Fikon i konjak - hemgjorda!

Förr gjorde vi alltid den här desserten på konserverade fikon i plåtburk. Men sedan flera år tillbaka har vi inte hittat dem i någon enda butik. Senast var vi extra till Töcksfors och letade men förgäves. Tänkte till slut att man kanske kan testa de här, torkade mjuka fikon. I kväll efter sparrisen så var det premiärförsök.
 
Så här gjorde jag. Först klippte jag bort de små skaften, de är så hårda och oaptitliga.  Sen stekte jag fikonen i rejält med smör, jag tog extrasaltat.
 
Man ska steka dem inte bränna dem som jag gjorde här. Sen på med grovmalen svartpeppar, rätt generöst. Fikonen ska steka med pepparn på.
 
Sen på med honung
 
Därefter någon konjak eller brandy. Jag frågade försynt om jag fick ta Asbach Uralt men det gick inte. Den här fick duga. Har ingen aning om vad det är för brandy. Men med konjak i så ska det koka lite. Alkoholen får gärna gå bort, det är aromen man vill åt.
 
Till slut ska det vara Grand Marnie likör. Men det hade vi inte så det fick bli en annan citruslikör. Och nu får det inte koka mer, den här alkoholen ska vara kvar. Men det ska inte vara några mängder bara spetsat lite.
 
Och detta blev minst lika bra som med konserverade fikon!!! Serverades med vanlijglass och vispgrädde. Kul att vi har fått tillbaka en favvodessert!!

Kommentarer
Postat av: Znogge

Det var min pappas favoritefterrätt men själv tyckte jag aldrig om det. Minns att vi hade fikon som låg i en vacker glasburk men den sorten finns kanske inte heller längre...

Svar: Jo, det finns färdiga fikon i konjak i glasburk, men de smakar mest simmigt sött, ingen svartpeppar, inte stekta fikon. Tror att det är just pepparn som ger stunsen åt den här maträtten.
Inga Magnusson

Postat av: Hanneles bibliotek

Mums!

2016-06-13 @ 08:27:22
URL: http://hannelesbibliotek.blogspot.se
Postat av: Hanneles bibliotek

(jag skulle nog ha blötlagt fikonen först - i spriten)

Svar: Nej det hade inte gått, då hade de blivit alldeles för slaskiga. Det var perfekt så här.
Inga Magnusson

2016-06-13 @ 08:28:44
URL: http://hannelesbibliotek.blogspot.se
Postat av: FREEDOMtravel

Låter ju supergott! Har aldrig provat att laga själv...

2016-06-13 @ 16:21:50
URL: http://www.freedomtravel.se
Postat av: Veiken

Oj så gott! Jag tror att det inte är någon större skillnad på Brandy! Så det blev säkert toppen! :)

2016-06-13 @ 18:12:46
URL: http://veiken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback