Österrike! Egentligen?

Vi pratade om Österrike igår. Vi har aldrig pratat om Österrike förut. Någonsin.  Men vi pratade om det med Stockholmssonen igår och spekulerade i om det var en slump att det just var i Österrike som både Kampusch och källarfamiljen funnits. Och Hitler.  Sedan läser jag idag på morgonen att Marteus i Expresssen också tänkt. Och då fortsätter jag att tänka. Hon har ju hittat några andra samband som vi missade  igår.

Österrike är ju liksom inte ett land som gör väsen av sig, som sticker ut. Jag besökte landet några gånger för länge sedan när jag fortfarande stod ut med höga berg och har bara vackra, trevliga minnen kvar. Det var rent, skinande, vitt, guld, glatt, frisk hög luft, välordnat, traditionshyllande, vackra byggnader, snälla människor. Vi norbor kände oss välkomna.  Och jag tror till och med att en av mina första rejäla förälskelser var en österrikare; William P i Zell am See 1964 eller 1965. Herregud, han kom hit sen. Ja, inte hit, men till Sverige och hälsade på mig först (djupt generad var jag, hade jag inte tänkt mig!) och jobbade ett tag i Stockholm. Sedan försvann han neröver igen och jobbade på det där stället som heter som ett spottfräs; Ischgl eller nåt.

Åter till Österrike! Som fenomen. Jag vägrar ju att tro att ett helt folk är ondskefullt och perverst. Men jag måste ändå fundera lite över om det finns i kulturell / social mylla i det här landet som gör att det kan föda fram och skydda fenomen som

Hitler
"Sound of Music"-pappan isolerande sig med en barnaflock
Freud
Kampusch
Källarfamiljen

http://www.expressen.se/ledare/marteus/1.1143953/ann-charlotte-marteus-wien-en-riktigt-vedervardig-stad  

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=766292


Kommentarer
Postat av: Nina på Johangården

mmm... har också funderat...

Postat av: Lotten

Hmmm... vilken underlig krönika i expressen! Jag jobbade med en österrikare i USA och har hållt kontakten sen dess. -97 var vi nere där och hälsade på och togs emot med öppna armar av honom och hans familj utanför Wien. Vi bodde på hotell i ett skumt distrikt i centrala Wien några dagar innan dess och det var då inte prydligt...
Sen om det finns något kulturellt som gör det lättare att dölja vet jag inte. Men jag kan räkna upp "underliga" och groteska saker som dolts i andra länder, t.ex. USA och Belgien. Är det inte att det på relativt kort tid dykt upp så mycket?

2008-05-03 @ 11:47:35
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Ninni

Jaha där ser man..så har inte jag tänkt och inte visste jag att stan var totalt felfri!!

Vi satt och pratade om det här häromdan min man och jag, och hans teori var att folk sköter sig själva i Österrike, de lägger sig inte i andras liv. Sköt du ditt så sköter jag mitt.
De blundar för problemen...därför trodde han att den här hemska karln hade klarat sig undan med det här såå länge.
Ja jag vet inte vad jag ska tro!

ha en bra lördag..

2008-05-03 @ 14:27:01
URL: http://www.ninni.blogg.se
Postat av: Rutan

Dagens Nyheter skriver också om det:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=766292
Jag tror att det är att söka en rationell förklaring till obegripliga händelser. "Sånt kan inte hända i Sverige" säger man, och rätt som det är blir ett barn misshandlat i åratal utan att någon märkt ett dugg. Så är det ingen som säger att det är typiskt Sverige.
"Det händer sådant här överallt i världen, se bara på sekterna i USA, där handlar det om tusentals medlemmar" säger förbundskanslern i Österrike, vilket han har rätt i.

Vi sa verkligen passa oss för nationella klassificeringar av det här slaget!

2008-05-03 @ 16:08:30
URL: http://rutan.blogg.se
Postat av: Nike

...och Arnold Schwartzenegger!!! Dessutom Strauss och Mozart. Koka ihop den soppan som sagt...

2008-05-03 @ 20:10:48
URL: http://nikesrum.blogspot.com
Postat av: rumcajs

det sägs att österrikare är ett bondfolk liknande den i Serbien, alltså bymentalitet, vi vet jo att i slutna samhällen finns mer patologi, ex. mer incest på landsbygden i Sverige jämfört i städerna

2008-05-03 @ 22:26:44
Postat av: Inga M

Nina: Man måste liksom, om inte annat för att värja sig för tanken.

Lotten: Det borde vara slumpen och inget annat.

Ninni: Just det där med att kunna förtränga, dela upp och splitta kan ju sägas finnas med hos alla de här.

Rutan: Jag håller med om att man ska passa sig för nationella klassificeringar. Jag håller just på och försöker värja mig för de här tankarna. Men det kan ju faktiskt inom en grupp / inom ett land växa fram vissa kulturella fenomen som skulle kunna underlätta att sånt här kan gömmas.

Nike: Ha ha, soppan börjar bli mustig!

Rumcajs: Intressant, visste inte att Österrrikarna betraktas som ett bondfolk!

2008-05-04 @ 08:25:15
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Anonym

Jag minns att Täppas Fogelberg reflekterade över hur det kan komma sig att, när man har en sådan vacker natur, det finns främlingsfientlighet o dyl. Programmet gjorde han för ngr år sedan i alperna Han satt och såg ut över den vackra naturen när han funderade en kort stund över detta.

2008-05-04 @ 22:16:37
URL: http://persiljeland.blogg.se
Postat av: Britten

Ja nog funderar man...

2008-05-04 @ 22:29:27
URL: http://pyrobritt.blogg.se
Postat av: Annaa M

Min märkligaste upplevelse i Wien var när vi skulle sova över i ett kollektiv i slutet av 80-talet, Mannen och jag. Han kände bara en av medlemmarna flyktigt via ett internationellt närverk. De bodde i en fantastiskt fin gammal patriciervåning. När vi skulle gå och lägga oss insåg jag att de tyckte vi skulle sova med dem i deras sovrum; de var ca 6-8 personer mellan 25 och 40, både par och singlar, däremot inga barn, som sov på tjocka madrasser i rad i ett stort rum. De tyckte jag var oerhört märklig som bad att få ta extramadrassen och lägga i biblioteket i stället. De fick mig verkligen att känna mig som pryd och inskränkt. Men jag stod på mig och de var rätt förolämpade. Vi ringde inte upp dem nästa gång vi var i Wien.

Vår bestämda känsla var att det här var människor från djupt konservativ övre medelklass som levde i en lång revolt mot sina föräldrar och sin uppväxt. De var välutbildade och högavlönade, två av dem var läkare, men levde fortfarande kvar i något slags upprorisk ungdomskultur. Av deras förvåning att döma när jag inte ville sova med dem så drog vi också slutsatsen att de faktiskt trodde att det där var ett normalt sätt att leva för radikala intellektuella.

Har även en del andra bilder av ett inskränkt och slutet samhälle, religiositet, hård disciplin i skola och familj. Unga människor i miljörörelsen som känt sig väldigt fria när de kommit på internationella möten i andra länder. Men att därav dra slutsatsen att det finns en nationalkaraktär som är en grogrund för ondska och konstigheter, nä, det är ändå vanskligt! Jag tyckte krönikan i Expressen var djupt obehaglig.

2008-05-05 @ 11:11:02
URL: http://www.annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga M

Persiljeland: Det är tänkvärt. Om man drar paralleller till ett annat extremt vackert alpland, Schweiz, så finns ju även där en rätt extrem nationalism, eventuellt sprungen ur landskapet som isolerat människor och gjort det svårt att resa och träffa andra folk. Båda länderna har ju dessutom kommit att utgöra gränser mellan olika kulturer vilket kanske har understrukit behovet av att försvara den egna nationella identiteten.

Britten: Ja, funderar och värjer sig.

Annaa: Det kanske finns paralleller även till det konservativa England. Där frodas ju enligt min gubbe i alla fall det mest perversa och mest extrema när det gäller att hitta motpoler till konservatism inom kyrka, sexualitet, moral osv. Kan möjligtvis alltså i länder som varit isolerade rent geografiskt genom sitt berglandskap eller att ha varit en ö i havet, vara så att konservatism frodas och då växer det fram extrema avarter som är tvärs emot. Och skyddsmekanismerna blir starka från den etablerade överklassen som vill bevara fasaden.

Asch nu var jag lite billigt enkel i resonemanget. Men det är ju en blogg och inte ett metakognitivt forskningsprojekt.

2008-05-05 @ 23:13:57
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Annaa M

Intressant jämförelse med UK. Ja, det är min uppfattning också. Dotter säger kortfattat och grovt generaliserande; engelskor är sunkiga och slampiga! Jag skulle då nog vilja utvidga till att den stad i västeuropa där jag sett mest vulgärt utstyrda unga kvinnor och hört mest fylleskrål om nätterna är Belfast. Ägnar man sig åt att läsa brittiska tidningar ett tag så finner man många hårresande berättelser om liv och händelser utanför de normalt vedertagna normerna, inte minst i protestantiska Nordirland. Kanske pga landets relativa isolering som sådana historier om incest och annat inte nått hit. Vi har ju också den där inmurade föreställningen om att allt brittiskt är så trevligt! Österrike är det annorlunda med. De talar ju och sånt.

Ja ja, resonemanget får vara lite enkelt.

2008-05-07 @ 21:13:36
Postat av: Inga M

Annaa: Ser man på, vi kanske har hittat något där, i alla enkelhet. :-)

2008-05-07 @ 22:37:59
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback