Regn-dag och matlagnings-dag idag onsdag!

(Om någon undrar varför jag ofta delar upp långa ord och gör särskrivningar så beror det på att jag i många år arbetat med elever som har  läs- och skrivsvårigheter, så jag vet att det underlättar läsningen att få uppdelning av långa ord.  Jag är ju svensk-lärare så jag vet att det  här rent språkligt är fel med egna avstavningar och särskrivningar, men det tjänar ett gott syfte!) 
Det var ju varslat för rejält med regn under  ett helt dygn så jag planerade för att vara inne och laga mat idag.  Det var dags för det, började sina med det färdiglagade i frysen. 
 
Jag startade igår kväll med att lägga in två bitar fruset älgkött i ugnen på 75 grader till tjälknöl. Det fick stå där till kl 10 imorse. Då kokade jag upp mättad saltlag med vin olika grönsaker och mycket lök och lade i köttet, drog av plattan och lät det stå.  I den lagen fick köttet stå till kl 14.00, då har det stått där i fyra timmar. Brukar vara lagom för mindre bitar, annars sex timmar. 
 
Två bitar av älgkött och vildsvin rensade jag upp och kokade i spad till porterstekar. Det kokas med bl.a. Porter-öl, soja och vinbärssaft, blir smakrikt kött som vi gillar. Frysen sen i lagom måltidsstorlek med spadet som man gör god sås på vid till-lagningen. 
 
Bilden ovan är på ingredienserna till viltgrytan med älg och vildsvin. Det mesta av dagens matlagning är egentligen rätt enkelt att få till, men grytan är mödosam. Jag skar  petigt bort allt fett, senor och hinnor från en rejälare älgbit och så ett par små fransyskor från vildsvin. Dt är ingen lek! Tänker varje gång jag gör det att det är bättre att göra stekar av små fransyskor men glömmer förstås till nästa gång och då står jag där igen och petar med kniven.  Ingredienserna till grytan är kött, rotgrönsaker, kantareller, lök och vitlök. Till grytan  så tinade jag upp en låda med vildsvinsbuljong från ett tidigare kok till pepparrotskött. Kött-högen längst upp till vänster är det som blev bortskuret, det som går till hundmaten. Dom ska ju också få bli  glada
 
Det är lite grymt och laga väldoftande mat en sån här dag som är svältdag på 5:2 : - )) , men belöningen får komma senare.
 
Allt färdigt! Längst upp till vänster är porterstekarna, till höger viltgrytan och närmast är tjälknölarna. Sist i kväll fryser jag ner i lagom måltidsportioner. Det  är tacksamt att ha tillgång till eget viltkött!  Och regniga dagar är inte helt fel! ;- ))

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback