England lämnar EU!

Det går väl inte att tolka resultatet av folkomröstningen på annat sätt. Landets regering kan rimligen inte gå emot folkviljan som nu med en liten marginal röstat för utträde. Jag kollade lite på rösträkningen i natt och det var en veritabel rysare, pendlande mellan utträde och stanna.
 
Jag hoppas att detta kan leda till att fler länder, bl.a. Sverige,  omprövar sitt medlemskap i den organisation EU har blivit. Den har inte mycket att göra med det EU som man gick med i en gång i tiden, inte mycket att göra med den union för fred och handel mellan fria demokratiska länder som var grundtanken från början. EU har utvecklats till att bli en sammanslutning med en toppstyrning i detalj från Bryssel. Det är en toppstyrning som utan att tveka kör över de demokratiskt valda parlamenten i medlemsländerna. Och de som beslutar och styr i Bryssel är till stor del inte folkvalda utan tjänstemän anställda av EU, tjänstemän som inte går att avsätta, men som hela tiden påverkas av de 15.000 välbetalda lobbyister som har i uppdrag från sina uppdragsgivare att ordna fram beslut som gynnar det egna företaget, den egna organisationen, det egna landet.  Det arbetas hårt bland ledare inom EU för mer överstatlighet i riktining mot ett Europas Förenta Stater.
 
Visst kommer det att bli reaktioner på det här beslutet, med stor oro på finansmarknaderna men när det har lagt sig så återgår allt till det vanliga. EU kan ju inte tippa den den här västliga ön ut i Atlanten. ;- )  EU och England kommer att förhandla fram ett samarbetsavtal istället och det kommer att fungera på alla väsentliga områden, men landet får behålla sin demokrati och sin självständighet att besluta i interna frågor.  Det finns ju länder som valt att stå utanför EU, Norge till exempel. Och det ser inte ur som om Norge har tagit stryk av det.
 
Sen måste man häpna över häpenheten över Brexit. Det uttrycks framför allt förvåning och chock över resultatet av folkomröstningen. Väldigt få analytiker i media har brytt sig om att ta reda på vad som ligger bakom folkets krav på utträde, orsaker som inte kom till igår utan som har utvecklats under många år av en känsla av maktlöshet. .  Få har förstått att de fenomen som vi nu ser är grenar på samma träd; Brexit, Trumps framgångar i USA, SDs framgångar i Sverige. Alldeles vanliga människor är trötta på att i detalj styras av ett globalt mäktigt etablissemang med politiker, tjänstemän, media och ekonomier. Under sken av att vilja ha överstatlighet för att rädda världen från krig och klimatkatastrofer så genomförs mängder av detaljbeslut som går tvärs emot vad folk i som lever i verkligheten vill ha. Och de stora frågorna, som migrationen, har man inte kommit  i närheten av att kunna lösa.
 
 

Kommentarer
Postat av: AnnaKK

Ja, det var ett intressant valresultat - fast jag förvånas över att "alla" verkar förvånade över det!? Känns som samma sorts förvirring som när Sverigedemokraterna går framåt...

Nu lär det väl inte gå över en natt att lämna EU, men det här är nog början på slutet för EU i sin nuvarande form - och det kan jag inte se annat än som positivt!

Passar på att önska dej en riktigt fin och skön midsommar!! :-)

Svar: Ett steg i rätt riktning! Hoppas det sprider hopp till lämna-krafter i andra länder också och att det kan stoppa utvecklingen mot ett Europas Förenta stater.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback