Vägen till fiber är lång och krånglig!

Tja en del fiber har vi, men allt är inte på plats. Så var det från början
 
För några år sedan gick vi med i Sellnet, vår bygds fiberförening. Den i sin tur är på nåt sätt ansluten till Å-net. dvs Årjängs fiberorganisation. Vi betalade nåt på 17.000 kronor / hus för att vi skulle få fiber.  Sen dröjde det några år innan det blev klart vem som skull hålla i vår fiberutbyggnad.
 
Fiber grävdes i hela bygden, överallt, mycket lades i sjö. Det är en glasfiberkabel som inte ska läggas särskilt djupt ner i marken.
 
En plåtlåda i trädgården fick vi och den ska serva flera hus runt oss. Kallas eventuellt fördelningsskåp eller kopplingsskåp, jag vet inte.
 
Kopplingsdosa placerades utanpå vårt hus.
 
En låda på väggen inne, bakom teven blev det häromveckan. Kalls kanske mediaomvandlare.
 
Sen kom någon och kopplade in Mediaomvandlaren  till fibersystemet, det blinkade och fungerade.
 
Nu var det dags att beställa ett abonnemang och vi valde Telia.
 
Vi kunde boka via nätet och via  telefon till butiken i Arvika. Man kan välja att ha tv, dator och fast telefon i vilken kombo man vill. Svårt att välja, det finns massor av alternativ. Vi valde att ha dator och TV, inte fast telefon.
 
Vi valde TV "Lagom" med lagom många kanaler. Och TV funkade direkt när vi fått paketet med routern och lösenord per post. Det är ett tills vidare abonnemang med en månads uppsägning.
 
Sen ringde någon från Telia och erbjöd ett stort paket med massor av TV-kanaler  för samma pris under några månader, sen skulle det bli någon hundring mer i månaden. Vi ändrade till stort paket och ska alltså komma ihåg att säga upp det en månad innan det går ut och beställa "Lagom" igen. Mycket att hålla ordning på.
 
Vi valde datoruppkoppling med alternativ 100 in och 100 ut. Fast det blir det inte om man har  trådlöst hela vägen. Det måste bli en kabel från datorn till mediaomvandlaren / routern i så fall eller hur det nu var.. Lite lurigt är det, kanske finstilt i texten.
 
Rolands dator funkade inte med fiber direkt för någon vecka sedan när vi försökte.  Antagligen beroende på att den gamla routern  var i funktion samtidigt och då visste inte datorn vilken den skulle välja. Idag funkade det när vi tog bort gamla routern.
 
Min dator kopplades upp idag med nytt lösenord till nya routern (eller vad det är?)  och det fungerar med c:a 50 in och 50 ut när jag är i köket. Det blir alltså inte 100 / 100 med trådlöst hela vägen. Men det duger.
 
Rolands telefon har funkat att surfa med och ta emot mail på  hela tiden från start men alltså på ungefär 40 in och 40 ut när han lägger in lösenordet och surfar på husets fiber.  Enligt Telia kan man inte vänta sig mer av en telefon oavsett kabel..
 
TVn har kanonfin bild via fiber men började knastra efter någon dag. Telia sa att om vi stängde ner lådan på väggen  en gång och satte på igen så skulle det funka och det gjorde det. Häpp!
 
På Rolands dator funkade  mail och surf förut idag, men nu ikväll lade mailen av på datorn Den kom bara inte fram fast det funkar med mail på hans telefon via fiber och webmail fungerar.  Mailen funkar på min dator via fiber.
 
Vi fick idag paketet med uppkoppling fiber ner  till Liane. Där har vi beställt bara dator inte tv. TV går via satellit, vi måste kunna ha tyska kanaler också. Dator funkar med  surf på telefonen med  lösenord för  det huset. Med vanlig dator har vi inte testat. Men kapaciteten var väldigt varierande. Vi får ringa Telia igen ( har vi gjort i stort sett varje dag i en vecka nu!). Det gick att få 20 in och 30 ut på bästa ställena uppe och nere, dvs nära routern. Men i stort sett inget i köket uppe. Det är ändå för dåligt tycker vi.
 
Sen ska fiber in i tre andra hus med dator. Och vi måste hitta ett system som funkar med tillfälliga gäster. Rickard på Ica Sillerud har ett som funkar.
 
Marigt har det visat sig vara för vår tyske gode vän. Och det hänger på personnummer. Han har ett fiktivt svenskt personnummer sedan länge eftersom han haft telefon via Telia i många år och Telia drar avgift via autogiro. Men av någon anledning så funkar inte det för att hantera fiberkontot, att ändra nåt, beställa - avbeställa. Han måste tydligen åka till Telia -butiken i Arvika (8 mil!!!) varje gång. För honom är också dilemmat att han vill ha fiberuppkoppling del av år, när han är här. Han vill inte betala en dryg månadskostnad när han inte är här i Sverige. Och det funkar med uppsägning en månad före att bli av med kontot, att få det tillbaka går snabbt på dagen. Men han måste alltså åka till Arvika. Otroligt fyrkantigt av Telia.

Kommentarer
Postat av: Hanneles bokparadis

vi hoppar över hela karusellen

Postat av: Anonym

Ja Inga det är många frågor som dyker upp och i Sellnet svarar vi på många frågor just nu.Men mycket är en vanesak.Tänk bara på att för att få full hastighet så är det via kabel in i den dator du väljer.Trådlöst kan aldrig bli lika snabbt helt enkelt därför att via kabel så får du ljussignalen direkt och via trådlöst skickas en "radiosignal" ut som alla enheter skall dela på ju fler som finns påslagna i huset desto fler som ska dela.(jämför vattenslang som fyller en hink eller en vattenspridare som dessutom många ska dela på)

Svar: Jag gillar normalt sett inte anonyma kommentarer, det finns inget namn här. Men utgår från att du representerar Sellnet på något sätt. Tack för info.
Inga Magnusson

2015-06-10 @ 12:32:37
Postat av: Rikard

Hej Inga det var jag som svarade

Svar: Tack Rikard! Alltid bra att få ett namn till en kommentar.
Inga Magnusson

2015-06-10 @ 17:57:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback