Peter Englund ...

... historiker o författare har skrivit en bok som heter Stridens skönhet och sorg. Det är en tegelsten på drygt 600 sidor som jag just nu långsamt tar mig igenom. Jag ville läsa den för att den beskriver första världskriget utfrån brev och dokument som vanliga människor, soldater, officerare, sjukvårdspersonal lämnat efter sig. Det är hela tiden ett kapitel om varje person och så förflyttar sig handlingen framåt i tid. Jag var på väg att ge upp i början, det var så många personer att hålla isär o jag glömde dem mellan varven. Sen var det förstås en del ganska hemska skildringar av krigets fasor och våldsskildringar på film eller i bokform försöker jag medvetet undvika att belasta mitt sinne med. Men nu är jag mitt i boken, har blivit bekant med de många huvudpersonerna och vill följa deras öden. Jag återkommer om boken när jag avslutat läsningen.

Kommentarer
Postat av: Suss

Det låter intressant. Ibland läser jag gärna historiska böcker, men inte om det blir alltför "undervisande". Fast din bok verkar snarare tvärtom. Du skriver en utvärdering på bloggen hoppas jag?

Postat av: Börje

Den boken är en av de starkare läsupplevelser jag haft och oöverträffad som krigsdokumentär. Inte minst Peter Englunds egna tillägg i form av faktaspäckade fotnoter tyckte jag var intressanta.

Svar: Ja, jag har faktiskt läst fotnoterna också, håller med om att de var intressanta.
Inga Magnusson

2012-11-18 @ 18:48:01
URL: http://hoglander.se/blog
Postat av: Lennart Carlstedt

Peter Englund skriver fantastiska böcker! "Poltava" är en mycket intressant bok - han kan levandegöra historien.

Svar: Ja, det är absolut en bra bok, förutom att det är historia.
Inga Magnusson

2012-11-18 @ 23:02:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback