Fantastisk föreläsning av Karl Hedin igår i Sunne!

Karl Hedin och hans tankar har jag följt sen boken om Lillhärdalsfallet om männen anklagade för vargjakt. Den boken köpte jag direkt och sedan dess har jag haft koll på honom, kanske är han något slags idol för mig med sin klokskap och sina insikter. Jag är förstås medlem i facebookgruppen som stödjer honom, jag och nästan 28.000 andra. Det har blivit en stor grupp anhängare och fler kommer till hela tiden. 
Igår var han i Sunne på jaktmässan och vi lyssnade i två timmar, helt andäktigt! Märkte aldrig att vi satt på träbänkar utan ryggstöd. Det är så spännande att lyssna på honom och hans klokskap. 
  
Han har samlat så mycket fakta omkring det politiska haveriet i vargfrågan, den svajiga äganderätten i skogen, utrivningen av de gamla dammarna och  strandskyddet. Jag har också försökt följa de här frågorna men han kan så mycket att han ser mönster som vi andra inte ser. Det är fantastiskt! Absolut värt att lyssna på, inte bara för jägare, skogsägare och landsbygdsbor, utan för alla som har ett samhällsintresse
 
 Han ser hur myndighetsaktivismen har fått breda ut sig med politikernas goda minne och numera ganska oblygt. Myndigheter försöker  inte ens längre dölja att man går emot exempelvis riksdagsbeslut. Karl Hedin menar att det är en slags statskupp när den politiska nivån på det sättet lämnar över makt till de som är anställda för att genomföra den.
 
Staten har på så sätt  kunnat lägga beslag på brukanderätten i skogen, inte genom att göra områden till reservat och betala ut ersättning som är lagstadgad, utan genom att identifiera områden som nyckelbiotoper  och därmed göra virket osäljbart. Och man agerar som i nätverk menar Karl,  Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, WWF, Greenpeace, EUs miljökommission, stora media, miljödep., domare i domstolar och miljöåklagare. 
 
Vargstammen bestämdes av politiker till minst 170 - 270, men aktivisterna på Naturvårdsverket ökade på till 300. Och bestämde att varg skulle finnas i Norrland tvärs emot var politikerna beslutat. Nu minskar vargstammen utan att man har någon legal jakt på den. Det är läge för eftertänksamhet, vad händer när de som drabbas har tappat förtroende för beslutsnivåerna?
 
 
Karl Hedins föreläsning var välbesökt. 350 personer satt i restaurangtältet och några stod utanför och lyssnade. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

En givande föreläsning förstår jag!

Svar: Roligt när en föreläsning är så bra att man vill höra mer efter två timmar på träbänk utan ryggstöd!! Ha ha...!
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback