Kampen mot mossa, alger och svamp.

Hittills har vi ständigt dragit det kortaste strået i kampen mot mossa på taket, alger och svamp på den vitmålade verandan. Mossan på taket ser ut att sitta kvar fast den enligt reklamen på bekämpningsflaskan skulle ramla av efter någon / några månader. De svarta prickarna på vitmålningen brukar infinna sig snabbt efter den årliga rengöringen på försommaren. Men faktiskt, i år har det inte blivit några nya angrepp av svamp eller alger på verandans vitmålning.
 


 
 
Det enda jag gjorde annorlunda i år, som jag inte gjort förut var att efter rengöringen på vår-sommaren var att jag när allt var borta, duschade över alltsammans med handsprit som jag hällt i en vanlig sprayflaska. Undrar om det var knepet? Det var ju en regnig sommar och det borde ha varit nya svarta stråk av svamp / alger annars. Ska bli intressant att se hur det ser ut nästa vår igen, efter vintern.
 
Häromdagen var jag rekorderlig och tvättade diverse andr vita målningar så långt jag nådde. En del måste målas om igen nästa vår / sommar.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Vissa saker för man en ojämn kamp mot...

Postat av: Selma

En del saker är liksom så hopplöst återkommande.

2012-09-09 @ 13:55:58
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Suss

TACK för det tipset med handspriten. Nu har även vi en massa vita detaljer på huset och de var allt annat än vita när vi flyttade in. Kärestan har fört en hård kamp mot det, vilket resulterat i att färgen farit bort, då det mesta varit svårt eftersatt härute. Måla om nästa sommar, det är ett som är säkert. Hur ofta målar du om det vita?

Svar: Med några års mellanrum målar vi om det vita. Mer trän och skugga innebär oftare ommålning. Bästa sättet att göra rent från alger, mossa och svamp på målningen är att köpa Jotuns starkaste borttagning, blanda med mindre vatten än det står, spraya på med sprayflaska och så torka av direkt med trasa eller skura med borste. Det går snabbt och går även att spola av med vatten om man kan göra det utan att förgifta nåt som är under. Sen som sagt så sprayade jag med handsprit utan att torka av efter och det verkar fördröja ny påväxt, men hur länge vet jag alltså inte.
Inga Magnusson

2012-09-09 @ 16:18:13
URL: http://leontina.blogg.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Låter intressant med handsprit. Ganska miljövänligt också.

2012-09-09 @ 23:27:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback