Individuella undervisningsplaner i skolan- integritetskränkande?

Jag har berört det tidigare, min motvilja mot att lämna ut eleverna i diverse dokumentation  i skolan.
Nu har vi fått krav på oss att göra individuella undervisningsplaner för varje elev i grundskolan.  Det har jag i o för sig inget emot så länge det blir något mellan elev-lärare-föräldrar. Men det är det inte.

Den kommunala skolan är en myndighet och därför är alla dokument offentliga, även elevernas IUP. Det är alltså fritt fram för framtida arbetsgivare att leta fram IUP inför en anställningsintervju och där finns i detalj redogjort för i vad mån kunskapsmålen har uppnåtts och hur man har burit sig åt för att nå dit, samt önskvärda förbättringar.  Det är också fältet fritt för media att leta upp och offentliggöra "kändisars" IUP.

Men IUP ska inte bara innehålla kunskapsmålsuppfyllelse utan också redogörelse för den sociala kompetensen; alltså hur elever fungerar i sociala sammanhang, med kompisar, lärare osv.

Hur många av oss vuxna skulle vilja att vår arbetsgivare årligen tar fram ett sådant dokument och låter det ligga öppet för vem som helst att ta del av i all framtid???  Man kan tycka att barn som inte kan värja sig och som inte kan se konsekvenserna av detta skulle ha ett bättre skydd än vi vuxna, men icke.

Enda sättet att skydda sina barn från detta är att låta dem gå i en friskola. Där finns inget offentlighetskrav.  Trist men sant!

Tankarna runt detta är mina egna, men jag har också läst en debattartikel i NWT 28 sept 06. Den är skriven av Anna Ekström journalist -  översättare, Folke Silvén adjunkt och Svante Silvén lektor. 

Kommentarer
Postat av: Björn

Jag håller med dig till fullo! Detta var något jag inte kände till och något som jag tror att de flesta föräldrar inte känner till. Det är ju också av yttersa vikt (förutom att det kommer en ändring till stånd) att föräldrarna upplyses om detta så man är observant på vad som kommer in i denna IPU. Nu blev jag ...

Postat av: Inga M

Vi lärare skäms nog lite över att behöva vara statens verktyg i den här hanteringen, så vi informerar nog för litet om detta med offentligheten. Men Du har rätt i att vi borde vara tydliga.

2006-10-03 @ 21:10:25
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Annaa M

Hm, hittills har Pojken och jag tillsammans stoppat undan de där blanketterna där man ska fylla i "mina personliga mål för nästa termin" - oifyllda förstås. Det kanske noteras och arkiveras nånstans? Att han är obstinat?

Jag håller naturligtvis med dig, det hela är absurt. Särskilt som en del av de där måldiskussionerna förs på utvecklingssamtal där bara elevens mentor deltar, det kan om man har riktigt otur vara en gympalärare som visserligen har ett ämne till, men inte just i den klassen och med den eleven, och inte har en susning annat än de andra lärarnas knappa handskrivna kommentarer om elevens förmågor i diverse olika ämnen som inte har med fyssträning och resultat på 60 meter att göra. Som vanligt talar jag i rakt nedstigande led från mina egna erfarenheter.

Jag lovar, det här blir inte bättre med en viss stockholmsk folkpartist som minister!

2006-10-04 @ 00:39:17
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga M

Sorry, men Ni lär inte komma undan lagens långa arm. Det ska finnas IUP på alla barn, det är skolan skyldig att se till. Finns inte de pappren pga vägran så skulle jag inte bli förvånad om just det måste stå någonstans och pappret där det står arkiveras (!). Eller också skriver man några väl valda ord om en obstinat mamma istället :-)) och lägger till handlingarna för att ursäkta sin förbrytelse

Det blir inte bättre av att det som skrivs i IUP ofta blir fyllt av personliga värderingar istället för den sakliga kunskapsmätning som enligt anvisningarna ska vara där. Jag menar hur mäter man om en elev har nått målen när det gäller självkänsla, empati, ansvar, självkontroll och samspel?
Hur ska konkreta mål kunna formuleras för att mäta sånt som analysförmåga, logiskt tänkande, kreativitet och inflytande?

I NWT artikeln kallas IUP för ".......resursödande pro forma-dokument"

Jag hoppas att det här blir bättre med "en viss stockholmsk folkpartist" som minister. Om det nu inte skulle bli det, så kanske vi har chansen att få fler friskolor att smita undan "storebrors" ögon i åtminstone.

2006-10-04 @ 02:08:24
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Annaa M

Men mr Björklund vill ju ha ännu mer kontroll, måluppfyllelser och utlåtanden! Ja ja, vi får väl se.

Vill gärna bli arkiverad i Sturebyskolans plåtskåp som obstinat mamma.

2006-10-04 @ 07:25:26
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: mammamia

Det där låter inte klokt men inget förvånar mig längre..
"storebror" ska ha koll in i minsta detalj..

2006-10-04 @ 08:59:25
URL: http://mammamias.webblogg.se
Postat av: En liten tant

Ja, en vansinnig konsekvens av den i övrigt vackert tänkta Offentlighetsprincipen. Det vore bra om skolor testade att sekretessbelägga IUP med hänvisning till Sekretesslagen kapitel 7 paragraf 9 moment 3 (jag tror nu att jag minns rätt) den som handlar om att ett utlämnande av uppgifterna kan vara till men för individen eller närstående.Den som vill få ut uppgifterna får då överklaga till Kammarrätten. Ingen enskild person döms för detta utan det är kommunen som döms - antingen till att ha gjort rätt eller att ha gjort fel och det som då händer är bara att uppgifterna måste lämnas ut. Detta borde testas på bred front- först då skulle en verklig offentlig diskussion, som kanske kunde leda till en regeländring, komma till stånd, tror jag.

Inga, jag fixar inte mitt uppdrag i skrivarcirkeln denna gång utan skickar pinnen till dig som du så vänligt erbjöd dig ta emot: Livslust från Albatrossen.

2006-10-05 @ 08:47:03
URL: http://tant.webblogg.se/
Postat av: Josephine i Haag

skrämmande - som om inte svenskar är utlämnade nog som de är! Inget annat land är man så upp över öronen registrerad via sitt personnummer så som i Sverige! och barn till råga på allt...

2006-10-06 @ 19:15:52
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Inga M

Mammamia: Jag det är skrämmande...

En liten tant: Det vore intressant att få det prövat, men enligt alla order uppifrån ska IUP utformas så att den inte behöver sekretessbeläggas, men det är ju omöjligt med de instruktionerna som vi har.

Jag har antagit utmaningen om livslust och skrivit en drapa. Gjorde det i natt direkt när jag läst Din kommentar här. Men jag publicerar den inte förrän om någon dag, den är kanske i överkant elak och jag får tänka lite till på den. Men såna här snälla ord som livslust får mig på nåt sätt att slå bakut.

Josephine: Just att det är barn som ska lämnas ut gör mig mest upprörd...

2006-10-06 @ 19:50:06
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback