Idag startar älgjakten hos oss!

Så här kommer det att se ut i skogarna några dagar framöver, jägare på pass.  Jag skriver väl som vanligt lite här på blogg och facebook när jag får rapporter om älgar som fällts.
 
Det kommer att vara ca 65 deltagare i jakten på Harnäs Viltvårdsområde, som är det område Lianes mark hör till. Harnäs VVO är rätt stort, 3750 hektar.  Liane är bara så där 160 hektar, det skulle inte vara särskilt effektivt att jaga älg på så litet område.  Det finns alltså  lagreglerat att älgjakt ska ske  i större områden. 
 
De flesta som är med på Harnäs är skyttar och kommer att sitta på pass. Några har hundar (ofta jämthund eller gråhund)  med till jakten. Numera är det rätt få som går med i jakten som drivare, bara  9- 10 st. Man brukar dela upp jaktlaget och jagar av mindre områden i tur och ordning. Drevlaget börjar idag i  Västra Boda, sen till Gyltenäs. Hundlaget startar vid  Långtjärn, väster om Lintjärn, sen Bryngelsbyn.   Det var samling på Tjolitta igår kväll för deltagarna med genomgång av årets jakt. I stort sett alla deltagare var med.
 
Jakträtten är knuten till markägande.Om jag fattat det rätt så ger en fastighet på  minst ungefär 2 hektar jakträtt. Tror länsstyrelsen bestämmer vilka fastigheter som har jakträtt. På Harnäs har två personer rätt att jaga på fastighet som är upp till 50 hektar. Sen blir det rätt att jaga  för  två personer till för varje 50 hektar ytterligare  som fastigheten består av. Tror att det är så, men jag är inte helt säker,. Varje viltvårdsområde bestämmer det. 
 
Jakt med drivare går i princip till så att skyttarna placeras efter en skyttelinje med ofta i förväg utmärkta / röjda pass. Jaktlaget har arbetsdagar till sånt. Det finns ofta också sidopass. Drivarna går mot skyttarna, i bästa fall med älg framför sig. Man håller kontakten med varandra genom rop eller visslor eller tutor. Kompass o karta är bra att ha med också. Någon har ansvar för att sätta ut drivarna  på en linje innan man startar på given signal / tid. Det låter farligare än det är, terrängen är bra kulfång och skyttarnas skjutvinkel är given. Drevet avslutas en bra bit innan man når fram till skyttarna och de gör då patron ur. 
 
Älgjakt med hund går till så att skyttarna i princip ställs ut  runt ett område. Inne i området  går hundförare med hund. Hunden letar vittring av älg. När den hittar älg så skäller den på älg som står stilla, ståndskall och går tyst efter älg som förflyttar sig. Det syns på hundpejlen var ekipaget befinner sig så skyttar som ska se upp för älg kan förvarnas på radio. En spännande jaktform om hundföraren rapporterar via radio vad som händer. 
 
Roland och Dan Wahlström är ordinarie jaktledare här på Harnäs, biträdande / ersättare är Lars-Åke på Elgtån, Johan Hofström och Anders Gunnegård. Roland har varit med på älgjakten sedan han var 14 år, så det blir 50-årsjubileum i år för hans del. ;-))

Kommentarer
Postat av: BosseLidèn

Viktigt att hålla efter djurstammarna. Här i Skåne skulle jag vilja minska vildsvinens antal.

Svar: Om vildsvinen funnits när man skrev lagen om viltvårdsområden så hade säkert de också blivit inskrivna på samma sätt som älg och därmed jakten reglerats mer effektivt. Som det är nu så förvaltas de av varje markägare för sig på egen mark. På många håll har man problem med skador.
Inga Magnusson

2017-10-09 @ 08:32:03
Postat av: Znogge

Förstår att det behövs men det är inget för mig... Här ökar vildsvinen mycket.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback