Vargbajs

Vi såg vargbajs  igår. Det här har legat ett tag. Kvar är bara älghår och benbitar. (Uppdaterat så säger Roland att det är mest rådjurshår som blekts i solsken, inte älghår) Vet inte hur lång tid som behövs för att det ska bli så här. Men visst går det ett kallt stråk genom magen när vi ser det här, vilka tamdjur, vilka hundar ska sätta livet till nu?  Det är en påminnelse om den havererade rovdjurspolitiken, den som släppt över makten från de folkvalda till aktivism inom myndigheter och verk. 
 
Det folkvalda parlamentet, riksdagen, har beslutat om ett minimum på 170 - 270 djur, men Naturvårdsverket ändrade till 300. Riksdagen beslutade att renbetesområde ska inte ha varg, men Naturvårdsverket bestämde att det ska finnas en vargflock i norra Sverige.  Riksdagen har beslutat att vargstammen i Sverige ska fördelas bättre över landet (exempelvis Värmland hyser orimligt stor andel!) men det struntar Naturvårdsverket i, gör inga insatser för bättre fördelning. Riksdagen beslutade att lokalbefolkningen ska få mer att säga till om när det gäller stora rovdjur. Men i praktiken fungerar det inte, har blivit ett spel för gallerierna. De folkvalda har alltså låtit myndighetsaktivism sätta politiska beslut ur spel och ingriper inte trots att det är öppet provocerande i en kontroversiell fråga. 
 
Tamdjur och hundar dödas av varg numera utan att någon kan förhindra det. Förtroendet för politiker och myndigheter och verk är borta. Vargstammen tycks märkligt nog  minska år från år trots att det inte sker någon laglig jakt. Det finns allvarliga farhågor att den vargplågade landsbygdsbefolkningens  tålamod är slut, att  man äntligen har  tagit saken i egna händer och tar bort vargar. Det kan betyda att om några år finns inga vargar alls kvar i landet. Då är i och för sig problemet löst men det har under årens lopp funnits så många chanser att ordna detta på ett vettigt och anständigt sätt, borde inte bli så här.
 
Jag har svårt att hata vargen som djur, den lever ju och agerar enligt sin genetiska kod för överlevnad. Men vårt lands politiker borde kunna höja sig till en intellektuell nivå som krävs för att lösa det här problemet.
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Jag har för dålig insikt i sakfrågan för att kunna kommentera den. Men jag förstår att det är en stor sorg när man förlorar ett tamdjur eller en hund. Vi är förskonade från det här och har inte ens ormar att oroa oss för.

Svar: Lyllos!
Inga Magnusson

Postat av: Ronja

Blir så nyfiken!! Är detta nära ert hem? Har ni mycket varg där ni bor? Har du sett någon nära er?! Känns läskigt att dom är så nära! Själv bor jag i Lund nu (studerar) Men är uppvuxen på landsbygd, så jag är väl medveten om vilken förödelse dom kan orsaka. Så konstigt att det blundas för detta!

Svar: Det finns mycket varg i Värmland, vi har inte långt till närmaste vargrevir.
Inga Magnusson

2019-08-10 @ 23:51:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback