Claesson-inspirerad vit sparris - stekt!

Jo det åt vi häromdagen. Vit sparris är en favoriträtt här i huset. Claesson rådde oss att steka den och det gjorde vi. Fast vi skulle ha kokat den lite först och det gjorde vi inte, ska göra nästa gång. Sen på med gräslök och riven ost och brynt smör över sparrisen. Tillbehör är rökt skinka (Roland kör kallrökt Schwarzwald förstås) sallad och hollandaise. Det är så himla gott, synd att säsongen är kort och vi inte får tag på här utan är beroende av att goda vänner tar med från Tyskland.

Sommarhuset ledigt 5 - 19 juni pga sent återbud!

Huset har varit bokat hela säsongen sedan länge, men nu fick vi ett par sena avbokningar 5- 19 juni  från tyska gäster på grund gränsreglerna. En bra fiskebåt följer med huset. Det har varit bra fiske i vår sjö, Östra Silen den senaste tiden, gädda, abborre, öring och röding. I fredags fångades tre såna här fina öringar.
 
Och den här lite tidigare
 
 
Fiskebåten som följer med huset 
 
Mer bilder från huset här nedan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Huset sett utifrån sjön
 
 
 
 
 
 Bastu finns förstås och ved ingår
 
Gästrum finns bredvid bastun
 
 
 
 
 Utsikt från gästrummet
 
 Fyra  sovplatser i huset och två i gästrummet
 
 
 Den som är intresserad kan maila Roland på [email protected]
 

Läget i tomat-odlingen!

Växthuset är ju inte färdigt än, men vi flyttade ut några tomatplantor dit ändå, istället för att de skulle trängas i ett öppet fönster inne.  Jag kunde vattna dem ordentligt också och överskottsvattnet bara rinner ner genom plattornas skarvar. Det behövs inga fat under. Lättvindigt! Bättre med plattorna än med gjutet golv som vi tänkte först.
 
Det gick  bra att vädra genom att öppna fönstren på vädringsläge och så går det att öppna dörren. I det här huset finns inte hot om nattfrost! I går kväll stängde jag och det kändes lagom varmt
 
 
 
Resten av tomatplantorna står här efter hus-väggen. En del av dem har varit ute rätt länge, blommar och har fått tomatämnen.  Det har gått  att hänga tyg över dem när  blev för kallt. Om det blir frostvarning eller stark blåst nu  så flyttar vi ut de här  också till växthuset. Det blir nog 14 tomatplantor sammanlagt och några till  i pallkragen. Och så har jag tagit död på några med för mycket sol / för mycket kyla! ;- ))  Det här med tomatodling är inte så lätt för en nybörjare! ;- ))
 

Mossa under salladen!

Det är praktiskt att odla egen sallad i pallkragen på altanen utanför köket, lätt att hämta. Jag brukar lägga vitmossa under salladen så den inte blir jordig. 
 
Allt är ju sent i år för det har varit så kallt både på dagar och nätter, bara + 5 i natt som var!  Men nu kommer mina små odlingar i pallkragen i fatt, viktigast är sallad och dill, de sår jag i omgångar så jag har hela säsongen. Kryddor köper jag

Första tomat-ämnena på mina tomatplantor!

Oj! Det är en stor dag! Jag har fått se de första tomatämnena på min första egenodlade tomater! 
 
 
 
Det var sommarvarmt igår, så jag lyfte ut flera krukor med tomater för att de skulle få njuta några dagars sommarvärme. Men nu vet jag inte om de överlever. Klockan  01 på natten var det bara +5 grader ute. Borde vara + 10 enligt SMHI och Yr. Lite bekymmersamt att de missar så. Kan det alltså ha varit frost i natt??? Vet inte om jag vågar gå ut och kolla ens!
 
Det verkar ha gått bra, blev ingen frost under natten! Det blev + 5 grader men inte värre!

Djur runt Liane - Prästgården!

Jag går ju varje dag och det är trevligt att se vilda djur efter vägen, typ fåglar, rådjur och älgar. Men det är fint att se husdjur också varje dag.
 
De här  är inte våra men betar på gårdens mark. Här ovan är Rolands bror Gunnars hästar, tror det fattas en som gick längre upp. De används till trav. 
 
Och här är arrendatorernas kvigor, 16 stycken ska det vara. De ligger helst uppe på en höjd för att ha blick över vad som närmar sig. Vi försöker ha lite koll på dem varje dag. 

Brudspireorna blommar fint just nu

 
Brudspireorna blommar generöst och praktfullt just nu. För några år sedan var de rejält spretiga och fula. Då lade jag ut bild på fb och bad om råd. Svaren jag fick var samstämmiga:
- Klipp ner dem! 
Det gjorde vi och det har verkligen belönat sig
 
Så här såg spireorna ut innan vi klippte ner dem! 

Fönsterbleck kom på plats idag!

Det ska vara plåtar, bleck, under fönstren för att leda bort regnvatten. Idag kom de på plats, har varit på hus förut,  ser bra ut. (Vi hade satt plast under fönstren före regnet så det blev inget skadat). Dörren är fin som den är, också återanvänd, ska bara få en smal vit kant runt. I knutarna blir det smala vita brädor och så väntar vi på plasttaket. Den först beställda halvan hade kommit men inte den senaste. Så vi väntar tills allt är här. 

Oj, va mycket regn vi fick igår!

Det hällregnade hela dagen igår och natten innan också.  Jag höll mig inne och lagade mat. Det gick inte att vara ute, inte ens hundpromenad blev det. Vi får ta igen det idag. Så här såg vägen ut igår kväll vid 7-tiden när vi körde hem från veckans matinköp på Ica Sillerud.  Vattnet forsade över vägen från ena sidan till den andra. Hoppas vägen  är kvar idag, har inte kollat än.
 
Vi passade på att tömma regnmätaren och den var i stort sett full, ser ut att stå på 35 mm som alltså har kommit under gårdagen och natten till igår. Hällregnet fortsatt igår kväll men jag vet inte än hur mycket som kommit i natt. Tror inte vi är värst ändå, får rapporter längre österifrån och där har man  fått 50mm.

Regn-dag och matlagnings-dag idag onsdag!

(Om någon undrar varför jag ofta delar upp långa ord och gör särskrivningar så beror det på att jag i många år arbetat med elever som har  läs- och skrivsvårigheter, så jag vet att det underlättar läsningen att få uppdelning av långa ord.  Jag är ju svensk-lärare så jag vet att det  här rent språkligt är fel med egna avstavningar och särskrivningar, men det tjänar ett gott syfte!) 
Det var ju varslat för rejält med regn under  ett helt dygn så jag planerade för att vara inne och laga mat idag.  Det var dags för det, började sina med det färdiglagade i frysen. 
 
Jag startade igår kväll med att lägga in två bitar fruset älgkött i ugnen på 75 grader till tjälknöl. Det fick stå där till kl 10 imorse. Då kokade jag upp mättad saltlag med vin olika grönsaker och mycket lök och lade i köttet, drog av plattan och lät det stå.  I den lagen fick köttet stå till kl 14.00, då har det stått där i fyra timmar. Brukar vara lagom för mindre bitar, annars sex timmar. 
 
Två bitar av älgkött och vildsvin rensade jag upp och kokade i spad till porterstekar. Det kokas med bl.a. Porter-öl, soja och vinbärssaft, blir smakrikt kött som vi gillar. Frysen sen i lagom måltidsstorlek med spadet som man gör god sås på vid till-lagningen. 
 
Bilden ovan är på ingredienserna till viltgrytan med älg och vildsvin. Det mesta av dagens matlagning är egentligen rätt enkelt att få till, men grytan är mödosam. Jag skar  petigt bort allt fett, senor och hinnor från en rejälare älgbit och så ett par små fransyskor från vildsvin. Dt är ingen lek! Tänker varje gång jag gör det att det är bättre att göra stekar av små fransyskor men glömmer förstås till nästa gång och då står jag där igen och petar med kniven.  Ingredienserna till grytan är kött, rotgrönsaker, kantareller, lök och vitlök. Till grytan  så tinade jag upp en låda med vildsvinsbuljong från ett tidigare kok till pepparrotskött. Kött-högen längst upp till vänster är det som blev bortskuret, det som går till hundmaten. Dom ska ju också få bli  glada
 
Det är lite grymt och laga väldoftande mat en sån här dag som är svältdag på 5:2 : - )) , men belöningen får komma senare.
 
Allt färdigt! Längst upp till vänster är porterstekarna, till höger viltgrytan och närmast är tjälknölarna. Sist i kväll fryser jag ner i lagom måltidsportioner. Det  är tacksamt att ha tillgång till eget viltkött!  Och regniga dagar är inte helt fel! ;- ))

Matställen serverar fläsk på tisdagar!

Roland hade ärende med bilen till Åmål och vi valde att göra det igår tisdag. Det var ingen slump, de flesta matställen serverar stekt fläsk på tisdagar. Så var det på Berga Bistro utanför Åmål också. Det är bra ordnat för Corona. Lokalen är stor och man har inte buffé vilket känns bra när man försöker undvika smitta. Och det är alltid bra och vällagad mat.
 
Berga är en gammal skola och där är väggarna dekorerade med gamla skolplanscher.  De är fint utförda med vackra färger och många detaljer. Det var ju tänkt att de skulle genom bilderna beskriva för barnen vad  olika årstider innebar och vilket arbete som väntade dem som vuxna. 
  
 Här är sommaren med skörd, höbärgning, bad, fiske, tvätt vid sjön. Och barnen är med i alla moment, fanns inte dagis på den tiden.
 
 
 
 
 
Idag onsdag ska det bli värsta regnvädersdagen! Jag har laddat upp för inne-dag med matlagning, tog upp kött ur boxen igår. Det ska bli tjälknöl, porterstek och köttgryta. Allt förstås på älg och vildsvin. 

Amplarna kan vara fina från mars till oktober!

Så här startade ampelsäsongen. Jag planterade penséer,  modell storblommiga runt om i amplarna och satte  ner en krukor med påskliljor i mitten. Det här tål ju frost väldigt bra, inget som behöver tas in på nätterna.  Funkade bra redan  i mars i år.
 
Nu har påskliljan vissnat medan penséerna har vuxit och brett ut sig. Då går det bra att lyfta ut krukan med påskliljorna och plantera dem i en rabatt på något tomt ställe. De gröna bladen samlar ny näring till lökarna så de kan blomma nästa vår.
 
 
Här hamnade en del av dem
 
Sen går det bra att trycka ner en krukor med pelargoner i mitten av amplarna.  Det här gjorde jag häromdagen. Pelargonerna tål ju inte frost så nu blir det passning ett tag innan nattfrosten har gett sig. Men sen blommar det hela snällt till fram på hösten. Fast jag måste ta bort vissnade penséer varje dag annars slutar pensée-blomningen. 
 
Det här är i alla fall en enkel kombination i amplarna, lång blomtid för liten penning och med en liten arbetsinsats.
 
 
 
 

Fönster på plats i växthus - förråd!

Roland har kämpat med att få fönstren på plats idag. Det är lite nostalgi också, några har suttit i Signebyn hos Bengt o Hjördis, några satt nere på Liane hos Nils o Anna. 
Det blir bra att ha dubbla fönster med persienner i och som går att öppna på två olika sätt, det ena är ett vädringsläge som jag tror kan vara bra i växthus. Det borde gå fint att hålla ute kylan i början och slutet på odlingssäsong.
 
Så här blev det idag. Dörren ska in också och så väntar vi på det genomskinliga plasttaket.

Rårake-premiär!

Den här maträtten har legat i pipeline ett tag, men  nu blev den av. Vi har inte gjort rårakor så här förut. Den ser mörk ut på bilden men är lagom stek-brun egentligen Funkar inte riktigt som ensamrätt men väl som förrätt eller enkel lunch / kvällsmål. Gott blev det.
Så här gjorde vi
Vi rev potatisar så många som vi beräknade skulle gå åt till oss två, lagom med medelgrovlek på rivjärnet
Det rivna   blandade vi med ett ägg och lite olja, samt lite finhackad rödlök (inte nödvändig), salt och vitpeppar.
Före stekningen så är det bra att ta fram tillbehören så det sedan stekta inte hinner kallna. Det är alltså finskuren rödlök, löjrom, creme fraiche och hackad gräslök (hämtas nu i pallkragen!) 
Stekte  gjorde vi precis före ätingen. Men rårakorna vill ändå hinna kallna. Gissar att nästa gång så värmer vi ett tjockt stekfat innan och lägger de nystekta på. Med kallt fat så stannar inte värmen kvar. Plättarna ska vara tunna, bra att steka dem långsamt, inte för hög värme

Alla fåglar vill vara på Smörhôla!

 Beror det på att där finns mycket mat tro?  Det var många olika fåglar där när jag gick förbi i regnet igår kväll
 
 
Det är märkligt, alla fåglar tycks trivas på ett och samma ställe, Smörhôla alltså området mellan Liane och Hol. Där fanns igår kväll när jag gick på  långpromenad i regnet ett stort antal tranor, grågäss, kanadagäss och svanar och där är de alltid.  Varför vill de vara just på den här fläcken??? Det finns 60 hektar vall att välja på på Liane - Prästgården och en hel del runt om. Men varje dag så finns en större flock olika fåglar på just den här fläcken. Jag begriper inte varför.
Kanadagäss och även grågäss fast de senare kom inte med på den här  bilden
 
 
Sångsvan-par som jag trodde hade ungar med sig. Men  det var en flock grågäss.
 
 
 
 
 
 
 
 
Grågässen var många
 
 
 
 
 

Smarrigt bubbelvin, helt rätt i tiden! :- ))

I pandemins början fanns ju ett  öl som hette Corona, gissar att det inte finns längre eller har bytt namn. Det här bubbelvinet har istället tajmat in sig helt rätt, gissar att det säljer bra på god kvalitet (medalj!) och dessutom  på namnet! :- )). Ursprung Luxemburg.

Mannerströms och Ronnys skrei!

Vi har en god vän, Ronny, som ibland jagar med Leif Mannerström. Inspirerad av honom  lagar Ronny en suverän torsk. Han har bjudit oss. Vi gjorde den igår kväll på norsk skrei-rygg. 
 
Så här gör man
Strö salt på fisken och låt den ligga 15 minuter.
Blanda  vatten med kryddpeppar och lagerblad och salt. 
Koka upp vattnet,  lägg i fisken och låt det koka upp igen ordentligt så det bubblar, men dra sedan direkt av plattan och låt stå 10 minuter.
Fisken är då klar, den blir så där bladig och fin som man vill ha den.
 
Servera med hackat hårdkokt ägg, dill, räkor, kokt (ev pressad) potatis, skirat smör och riven pepparrot.  Vi hade morötter till men det var fel, borde ha varit ärtor eller bönor.
Till det kan man dricka en spritzer på Kallfelz Rivaner och hemgjort bubbelvatten! Tja eller nåt annat smakligt! Jag visar nog en festlig variant lite senare. ;- ))
 
Och vi försökte se Eurovision, har vi inte gjort förut.. Fast helt ärligt så var vi nog mest på nätet, läste och skrev kommentarer under tiden. Tusse såg vi på och han gjorde i alla fall ett bra framträdande, skulle jag ha kunnat rösta på om jag fått. Vet ännu inte hur det gick med honom i finalen.

Grillfrossa med vildsvinskotletter!

Det gäller att passa på när vädret tillåter grillning, trevligt att ha en gasol på altanen. Grillade vildsvinskotletter är en höjdare. Jag kokar många först i vildsvinsbuljong och fryser ner fyra i varje påsen, det är vad som går åt en måltid.  (En åt mig och tre åt Roland ;- )) Tinar upp och i grillolja, sen kommer de snabbt på grillen får färg och mer smak. Till det äter vi gärna ugnsrostade grönsaker med palsternacka, selleri, lök och morötter och så små potatisar som också är gjorda i ugn.De får ligga i olja ett tag innan ihop med timjan eller rosmarin sen salt på före serveringen. Bea och grönt till förstås. Känns lyxigt att kunna äta vilt,  dessutom nyttigt och klimatsmart om man nu bryr sig om det.
 
Nästa måltid bjuder också på lyx fast inte från bygden, det är skrei! Mer om det senare, tänkte testa ett nytt recept

Ångrade mig om taket på växthus - förråd!

När jag stod där inne igår och solen lyste så ångrade jag mig om taket. Det får bli klar kanalplast på hela taket, inte bara på växthushalvan. Och det är beställt, kommer kanske nästa vecka. Tills dess står det still och takstolarna är inpackade i presenning som skydd mot regn.
 
Inifrån känns det riktigt stort. Och det kan komma att behövas, blir  ju både förråd och växthus. Ska bli så roligt att få det färdigt ! 

Nu kommer älgkorna fram och betar det gröna gräset på vallarna!

Den här kon såg vi igår och idag, inte särskilt rädd, hon går nära huset. Hon är dräktig och ska få kalv så småningom. Pälsen är på väg att byta från vinter till sommar därför ser hon lite maläten ut.
 
 
 
 
 
 

Vi är så glada att kvigorna är här på sommarbete!

Fint att få se dem i stort sett varje dag och höra bjällran från ledarkon! 16 stycken är dom och de springer i flock på den här stora betesvallen, Sönnare Brojale. De har mycket gräs och mycket vatten.

Vad är nu detta för fågel?

Jag såg den alltså inte levande utan upptäckte att jag fått den med på bilden av älgen när jag förstorade på datorn! 
 
Jag tänkte spontant kärrhök men är osäker. Utseendet är inte typiskt för någon rovfågel egentligen. Kärrhök låg nära till hands eftersom vi ser dem nästan varje dag. De känns främst igen på sitt sätt att flyga, flaxande, lågt svepande över åkrarna och skogen, gärna nära sjön eller vattendrag.  Jag brukar tänka att kärrhöken  är en närsynt rovfågel som måste se sitt byte på nära håll. Andra rovfåglar seglar mer majestätiskt högt där upp och dyker rakt ner när det är dags.
 
Men som sagt jag är osäker på vad detta är för fågel. Jag har förstås sökt på nätet men hittar inget säkert  svar.
 

Väggar och takstolar på plats!

Det blev så här  igår kväll! Det mesta är på plats med växthus - förråd, taket kommer nästa vecka någon gång tror jag. Det som är tomt i väggarna ska bli glas, begagnade fönster. Taket på den här sidan blir kanaltak i plast och på andra sidan vanligt tak. Virket i den lilla byggnaden är förstås sågat från egen skog.
 
 

Här kommer gaveln till förråd - växthus!

 Gaveln transporteras av Roland på pallgafflarna till byggplatsen.
 
Den här kom upp i morse tidigt, alltså långväggen mot skogen och norr, den som ska bli förrådsdelen. Vi har dividerat av och till om insidan skulle målas, och vi har velat mellan rödfärg och ljus lasyr. Men vi bestämde till slut att vi inte målar, testar och ser hur det blir först.
 
 
Och här kommer östra gaveln på plats!
 
Så här ser det ut från en annan vinkel (Jag gick med valpen här på vallen!) Mer om bygget imorgon!

Valpen Musikk är en snygging!

Vi tycker det är roligt att ställa ut våra hundar för bedömning på hundutställning. Så vi glädjer oss åt att se hur valpen Musikk utvecklas till en snygg hund med fina rörelser. I trav flyter han fram med långa steg och fin rygglinje.  Det skvallrar ju förhoppningsvis om att bruksdelarna också  är starka och kommer att fungera bra i  jakt. 
 
 
 Vi försöker ta med honom ut  en god stund varje dag i skog och mark, antingen på egen hand eller med de andra hundarna. Det funkar med långt rullkoppel eller att han är lös, han håller sig ännu så länge nära oss.
 
 

Välkomna till Liane - Prästgården!

 
 
Idag kom 16 kvigor från Guterud hit till Liane - Prästgården på sommarbete här på Sönnare Brojale. De kommer snart att få sällskap av en stilig tjur, kanske en Brutus igen. Våra arrendatorer, Bröderna Jacobson, har ett par hundra kvigor på olika betesplatser, så fint att vi får ha en grupp här. Det är nostalgi att se dem. 
 
 
 
 

Fortsättning på växthus - förråd!

 
Takstolarna är på plats och ryggåsen. Taket till vänster över förrådsdelen blir alltså vanligt tak och till höger över växthusdelen blir det kanalplast. Här på bilden är det gjort för ett smalare fönster vänster om dörren. Men Roland är snickare och vill att det ska vara symetriskt så det fönstret ska bli lika stort som det till höger. Och det är glas som vi redan har liggande.  Roland har kommit på att han har en diskbänksplåt liggande (från Vasastan i Sthlm!) så den kommer nog att hamna utmed förrådsväggen. Kan bli en bra arbetsplats med hyllor över.  Och han vill göra enkelt avlopp ut från den diskhoarna. Bra om man vill vattna växter
 
 
På gaveln längst bort blir det begagnade fönster. På glas-långväggen häråt blir det också  begagnade fönster fast med persienner. Hittills har vi inte tänkt el i växthuset, men idag  träffar vi ändå en elektriker och kan be om råd, kanske funkar på nåt enkelt sätt.
 
Roland vill måla det invändig med rödfärg men jag vill att det ska vara så här, tycker det är snyggast och ser ingen fördel med målningen. Den bara färgar av sig på kläderna.

Ingen vår än!

Nattens temperatur! Man kan få hjärtsnörp för mindre, glad att jag tog in tomaterna igår! Bra att få ett växthus på plats snart. 

Bra att plantera om tomater i större hink!

De här är plantorna är lika gamla och varit placerade  ungefär lika. Men de till vänster planterade jag om för en dryg vecka sedan, de har blivit betydligt kraftigare. Ska ta de fyra plantorna till höger imorgon och sätta i större hink. Det är lovat uppehållsväder då.  Sen är alla omplanterade från muggar till hinkar. AVhärdningen har börjat med att de får stå för öppet fönster dagtid. Spännande att försöka odla tomater första gången!

Djuren runt vårt hus!

Högdräktig råget ser vi ibland.  Det är snart dags nu.
Gissar att hon är en av dem som vi bjudit på mat under vintern, hon är inte rädd. 
 
Grågäss ser vi rätt ofta, de är trevliga och lagom många, gissningsvis på genomresa norrut. Det är svårare att gilla Kanadagässen som ofta blir 30 - 50 stycken på en gång. När de väljer att hålla till på en badplats så är den strax helt förorenad med avföring. Och de gör skada på gröda genom att de är så många.
 
 Får väl avsluta dagens morgon-inlägg med att gratulera alla norrmän till 17e maj. Det är en stor dag i grannlandet, ledig dag, mycket musik och annat festligt, men kanske inte så i år med Corona-eländet. 

Aldrig mer spanska jordgubbar!!

Till för en vecka sedan hade jag nog aldrig köpt nåt annat än svenska jordgubbar. Mina föräldrar hade en jordgubbsodling, som de startade i mitten av 50-talet, något halvt tunnland så där och sålde bär, så jag har växt upp med Freja, Senga Sengana,  Dot Schewen, Abandance, Ydun och en del andra ;- ))  (Varför bemödar sig mitt minne med att komma ihåg femtiotalets jordgubbs-sorter när jag konstant glömmer det jag ska göra för stunden!!) Både mamma o pappa  hade en del lantbruksutbildning så de var intresserade och kunniga med plantval, plantering, hästhackning och halmning.  De gjorde många tidiga morgnar i jordgubbslandet, butikerna skull ju ha sina bär till öppningsdags på morgonen. När pappa jobbade fick mamma ta de stora trälådorna med bär på  pakethållaren och cykla till vårt lilla samhälle. De strävade och jobbade alltid. 
 
Minns att Freja var en extremt tidig sort. Den var mogen till Midsommar, det hade ingen annan. Och det gav bra utdelning. Då betalades 3 kr / litern för bären och de som fanns plockade såldes direkt. Man ska veta att en normal timpenning då var 1.50 - 3.00 kr! 
 
Tillbaka till de spanska jordgubbarna. Alltså, jag har länge känt motvilja mot att köpa annat än svenska bär, kan inte minnas att det hänt någon gång. Men nu tänkte jag att jag måste testa, man kan inte bara vara fördomsfull, de kanske var lika goda som svenska. Så jag köpte alltså ett par förpackningar. 
 
Men vilket stolpskott!!! De var hårda, nästan som trä. Det dompade när man lät dem falla i skålen. Det gick inte att dela  dem med skeden, fick skära dem i tunna skivor med kniv före servering. Och dessutom tämligen smaklösa, dränkte dem med socker och ägglikör. Nej, det var sista gången jag testade nåt annat än svenska jordgubbar, aldrig mer! Hoppas de kommer snart.
 
 
 

Bergenian har hämtat sig från rådjursattacken!

 
I alla år har jag haft blomstöd här. Inte för Bergenians skull men för andra höga växter på samma ställe. För ett par år sedan tog jag bort stödpinnarna på våren, tyckte det var snyggare utan. Men det skulle jag inte ha gjort. Rådjuren demolerade hela Bergenia-gruppen! De åt och slet upp och rev omkring. Allt på en enda natt. Tydligen en favorit-växt. Så nu är jag noga med att behålla blomstöden hela året, då kommer inga rådjur. Ändå har vi gott om dem runt huset. Bergenian har nästan hämtat sig från förödelsen bara några glipor kvar. Och nu har blomningen kommit igång ordentligt, lysande röd-lila  
 
 

Många hängen har björkarna i år!

Jag inbillar mig åtminstone att det är ovanligt många hängen i år. Men jag är ingen expert på björkar. Sen kan jag väl tycka att de här träden  med hängen har blad som slår ut sent och blir ganska få. 

Förråd - växthus igår!

Det blivande förrådet - växthuset  är liksom provisoriskt ihopsatt inomhus för att kolla fortsättningen. Det tomma här mitt på gaveln ska bli en dörr med mest  glas. Resten som är tomt ska ha begagnade fönster. Taket tänker vi oss kanalplast på den högra långsidan för ljusgenomsläpp  och vanligt tak (plåt) på den vänstra. Långsidan häråt ska alltså bli växthusdelen och den bortre långsidan blir förrådsdelen. Ja ungefär så, fast vi kanske ändrar en del ändå. Det är ju ett hemmabygge. Det blev större än vi trott när det kom opp så här.  Grunden ser ju liten ut. Och den stora frågan är hela tiden om det blir tillräckligt med ljus i växthusdelen?

Älgarna kommer fram nu!

Det blev ingen snygg älgbild, för långt avstånd och dåligt ljus. Men roligt att se dem igen, bild från igår. De gillar ju det gröna  gräset som har kommit opp  på vallarna de senaste dagarna.  Och så är ju kabbelekorna i dikena favoritmat. ;- )) Det här är en stor ko, rejält dräktig och så håller hon på och byter till sommarpäls. Hoppas hon får en eller två kalvar och blir kvar här.
 
Omslaget från kyla till värme och så regnet har gjort att vallarnas grönska bara exploderat. Det är från ingenting till intensivt grönt på bara ett par dagar.Och så här innan dammet har hunnit lägga sig på gräset så är grönskan nästan som självlysande. Luften känns också ren att andas för oss som är lite känsliga för pollen. Fint att gå med valpen!

Växthus - förråd

Roland strävar och skruvar och målar! Vi funderade ju på glas ända ner eller en ramp närmast marken. Efter mycket tänk så  blev det en ramp längst ner, den blir 40 cm. Ser större ut här eftersom den är längst fram i bild, men den blir nog bra
 
 
 

Våffel-lunch på Wiksfors idag!

Vi unnade oss våffel-lunch på Wiksfors idag! Det är så fint, rymligt och bra Corona-ordnat.
 
Jag gillar ju räkvåfflan Magazinet bäst, men Roland tog idag skinkan. Det var kallrökt som han gillar och bacon. Det fanns ett extraerbjudande idag med lax-våffla a la Lillängshamnen. 
 
Här finns också en pizzeria som heter Wedbränt
 
Idag var många motorcyklar ute, bl.a. den här snyggingen! 
 
Totempåle finns i Wiksfors

Kan det här vara avhärdning av tomatplantor?

Nu strävar jag och flyttar tomatplantorna från muggar  till  hinkar och räknar med att ha dem ute så småningom, kanske täcka vid frost. Då läser jag i instruktioner för tomatodling på nätet att man ska avhärda dem först, dvs vänja dem vid utetemp och utesol.  Jag tycker det verkar mödosamt att dra de här ut och in två gånger om dagen så jag öppnar fönstret istället. Det borde väl kunna vara godkänt som avhärdning? Elementet är avstängt så det blir svalt ( fast just igår var det 17 plusgrader!) och det borde bli lagom sol för det är ett myggnät i fönstret så det blir inte gassande sol direkt. Tänkte att plantorna ska ha det öppet på dagarna och kanske stängt på nätterna nu först.  Jag är ju nybörjare i tomatbranschen och tar gärna emot synpunkter

Planterat om tomater i hällregn!

Nu när det äntligen varslas om rejäla plusgrader de närmaste dagarna framöver så planterade jag om en del tomater i större hinkar. Det fick bli trots  hällregn, jag ville få det gjort, har väntat så länge! Tomatplantorna har fört en mager tillvaro i typ ölmuggar i plast. Nu fick det bli 5-litershinkar, en planta i varje och djupt planterat för de är höga och rangliga. Det borde säkert vara större hinkar för att fungera som slutkruka, men nu får det bli så här. Jag har inga andra.
Spännande att se hur det här går. De får väl vänja sig inne först eftersom de har stått inne i fönster förut, men sen hoppas jag att de kan komma ut, i alla fall med avhärdning.  

Märkligt ljus igår kväll

Plötsligt kom det ett märkligt ljus från väster, det lyste upp himlen och luften runt oss. Men gick fort över, bara några minuter. Jag ser på nätet att det varit så här på många platser. Men vet inte vad det beror på. 

Valpen "Musikk" ligger gärna hos Roland också!

Och stilen är avslappnad ! ;- )) Han trivs när han lyckas tappa ner huvudet ännu mer bakåt än än här men då blir jag rädd att han ska bryta nacken! Trivselhund är han vår lille valp!

Hur kom päronet in i flaskan???

Det är ett riktigt päron och det ligger i alkholhaltig dryck inne i flaskan som är förseglad! Jag har ingen aning :- ))

Ska det vara en halv meter trävägg längst ner??

Det vore lättvindigast ur konstruktions-synpunkt att ha en halv meter trä längst ner i växthusdelen, dvs långvägg åt söder och gavlarna.  Men finns det fördelar med att ha glas ända ner? Vad säger ni som har växthus? Nordväggen är ju förråd och där blir det brädvägg oppifrån och ner.

"Musikks" favoritplatser!

Han är för stor för att få plats i knä men han älskar att ligga på våra utsträckta ben! Här har jag fötterna på fotpallen och Musikk ligger på ett täcke för att inte ramla ner mellan mina knän! ;- ) . Stilen är minst sagt avslappnad, kolla bakbenen!. Han ligger liksom och njuter och bara knorrar lite ibland!  Ser ut som han ler! Så här är kvällarna framför teven numera, varmt och skönt! Det är så mysigt att ha en valp!
 
 
Dunkervalp Musikk älskar värme! Det här är favoritplatsen ute när solen skiner, går in under bordet i skuggan när det blir för varmt. Han valde platsen själv och så lade vi dit dyna och täcke. Han ligger gärna på golvet i hallen också där vi har värmeslingor. Aptiten är glupande, han får torrfoder valp och även färskfoder. Verkar som om magen mår bäst av färskfoder och det får de andra hundarna också. Vi väger honom varje helg och han verkar öka 1 kilo i veckan, är nu nästan 12 kilo. 
 
Vaccin fick han vid 12 veckors ålder. Det gick bra, tror inte han kände det ens. Och så ska han få fästingmedel. Vi har plockat någon på honom redan och med värmen som är på väg så blir det besvärligt. 

Fest på vit sparris från norra Tyskland

 Det är bland det bästa vi vet, färsk vit sparris på från Tyskland, så nu är det fest när snälla vänner tar med till oss. Sparrisen  skördas nu och smakar helt magiskt. Den får säljas fram till ett visst datum, men inte längre, det är förbjudet. För sparrisstjälken under jord ska samla kraft till nästa år. Vi har fått veta att skörden i år har varit ovanligt sen, man har haft en kall vår precis som här hos oss.

Sommarhuset är ledigt nu, 9 - 22 maj pga avbokning!

På grund av sent återbud är vårt sommarhus ledigt nu 9 - 22 maj! Resten av säsongen fram till mitten av oktober är fullbokad i det här huset. 5 + 2 sovplatser finns, välutrustat kök + vardagsrum.  Snabb datorförbindelse (fiber) .
 
En bra båt följer med huset, 30 hp Linder alu med ekolod o spöhållare.
 
Och såna här fina fiskar finns i vår sjö, Östra Silen,  rejäl gädda, röding, inhemsk öring, och abborre förstås !  Just nu är fisket gynnsamt med vattentemp på 8 till 10 grader. Förra veckans gäster var mycket nöjda. 
 
Den som är intresserad kan skicka en blänkare på mess eller maila [email protected]
 
Lite mer bilder från huset:

Från våtutrymmet, spegeln från Nysäters hem o Antik. Jag letade länge efter den!
 
Huset och sjön
 
Bastu finns också och veden finns
 
En vedeldad  med sjöutsikt
 
Gästrummet  bredvid bastun har utsikt mot sjön när man viker bort väggen
 
 
Fin utsikt över sjön från huset, "Gustav i den Nordiska Natten" spejar ut över vattnet.
 
 
 
 Utsikt från stugan i solnedgången
 
Vy från altanen på sydsidan 
 
 
 
 
Bastun igång
 
 
Sommarhuset sett från sjön
 
 
Utsikt mot sjön från gästrummet
 
Karta över sjön Östra Silen.  En spännande sjö med många vikar, öar och halvöar. Sommarhuset ligger där det står Önnebyn
 
 
Ett sovrum
 
Kamin finns och ved
Fint med fika i solgasset på morgonen, utanför gästhuset
 
 
Ett sovrum

Fint nere vid sjön!

En fin promenad fick jag o Seffrin ner till sjön igår, solen sken och det blåste inte så mycket.  Vi var ute sammanlagt någon timme. Samtidigt motionerade Roland hamilton Disco och valpen. Hundarna  (och husse och matte!) behöver komma ut och röra på sig.
 
Båtklubben hade varit här och gjort fint, dom är duktiga på att hålla i ordning småbåthamnen och klubbens plats ute på ön.
 
Det är en lyx att bo så här vackert. Jag är verkligen tacksam över det, att slumpen placerade mig här för så där 50 år sedan. 

Ge inte opp!

Den har hängt på väggen i många år här hos oss. Den inspirerar till att försöka en gång till istället för att ge opp.  

Värmeljus som frostvakt?

Jag fick tips om att värmeljus kan stoppa frost i miniväxthus som det jag har på pallkragen. (Bilden ser konstig ut för det blir speglingar)
 
Nu har jag testat ett par nätter och det verkar fungera. Någon annan som har prövat? Nätterna är fortfarande kalla, just nu på morgonen i skrivande stund är det - 4 grader
 
Hittills har jag täckt över  men kanske slipper nu om ett tänt värmeljus kan göra jobbet att skydda från frost!?.  Hörde också om någon som haft marshaller i växthus, det borde i så fall också fungera. Tänker på att jag får förbereda mig på hur jag ska göra sen när vi har ett större växthus. Vi kommer inte att ha el indragen i det, vore enklare med marshaller än med tillfälliga värmeelement

Ny mat-favorit!

Tog vara på rester av pannkakssmet idag och gjorde raggmunk! Har jag nog inte gjort på många år. Man river ner rätt mycket rå potatis fint och blandar i, steker tunt. Det blev stekt fläsk till och så rårörda lingon. Lingonen ger stuns åt anrättningen, värt att göra extra och inte ta lingonsylt

En tomat-odlares fönster just nu!

 
Jag tränar på det här med tomatodling för första gången och förstår att vi som håller på med det här känns igen just nu på de igenväxta fönstren. ;. )) Jag försöker rädda plantorna undan frosten genom att ha dem kvar inomhus. Längtar verkligen efter plusgrader dygnet om och vårtemperatur på dagtid. Innan dess vågar jag inte plantera om mina tomatplantor och börja avhärda dem, dvs vänja dem vid livet utomhus. I natt var det en minusgrad, verkar inte vilja bli vår i år.
 
De här har jag planterat om i slut-hinkar, 5 liter. De växer som bara den, nöjda med nytt. Grova, höga och blommande!

Idag slår björkarna ut!!!

Kan inte minnas ett år då jag väntat så på våren som i år!  Vi lever ju alltid nära naturen och årstidernas växlingar, men i år med Corona och liten valp så har det blivit ännu mer påtagligt.  Jag har spejat på björkarna ett tag men inte sett en enda med utslagna blad förrän idag när jag var ute på långpromenad med tax Seffrin.
 
Ok, det är bara ett par just här som är utslagna. De är små och växer på en plats som är varm, skyddad och solig. Det dröjer några dagar tills de stora träden är på gång med sin lövsprickning, men detta är ändå värt att fira. Kan bli ett glas bubbel i kväll till raggmunken och det stekta fläsket som jag lovat Roland till kvällsmål. Han kom också hem med nybakad kaka idag, kära gåvor av snäll släkting. Tur han har det nu när jag inte kan baka, vare sig kaka eller nåt annat. ;- (  

Gavel förråd - växthus

Den här ligger egentligen ner men jag roterade bilden.  Så här blir gaveln. Till vänster en mindre förrådsdel med trävägg, i mitten dörren som har fönster övre halvan och till höger blir det fönster. Spännande när det börjaar synas hur det blir

Omöjligt att vara ute idag!

Ok, jag vet att det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! Har jobbat på ett antal skolor som haft den devisen uppsatt vid entrén. 
 
Men idag var det verkligen ogästvänligt i överkant: + 0,8 bara  imorse vid 5-tiden, sen strax över nollan från morgon till kväll,  rejält blåsväder, snöblandat regn HELA DAGEN, verkligen inte en enda paus. I och för sig bra med nederbörd, behövs nog för att naturen ska fatta att det är vår och få fart. Men idag var det för ogästvänligt för att göra något trevligt ute typ gå långpromenad med hundar, plantera om tomater, titta på blommorna. Inspirerad av vän Anna A så tänkte jag pyssla med städning, kanske döstädning. Det är en katarsisprocess som gör gott för kropp och själ.
 
Men innan jag hann börja med det  så råkade jag få se hur det såg ut nere i diskmaskinen. Det var illa! Bara att ta tag i rengöring med borstar och vatten. Sen körde jag faktiskt maskinen hett med tablett men utan disk. Gissar att det blev rent. 
 
Medan jag väntade på diskmaskinen så fick jag se undersidan på fläkten och det var inte heller uppmuntrande. Jag rev ner den och lade plastdelarna i disken. 
 
 Nästa upptäckt den här inne-dagen var utrymmet under diskbänken, där avfallshinkarna står. Och där var det riktigt bedrövligt. Ska inte lägga ut någon bild på det skämmiga tillståndet. Det är ju ett ställe som man normalt inte ser så där hinner mycket samlas och kleta fast. Det blev starkt vatten och skrubb-borste. 
 
Till slut så slängde jag lite avloppsrens i diskhoarna och hällde på hett vatten. Det har inte varit stopp men behövdes säkert ändå. 
 
Så det blev ingen döstädning, utan bara alldeles vanligt städning och nu har den här dagen snart gått. Återstår bara att skriva en meny för våra måltider några dagar framöver. Vi handlar ju bara en gång i i veckan och på tid med få kunder i butiken. Jag har upptäckt att det är lättare att få med allt om det finns en meny att shoppa utifrån. Så nu ska jag ta mig an den. Roland önskar stekt fläsk, ha ha... det önskar han varje vecka! Han jobbar f.ö. med väggarna till växthuset, ska spännande att se inom de närmsta dagarna. Just nu är det inget att se, de ligger ner.
 
Sen har jag fått tips på bra enkel frostvakt i miniväxthuset på pallkragen
 
Sen håller jag tummarna att det ändå ska bli en stunds uppehåll och ett avbrott i blåsten så vi kan gå ut en sväng med hundarna
 
 

Vi uppfann en ny maträtt ;- ))

En lunchrätt så där lagom snabbfixad och inte så kraftig. Jag stekte plättar i laggen. Till dem blev det brynta baconbitar, gräddfil och gräslök. Roland tog förstås lingonsylt till också.  De sista plättarna åt vi med hallonsylt till, de blev som efterrätt till kaffet.  Det smakade bra, blir nog fler gånger! Sen ska vi testa rårakor med löjrom o gräddfil också, lite samma tema.
 

Plattorna är på plats i växthuset.

Och de är stampade för att ligga still i sanden. Bra med plattor som golv i växthuset och sand under. Då går det att söla med vatten och det kommer att rinna undan.  Bättre än gjuten platta som vi tänkte först.
Och kanterna på sockel är huggna så de är platta, dvs kan vara grunden för väggarna.
 
Gjutit i glipan i kanten.
 
Taket funderar vi fortfarande på, får se vad det kan bli; slätt och högt eller brutet och lägre? Trä och plåt eller kanal-plast? 
 

Nu lyser gullvivorna från Bäck!

Det är riktiga vilda gammaldags gullvivor, inget köpt, planterat eller odlat. I mitt barndomshem fanns vilda gullvivor som kommit in från skogen bredvid där de växte i mängd. När mamma tog hit lite buskar och träd från trädgården så hängde det med gullvivor. De brer ut sig lite mer varje år och nu får vi väja ordentligt med gräsklipparen för att inte skada dem. De ser ut att blomma ovanligt ivrigt i år, men det tog lång tid innan de slog ut, stod länge och pirade
 
 

Växthus - förråd ska det bli!

Det har kommit på sand
 
Och så plattorna som ska ligga ovanpå sanden i jämna fina rader! Oj, vilken molnskärm det var bakom Roland! Det har varit hagelskurar idag. 

Tacksamma växter!

Penséer och påskliljor har verkligen fungerat i år. Amplarna gjorde jag i ordning i mars för att ha klara till påsk. De har bara fortsatt att blomma och bli allt frodigare! Inte behöver de plockas ut och in med frostvarningarna, bara tas in under tak om det ösregnar. Och det är ju behändigt för i år har vi haft frost i stort sett varje natt, minus två nu i natt också.  
 
Penséerna är planterade ner i jorden, men påskliljan är nedsatt i mitten i en kruka. Den behöver inte mer, lever ju av näringen i löken. Sen när påskliljorna vissnar så tar jag upp dem,  sätter ner dem i en rabatt, vattnar och hoppas på blomning där nästa vår. I hålet i ampeln efter påskliljan så planterar jag  istället en pelargon. Då ska frostrisken vara över och den blommar snällt till framåt hösten.  Penséerna rensar jag från vissna blommor varje dag och då fortsätter de också att blomma  hela säsongen. 

Lunchvåffla på Wiksfors idag!

Vi lyxade till det med räkvåffla på Wiksfors Bruk idag söndag. Det blev en "Magazinet-våffla" . Det känns rätt så Coronasäkert där, med stora lokaler, utesittning och avstånd. Portionerna är gigantiska så jag fick med mig hälften hem i en doggy-bag. ;- ))
 
Man får bara vara fyra vid varje bord och de är jättestora. Inne är också väldigt rymligt, stor lokal med högt i tak.
 
Det var rätt mycket folk idag, det finns också en stenugnspizzera lite längre bort och fina butiker med hantverk och second hand. Wiksfors syns bra  från E18 och är väl skyltat. 
 
 

Vi gick i skogen med hundarna igår!

Vi gick i skogen med våra hundar igår. Det gör vi nästan varje dag. Fint var det, solsken men rätt kallt.  De stora var kopplade förstås och valpen lös, han går inte ifrån oss.
 
 
 
 
Vi gick på andra sidan en av våra stora sjöar, fin utsikt ibland. Vägen fortsätter ner till vattnet,  Fuggelvika
 
Skogen här är välskött, det är som att gå i en park!
 
Med råa stenblock kan man tycka att det är total vildmark, men det finns spår av människor
 
Här finns mitt i vilda skogen en markering för en gammal torplämning "Fien". En del stenrösen visar var det har funnits hus och bebyggelse för länge sedan. Märkligt att man kunde bo och leva här, så långt från andra människor
 
Någon har byggt en jaktstuga här för länge sedan, men den är inte använd längre
 
Skogen sköts om väl här, det finns dränering under vägen för att leda bort vatten
 
En bom hindrar obehörig fordonstrafik, men gå vägen fram går bra
 
Flera eldstäder passerade vi, kanske spår av fikapaus efter jägare eller människor som arbetat i skogen
 
En maskin skvallrar om skogsarbete vid Kajsebuddaln.
 
Och virke för avsalu är upplagt
 
Den gula markeringen är troligtvis älgpass, en del är numrerade.
 
Det är fint att kunna gå i välskött skog, skog som är omhändertagen av sina ägare på ett bra sätt med röjning, gallring och avverkning, inte bara lämnad vind för våg att ramla ner.

Musikk har gått och lagt sig med favvogrisen!

Den här pipgrisen är en favoritleksak och det har den varit får andra valpar också här i huset. Ingen hund har lyckats bita sönder den eller få bort pipet. Lille plutten! Vill ligga varmt ute i solskenet, kan gå under bordet en stund ibland om det blir för varmt.

Förråd + växthus på gång !

Här ska det bli, kombon förråd och växthus. Nu har vi pratat om utformningen i ett par dagar och verkligen tagit med alla varianter, från att inte bygga nåt alls till att bygga med det vi har eller köpa helt nytt. Och vi har landat i att snåla lite och bygga med det vi har, dvs begagnade fönster och sågat virke.   Igår kom singel  på plats. Sen tänkte vi gjuta platta någon dag fram i nästa vecka, men ändrade oss, det blir sand + trädgårdsplattor istället. Kan vara en bra variant om man vill vattna i växthusdelen och lite billigare.
 
Det blir ju i våg med en snickare i huset, ett proffs-instrument som piper.  ;-  ))  Dom här stockarna hade vi förstås redan liggande någonstans. Nu blir de sockel till förråd - växthus.