Gunnar Glöersens Vätternröding

Igår kväll festade vi på Gunnar Glöersens röding. Han är den duktigaste jägare och fångstman vi känner och från honom kom alltså den här rödingen fångad i Vätterns djupa vatten. Den har legat i boxen några veckor och väntat på rätt tillfälle. Igår kväll kom det. Röding heter alltså Saibling på tyska och Arctic Char på engelska.  Har aldrig gjort hel röding förut så jag kollade på recept på nätet. Där stod att man skulle snitta skinnet (vet inte varför) krydda med salt och peppar utanpå och inuti och fylla med dillkvistar, sen 20 minuter i ugnen 200 grader. Därefter en stund i folie. D. skar upp den snyggt och vi kunde lägga upp  fiskbitar nästan utan ben. Till fisken blev det kokt potatis och ärtor (skulle ha varit morötter men jag hann inte skala) och så drack vi den goda Chablin som vi fick av Peter F.  Såsen blev 5 dl creme fraiche (kunde ha varit mer till oss fyra personer!)  blandad med  en burk Vänerlöjrom från Lillängshamnen och en hackad dillknippa.Alltså den här fisken var så otroligt god!!! Lyx att få äta vildfångad laxfisk från rena vatten, nästan omöjligt att få tag på. Den var lagom för oss fyra personer, allt gick åt. 
Som förrätt till bubblet (Mun!) gjorde jag det vi blev bjudna på igår! Snittar med Brisonneost och rom, majschips (tog bort saltet!) med hackad oliver + hackad rödlök och Västerbottenost med kort stund i ugnen. Det är himla gott tilltugg till bubbel, fast man får inte göra många, då blir man mätt innan man börjat äta den riktiga maten. 2- 3 var är lagom. Jag har lovat ta med såna på onsdag då vi är bjudna på anka hos D och G tillsammans med ett par andra goda vänner. Också ovanlig mat för oss, ska bli kul. 
 
Sen hade vi en intressant och rolig kväll. G och D, som var våra gäster, följer ju Merkels kamp för att bilda majoritetsregering i Tyskland. Hon tappade  oväntat socialdemokraterna som partner eftersom hon o deras partiledare inte drar jämt. Men just nu har hon problem med CSU som normalt är systerpartiet i Bayern, men som nu ställer höga krav för att gå med. Sen lär det bli liberalerna och kanske de gröna som får hänga med i en  regering. Men hon kan också välja  att bilda minoritetsregering, Tyskland har en författning som gör det rätt fördelaktigt. Mutti Merkel är ett politiskt fenomen, ser ut som  tanten i huset bredvid med den lilla handväskan, helt ointresserad av egennytta och utseende, prästdotter från forna öst, klart landsmoderlig. Invandrarskeptiska AFD får rätt stor plats i parlamentet och ingen vet hur det kommer att påverka politiken. Spännande i alla fall och inte helt olikt läget i Sverige.
 
Under kvällen  berättade vi Jörgens kaninhistoria. Den är bra.
Gode vännen släppte ut sin hund för rastning. Den kom in igen, glatt viftande på svansen, med en död kanin i munnen. Vännen blev förskräckt, förstod att det var en av grannens. Han visste inte vad göra, men bestämde sig till slut för att putsa upp den och lägga tillbaka den i kaninburen så grannen skulle tro att den dött en naturlig död. Så fick det bli, grannarna hade åkt bort över dagen så det gick bra. När de kom hem hörde han skrik och rop och tänkte att han fick lov att  gå in och för syns skull fråga vad som hänt. Så blev det.  Grannarna berättade då chockade att de hittat kaninen död i buren, men det var inte det värsta. De begrep inte hur den kunde ligga där för den hade dött under natten och de hade begravt den i trädgården på morgonen innan de for bort!!!
 
Och idag är det rådjursjaktpremiär för lille Seffrin-taxen!  Han kommer att bli jätteglad!

Kommentarer
Postat av: FREEDOMtravel

Haha, kaninhistorien var bra!!! Och röding är riktigt gott! :)

Postat av: Veiken

Hahaha..... det blir inte alltid som man tänkt sig!!
Röding är mumsigt. Jag tror att man ska snitta skinnet på fisken så att det inte krymper och deformerar hela fisken när den är i ugnen!

Svar: Ok, låter logiskt!
Inga Magnusson

2017-10-02 @ 15:57:05
URL: http://veiken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback