Picasso - Duchamp på Moderna Muséet

Det var flera utställningar förstås på Moderna museet, men den bästa var "He was wrong" där Picasso ställs mot Duchamp. Båda var stora, men stod för helt olika inriktningar. För Picasso var konsten allvarlig och utvecklande. Hans liv var hela tiden konst i olika faser av förändring; kubismen, blå period osv . Picasso gjorde målningar och skulpturer med stor skicklighet.   Duchamp drev med konstens allvar. Han ifrågasatte värdet av hantverkskunnighet och menade att det var tanken som ett konstverk skapar som var det väsentliga. Han ansåg att en porslinsurinoar, en flasktork exempelvis kunde vara konstverk i sitt rätta sammanhang, dvs utställt som konstverk. Hans konstverk i sig imponerar inte på mig men han är nödvändig på något sätt för att tydliggöra debatten om vad konst är för nåt och vad den har för syfte.
 
Bilderna och konstverken var inte nya för mig, jag har sett massor av Picasso både i olika sammanhang i Sverige och den stora samlingen i Berlin (Bergruen heter den väl?),  men hängningen här var kanonbra. Det blir bra att hänga i den här mörka källaren med sparsam belysning och mest på bilderna.Och Picasso kan man se på nära håll också, precis som presenterades här.
 
http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Utstallningar/2012/PicassoDuchamp/
 
Bill var med förstås och helt klart var han mest intresserad av Picasso.
 
På vägen dit gick vi runt Skeppsholmen och njöt av det vackra solskenet.
 
 
 
 På ditvägen
 
 Fotoutställningen besökte vi också, men den var inte så intressant.
 
Absolut trött efteråt. Åt vältajmat på restaurangen. Knoppade direkt utanför museet på hemvägen. Många intryck hade det varit. Han är lättvindig att ha med sig ut i världen.
 
Bill fortsatte att sova medan vi gick in på vackra Grand Hotell för att ta en fika på hemvägen tillsammans med barnafadern. Jag är för okunnig i arkitektur för att begripa vilken epok detta är. Bilderna längst upp och längst ner  är tagna i den pompösa entrén. Bilden i mitten i fikarummet.  För länge sedan så brukade vi bo sunkigt på ett lägenhetshotell vid namn Gustav Wasa eller nåt sånt för att ha råd med den fantastiska frukosten på Grands veranda. Den var verkligen helt makalös för bara 150 kronor på den tiden och man åt flott med stärkta linnedukar med tillhörande jätteservetter. Tror inte att det går längre att göra så, vi har i alla fall inte försökt. Men vi har presentkort på något spa-aktigt här och det ska vi utnyttja när vi inte förmodas ha hund med.

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Intressant! Picasso har vi faktiskt bara 4 mil hemifrån - han har gjort en staty som står vid stranden av Niddan i Halmstad.

Svar: Han var produktiv. Vi har en staty av honom här i Värmland också, i Kristinehamn.
Inga Magnusson

2012-11-28 @ 23:01:55
Postat av: Börje

Jag tyckte också Picassoutställningen var bra.

Duchamp har jag förstås också sett förut, det som nu finns att se. Han vill ju helst hålla sig till idéerna och har ju tyvärr fått så stort inflytande på konsten idag att den nästa försvunnit, dvs förflyktigats upp i idévärlden. Inget fel på idéer men de måste ju kunna kommuniceras på något sätt också. Det tycker jag varken Duchamps eller hans efterföljare klarar nåt vidare.

Svar: Kan bara hålla med, när idéerna lyfter från konsten och lever sitt eget liv hör de inte längre hemma i konstens värld. För mig fyller Duchamp som sagt enbart syftet att vara en kontrast till den konst jag uppskattar. Picasso är otvivelaktigt på många sätt ett geni och hans hängivenhet till konsten som sådan och hans rikliga produktion är häpnadsväckande. Hängningen förvånade mig, man tvingades väldigt nära konstverken, men det funkar bra med Picasso, hans detalrika bilder gör sig bättre så än på distans. Och hans bjärta färger mot den mörka bakgrunden var bra kombo
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback