Helene Schjerfbeck på Waldemarsudde ...

... var en upplevelse. Hon var en finsk konstnärinna som föddes för 150 år sedan och hon räknas med rätta som en av Nordens största. Fast jag får erkänna att hon för mig varit ganska okänd tidigare. Har bara missat henne.
 
Hon visade tidigt talang och utbildade sig i Paris och i England (St Ives). Undervisade en period på konstskola i Finland.  Hennes måleri utvecklades hela tiden, från det naturromantiska detaljerade till mer modernistiskt och avskalat. På Waldemarsudde visas nu en stor utställning med många målningar. Highlites är förstås barnporträtten. Hon lyckas fånga ögonblickets uttryck och kroppsspråk. Min favvo är  den lilla flickan som sitter delvis insvept i ett lakan och tittar på en blomma.
 
Under sina sista två år i livet så målade Helen många självporträtt, 40 stycken tror jag, kanske helt enkelt i brist på modeller. Hon var då gammal och bodde i Finland, dit hon flyttade undan kriget.
http://www.waldemarsudde.se/schjerfbeck.html
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Kan rekommendera ett besök i hennes vackra hem utanför Helsingfors. Mycket vackert beläget vid Finska viken.

2012-11-28 @ 23:13:59
Postat av: Börje

Den här utställningen har jag inte hunnit med ännu. Ser fram mot att se den.

Svar: Ta god tid på dig, det är många bilder och man behöver ett par varv för att ta in hennes långa liv och stora produktion. Det är fascinerande att se så här tydligt hur hon utvecklas i sitt skapande från nationalromantisk detaljrikedom till uttrycksfull enkelhet i porträttkonsten.

Glömde; och att se Lars Jonsson måla var också fantastiskt. Han är en mästare i sin genre
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback