Dammen i Åsebyn måste sprängas bort!

Det finns nu sanslösa beslut  i Sverige att den som äger en damm måste spränga bort den, anordna laxtrappa bredvid, allt för egna pengar och dessutom bekosta de skador som ett eventuellt nytt vattenflöde orsakar!!!! Områden runt vattendrag ska till varje pris återställas som de var innan människan påverkade. Och det är ofta väldigt länge sedan, ibland flera hundra år. Trist att miljötänket har spårat ur så totalt till meningslösa insatser för enorma pengar när vi istället så väl behövde göra vettiga saker för vår miljö. Vackra kulturmiljöer ska nu raseras utan att något gott kommer istället.
 
Bengt Nilsson har engagerat sig i frågan och skriver så här om Tore Larssons damm:
 
"Det finns inga beslut, inga papper alltså, på att Tore Larssons far, Anders, hade rätt att 1945 modernisera en äldre dammbyggnad, en som möjligen kan ha sitt ursprung redan på 1700-talet. Han litade på att muntliga godkännanden och stöd, även ekonomiskt sådant, från Värmlands Företagarförening, räckte.

Att Länsstyrelsen inte var ovetande och absolut inte avvisande kan man vara helt förvissad om. Till invigningen 1945 kom nämligen en manstark uppsättning högre tjänstemän med landshövdingen i spetsen i festlig kortege och flaggprydda bilar. Landshövdingen (om det var Ivar Vennerström eller Axel Westling minns jag inte) höll ett vackert tal, där han i alla tonarter lovprisade Larssons insatser för Åsebyn och bygden i övrigt. Kraftstationen gav nämligen elström inte bara till omkringboende utan drev också maskinerna i en mekanisk verkstad, där ett stort antal arbetare fick sin utkomst.

För mig som totalt okunnig i juridikens irrgångar är det ytterst osannolikt att Länsstyrelsens chef, vår ansedde landshövding, vem av dem det nu var, skulle stå där och hylla ett svartbygge". Slut citat Bengt N.

 

Sverige har valt att tolka ett EU-beslut totalt uppåt väggarna helt utan rim o reson. Många små fungerande  / icke fungerande vattenkraftverk måste rivas så att miljön kan återställas som den var innan. Det kostar massor av pengar som ägarna måste  stå för. Och dessutom förlorar man förstås en del vattenkraft till elförsörjningen.

Beslutet om dammen i Åsebyn är överklagat och slutgiltigt besked kommer tidigast i augusti - 15.

Länk till Bengt N:s text om dammen i Åsebyn är hämtad från Årjängsportalen:

http://arjang.nu/debatt/det-ska-mycket-till-avsnitt-ii-4584017

Och text om konsekvenserna för en del andra vattendrag i kommunen finns här

http://arjang.nu/debatt/mycket-ska-det-till-1733090

Bilden ovan har jag norpat från Bengts inlägg utan lov, hoppas det är ok för en god sak!


Kommentarer
Postat av: Marie

Jösses! Ja, ibland känns det verkligen som om de lägger ner sin kraft och energi på HELT fel saker. Återigen, det där med handling och konsekvents verkar vara väldigt svårt. Jag känner spontant att jag verkligen lider med de drabbade!

Postat av: Vanessa andersson

fin bild :D

2015-06-22 @ 14:48:42
URL: http://vanessaandersson.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback