Brisket - premiär!!

Oxbringa grillad på Texasvis fick vi bl.a. Det var bara så otroligt gott och så omsorgsfullt tillagat av Magnus med hjälp av andra. Nu gick tiden  undan med trevligt umgänge så vi hann inte be Magnus att berätta hur han gjort, mer än att vi förstod att det tagit lång tid.

Men jag googlade på brisket och fick direkt fram Jonas Crambys variant. Han är en duktig matlagare  och en prisbelönad krönikör som vi har träffat några gånger tillsammans med son Markus. Så  här gjorde han sin brisket.

Du behöver: En hel bit oxbringa (helst med fettkappan kvar), 1 dl rapsolja, 1 dl vitvinsvinäger, 4 matskedar milt chilipulver, 1 tesked cayennepeppar, 1.5 teskedar svartpeppar, 2.5 teskedar vitlökspulver, salt, ett briochebröd, fransk senap, inlag rödlök (recept hittar du här).

Så gör du: Gör iordning grillen för indirekt värme. Blanda de torra kryddorna och gnid in köttet innan du du lägger det på den delen av grillen som inte har glöd under. Om du har fetkappan kvar lägger du denna neråt. Under köttbiten placerar du sedan ett fat med vatten så att det inte ska bli för torrt. Släng på en näve mesquite på glöden och lägg på locket. Blanda oljan med vitvinsvinägern och de torra kryddorna som du har kvar efter att gnidit in köttet. Pensla sedan köttet en gång varje kvart. Flytta runt det så att det blir jämnt tillagat. Kasta på ett par nävar mesquite en gång i halvtimme. Lägg på mer kol när det behövs. Fortsätt sedan så i två och en halv timme. Då tar du upp köttbiten utan att ta hål på den och klär in den i folie. Lägg tillbaka på grillen och låt tillagas, utan rök, i två timmar till. När köttet är färdigt tar du ut det och låter vila medan du grillar det skivade briochebrödet ett par minuter. Bred senap på den, skiva köttet tunt och toppa med den inlagda löken. Kom ihåg att det ska vara en massa kött till lite macka.

 
 Om en stund åker vi ut med Buster-båten och goda vänner!

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Znogge

Så gott det låter!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback