Gamla sockenmagasinet!

Den här byggnaden som nu står på Pärekul med nytt fint tak, var förr sockenmagasin. Det stod då vid stora landsvägen, mitt emot Prästgården, ungefär vid vägen som kommer från Egenäs tror jag. Det var en logisk placering eftersom Silleruds kyrka då låg på den gamla platsen bredvid nuvarande badplats o båthamn. 
  
Det fanns två magasinsbyggnader. Den andra blev tydligen en stuga uppåt Finntorp.
 
Sockenmagasin måste vara rejält byggda. De skulle kunna förvara den skatt i naturaprodukter som krävdes in till socknen från  bönderna, bl.a. spannmål.  Förrådet i sockenmagasinet användes sedan för att exempelvis ersätta den som tog sig an försörjningen av ett hjon, dvs någon som var så fattig eller sjuk att den inte kunde arbeta och försörja sig utan måste hysas in som rotehjon. Det kunde också handla om föräldralösa barn eller barn till fattiga föräldrar. Ofta hamnade rotehjonen ändå hos släktingar och bodde kanske något år på varje ställe. Socknen ville förstås betala så litet som möjligt för att försörja sina hjon så det kunde bli en slags auktion där den som bjöd lägst fick ta hjonet. Det var den tidens socialvård.
 
Matförrådet i sockenmagasinet kunde också användas till matransoner under svältår när skörden slog fel och många hade problem att få mat för dagen.
 
Nu är alltså sedan många år tllbaka det gamla sockenmagasinet uthusbyggnad hos Kjell o Gunvor på Pärekul. Taket började bli dåligt så Liane Byggservice, Rolands lilla byggfirma, hjälpte Kjell att få på ett nytt.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lena

Ett modernt plåttak förskönar tyvärr inte den gamla vackra byggnaden. Men tätt blir det.

Svar: Nu är det ju ett uthus förstås. Jag tycker ändå att det blev fint.
Inga Magnusson

2016-06-02 @ 08:43:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback