Dra fram älg!

Dra fram älg!

När älgen väl är skjuten så återstår det mödosamma arbetet att dra den ut till närmaste väg där en traktortransport kan hämta. Det går till så att alla jägare har draglinor med sig, kopplar ihop dem och drar tillsammans. På tre personer som här är det jobbigt att dra en stor älg, men en kalv som här går.

På Harnäs vvo sköts i år 14 vuxna djur och 9 kalvar. Det är betydligt mindre än licensen. (15 vuxna + 15 kalvar)  Licensen är alltså det antal älgar som får skjutas per 1000 hektar enligt direktiv från länsstyrelsen. Det har de senaste åren inte gått att fylla licenserna på de flesta platser här i Värmland. En del jaktlag har ställt in årets älgjakt helt. Älgstammen har ändå minskat kraftigt de senaste åren, mest tack vare att att vi har väldigt mycket varg här. Dessutom skjuter de stora skogsbolagen ner älgstammen hårt för att minska betningsskadorna på ungskog.

I Årjängs kommun finns det problem med betningsskador också, men eftersom skogsägarna också är jägare så har man möjlighet att lösa problemen själva. Den som äger problemet äger också lösningen och det är ju praktiskt.

I hela kommunen skjuts ungefär 600 älgar.

Roland sköt ingen älg i år men var ändå jättenöjd över att ha fått jaga med hund.


Kommentarer
Postat av: frktjatlund

Jag minns sen tiden i Dalarna att alla i laget fick andel av köttet. Är det så hos er också?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback