Historiens vingslag

Vi hade ärende i Ä-skog häromdagen. Det var ett besök som gav lite påminnelse om Rolands anfäder / anmödrar och släkthistoria. Redan vägen dit är historisk, den är byggd på gamla nedlagda järnvägen Årjäng - Åmål, alltså lustigt rak för att vara en gammal byväg. De brukar annars ha ursprung från kostigar och slingrar sig fram.
 
Det här huset är nyare och det var inte just här han föddes, Olle,  en av Rolands anfäder, men någonstans åt det här hållet i alla fall. Så här var det ungefär enligt min och andras släktforskning, det började på 1600-talet. 
 
Kungen ville få hit till Sverige folk som kunde bruks- och järnhantering så han uppmuntrade  invandringen av valloner. De första vallonerna som kom till Sverige var bröderna De Besche från Liege i Belgien. De kom år 1600. Tror de var fyra och sedan kom deras far också. De var protestanter och lär ha flytt undan religionsförföljelse. Släkten  kom att hamna i Stockholm o Nyköping (Nävekvarns bruk bl.a.), sysslade med brukshantering och  byggde också en del slott. Några De Beschar ligger begravda i ett kapell i Nyköping. Deras adelsvapen finns i stengolvet, tre fiskar. De Besche var vallonsk adel när de kom och blev också adlade av svenske kungen, finns några sköldar på Riddarhuset.
 
För att korta ner historien lite så gifte sig en De Besche -dam  med en militär Pyttner och släkten hamnade via Karlstad på Nordmarks kompani i Långserud. Kapten Pyttner fick bl.a. en dotter Maria som gifte sig med Olle Nilsson. Olle kan alltså ha varit härifrån Ä-skog eller i närheten, därav historiens vingslag vid det här besöket. De unga tu placerades på ett soldattorp för att få sin försörjning, gissar att Marias pappa kaptenen ordnade det. Det blev på torpet Västra Boda i Sillerud. Då fick de byta efternamn till något som liknade det torpet hette så de fick heta Boberg. Pyttner-namnet kom sedan att ändras till Byttner i fortsatta släktled på den sidan av släkten. 
 
För att hoppa fram  ytterligare i släktlinjerna så gifte sig en av ättlingarna till Olle o Maria Boberg, Ester Boberg,  med Gustav Kylén på Liane, det var alltså Rolands farmor och farfar. 
 
Så kan det gå. Det hela finns mer i detalj beskrivet här på min blogg under kategorin "Släktforskning".  Släktforskning är roligt och spännande fast det är några år sedan jag höll på med det. 
 
Idag fredag ska jag i alla fall inte släktforska utan jobba. Det ser ut som jag fortsätter att jobba lite det här läsåret också, ett par dagar i veckan som speciallärare på skolan i Svensbyn. Och jag ska vara med på uppstart idag,  på hotell i Karlstad. Det ska bli roligt att träffa kollegorna igen efter sommarlovet. 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Släktforskning är spännande och visst är det roligt att känna till sina anor.
Trevligt att du fortsätter att jobba lite även detta läsår. Precis lagom känns det som.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback