Mycket tid här idag tisdag!

Idag var ledig dag för min del, fantastiskt sommarväder. En hel del tid har jag tillbringat här på altanen, plockat penseer, vattnat dem och pallkragarna, fikat och ätit, skördat sallad till dagens mat. Plocka penséer är rätt tidsödande men det känns på något vis rogivande, kontemplativt.

Ombyggt på Golfbanan i Årjäng Sillerud!

Det har blivit ny stor uteplats med trädäck och utsikt mot banorna.
Och en del är inglasad med skjutdörrar.
 
 
Restaurangen lär ha god hemlagad Dagens. Vi har inte lyckats pricka in äting av den än för den  har varit slut när vi vid ett par tillfällen har försökt.  Men vi ska inte ge upp.  Lyxigt med två matställen i Sillerud som har riktigt god mat, här och så i Svensbyn på Stationscafét. Båda har dessutom rättigheter om man skulle vilja spetsa till måltiden lite, eller beställa ett extra festligt evenemang.
 

Nej inte vår ....

... inte än i varje fall - bara till låns igår kväll ett par timmar.  Robotdammsugare är det! Vi ville testa hur detta mirakulösa städhjälpmedel skulle funka i praktiken hemma hos oss. Vi måste ha sett jättelöjliga ut när vi följde den här i någon dryg timme och spejade på varje lite sväng. ;. ))  'Vilka möbler tar den sig under? Var fastnar den? Klarar den tagg-mattor? Hur gör man med skorna? Hur kan man rädda undan sladdarna och hundleksakerna? Rut blir nog arbetsnamnet så länge. Om det blir någon inköpt funderar vi på. Vi inser att den kräver ett visst mått av ordningssamhet av sina ägare, det går inte att drälla saker på golvet hur som helst. Klarar vi det?

Jordgubbs- och gräddtårta gluten- och laktosfri ...

... fanns / finns på Broms café i Årjäng. Vilken lyx! Det får man nästan aldrig annars. Den här var riktigt kalasgod, Roland köpte flera bitar i fredags så vi smörjde kråset. Rekommenderas!

Min Mors dag blev bra!

- Sovmorgon
- Fina blommor fick jag i fredags redan
- Lång frukost
- Roland gräsröjde runt huset så det skulle bli fint på Mors Dag
- Skogspromenad med hundarna
- Äting hos Sinnika på Stationskafét, Roland bjöd på det som present för dagen.
- Träna- åka - bil - tur med valpen Hambo
- Bygdetur Harnäs, Lisslerud, Mölntegen. Vi såg inte en enda älg. Ledsamt är det. Klen tröst med de fyra tranorna.:-(
- Powernap
- Elitloppet såg vi på tv
- Barnen hörde av sig under dagen via Skype och sms och telefonsamtal.
 
Alltså en lugn dag med lagom tempo!

Liane Byggservice o "sluta gräva" hos Lars i Svensbyn

Rolands byggfirma, Liane Byggservice, håller på och hjälper Lars i Svensbyn med att bygga en stor altan runt halva huset. Ovan syns den fantastiska eken som ska bli barbord i lagom häng-höjd.  Nedan syns den nya metoden att fixa till plintar som ska hålla altanen. Istället för att ta dit en grävmaskin som stökar till det  i trädgården, så borras det i marken. Snabbt och effektivt.  Metoden funkar till typ altaner och Attefallshus. På bilden ovan syns Peter, Evert och Lars
 
 
 
 
 

Står på egna ben ....

 
... gör barnbarn Lou, 8 månader, nu! Måste vara en härlig känsla när benen bär! Lilla skruttan, så söt! Det är alldeles för långt till Stockholm!

Rättat receptet på torskrygg

Det var ett fel i receptet på torskrygg, nu har jag rättat det. Vill spara det rätt eftersom matkategorin på bloggen är min receptsamling.

Mysig kväll i grillen!

Hyfsat varm kväll blev det och knyte i grillen på Liane med trevligt sällskap! Roligt att det går att improvisera med kort varsel  och så blir det så här bra. Med människor som har  olika bakgrund och olika erfarenheter så blir det intressant umgänge med många överraskningar och  många glada skratt.
 
 

Nu håller jag på med torskrygg!

 
 
Det är mat som jag verkligen gillar och som jag skulle vilja kunna tillaga gott. När vi var på Almars krog så sa kocken där 42 grader i ugnen 4 timmar.  Jag skrev opp men trodde det var fel. Roland köpte färsk  torskrygg hos fiskbilen så den tillagade jag igår.
 
Den blev rimmad först en timma med halv liter vatten, 1,5 msk  salt och 2 tsk  socker i rumstemperatur. Sen på trångt glasfat smörjt med rapsolja, in i ugnen på 50 grader. Jag fegade ur lite där och tog inte 42 grader. Men jag visste att fisken skulle vara 45 grader inuti när den var färdig så jag kollade noga med den nya fina termometern.
 
Pepprade och saltade fisken gjorde jag, rätt rejält. Det tog 3 timmar på 50 grader i ugnen att få fisken till 45 grader. Men kan säkert vara olika.
 
Den smakade himla gott med pressad potatis och olika såser till ; aioli, romsås och pepparrot. Egenskördad sallad och vilda tomater och så sparris förstås. Jag är nog mest för pepparoten och det kunde ha varit den plus bara skirat smör och hackat ägg och citron.
 
Idag försökte vi äta på golfrestaurangen men dagens var slut när vi kom dit så vi avstod.  Det fick  bli lite rester och i kväll blir det grillknyte på Liane.

Vitsvanshjort i bogmontage!

Nja det är väl ingen idé att försöka luras med att den är fälld här på Liane! ;- ) Arten finns inte i Sverige så vitt jag vet om nu inte några tagit sig in via Finland som annars är en hemort, liksom Amerika.  Han är stor i alla fall, det syns om man jämför med det småländska älghornet på väggen bakom. Gissar att vitsvanshjort  är som kronhjort eller så, har nog inte sett någon levande så vitt jag vet.
 
Nu ligger bogmontaget  alltså i källaren i vårt hus, i f.d. gillestugan och det har en förklaring. Han låg först uppe i våningen, men en dag hade vi glömt stänga dörren och hittade taxen Seffrin intill honom. Nu tror jag inte att hjorten luktar hjort efter beredningen, inte mer än en skinnjacka luktar ko, men det var ändå lite nervöst att tänka att Seffrin kanske skulle börja gnaga på ett öra eller ett munhår eller så. Ett så här fint bogmontage är värt mycket pengar. Så vi flyttade honom ner till källaren i avvaktan på att rättmätig ägare, god jaktvän, ska hämta. För vi är bara mellanlagringsstation för det här ståtliga djuret. Och det är nog tur för vi skulle inte ha plats med det alls. Bogmontage är skrymmande. Minns att en kollegas man beställde ett bogmontage av fällt villebråd. När det kom så tog det upp en stor del av vardagsrummet så det fick bli en snabb omplacering till jobbet; Norma.
 
Om jag ska beskriva annat på bilden så är det till vänster min mammas gamla spånkista för förvaring av textilier, i mitten min farmor Matildas  pappas, Andreas Perssons, kista från 1846 som jag tror att han gav till min farmor när hon flyttade hemifrån. Bilden ovanför har Roland ritat för många år sedan. Älghornen ovanför kan vara fällhorn eller från jakt. De är i alla fall från min pappas föräldrahem i Nöbbele, Ingelstad i Småland. Pappa lennart  o hans bröder Carl och Erik  jagade lite till husbehov, men inte med någon större entusiasm.
 
Vildsvinstrofeerna = betarna till höger i bild,  är gåva från en tysk god vän; Wolfram, liksom tallrikarna. 
 
Sängen är en extrasäng för gäster när de andra husen redan är fulla ;- )) 

Liane Byggservice, dvs Rolands lilla byggfirma ...

... har anlitats av Lars i Svensbyn för att göra en altan.
Den är rejält tilltagen, går runt halva huset och mitt på här blir det ett flott barhäng av en gammal ek. ;- )) Den ska sågas av i lagom barhänghöjd och förses med glasskiva. Sen kan det bli barstolar i någon form.  Eken kan vara från början 1900-talets början. Huset byggdes 1896. Snickarna ska forma altangolvet precis runt den här, sånt är de duktiga på.
  Sjöutsikten blir fin från altanen.
 När man gör en altan så brukar det krävas att en grävmaskin kommer och gräver hål för plintarna och det kan bli ordentligt förstört i trädgården av den. Men här har man tillämpat en annan metod, man har "slutat gräva" och borrat ner i stället. Ingen åverkan alls runt om och det går snabbt.  Funkar till typ altaner och Attefallshus.  Bild på det kommer vid senare tillfälle. .

Ledig dag fredag

Extra ledig dag utan dåligt samvete ;- ))
Jag har välutbildade och duktiga vikarier  som rycker in så det är inte så skämmigt att vara ledig som det skulle vara annars. Dessutom präglas skolan de här sista veckorna på läsåret av annat än vanlig undervisning;  roliga grejer som träning för skolavslutning, friluftsdagar och utflykter, så min verksamhet med specialundervisning blir lite sidsteppad.
 
Ledig dag från skolan är det fast  inte så ledig ändå. Den präglas av olika sorters städning, men det är helt ok. Sen var Roland i Årjäng idag på förmiddagen och köpte godsaker av fiskbilen. Så matlagningen inför kvällens äting kan bli rolig. Det ser jag fram emot. Och han var på Broms café och köpte nåt så suveränt som gluten- och laktosfria jordgubbsgräddbakelser!!  Alldeles ny idé tror jag, har åtminstone inte sett förut. De låg ute på Broms facebook så via den hittade jag dem och ordnade genast så att gubben skulle gå in o ta med sig.

Ännu mer i pallkragen!

Jag fick tag på lite mer plantor till pallkragen igår i Åmål, fler salladssorter, dill och persilja. Från vänster syns nu alltså egensådd sallad som grott fint, köptesallad några sorter, dill, persilja och längst till höger gräslök, timjan och rosmarin. Det område som är tomt är besått med dill och sallad.
När jag tog bort vinterväxterna ur krukor o amplar så blev det vitmossa kvar. Den lade jag runt salladen så blir bladen inte jordiga. Det testade jag förra sommaren och det var kanonbra.

Torsdagens rundtur

Den startade med ärenden i Åmål. De avslutades på Stadt, men idag var det alltså inte fläsk och löksås, ha ha....! Men dagens slank ner i alla fall.  Sen hemåt förbi Säter. Vidare till Guterud, här ses Olle o Roland. Vi bjöd Olle på en fika på Esters café och sen bar det av hemåt
På biblioteket i Åmål såldes den här fina boken om Åmåls historia för 25 kr. Vem kan motstå sånt?? Inte jag i alla fall.

Lilla, lilla älgkalven!

Den här kalven bör vara född för så där ett år sedan och skulle ha växt till sig sedan dess. Men den är  liten för sin ålder,  inte mycket större än kalvarna är i oktober vid älgjakten. Det kan betyda att den är väldigt sent född.  Gissningsvis har mamman nu jagat  den  ifrån sig för att  få en ny kalv. Den var inte alls rädd utan var på väg emot oss när Roland lockade. Trösten var att den ändå var rund och såg välnärd ut. Dessutom gick den i ett område med mycket mat lämpligt för älg. Vi såg den på väg ut till Egenäs¨på höger sida om vägen, före Bångkasa om jag minns rätt.
 

Magiskt fint igår kväll!

Vi tog en skogspromenad med alla hundarna och det var så fint. Roland hade de tre stövarna och jag taxen Seffrin.  Vindstilla, solsken, rimlig temperatur om än inte direkt varmt, många dofter efter flera dagars regn och så fågelsång som nästan var öronbedövande! Hur fint som helst och verkligen uppskattat efter flera dagar med åska, regn och blåst.  

Nu har jag slängt dom!

Jag råkade kolla utgångsdatum på en kryddburk och fann att det var 2008!!! Lätt förfärad så tittade jag snabbt  på  burkarna längst ut i  förrådet och det var nedslående. Den äldsta gick ut 2006 och måste alltså rimligen ha varit tillverkad några år innan dess!!
 
Jag har ingen koll på huruvida kryddor verkligen åldras och blir smaklösa eller ohälsosamma men det är  inte aptitligt att veta att de är så gamla. Eftersom minnet med ålderns rätt är kort numera ( har också passerat "bäst före datum"! Ha ha...!") så tänkte jag att det var bäst att agera omedelbart. Jag plockade alltså ut alla kryddorna ur skåpet och gick igenom datummärkningen ordentligt. Några blev godkända, men många föll för åldersstrecket och de slängde jag.
 
(Saltburkarna som står där längst bak behöll jag förstås. De hinner aldrig bli gamla)
 
Igår köpte jag nya fräscha kryddor, det känns riktigt bra!

Bill har fått kort från kompis Andrea!

Andrea är på semester i Grekland. Klart att kortet ska med till dagis och visas upp!!! Och läsas upp. Hon har ju till och med skrivit namnet själv.

Meddelande till dom på Guterud!

Det har grott, växer som värsta nu i åskväder!

Malin, Roland o Tanja

 Dotter Malin är alltså 2 år på den här bilden, blandrastiken Tanja är 3 månader och husse Roland är rimligen 23 år. Fotot är taget i lägenheten i skolhuset i Snarkil. Vi bodde där då och flyttade vid älgjakten 1977 till vårt hus, som då var nybyggt. Det var en rätt liten trea för oss 4 personer men vi hade ändå plats med hundar, både Tanja och stövare. Barn nr tre, Mattias hann ju också födas innan vi flyttade till rymligare bostad. Barnen växte upp med hundar tätt inpå sig från första början.  Visst är dom lika, barnbarn lilla Lovis i Umeå som nu är två år och mamma Malin två år på den här bilden!

Rolands farbror Nils jobbade i skogen här.

Ett fint skogsparti söder om skogsvägen upp till Döverud.
 
Roland gallrade här för några år sedan  och nu är det som en park med mossa på marken.   Det första Rolands farbror Nils Kylén arbetade, han var nog inte mer än 13 år då, så var han här och högg vindfälle. Han fixade det mesta av skogsarbete redan då, men kunde inte fila sågen, så han fick hjälp av Kalle ve Kvarna (gift med syster till Erik på Holstorpet) . Det finns många minnen att ta fram när man går i skogen, minnen  av både människor och djur, från arbete och jakt. Skogen, för oss som bor i den, är inte bara natur  utan också kultur, den har en aktiv del i våra liv, och hade det i våra förfäders liv.

Lite mer i pallkragarna

Köpte ett par salladsplantor och satte ner dem i pallkragarna. Det tar ju ett tag innan det sådda kommer opp. Med kombon plantor och sådd så blir det fräsch sallad att skörda hela säsongen, så blev det förra året. Men jag ska försöka få tag på några fler plantsorter av sallad och dill. Rosmarin och timjan har kommit till och så den övervintrade gräslöken.  Tacksam att Roland ordnade så det är lätt att dra den här bingen. Med krok i varje kortsida och det här repet så kan jag enkelt bara dra in det hela under altantaket vid långa regnperioder, som nu till exempel. Den är tung men inte så tung som den ser ut. Det är inte jord ända ner, behövs inte för bara lite sallad och kryddor. Frigolitskivor  och plast med hål i under.
 
En gång i tiden försökte jag odla i jorden i vår trädgård. Men det är den segaste lera, helt omöjlig. Vi försökte förbättra med torv och sand, men fick hålla på år efter år och till slut tröttnade vi på det. Det får räcka med den här varianten, då har vi det viktigaste och bekvämt inom räckhåll från köket. Lagom arbetshöjd blir det, giftfri odling i kompostjorden och förhoppningsvis mördarsnigelfritt.
 
Blogginlägg på kö handlar om bogmontage på vitsvanshjort, Rolands farbror Nils, Golfrestaurangen, Sockenmagasinet och en del annat.
 

Barnbarn Lovis i Umeå ...

... har firat födelsedagen med släkt och vänner under helgen. Kul med presenter, motorcykeln var bra.
 
Snälla storebröder hjälper Lovis med Play Doh!

Satsning på Ica Sillerud i Svensbyn!!!

Kyldisken rymmer massor och har allra senaste tekniken! Bilden här är från fd. mjölkkylen till vänster och till f.d. godishyllan längst till höger.
 
Bild tagen från kassan och mot f.d. godishyllan. Det här kommer att bli jättebra. Strongt gjort att ha öppet hela tiden trots att det mesta är opp och ner. Vi kunder har överseende medan ändringarna pågår. Ska bli roligt att se slutresultatet.

Marja i Myroms fantastiska väggmålning i Sunne!

Vi gjorde ett stopp i Sunne på väg upp till Gräsmark och måste förstås njuta av Marja i Myroms "Nils Holgersson" en stund. Den är makalös och förtjänar ett besök i Sunne även utan andra ärenden. Härom året lade vi ju några semesterdagar i Sunne pga denna. Förstår inte varför vägen hit fortfarande inte är skyltad på minsta sätt i Sunne. Den som inte vet om den eller vet var den ligger kan missa den helt.

Gräsmark hundutställning och Kalasmakeriet!

 
Roland ställde alltså ut Hej i jaktklass på Stövarklubbens utställning och han fick ett Excellent som omdöme, det motsvarar ungefär en gammaldags etta. Domaren var norsk. Det var fem dunkerstövare med och alla inkl Hej var jaktprovsmeriterade. Hej slappnade av bättre än vi hade trott innan och visade sig fint. Han har mycket fina rörelser,  travar i hög fart innan han går över i galopp.
 
Sen träffade vi förstås ett antal gamla bekanta; till exempel Freddie Kjellström, Stefan, Christer,  Espen, paret Sundell, Bolle (long time - no see!) och Göran B (fast det var ju inte så länge sedan, vi sågs ju på Stövargillets årsmöte ;. ))
 
Det var  en grupp ryska stövare med på utställningen.  Det är stora starka hundar med rejält hårlag. Hanarna får vara max 68 cm i mankhöjd. Den här stora hanen mättes till 67 cm och användes uteslutande till harjakt. Han var från  norr om Kongsvinger, strax utanför ulvezon, men man hade varg i trakterna. I Norge används rasen också en hel del till lodjursjakt. I Ryssland jagas det varg med den.  Kanske  klarar en så pass stor hund  att freda sig en stund mot en varg, åtminstone en ensam varg. Men vargar är ju stora, upp mot 90 cm i mankhöjd. En tik av de här ryska stövarna blev BIS.
 
Roland hade kollat redan igår var vi skulle kunna äta i Gräsmark efter utställningen. Han hittade det här fantastiska stället; Kalasmakeriet vid det som jag tror är Gräsmarks prästgård. Vi såg i alla fall kyrkan tvärs över vattnet.
 
Söndagar serverar man ett gigantiskt hemlagat smörgåsbord och det kastade vi oss över. Det var i stort sett fullsatt när vi kom men vi fick på nåder uppdukat ett litet bord på verandan med en vidunderlig utsikt över vattnet. Min favorit blev den ugnsbakade laxen med en hjortronsås och Roland talade lyriskt på hemvägen om strömmingen.
 
Hit måste vi åka igen!! Man har det här smörgåsbordet varje söndag hela sommaren och tiden tror jag var 12.00 till 16.00. Dumt nog så glömde Roland Barbourkepsen på hatthyllan på Kalasmakeriet, den som hör till oljerocken. Om någon av våra vänner / bekanta har ärende dit så är vi tacksamma om den blir omhändertagen. Den är lite speciell eftersom den hör till rocken. Och den är det enda Roland någonsin kommer att köpa på Mall of Scandinavia ;- )) Den inhandlades vid vårt första och sista besök på den stora varumarknaden i Solna.

Terassmarkis!

Ett par olika parasoller har vi fepplat med i flera år nu. De har flyttats fram och tillbaka efter solen men ändå inte lyckats skugga alla vid bordet. Nu senast så byggde getingarna bo i den ena och den andra var bara havererad. Så vi tog det radikala beslutet att sätta upp en terassmarkis och skickade efter L-Å Skogsström. Han har hjälpt oss förut och det har fungerat bra. Här har markisen kommit och ska upp på plats.
 
Manuell vev både med duken ut och vinkel på det hela. Färgen är nästan exakt samma som huset, dvs faluröd, inte alls gul eller rosa som den ser ut på bilden. Himla bra blev det! Nu behöver vi nåt sorts rullgardinsmarkis vid glasväggarna till vänster i bild. Men det är inte lika komplicerat och vi kan få samma färg som här. Tacksamma för god hjälp är vi!
 
 

Sista Gotlandsdagen!

Furillen
 
Glad Lou
 
Bill hittade tjejkompis i Almedalen
 
Tåg runt ringmuren

Hundutställning i Gräsmark ...

.. ska vi till i morgon söndag! Ser fram emot både själva utställningen och att träffa ett antal bekanta och vänner. Vi har med Hej!

Mer Gotlandsbilder!

Så kom då pappa Markus också till familjen på Gotland. Jätteglad Bill att få ha båda föräldrarna och morfar och mormor och mosterfamilj med.
 
Barnbarn Bill o kusin Bobo på Fårö.
 
;Mamma Carin o lilla Lou
 
Lummelundagrottorna, barnbarn Bill, morfar Janne,  kusin Bobo och hans pappa Robin.

Julgruppen blev påskgrupp som blev vårgrupp!

Den här gruppen var från början en julgrupp som son Mattias och Risa i Seattle skickade via blomsterförmedling vid jul. Då var det förstås julblommor i den och tomtar. Till påsk byttes de ut mot gult och kycklingar. Nu blev det plats för vattenkrävande hortensian som var en blomma från goda vänner på besök. Bra att ha den i en sån här balja, det är ju i princip en vattenväxt, slokar direkt om den inte får massor av blöta.

Barnbarn Lovis i Umeå ...

...har fyllt två år! Vi fick vara med på Skype när hon öppnade paketet från oss. Här är det tårta och utblåsning av ljus tillsammans med farbror N. En present var en liten tipi att ha inomhus.
 
 
 
 

LA takvård i Grums ...

.. gjorde rent hustaket för ett år sedan. Nu kom två takvårdare  hit och inspekterade, vilket var en garanti som ingick i det vi betalade för.  De skulle också ha gjort rent rännorna om inte vi nyligen gjort det själva. Taket såg bra ut, ingen levande mossa fanns kvar på takpannorna. LA har gjort ett bra jobb, med rotavdrag blir det mycket prisvärt. Vi kommer att anlita dem igen.
 

Återupptar bloggandet ....

... efter några dagars uppehåll. En sorglig händelse i början på veckan har ockuperat  känslor, tankar och energi under de här dagarna.  Då var  det bättre att ta paus med  blogg och facebook än att krysta fram inlägg utan engagemang. Så sakteliga lägger det sig till ro  igen,  även om de ledsna tankarna kommer att finnas där ibland under lång tid framöver. Men jag kommer inte att skriva mer om detta .

Blogguppehåll några dagar.

 

Sått i pallkragarna!

Äntligen har jag tagit steget och sått lite i pallkragarna. Har väntat på att frosten skulle ge sig, men det var en minusgrad i natt! Fast nu ska det bli varmt framöver. Jag har sått lite sallad och dill och så är gräslöken kvar sen förra året. Räknar med att köpa lite plantor också av kryddväxter och salladssorter.

Mitt ärende i Åmål var här!

 
Kollade lite. Den här är fin, fast finast är  inte blå utan silvermetallic, den håller med lorten. I  grunden en bra idé med hybrid, el + bensin. Jag funderar på nästa bil. Det kan ta tid att tänka efter. Jag har inte bestämt nåt än, jag velar.

Besök vid grav idag!

Idag var vi på kyrkogården med blommor. Rolands pappa hade födelsedag idag 17:e maj och vi ville få en stund att minnas vid  föräldrarnas grav. Vi tog också  en promenad bland de nyare gravarna på Silleruds kyrkogård, det är ett fint område, vackert o rofyllt.

Åmål idag tisdag, XO

Knepet är att äta stekt fläsk på Stadshotellet och så går man runt hotellet till XO för att ta en kopp kaffe med smarrigt kaffebröd. Där finns glutenfritt slisk. Idag var det så varmt att vi satt ute. Åmål är en vacker liten stad.

Är besöken i Åmål på tisdagarna en slump???

Igår började Roland klaga på att glasögonen han köpt i Åmål  inte var  bra. Sen testade vi hur han såg med dem på olika avstånd. Och det var inte riktigt bra, behövs nog en justering.
 
Och så till slut, som i förbifarten, så sa han
- Dom har fläsk på Stadshotellet imorgon!
 
Så visst blir det idag tisdag som vi åker till Åmål för att prata med optikern om glasögonen. ;- ) Jag har ju ett ärende också, ett rätt viktigt  ärende egentligen. Får se om det blir nåt.

Vit sparris!

Ica har sålt vit färsk sparris ett tag, sparris från Tyskland!!! Vi köpte en omgång som räckte till två festliga måltider med sås och rökt skinka. Man kan ha endast smält smör också till istället för hollandaisesås / bernaisesås. Just den här sparris räckte att koka knappt fem minuter, sen var det lagom tuggmotstånd. Gott är också att steka men det tar längre tid. Jag skalar stänglarna från knoppen och neråt, sköljer noga innan förstås. Sen tar jag och fryser skalen och likaså den nedre delen, skuren i skivor. Det använder jag sen till sparrissoppa. Skalen får koka i något sparat potatisvatten ett tag och sen i med skivorna av sparris. När skivorna kokat så tar jag upp dem och mixar och sen tillbaka i vattnet igen. Till slut i med hönsbuljong till lagom smak och citron och grädde kanske. Det kan vara olika. Och eventuellt reder jag av med maizena.  En del av tunna sparrisskivorna sparar jag och mixar inte, de får vara med i soppan hela.
 
I lördags så mutade vi oss själva med sparrisäting för att klara av Mellon. Det hjälpte en stund men sen orkade vi inte mer. Det var så enformigt, fast programledarna gjorde sitt bästa.

Gårdagens älg!

Vi tog en liten bilåkningsrunda med valpen igår kväll och såg tre älgar. Den här, vid Blåsåsen,  var inte så himla snygg, dels vräker hon vinterpälsen, dels har hon fått något slags ståndman eller hur det har blivit. ;- )) Kanske sänker  hon halsen just när jag tar kortet?  Det var i alla fall en ko och dräktig av bukhänget att döma. Trenden håller i sig; vi ser några älgar varje dag. Skönt att en del  finns kvar i alla fall. Alla har inte blivit vargmat - än!
 

Skogspromenad till Sönnare Murstenstjärn

Jätteskönt var det att komma ut med hundarna i kväll. Jag hade taxen Seffrin med förstås. Och valpen Hambo var med men också  utanför bild här.
 
 
 

En vacker snigel!

Jag hittade den på asfalten utanför huset igår. Den var så snygg med den svarta färgen på kroppen och den röda  färgen på skalet. Den kan mycket väl vara en ättling i rakt medstigande led till de fina sniglar som mina föräldrar plockade med sig  när de kom hit och hälsade på oss på 80-talet.  Dotter Malin samlade på sniglar och vårdade dem ömt. Vi har fortfarande ovanligt fina sniglar i trädgården. Tur att mina odlingar är små och i pallkragehöjd. Flyttade förstås på snigeln till säker plats på gräsmattan istället för den farliga asfalten. Vi kanske ses igen! ;- )

Doppar fötterna i Umeälven ....

 ... gör barnbarn Lovis i Umeå och spretar med tårna!

Orkade inte med Mellon!

Näh vi orkade inte hela Mellon. Tänkte att vi ändå skulle inrätta oss och kolla nu då, när vi undvikit alla Mellosändningar förut. Några landsmän / landskvinnor har ju ansträngt sig för att göra det hela till ett festlig och fint evenemang. Men alla låtar är lika och showen full med blixt och dunder i två timmar, då blir det inte roligt längre, bara enformigt. Och några sjöng dessutom skärande falskt. Gnäll, gnäll, gnäll....!  Otacksamt att ogilla Mellon är det förstås nu när den sändes från Sverige och Stockholm.

Grillfest för hus!

Det var vi bjudna på idag på förmiddagen eftersom Liane Byggservice har fixat snickerierna på renoveringen.  Himla kul och hela Snarkil var där hos hos Monica och Bosse! När jag tog bilden hade de flesta hunnit gå hem.  Husägarna  visste inget innan, det var broder Bertil som ordnat med alltsammans. Nu är det fint i huset och en fantastisk tomt vid vattnet! Roligt att få se invändigt också.
 
Fe
 

Nordmarkens Stövargille ....

