Kyckling med grönpepparsås (o lite älgar o helgon)!

Det blev alltså mat för våra gäster igår kväll. Vi gjorde en maträtt som vi inte gör så ofta: Kyckling med grönpepparsås. Man kan göra den ganska snabbt med färdiggrillad kyckling men vi fuskade inte utan stekte kycklingfiléer. Såsen görs separat och innehåller soja, stött grönpeppear, vispgrädde, dijonsenap, och får inte koka! Den var perfekt lagom stark igår kväll men blir starkare dagen efter alltså idag. Till det serveras ris o sallad samt ett vitt Kallfelz Rivaner. Gästerna lät sig väl smaka. Till efterrätt hade vi risgrynspudding med hemgjord hallonsylt och sedan blev det en dessert till eftersom Andreas beskrev den med sådan längtan; vanliljglass med hjortronsylt. 

Den här veckan jobbar vi men nästa vecka har skolorna älglov här i kommunen. Då har vi utländska jaktgäster och det blir mycket matlagning och sällskapsliv hela veckan både med svenska o tyska vänner.

Vår kommuns älglov är alltså det som de flesta andra kommuner har vid All helgona.  Även om tillgången på älg har minskat drastiskt de senaste åren så jagar många fortfarande. (Tillgången på helgon verkar inte påverka det lovet, åtminstone inte på kort sikt! Antalet håller sig väl rätt konstant. Möjligtvis tillkommer några nya vartefter, men jag har aldrig hört talas om att man "reviderat" bort några gamla. Asch hur hamnade jag här egentligen, bäst jag avslutar inte jag är totalt vilse)

Kommentarer
Postat av: frktjatlund

I Stockholm har vi höstlov, oavsett antal helgon. Jag minns när man hade potatislov på landet. Avsikten var att barnen skulle plocka potatis.

Skickar ni ut ungarna på älgjakt? Eller är syftet att skolpersonal ska ut i spenaten?

Postat av: Inga M

Enkelt uttryckt så är det väl så att de flesta av våra elever på ett eller annat sätt är beroende av skolskjutsar. Skolskjutssystemet hänger samman i en komplicerad väv från förskola till o med gymnasium. Det betyder att alla skolor måste ha samma tider. På högstadiet o gymnasiet är det ganska många elever som är med och jagar. Och som, om det inte var lov, skulle begära ledigt. Det samma gäller personal, alla kategorier. Många är med på jakten i en eller annan form; som drivare eller skyttar. I vår kommun är var 5:e varelse en älg (c:a 2000 älgar på 10.000 invånare) och så där en 6-700 ska avlivas på varje års jakt för att hålla nere stammen på en rimlig nivå. Älgar alltså! Inte invånare!

2006-10-03 @ 21:31:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback