Stortån ...

... har lagt ner separationsprojektet och verkar vilja vara kvar på plats. Smärtan har dämpats och nu går det att gå obehindrat! Den får bota sig själv nu räknar jag med, men tack för goda omtänksamma råd.
 
Tack för olika firningar, vackra sånger i telefon, hyllningar på sms o mail, vanliga gratulationer på tel och i vanliga livet. Annars¨så är min födelsedag lite så där diskret eftersom jag inte är aktiv på Facebook, dvs det finns inte några hundra vänner som rusar åstad och grattar.  
 
Imorgon kommer dotters katt med och utan strut (kattmamman Vilda,  har varit sjuk men ungarna mår bra) och så lite mer Billbilder.

Födelsedagsfirande ...

... hade vi i Stockholm med söner o deras familjer. Det blev speciellt och roligt, bjudna på matlagning direkt på bordet; tunt skuret kött av olika slag (bl.a. Kobebiff), grönsaker som vi kunde steka på en häll som det kom ånga ur också, men man använder inget fett. Själva stekhällen är en medförd import från Japan och resultatet blir lite som wokat. Till detta fick vi riktigt ris, kokt enligt konstens alla regler och olika såser på sojabas.
 
 
Himla kul att äta så här. Gott blir det att göra som wraps med stora salladsblad med allt i; kött, grönsaker, sås,  och ris.
 
Det här ska förstås ätas med pinnar och Roland fräschade upp kunskaperna från resan till Japan för några år sedan. Då var han riktigt duktig på detta. Och till slut så funkade det. Bill hälsade lite på katten Mimmi också, men Mimmi var lite tagen över så många gäster på en gång.
 
 
Gino tror jag att desserten heter, frukt varvat med vit choklad och en stund i ugnen, serverat med vaniljglass.
 
Bill trivs hos faster och farbror.
 
 
 
 

Total separation ...

... medelst amputation känns det som om den högra stortån önskar mest av allt just nu. Den bultar och värker ilsket! 
 
Jag klantade mig tidigare idag i fönsterputsandet, såg inte häftstiftet som låg på golvet och trampade in det i stortån.  Med viss självövervinnelse lyckades jag dra ut det igen, det känns motbjudande att dra ut vassa föremål som letat sig ner i köttet.  Isch!
 
Men nu gör det rejält ont som sagt och jag går och ältar ett gammalt ordspråk; små sår och fattiga vänner ska man inte ringakta. Den här stortån finns inga chanser att ringakta eller glömma bort.
 
Asch det är säkert bra imorgon, fredag den 30: november!

Refreshments på Scalateatern i Karlstad ...

... såg vi ikväll! Helt fantastisk rock från 50-talet och jag märker att jag suttit i 3 timmar och bara lett förnöjd! Med var också någon Sven någonting  i tidsenlig kostym och raggarvåg i håret och så Linda Gail  Lewis (tror hon stavar så) och så Nisse Hellberg. En suverän kombo och vi gillade varenda minut av konserten!
 
Det var rätt mycket folk men jag fattar inte varför det inte var fullsatt! Borde det ha varit.
 
 
 Eftersom vi tramsade runt med en del annat i Karlstad så åt vi Ikeas julbord för 99 kr. Det var väl inte perfekt men absolut  prisvärt, mycket mat för pengarna. Hoppas Ikea kör det här över hela världen.
 
Före konserten var vi på krogen bredvid Scala och åt nåt som heter något speciellt på p tror jag och som liknar ett slags spanskt smörgåsbord. Man fick betala per del man åt, jag klämde i mig 6 delar för 110 kr och det var himla gott, bl.a. grön sparris omlindad med smarrig skinka och så paella med goda räkor.
 

Ledig torsdag!

Nu ska jag i alla fall försöka putsa fönster och få till lite advent innan vi åker till Karlstad.

Höga ambitioner ...

.... hade jag för eftermiddagen hemma efter jobbet idag onsdag. Det skulle putsas fönster nu innan minusgraderna slog till. Icke! Ögonen bara slog igen och sen var tillfället förbi, mörkret hade sänkt sig.
 
Om jag har tur så går det imorgon förmiddag, men risken är att frosten kommit då, åtminstone enligt smhi. Imorgon torsdag kväll så blir det Refreshments på Scalateatern i Karlstad! Det ser vi fram emot, enkel rockmusik! Kanske lite shopping innan dess.

Picasso - Duchamp på Moderna Muséet

Det var flera utställningar förstås på Moderna museet, men den bästa var "He was wrong" där Picasso ställs mot Duchamp. Båda var stora, men stod för helt olika inriktningar. För Picasso var konsten allvarlig och utvecklande. Hans liv var hela tiden konst i olika faser av förändring; kubismen, blå period osv . Picasso gjorde målningar och skulpturer med stor skicklighet.   Duchamp drev med konstens allvar. Han ifrågasatte värdet av hantverkskunnighet och menade att det var tanken som ett konstverk skapar som var det väsentliga. Han ansåg att en porslinsurinoar, en flasktork exempelvis kunde vara konstverk i sitt rätta sammanhang, dvs utställt som konstverk. Hans konstverk i sig imponerar inte på mig men han är nödvändig på något sätt för att tydliggöra debatten om vad konst är för nåt och vad den har för syfte.
 
Bilderna och konstverken var inte nya för mig, jag har sett massor av Picasso både i olika sammanhang i Sverige och den stora samlingen i Berlin (Bergruen heter den väl?),  men hängningen här var kanonbra. Det blir bra att hänga i den här mörka källaren med sparsam belysning och mest på bilderna.Och Picasso kan man se på nära håll också, precis som presenterades här.
 
http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Utstallningar/2012/PicassoDuchamp/
 
Bill var med förstås och helt klart var han mest intresserad av Picasso.
 
På vägen dit gick vi runt Skeppsholmen och njöt av det vackra solskenet.
 
 
 
 På ditvägen
 
 Fotoutställningen besökte vi också, men den var inte så intressant.
 
Absolut trött efteråt. Åt vältajmat på restaurangen. Knoppade direkt utanför museet på hemvägen. Många intryck hade det varit. Han är lättvindig att ha med sig ut i världen.
 
Bill fortsatte att sova medan vi gick in på vackra Grand Hotell för att ta en fika på hemvägen tillsammans med barnafadern. Jag är för okunnig i arkitektur för att begripa vilken epok detta är. Bilderna längst upp och längst ner  är tagna i den pompösa entrén. Bilden i mitten i fikarummet.  För länge sedan så brukade vi bo sunkigt på ett lägenhetshotell vid namn Gustav Wasa eller nåt sånt för att ha råd med den fantastiska frukosten på Grands veranda. Den var verkligen helt makalös för bara 150 kronor på den tiden och man åt flott med stärkta linnedukar med tillhörande jätteservetter. Tror inte att det går längre att göra så, vi har i alla fall inte försökt. Men vi har presentkort på något spa-aktigt här och det ska vi utnyttja när vi inte förmodas ha hund med.

Ledig tisdag ...

... blev förstås ett rännande till tvättstugan för att få undan det klädberg som samlats under en veckas bortavaro.
 
Firade gubben gjorde vi lite lagom med aftvâl och tårta tillsammans med Rolands mamma. Sen var det mest gratulationer per telefon och facebook och sms. (Mellan varven frossar han i stekt vemma som han fått av en snäll granne och som hans mamma har stekt efter alla konstens regler!)
 
Jag har slutat fira vänner och bekanta här på bloggen. Det blev så fel. Några kom jag  ihåg av en slump, andra inte och då blir det inte bra. Sånt får man inte slarva med och göra människor ledsna. Facebook är ett bättre firarinstrument och det håller Roland koll på åt oss. Jag är ju inte aktiv där. Ville bara nämna det eftersom  födelsedagar skockar sig lite nu.

Helene Schjerfbeck på Waldemarsudde ...

... var en upplevelse. Hon var en finsk konstnärinna som föddes för 150 år sedan och hon räknas med rätta som en av Nordens största. Fast jag får erkänna att hon för mig varit ganska okänd tidigare. Har bara missat henne.
 
Hon visade tidigt talang och utbildade sig i Paris och i England (St Ives). Undervisade en period på konstskola i Finland.  Hennes måleri utvecklades hela tiden, från det naturromantiska detaljerade till mer modernistiskt och avskalat. På Waldemarsudde visas nu en stor utställning med många målningar. Highlites är förstås barnporträtten. Hon lyckas fånga ögonblickets uttryck och kroppsspråk. Min favvo är  den lilla flickan som sitter delvis insvept i ett lakan och tittar på en blomma.
 
Under sina sista två år i livet så målade Helen många självporträtt, 40 stycken tror jag, kanske helt enkelt i brist på modeller. Hon var då gammal och bodde i Finland, dit hon flyttade undan kriget.
http://www.waldemarsudde.se/schjerfbeck.html
 

Lars Jonsson på Waldemarsudde ...

.... såg jag. Inte bara hans fantastiska akvareller och oljemålningar av fåglar, utan också honom själv, målandes en stor bild. Han ska fortsätta att måla på den bilden varje dag under tiden utställningen pågår, till den 20:e januari 2013 och då ska den förhoppningsvis vara färdig. Utställningen har titeln "Närvaro" och omfattar en mängd av Lars bilder. Mycket sevärd!
 
http://www.waldemarsudde.se/lars_jonsson.html
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/lars-jonsson-malar-pa-waldemarsudde
 
Det var många besökare på utställningen och ibland blev det kö för att se någon tavla. Bill kunde inte gå med hit i trängseln.
 

Psy - Gangnam Style ...

... har 829 miljoner klick på You Tube! Koreapop.  Leder förstås. Psy är knappast någon traditionellt atletisk dansare och  det hela påminner mest om  fågeldansen. Ibland är det här med vad som styr popularitet obegripligt. Men alla dansar till detta och ungarna kan varenda steg! Vår gympalärare använder den också i undervisningen. Bra!
 
http://www.svd.se/kultur/gangnam-style-storst-pa-youtube_7700078.svd
http://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0
http://www.svd.se/kultur/popkultur-pa-lopande-band_7637606.svd
http://www.youtube.com/charts/videos_views?gl=US&t=a

Christer Strömholm på Fotografiska museet ...

... såg vi. Han var en klassiskt god fotograf som samlade bilder från både vardagliga och spektakulära miljöer över hela världen, långt innan det blev vanligt. Han är död sedan så där 10 år och det här var en stor retrospektiv utställning som jag tror ska till Berlin senare.
 
http://www.stromholm.com/index2.htm
http://fotografiska.eu/Museet/Tidigare-utstaellningar/CHR
http://fotografiska.eu/Museet/Tidigare-utstaellningar/In-Flux
http://www.svd.se/kultur/christer-stromholm_7440928.svd
 
Och Bill hängde med förstås! Restaurangen var knökafull men vi lyckades ändå få plats, det här är ett populärt museum. Ändå var en del stängt för omhängning.Och den här veckan är hela museet stängt.
 
Hängningen här ovan var kreativ, men den funkade. Det gav inte intryck av alldeles för trångt mellan bilderna. En helt ok helhet.
 
Jag utnyttjade för första gången i livet pensionärsrabatt, vilket man kan få när man börjat ta ut pension så som jag gör nu! Ny fas i livet! Tror att jag tjänade 40 kr här.
 
På promenadhemvägen vinkade vi åt bägge Kylén-sönerna samtidigt; Mattias uppe på Dice och Markus som lunchade med Ömer på Gondol.
 
 
 
 

Tvätt!!!!

Tänk att bara en enda futtig veckas bortavaro kan förorsaka sååååå mycket tvätt!!!! Tur att det är ledig dag imorgon, tisdag. Får hurra för gubben också imorgon bitti! Fast det är inget jämnt.  Himla ojämnt är det!

Stockholm o Bill o Bobbo

 
Promenera i Stockholm är fantastiskt och den här gången fick  jag trevligt sällskap. Det är smala gränder i gamla stan.  Bill gillar kusin Bobbo, som är nästan precis lika gammal, det skiljer bara någon vecka. Fönstret med färginläggningar var oemotståndligt.

Billbesök har det varit!

Det åts fruktmos med god aptit, egentligen allt med god aptit! Älgstudsaren var klart intressant, bådar gott för framtiden enligt farfar. Fast både Bill o farfar blev trötta efter en stunds busande, knoppade in båda två. FBK är det som gäller förstås! Hoppas dressen inte blir för liten till den 26:e  december för då ska vi på hockey allihop, i Karlstad.
 
Det kommer fler bilder senare från den här veckan i Stockholm. I morgon måndag, jobb som vanligt.

Tax på jakt

Rådjursjakt med lille Oscar. Nej, inget skjutet!
 
Men för Trixi har det skjutits älg!

Trångt i mittfåran ...

... kan det alltså bli i svenska politik framöver:
 
Moderaterna var ju första parti att göra en ideologisk kovändning under temat "Det nya arbetarpartiet". Man kan tänka att en del gamla väljare satte i halsen då men konceptet visade sig vara oerhört framgångsrikt.
 
Nu vill de andra partierna apa efter och bli likadana och vinna lika många väljare i de stora väljargrupperna istället för att nischa sig på speciella frågor. .
 
Centern lämnar landsbygden därhän i sin rikspolitik för att istället  bli nåt luddigt,  långsiktigt hållbart med näringsliv, arbete  och liberalism  i varannan mening
 
Socialdemokraterna ska bli det nya partiet med näringslivsfokus och arbete enligt det nya partiprogrammet som kallas affärsplan vilket  har fått medlemmar att gå i taket.
 
Och så till sist MP som numera är knappt märkbart gröna. De har nu bytt ut kravet på 6-timmars arbetsdag ¨åt alla mot kravet på jobb åt alla, till exempel. Också de ett parti för arbete och näringsliv tydligen.
 
Alla samlas alltså i mittfåran med totalfokus på dem som arbetar,  på näringslivet och på städerna!  Gud nåde den som nästa valperiod är både arbetslös / sjuk och landsbygdsbo! Då finns inget parti kvar.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/birger-schlaug-motsattningarna-star-som-spon-i-backen
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article15497371.ab
 
 

Mystisk mossa

 
Sånn här konstig grön mossa täckte nederdelarna av alla träd i ett litet  skogsområde som vi gick igenom. Undrar va det var?

Regionala inkubatorer ...

... vill socialdemokraterna införa i sin framtidsvision av Sverige. Efter lite sök på det här ovanliga ordet så antar jag att man får tolka det som statliga  "kuvöser" för nystartade företag, utplacerade i regionerna. 
 
Socialdemokraterna ska nu förnya partiet, det ser ut som om man vill tvätta bort bidragsstämpeln och arbetarstämpeln,  det betonas att man ska vara ett parti för dem som  vill "göra rätt för sig" genom arbete eller utbildning.  Företagen ska avlastas en del av plikterna  när det gäller sjukpenning o partiet ska ha aktiv kontakt med näringslivet. 
 
Det luktar lite Centerparti om den här processen, (c ) skrev ett nytt framtidsprogram för att tvätta bort sin stämpel, landsbygdsstämpeln och söka nya väljare bland, (hur var det nu?) liberaler, feminister, stadsbor och invandrare. Nu var inte väljarna så imponerade av den här uppifrån konstruerade ideologiska förändringen för att ersätta de bondeväljare som inte längre fanns. Risken är förstås att de socialdemokratiska kärnväljarna inte heller känner igen sig i ett parti som försöker hitta nya väljargrupper nu när det blir allt glesare med det som vi är vana att kalla  arbetare.  
 
Politik är ibland intressant att betrakta utifrån, som det möjligas konst.  Det är liksom inte så himla noga med ideologierna.  Huvudsaken är att man lyckas dra till sig väljare. Och alla vill ut mainstream och fiska i de stora väljargrupperna av storstadsbor och tjänstemän. Det kan betyda att de arbetare och de landsbygdbor  som finns kvar blir utan politiska företrädare. 
 
Socialdemokraternas strävan mot metamorfos finns  beskriven i en artikel i DN, undertecknad av partiledaren och några till. Jag kan tyvärr inte länka. (Sen är det svårt att skriva rätt med paddan, den hittar på själv och låter sig  inte  alltid korrigeras.  Jag som normalt är min egen språkpolis lider när jag ser eländet.)
 

Anorektisk...

... ser gubben ut att vara på de senaste bilderna på bloggen, väldigt lång och mager. Men han har inte drabbats av plötslig matleda, det är nåt konstigt med bilderna här på blogg.se, en del av dem sträcks ut på höjden i fel proportioner. Jag vet inte om man kan göra dem mer rätt på något vis.

Bäck ska slingra!

Läser om hur en lantbrukare rätat ut några hundra meter av en bäck för att underlätta jordbruket! Men tvingas nu av länsstyrelsen att återställa slingrandet!
 
Våra förfäder skulle vända sig i sina gravar om de bara visste!
 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/utratad-back-maste-krokas-igen_7693854.svd
 
 
 
 

Urskog

U
rskog
Här var vi förra helgen, i rena rama urskogen. Jätteträd som måste vara gamla, några rasar ner.

Sverigedemokraterna ...

... har rensat ur i toppen. Det kan ha försvagat partiet o bäddat för framtida splittring om de avpolleterade har många vänner kvar i partiet. Kanske kan det till o med bildas ett nytt parti med större invandrarfientlighet? 
 
Eller också går man stärkt ur detta, Jimmie Å har ju tagit vara på medieuppmärksamheten till att framföra
budskap om o om igen.
 
Jag hoppas i alla fall att de andra partierna vågar erkänna o hantera problemen som uppstår  ute i kommunerna med en stor flyktingström. Om man fortsätter att blunda o lämna den debatten till sd så lämnar man öppet mål för det partiet att växa sig starkt. I några kommuner i södra Sverige så röstar var femte väljare på sd. Det innebär att man lämnat vågmästarrollen och blivit ett stort parti med mycket inflytande över hur människors vardag  ska utformas.. 
 

Bill

 
Himla söt är lille Bill
 

Konstruktionsfel.

.. orsakade den tragiska flygolyckan. En gymnasieskola hade importerat byggsatsen till flygplanet, satt ihop den och sålt vidare. Det som skulle ha varit tre stålbultar i något som kallas vingbalken, var ersatt med popnitar  av aluminium.  Det innebar en svaghet som fick vingen att lossna. 
 
Nu  utreds om någon kan ställas till ansvar för vållande till annans död. Det är så ledsamt o tragiskt o känns så onödigt att så lite kan orsaka en sån katastrof. Jag läser om det i SvD 19:e november på nätet.

Fiskservis fick vi!

 
Många delar är det o allt var helt i transporten utom ett uppläggningsfat som tappat ett hörn. Passar i fiskehus. Tack snälla för den oväntade gåvan!!

Svamp

Fortfarande plockar vi svamp! Och det finns både trattisar och kantareller. Men trattisarna är bäst förtstås, stora och ganska rena. Men jag delar dem alltid och skrapar ur mittenröret.

Peter Englund ...

... historiker o författare har skrivit en bok som heter Stridens skönhet och sorg. Det är en tegelsten på drygt 600 sidor som jag just nu långsamt tar mig igenom. Jag ville läsa den för att den beskriver första världskriget utfrån brev och dokument som vanliga människor, soldater, officerare, sjukvårdspersonal lämnat efter sig. Det är hela tiden ett kapitel om varje person och så förflyttar sig handlingen framåt i tid. Jag var på väg att ge upp i början, det var så många personer att hålla isär o jag glömde dem mellan varven. Sen var det förstås en del ganska hemska skildringar av krigets fasor och våldsskildringar på film eller i bokform försöker jag medvetet undvika att belasta mitt sinne med. Men nu är jag mitt i boken, har blivit bekant med de många huvudpersonerna och vill följa deras öden. Jag återkommer om boken när jag avslutat läsningen.

Äting ikväll...

...med goda vänner. Det blev sparrissoppa, helt ok och sen resten av Gabriels ungerska gulasch. Dessutom gick vi idag i de svampmarker somvi gick med Gabriel och Tina o dotter så vi har pratat om dem idag och kommit ihåg. Hoppas vi ses igen.
Desserten blev en klassiker, pannacotta.
Tja o så kaffe o praliner förstås!
Mätta är vi  i alla fall, hoppas gästerna är det också.

Vi eldade inte i den öppna spisen,satte bara in en marshall som mysfaktor och det funkade bra.

Mer datorgnäll!

Paddan hittar hela tiden på egna ord och egna stavningar när jag skriver inlägg eller kommentarer. Himla irriterande är det! Undrar hur man kopplar bort den funktionen? Någon som vet?

Servettnostalgi

I städprojektet så råkade jag på den här vita, lite slitna linneservetten. Den har sin historia och jag ser på den med en viss ömhet.
 
I min fars föräldrahem, en bondgård i Småland, så vävdes det massor. Det var en stor familj med många barn och alla skulle ha med sig en uppsättning dukar, servetter, handdukar och lakan vid flytten hemifrån. Fast den här servetten är ännu äldre, äldre än 1897. För den är märkt T A, som betyder Tilda Andreasdotter. Det var min farmors flicknamn (förkortning av Matilda Andreasdotter)  och hon gifte sig just 1897, alltså var den äldre än så, antagligen vävd i hennes föräldrahem och en del av hennes hemgift. Sen står det 5 under initialerna. Alla vävda saker märktes med nummer så man visste vilken det var. Förmodligen var det här svarta skrivna broderat tidigare. Men sen när farmors kvarlåtenskap delades mellan barnen så föll den här servetten på min farbror Eriks lott. För den är övermärkt med E T, = Erik Teodor. Det var fler som hade namn som började på E så Eriks saker fick just E T. Min fasters Esters, blev märkta med E M som betydde Ester Maria. Och det roliga är att det är så slarvigt märkt, inte alls så där sirligt och fint som linne brukade märkas. Men det var gjort just av min faster Ester, hon som fick bli hemmadotter på gården tillsammans med brodern Erik. Hon var ointresserad av textilt arbete och inte ett dugg noga med om det blev fint eller inte. Det var syster Ebba som vävde och broderade fint. Ester var matlagerska, hon var den som man "lånade" in för sina kalas i byn, hon gillade att göra fina stora spettekakor med massor av ägg från de egna hönsen. De kunde göras meterhöga på en vals som vevades över värme och smeten som ringlades på varv efter varv. Och till slut kristyren.
Undrar varför jag belastar mitt minne med allt sånt här???

Uppdaterade ...

...datorns virusskydd och nu vägrar den att ta emot min epost! Skitt! Sånt här får mig bara att bryta ihop!

Sonen Mattias intervjuad i Värmlandsradion idag ...

... torsdag.
 
Det kom ett sms framåt lunchtid att intervjun varit på klockan 11.00 - 11.30, c:a 13 minuter in i sändningen. Det var en intervju om hur det gick till när Värmlandsvisan hamnade i ett "Påskägg" (Kinderegg, Easteregg) i tv-spelet Battlefield. Intervjun finns att strömma här nedan på länken, alltså 13 minuter in i sändningen.
http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=54
 
Spelet har nu använts  i 17 miljoner ex världen över så Värmlandsvisan har setts av väldigt många! ;-) Mattias berättade om hur det gick till när han lade till den här texten för ett år sedan men vi fick inte berätta då. För ett sånt här "ägg" ska vara en överraskning.
Den finns i spelläge Rusch.
 
Det ser också ut som om många har letat på den första raden och hamnat på den här inspelningen!:
http://www.youtube.com/watch?v=kXPPMYyJl-g&feature=related
 
Det finns också tomtar, norska och svenska flaggan och en del annat inlagda i såna här "ägg" i Battlefield.
 
Det finns också på You Tube som klipp.
http://www.youtube.com/watch?v=ks9sRoD_Lfs
 
 

Trött blir man ...

... på alla förslag som går ut på att skolan ska lösa alla samhällsproblem, från integrationsbehov till problemet med en stillasittande befolkning.
 
Nu går Expressen ut i en ledare och kräver en gympalektion varje dag i skolan. Men man undviker nogsamt att tala om huruvida skoldagen ska förlängas eller inte. Och om den ska förlängas, om  det  får kosta att anställa fler lärare och vem som ska betala, stat eller kommun? . Man talar inte heller om huruvida man tänkt sig att istället ta bort något annat av skolans undervisning för att få plats med mer gympa. Ska vi minska på lästräningen eller matten eller historia eller vad?  .
 
Och så svamlar man om en promenad före första lektionen! Ursäkta mig, men antingen så bedrivs undervisning och då har lektionerna startat eller också så bedrivs ingen undervisning och då har lektionerna inte startat och eleverna har fritid.
 
Flum är det här kravet som det framställs här. Sen kan det säkert vara rätt och bra med mer rörelse för barn och ungdomar men faktiskt får nog en del av detta vila på föräldrarnas ansvar också. Det kan inte vara skolans uppdrag att ta över alla förpliktelser i barns fostran och det kan inte vara meningen heller.
http://www.expressen.se/ledare/121114-daglig-gympa-behovs-i-skolan/
 

Vintern på väg hos Bill


Mer helgbilder.

 
Rådjursjakt och harjakt, utan något fällt. Men bra jakter och frisk luft och motion.
 
Pontus har gjort en plan vid det här huset och det ska bli ett förråd där, plintarna har också kommit på plats.
 
Kantareller och trattisar letade jag, men hittade mest gula kantareller. Och i skogen är det massor av vatten, det räcker nu.
 
 
 

Begränsa f.d. politikers förmåner!

Det är stötande att någon ska kunna få i princip en livslön utan att göra ett handtag efter bara några år av poltitiska  heltidsuppdrag. Bra att det äntligen blir en diskussion om detta! Och sen får man hoppas att det också kommer till en ändring och inte bara ett par års utredande där de berörda hoppas att saken ska glömmas bort.
 
Jag kan förstå argumentet att ingen bör lämnas utan uppsägningstid eller möjlighet till försörjning under en omställningsperiod till nytt arbete. Den principen gäller ju för de flesta i arbetslivet och bör även gälla för heltidspolitiker. De har ju inte ett vanligt jobb utan är valda, ska alltså kunna väljas bort direkt så det måste till någon form av bidrag efter avslutat uppdrag. .
 
Men det måste räcka med ett försörjningsstöd under en begränsad period, typ ett år eller så. Och tricket med att undvika nya arbetsinkomster genom att bli egen företagare och få utdelning istället, är motbjudande.
 
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/gor-upp-med-overdrivna-formaner-for-politiker_7666680.svd

Lite helgbilder

Detta är en bild från idag tisdag på morgonen över sjön Östra Silen precis när solen går upp och dimman lättar

Chockade ...

.. är vi över beskedet om de omkomna i flygolyckan i Arvika idag. Våra tankar går till de närstående.
http://www.expressen.se/nyheter/vannen-tva-lugna-och-duktiga-piloter/
http://www.nwt.se/arvika/article1201528.ece
 

Ledig tisdag!

Reserverad för utevistelse och tankeverksamhet runt förrådsuthus. Plintarna är på plats.

Laxsoppa ...

... blev det ikväll igen! Nja, igen var väl att ta, det var ett par veckor sedan sist. Men vi fick forell fångad Västersil av T o À-M i Deje hos Hildegard! Tack alla som bidrog till den! Kunde inte låta bli att koka den färsk igår när den var fångad och ha till bredda smörgåsar och koka en filé till soppa idag. Det blir gott, med lök, vitlök, morötter, lök, dill o kryddor. Sen små laxbitar i soppan när den serveras o hackat hårdkokt ägg o finklippt dill.

Till det gärna en klick crème fraîche, hade vi inte nu, och rostat franskbröd.

Dandy av Jan Guillou

Det var bara en hårsmån från att jag inte skulle läsa (lyssna på ) den här boken för jag var rätt kritisk till de båda andra böckerna i serien om de tre bröderna från Bergen som utbildas till ingenjörer i Dresden och som hamnar på olika platser i världen under tidigt 1900-tal:  Lauritz på järnvägsbygget vid Bergensbanan, Oskar i Afrika och Sverre i Englands överklass-dekadenta konstnärs- och homokretsar.  
 
. Men nu blev det så. Och om jag har varit negativ till en hel del av Guillou i de andra böckerna, bl.a. hans kvinnobeskrivningar som var schablonartade och ytliga, medan männen beskrivs med både inre och yttre företräden, så blir det lite hatten av för den här tredje boken.
 
Kvinnorna i berättelsen har fått en mer nyanserad roll i berättelsen och Guillous beskrivningar av hur en konstnär, Sverre, och hans konstnärskap utvecklas är lysande, åtminstone så vitt jag kan bedöma med mina ringa kunskaper i ämnet. Boken tar också upp en bögkulturen i London vid den här tiden och vilka hot och möjligheter som fanns bl.a. i samband med första världskrigets utbrott.  Där finns säkert delar som är korrekta och därför intressanta.
 
En god berättare är Jan G det kan man inte ta ifrån honom. Det är en fiktiv, spännande berättelse i skuggan av det som verkligen hände historiskt under denna tidsepok.
Fortfarande har jag svårt för att gilla Jan G:s fortsatta mobbning av England och allt som är engelskt.  Det måste liksom vara svart eller vitt i Guillous värld; Tyskland var bra - England var dåligt, Islam är bra - kristendom är dåligt, arabländer är bra - Israel är dåligt, infödingar är bra - de "civiliserade" är dåliga,  osv. Det är trist och förutsägbart i alla hans böcker.
 
Sen har jag också problem med de uttryck som hans behov av att bedriva sin mer eller mindre politiska propaganda tar sig; det blir oändligt långa sittningar vid mat och dryck där de inblandade personerna konverserar i all evighet med varandra om ditten och datten. Det hela blir ofta ett upprepande av händelser om och om igen, först händer det, sedan ska det som hänt återberättas och ältas. Och hela tiden så upprepas Guillous  egna föreställningar Men alltså, sammanfattningsvis, på flera sätt bättre än de två andra böckerna i serien. Undrar om det plitas på fler i det här 1900-talseposet?
 

Fars dag ...

...har vi firat idag lite så där. Det blev en fin blombukett, kort, vildsvinsgryta, tårta och jakt. Och så har barnen ringt. Sen avslutade vi dagen med att dricka kaffe med Rolands mamma Maj o Brita på Kröserud. Trevligt prat! Imorgon jobb, helt ok!

Surt sa räven om rabarberna

Ingen kan som Karin Brunk Holmqvist beskriva det trötta vardagsgnatet  men också vardagsömheten i ett gammalt  slitet förhållande.  Hon hittar tonen exakt, det där smågnabbandet som fyller upp tystnaden och tomrummet, vardagskontroverser som inte är stora men som man förstår har pågått i decennier. Hon gör lite karikatyr  förstås för att få det hela tydligt och det hade hon kanske inte behövt. Ibland blir huvudpersonerna beskrivna som nästan enfaldiga, vilket nog inte är avsikten,  de tappar i trovärdighet.
 
Handlingen kretsar kring ett koloniområde med skvaller och förvecklingar bland några par i övre medelåldern / yngre ålderdom. Som kontraster är inlagda ett mc-gäng med idel snälla och omtänksamma medlemmar och en fal kvinna med fuskbröst.
 
Det blev lite märkligt med läsning av den här boken parallellt med Jan Guillou och Zlatan. Alla tre författarna håller sig till att beskriva vardag och mycket  konversation i sin klass, Guillou det omständliga konvenansfyllda språket i övre överklassen, Zlatan det tuffa korthuggna provocerande Rosengårdsspråket, Karin det skvallriga här-och-nu-språket i äldre arbetarklass. Kontrastverkan blir häftig kan jag säga.
De första böckerna jag läste av den här författarinnan, Potensgivarna och Sirila män sökes tyckte jag var underhållande i sin skarpa teckning av vanligt folk i tidig ålderdom. Den här boken var lite mer tröttande att läsa, kanske för att greppet känns igen och inte tål att upprepas, kanske är Karins skildring elakare den här gången, mer av karikatyr, inte skriven med glimten i ögat eller ömhet, utan mest utlämnande elakhet. Jag är osäker på varför jag inte tycker om den här boken när jag tyckte om hennes tidigare. Jag läser nog ingen mer Karin Brunk Holmqvist - bok.

TV:n kan jag inte starta!

Lite skämmigt är det, men jag har en fusklapp med instruktioner om vilka knappar jag ska trycka på på de båda fjärrkontrollerna för att få igång tv:n. Den börjar bli sliten nu, har hängt med några år ;-)
 

Tårta på burk

Bild från dotter och barnbarn i Umeå

Prominent gäst ...

... hade vi ett par dagar. Det var trevligt och intressant. Jag hann inte röja undan och byta dukning, det fick duga med den gamla.

Småprat på kvällskvisten ...

... var det igår kväll. K i Signebyn kom hit en sväng och A och A i Svensbyn.

Idag fredag blir en dag av kontemplation och mina tankar går till en anhörig som följs till den sista vilan av sina närmaste. Det är en svår dag men jag hoppas att avskedet ändå kan få finnas kvar som ett fint minne hos dem som sörjer.

Missing people ...

... hittade lilla Anna i Göteborg! Vilken fantastisk organisation som kan få ut så många människor, hundratals,  till sökande efter försvunna! Jag har inte stenkoll men visst har de lyckats förut där polisen och andra misslyckats!
http://www.expressen.se/gt/sa-kunde-anna-raddas-i-morse/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forsvunnen-flicka-funnen_7655904.svd

Skypar med Bill!

Vi skypar med Bill så ofta vi kan, nästan varje dag. Igår var Jazz o Oskar med också.
Bakom till höger ser jag skymtar ett fint kort på goda vänner i Varberg som gifte sig i somras. Kortet kom nu häromdagen.

Vitamin D3 ...

... kallas solvitamin och det är ett bra tillskott. Vi som bor i ett solfattigt land behöver ofta lite extra av det. Och jag kan tänka mig att efter en solfattig sommar som denna så blir det underskott. D3 kan också orsaka stelhet med ospecifika led- och muskelsmärtor, särskilt hos äldre människor.
Undersökningar visar att vi ofta har för lite av vitamin D.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/d-vitaminbrist-hos-barn-i-norr
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279
 
 

Vargjakt ...

... vill regeringen ha på vargrevir där genetiken är svag, dvs där individerna är kraftigt inavlade. Denna åtgärd ska ses tillsammans med genetisk förstärkning med nya vargar. Man vill ha en liten men genetisk frisk stam.

Lena Ek har tillsammans med representanter för de övriga Allianspartierna skrivit en mycket bra artikel i tidningen NWT och säkert ett antal andra landsortstidningar.

De menar att EU nu har fått vad EU krävde av Sverige, därmed har vi fått tillbaka det egna handlingsutrymmet när det gäller vargförvaltningen.

Det ser just nu ut som om politikerna tagit över makten i den här frågan från tjänstemännen på departement och verk. Man får vara tacksam för det. Sen väntar jag med att jubla tills förslaget blivit verklighet.
http://www.nwt.se/asikter/debatt/article1197628.ece 
 
Kontinuerlig granskning av rovdjurspolitiken finns att läsa här på en faktaspäckad  ganska nystartad blogg
http://rovdjurspolitik.wordpress.com/
 
 
 

Dynastins arvinge av Conn Iggulden

.. är en lättläst tegelsten. Det är sista boken i serien om mongolernas Kahn-välde. Det börjar med Djings Kahn och slutar nu med Kublai Kahn. Det är bra berättelser, spännande och skrivna av en person som studerat den här tiden noga. Man kan när man läser hans böcker räkna med att det mesta är korrekt ur historisk synvinkel och det som inte stämmer redovisar han sist i sina böcker. Det kan ibland finnas berättartekniska skäl att ändra på verkligheten. De här böckerna är mycket läsvärda både för spänningen och för historiska fakta. Synd att han inte fortsätter serien utan låter det här vara sista boken. Tidigar har han skrivit bl.a. en serie om Roms kejsare.  Undrar vad som kommer härnäst?

Dotter på radio Västerbotten.

Fick ett sms från dotter idag på hemväg från jobbet vid 4-tiden på eftermiddagen. Radio Västerbotten hade gjort ett reportage om konsekvenserna av stora klasser i skolan och hon var intervjuad i egenskap av skolkurator i Umeå i centrala elevvårdsteamet. Jag hann inte lyssna då eftersom jag inte hann hem men man kan kolla på datorn istället. Och så hittade jag henne på bild också! Hon pratade jättebra om barnens situation i stora klasser och vilka krav vi ställer på dem när det gäller arbetsmiljö. (Hon gjorde det här mycket bättre än jag skulle ha gjort. Jag blir nästan alltid stum när någon sätter en mikrofon framför mig, alla eventuellt kloka tankar flyger sin kos.)

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=5338699

Daniel Ligné ...

... från Jägareförbundet kommer att prata på kvällens Stövargille i Ängebäcks skola kl 19.00.

Det rekommenderas, Daniel är kunnig och dessutom underhållande att lyssna på. Igår hade han ensam en debatt med ett femtiotal medlemmar i Djurens rätt o säger att det var en bra dag på jobbet. Kanske berättar han något därifrån ikväll.
Daniel och Gunnar G på Jägareförbundet är suveräna skribenter också, mycket kunniga inom sitt område. Jag läser dem gärna.
http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/author/daniel-ligne/
 
http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/author/gunnar-gloersen/

Zlatan

Under den här veckans semester så har jag läst en hel del också. Bestämde mig för att ge Zlatan en chans till. Tyckte den var så tråkig förra gången och retade mig på hans överlägsna ton så jag gav upp innan jag läst klart. Men tänkte att om nu en bok fått ett antal ungdomar att läsa, kanske deras  livs enda bok, så måste jag ändå försöka. Erkänner att jag hoppade över komplicerade förhandlingar med olika klubbar eftersom jag saknar fotbollskunnande och intresse. Men boken var i alla fall  lite bättre nu än vid första genomläsningen.
 
Språket är korthuggget och lättläst, inga långa invecklade meningar med bisatser, ingen krånglig meningsbyggnad med långsökta syftningar. Så jag kan tänka mig att den är lättläst även för den som inte behärskar det svenska språket fullt ut. Det verkar som om det skrivna är precis som han själv pratar.
 
Han lämnar ut en del av sin uppväxt och sitt privatliv, men inte så mycket att det blir obehagligt. Det framgår att hans föräldrar varit upptagna med sina egna bekymmer och haft svårt att stötta sina barn, det framgår också att han kunde var en hårsmån från att hamna i yrkesmässig kriminalitet under sin uppväxt i Rosengård. Man förstår lite hur naturligt det kan bli att stjäla och missbruka om man växer upp med hans förutsättningar.
 
Den är en bra beskrivning av en människa som utvecklat ett mästerskap i fotboll och vad som fått honom att jobba med sin gåva, för det är inte enbart begåvning även hårt arbete. Det kan man förstå när man läser boken. Zlatan har  uppenbarligen svårt att finna inre motivation för att göra sånt som är tråkigt, det vill han bara hoppa över, men blir fullkomligt manisk när han är intresserad av något, fotboll till exempel. Kanske en egenhet han delar med fler framgångsrika idrottsmänniskor, ja kanske med andra framgångsrika människor över lag.

Vatten ...

... är det överallt nu. Det lär ha kommit 300 mm regn i oktober i år mot 40 mm förra året. Jag vet inte om det är sant men faktum är att det är väldigt mycket vatten i bäckar, älvar och sjöar. I somras var vattenståndet i sjön lågt, båtar låg på land, men nu närmar det sig max, upp till kanten på bryggorna.
 
Bild nr två uppifrån är tagen i Snarkil, vid kraftstationen där. Vattnet kommer forsande från Järnsjön. De andra bilderna är från området mellan Tjolitta och Bäckevägen.  Det brukar vara skog där efter älven men nu är det vatten.

Ledig tisdag!

Och inget är inbokat. Skönt! Bara att komma ifatt efter  lång bortavaro; tvätta, betala räkningar och sånt. Blogginläggen från Jämtland är nog slut nu, men det kommer några om böckerna som jag läste när vi var där.

Hemfärd från Ålviken ...

... startade på lördag morgon när solen bröt igenom molnen. Det är en vacker syn och bilden är inte photoshoppad.
 
De första tio milen till Östersund gick väldigt långsamt, med isgata, både synlig is som här och svart osynlig  halka på asfalt. Vägverket har nog glömt den här delen av Sverige, det fanns inte spår av sand eller salt. Så här var det förra året också kom vi ihåg. Vi kom sent hem.
 
Vi gjorde strandhugg i Brunflo i en gigantisk second hand. Det var en stor industrihall i övervåningsplan med loppis av alla slag, jag hann bara se en bråkdel av allt. I källarplan en jättehall med lite finare antik. Där hann jag se allt! Och köpte en del.
 
Bilden längst ner är från genomfarten vid Östersund. De här stora bubblorna ligger efter vägen lite oregelbundet, om jag minns rätt så lyser de på natten och skaparen lär vara samma som har gjort de orange kulorna på sporthallen i Karlstad och de gula bubblorna bakom Amaranten i Stockholm. Minns inte vad hon heter förstås.

Promenader i solsken

Jag gillar ju att gå och det fick jag tillfälle att göra uppe i Jämtland. Varje dag en längre promenad och det var vackert väder också¨en del av tiden. På eftermiddagarna klarnade det upp, även om det var lite dimmigt på morgnarna.

4 harar för Jazz...

.. blev det under tiden från måndag till fredag. Och han jagade bra men blev inte utmattad så intensiv jakt under flera dagar i sträck. Bosse och Anders var en dag före oss här, för Snoa och Salsa blev det fem harar var. Det var goda förhållanden med spårsnö, även om sista dagens, nästan, snöstrom uppe på höjderna var lite för mycket. Det är i alla fall gott om hare här i markerna. En teori om varför, är att man på bolagsmarken planterade mycket Contortatall (stavning?) en period. Den visade sig vara dålig som virkesråvara när den väl växt upp så det blev ett kort experiment i svensk skogsbrukshistoria. Den är dessutom förfärligt ful med risiga grenar ända ner till marken och den gör terrängen nästan ogenomtränglig. Men hararna får skydd för räv, rovfågel och för väder och vind.  Men säkert vet ingen varför det är mycket hare här år efter år. Avskjutningen spelar ingen roll för beståndet. Det föds så många harungar och i minst två kullar varje år. Det är försumbart få som dör av jakt, dödsorsakerna är helt andra.

Ålviken vid Hotagssjön!

Vi bodde i Ålviken vid Hotagssjön. Byn syns där borta med några hus. Det är ögonbedövande vackert med fjällen i bakgrunden. Ålviken ligger nordväst om Östersund, inte så långt från norska gränsen. Det är 3 mil till Valsjöbyn, där Varg med Peter Stormare spelades in, platsen där Ann-Margret, Djuret, föddes, ni vet hon som spelade in film med Elvis.

Hotagssjön långpromenad!

Det gick bra att gå långpromenad efter sjön. Fin natur vid stranden, fantastiska stenformationer och en hel del fin vitaktig drivved. Stenen här är mörk och skivig, delar sig i vassa flisor. Inuti finns ofta rost, vilket indikerar malmförekomst.

Vackraste bilden ...

...
.... från jämtlandsresan förra veckan: På väg från Ålviken ner till Laxvik. Det var några minusgrader, nysnö och Hotagsjön  (måste det väl vara?) hade inte frusit än så den ångar i kylan.

Konsert i Silbodals kyrka ...

... var vi på ikväll. Det var verkligen vackert med kontemplativ konsert som den annonserades som. Jag är ju förtjust i Urbandet, som jag tycker har en fin ton, vackert med mansröster också, blir ett djup. I kväll var  Erland Hagegård med och en av hans elever, en norsk flicka som hette Åse nånting. Hon hade en otrolig röst, den var vacker och stark långt upp i registret, när andra brukar bli tunna och osäkra. Kantor Carin spelade som vanligt bra. Höjdare i kvällens konsert var "Stad i ljus" och "Blott en dag..." . Synd att så få kom och lyssnade, bara drygt 50 pers. Det borde ha varit många fler. Undrar om det var kollision med något annat evenemang?
I morgon blir första jobbdagen på länge känns det som. Ska bli roligt att träffa både elever och kollegor! Imorgon kväll ska jag hinna läsa ifatt alla bloggar som jag missat nu under en dryg  vecka i snigeluppkoppling. Det har inte gått att surfa runt alls när det går så sakta.

Daglig långpromenad.

Varje dag tog jag en lång promenad på någon dryg halvmil i rask takt. Tacksam för de nya gummistövlarna var jag. De är varma och himla sköna, liksom tyg i skaftet, vilket gör dem mjuka så de skaver inte, inte ens nu när de är nya. Köpte dem hos Bofab i Grums för kampanjpris.
 
Jag passerade Ålvikens viltvårdsområdes slakthus, här fanns påminnelse om älgjakter genom åren. Man fäller ungefär lika mycket älg här som här och man hade redan skjutit 14 ¨på något drygt tretusen hektar. Jakten fortsatte.
 
Ibland när man ser havererade vägskyltar så ser det ut som en plats som är lite bortglömd, åtminstone av Vägverket.
 
Det ligger en kraftstation vid Ålviken, vid dammen vad det lite is och jag såg spåren här ovan. De var i storlek som min hand ungefär, alltså för litet för björn. Annars är det här  ett av Sveriges allra björnrikaste områden.
 
 
 

Laxå, Linne och Lump!

Alltså när mina kollegor reser på höstsemester till andra sidan jordklotet så sticker jag till Laxå med gubben på jaktprov. Jaktprovet kammade noll tyvärr. Bilden ovan ser ut som om jordens undergång drabbar lilla Laxå men det var alltså bara en märklig molnformation.
 
Men Laxå har nåt som inte finns någon annanstans på jorden;
Linne och Lump!
Det är en enormt stor second hand med massor av 50 - 60 tal!!!!
Det var verkligen en nostalgitripp och jag ägnade timmar här.  Och ni ska inte tro att det som syns på bilderna här nedan är allt, det finns fler rum!
Jag lovar, det är värt att åka extra till Laxå för att njuta av det här. Tack för tips på bloggen, minns inte verm som skrev om den här butiken. Den  ligger alltså efter Europavägen, utfart mot Örebro.
 På länkarna nedan syns en del av butikens utbud.
http://www.facebook.com/Linne.o.Lump
http://www.linneolump.se/
 
 
Sen var boendet i Laxå speciellt med tre övernattningar,  men det kanske jag återkommer till.
Från Laxå åkte vi vidare till Ålviken, uppe västra Jämtland för en veckas harjakt, återkommer med fler inlägg ochj bilder därifrån. Vi kom hem igår kväll lördag.

Släkt o vänner!

Jag passade på att hälsa på släkt och vänner också på¨resan.
 
Överst utsikt från köksfönstret vid  besöket hos Suss, Leontina på bloggen. Vi är alltså inte bara bloggvänner utan också barndomsvänner och det var himla kul att få en pratstund och kolla in det nyinköpta huset. Fint beläget inte så långt från sjön Hjälmaren.
 
Två understa bilderna från besök hos släktingar. Helt fantastiska orkideer! Här sparas de och blommar om, igen och igen! Det kallar jag gröna fingrar.  Kolla paradblommar där med så enormt många klockor, den bara blommar och blommar, en gåva från oss faktiskt till en jämn födelsedag. Vi blev bjudna på jätteläckra Hjälmarekräftor och en del annat smått och gott.
 
Under dagen pysslade vi lite med vinterdekorationer vid föräldragraven.
 
 

Dörrdekoration

 
Fast färgen slår över mer i lila än den är på riktigt, det är liksom mer rött.
 
Förra året köpte jag en med bär och frön på. Den var himla fin att se på men drog till sig en massa småfåglar som kalasade på den, dels blev den allt mindre snygg, dels förorenade fåglarna framför dörren. Så i år blev det dörrdekoration utan fågelmat i.

Praliner är såååå läckra!


Jaktrapport ...

.... fredag från norrlandsjägarna.

Bra jakt för alla hundar idag också.
Bosse sköt tre harar idag igen, en för varje hund, för Rolands Jazz, sin egen Snoa och Anders Salsa.

Det är rätt fantastiskt att skjuta 6 harar på två dagar. Det går inte att bortförklara med tur eller slump. Det handlar om att kunna hitta rätt pass och förstå hur haren tänker, var den tänker gå. Alltså lång erfarenhet av harjakt. Grattis Bosse till hararna och grattis till hundägarna som har duktiga hundar. De har jagat tufft 5 - 6 dagar i sträck nu i varierande väder och inte så lätta marker. Idag var det typ snöstorm uppe på höjderna. . Men de har ändå presterat bra ingen hare är skjuten direkt efter upptag. Nu är deras jaktvecka slut för den här gången. Bilder finns förstås att se på Rolands Facebook, länk här bredvid som heter Roland FB tror jag.

Jaktrapport ...

... från norrlandsjägarna idag torsdag. Bosse sköt tre harar idag, en för varje hund, för Snoa, Jazz och Salsa. Men Anders o Roland var också med förstås på jakten. Mulet o ett par plusgrader, lite snö kvar på marken

Ikeakryddor

 
Jag köpte Ikeakryddor - kit  häromsistens. Undrar om det blir nåt? Någon som har testat?