Kupa potatis ....

... kan man göra på olika sätt. Förr var det en sån här kupeplog dragen av häst som gällde. Plogen funkar fortfarande men användbar häst saknas. Roland   har klurat lite på om det inte skulle gå att använda en fyrhjuling. Idag var det dags att testa, Han  drog iväg i morse  till potatislandet. Och det funkade riktigt bra. Det syns tyvärr inte här men det är alltså en fyrhjuling som drar plogen. Klart att man kan kupa för hand  med hacka, men det här var ju fyndigt.  
Det här är ett märkligt potatisland, egentligen lite kollektivt. Det råkar vara bygdens bästa potatisjord på den här platsen så flera familjer har gjort sig någon fåra här och petat ner sina knölar. Kjell på Pärekuel har nog varit den som hållit i tåtarna och sett till att det har funkat. Här sköter han plogen. Skulle säkert kunna göra det med häst också, har förmodligen tränat många gånger på det.
 
När kupandet på Sand var avslutas så vankades kaffe hemma hos Kjells mamma, Gunvor, som bor i huset i bakgrunden, på Pärekuel. Där anslöt Bengt på Döverud också till övriga. Det blev nya och gamla berättelser  med många goda skratt, som Roland refererade när han kom hem.
 
Jag var hos frissa i Åmål när bilderna på potatislandet kom. Jag försökte imponera på den äldre damen under huven bredvid mig genom att visa bilderna och berätta hur vi odlade potatis i Sillerud, men hon var inte ett dugg imponerad, skrattade bara och sa att hemma hos henne gjorde de samma sak fast  med hjälp av motorcykel istället. ;- )) Tja, det kanske också går. Det är bara fantasin som sätter gränser. Folk som bor på landsbygden är vana vid att fixa det mesta på egen hand.

Kommentarer
Postat av: TantGlad

Häftigt tycker jag. Som jag fattar det, så är det flera familjer (husåll) som har fått deltagit och satt pärer där.
Jaså.......frissan vart inte så imponerad??
Ja , det är väl bara fantasin som sätter gränser. Sant det.

Själv satt jag några rader pärer i mitt land då jag hade ett liten pärland. Men det var många många år sedan. 25 år sedan kanske.

Ha nu en härlig dag. Konstigt nog skymtar morgonsolen fram mellan grenarna. Fåglarna kvittrar. Ja .....Det här blir nog en bra dag det.

Svar: Det blir ju inte nog med potatis för hela året men ett tag på sommaren räcker den här raden vi har där. Förr hade vi verkligen potatisland som var stort nog för att ha till nästa säsong och vi har en jordkällare att förvara i. Det blir en fin dag idag tror jag, Ha de gott du också!
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback