattiga föräldrar. Ofta hamnade rotehjonen ändå hos släktingar och bodde kanske något år på varje ställe. Socknen ville förstås betala så litet som möjligt för att försörja sina hjon så det kunde bli en slags auktion där den som bjöd lägst fick ta hjonet. Det var den tidens socialvård.
 
Matförrådet i sockenmagasinet kunde också användas till matransoner under svältår när skörden slog fel och många hade problem att få mat för dagen.
 
Nu är alltså sedan många år tllbaka det gamla sockenmagasinet uthusbyggnad hos Kjell o Gunvor på Pärekul. Taket började bli dåligt så Liane Byggservice, Rolands lilla byggfirma, hjälpte Kjell att få på ett nytt.
 
 
 
 

Gräset körs in i en rasande fart!

 Just här är det paus för lite justering av slaghacken. Jag är osäker om det heter så fortfarande, kanske är en allt för ålderdomlig benämning på den maskin som tar upp från gräset från marken och sprutar det i en container
Bilderna här är nedanför Liane och Olle kommer gående. Grässkörden är ett stort evenemang här i bygden under några dagar och vi är inte så få  som gärna vill kolla hur det fungerar. Här är Stig som kommit med sin moped. Bilarna är fler än vanligt och kör sakta förbi.
 
Här är några till inblandade av dem som kör maskinerna, traktorn, hacken och som hämtar containrar och kör till Långserud, några mil härifrån där Jakobssons har sin stora gård Guterud. Det är numera ett stort jordbruksföretag som har även gården Säter mot Åmål. Från början var det bröderna Olle, Göte och Kent men nu är det även deras barn som är med och kobesättningen består av flera hundra kor. Man levererar mjölk till bl.a. Wermlands mejeri i Nysäter.
 
 
 
 

Son Markus fick hämta Lars Lerins pris på gala igår kväll.

Ria-galan är TV-producenternas evenemang då man belönar de bästa tv-produktionerna i 11 olika kategorier. Lars Lerin vann pris som årets profil för det program som Markus har gjort tillsammans med honom; "Vänligen Lars Lerin". Lars, som är en känd konstnär, har just nu en utställning på Lofoten och befann sig där. Han kunde alltså inte ta emot priset utan skickade en hälsning till galan via länk och tackade. Markus fick ta emot priset i hans ställe för bolaget som han jobbar på Nexiko Media.
Bilden på Lars och hans man Junior är från ett tidigare tillfälle i våras när Markus träffade dem i Karlstad på Sandgrund för en utvärdering av programmet.
 
Här under länken nedan  intervjuas Markus i Expressen TV om programmet med Lars Lerin. Det är reklam först så man får vänta lite och det går att dra upp till helbild
 
http://www.expressen.se/tv/noje/darfor-blev-lars-lerin-arets-profil/
 
Vet inte om länken funkar annars finns den på min Facebook
 
Nexiko Media fick fler priser, bl.a. i kategorin Årets programidé för "Jorden runt på 6 steg" (tror det heter så)
 Roligt för Markus, för Lars och för Nexiko Media med såna framgångar efter hårt slit.

Sommarväder äntligen!

Gick med Seffrin ner till sjön igår kväll och det var så vackert. Gossarna i Korsbyn kom med sin fina träbåt och tuffade in i hamnen.  Undrar om de fick någon fisk?
Här är Liane, bild från Prästgården. I natt slog arrendatorerna Bröderna Jakobsson alla gräsvallar här i Sillerud. Tror att det var Erik som var här, en Göte - son om jag minns rätt. Rasmus slog i Nysäter.Gissar att det ska köras in i morgon onsdag. Det är ett skådespel med höga krav på koordination. Går så fort. 
 
Här syns mer av gräset som ligger på slag på Liane och Prästgårde. Kan inte låta bli att tänka på att Rolands pappa och farbror på Liane gått här med hästar och gjort jobbet under lång tid för länge sedan, liksom Gustav och Johannes på Sellere.