 
... bildades 1986 av det här gänget. Årets årsmöte igår kväll blev alltså en jubileumsfest.
Det är Göran Berntsson, Roland Kylén och Bo Nilsson. Göran hade varit uppe i Norrland och jagat hare och träffat på fenomenet Stövargille. Han pratade med Roland om det och tillsammans så bildade de ett Stövargille i Årjäng, kallat Nordmarkens Stövargille. Tanken var att ge ett lokalt forum för dem som gillade att jaga med stövarraserna. Det handlar alltså om traditionell skandinavisk  jakt med drivande hund över större område, mest på hare och räv. Stövarraser är bl.a.  hamiltonstövare, finsk stövare, dunkerstövare, smålandsstövare, haldenstövare, schillerstövare, kopovstövare men det finns fler. Gillet kom igång och man anordnade månatliga träffar som varje gång samlade så där ett trettiotal jägare, man ordnade utställningar och dressyrkurser och jaktprov. Det blev bl.a. en legendarisk dressyrkurs i Djuv  med massor av hundar ledd av Peter Mörk som varit på hundskolan och lärt sig nya metoder för hundfostran. ;- )   Det kom att bildas stövargillen även i Arvika och Säffle, med vilka det blev utbyte. När gillet bildades så siktade man på så där 30 medlemmar men det blev bortåt hundra som mest.
 
Morgan, Fredrik, Göte, Björn och Roland har varit ordföranden i gillet genom åren. Just nu är det Morgan.
 
Årsmötet igår kväll i Lians bygdegård var alltså festligare än vanligt med god mat och tårta. Hela tiden rullade och gick filmer och bilder från utställningar genom åren. Himla roligt att se! Och Roland är fantastisk på att komma ihåg detaljer som domares namn, hundars namn och härstamning, ägare osv.
 
Priser delas ut vid varje årsmöte och här är årets pristagare; Bosse, Roland, Birgitta och Knut.
 
Här får Bosse och Roland sina pokaler, för årets hund för Tom av Harafjell = våran  Hej. De äger honom tillsammans, liksom de andra stövarna. Sen blev Hej årets unghund också. Till vänster sitter Björn Hasselqvist. Roligt att han kom ända från Mariestad för att delta i evenemanget. Där har han bott i 16 år nu efter flytten från Lisslerud i Sillerud i Årjäng. Björn bor i villa i utkanten av Mariestad och jagar numera endast med tax.
 
 En bild på  vår dunkerstövare Hej som alltså blev "Årets hund" i Normarkens Stövargille.I pappren heter han Tom av Harafjell och är inköpt i Norge hos Bård Larsen.
 

Just nu i trädgården

Vitsipporna frodas på västsidan mot Liane nu när vi tagit bort träden.
Några tappra påskliljor och pingstliljor blommar, men det går snabbt över nu i värmen.
Gullvivorna fick stå länge i kylan men blommar nu kvickt över.
Senare idag blir det lite bilder och text från Stövargillets årsmöte, ett möte med mycket nostalgi
 

Om Stövargillets årsmöte och 30 - årsjubileum i morgon

Vi  kom hem så sent så jag orkar inte fixa fram bilderna nu i kväll. Men imorgon under dagen ska det bli.

Årsmöte och god mat!

Det blir det i kväll! Det blir gissningsvis som vanligt ett kort årsmöte, utan knöliga diskussioner  så att vi snabbt kan kasta oss över maten. Den här tiden på året är ju högsäsong för just årsmöten och föreningsstämmor o kongresser. Jag är ju glad att jag slipper vara med på MPs drabbning några mil härifrån, i Karlstad. Av förhandstippningarna kan man dra slutsatsen att krutröken kommer att ligga tät runt det mötet. Jag återkommer om vårt möte i kväll. 

Sabrerat ...

... har svärson in spe, Kristian i Umeå tränat på idag på sin gastronomiutbildning på Universitetet. Himmelsvid skillnad mellan vårbruk på Liane och sabrering. Här åker vi berg- och dalbana mellan ämnena.  Undrar om de använde svärd eller bara stora köksknivar? Måste fråga om det.

Såmaskin på Liane

Maskinerna är så stora att de knappt ryms på våra små byvägar. Bröderna Jacobsson som är våra arrendatorer består numera av flera generationer. Trevligt folk är det i alla familjerna, de jobbar och sliter!  Vi är glada över att det är de som brukar jorden på Liane. Nu har de sått 250 hektar ungefär, något lite är kvar i Långserud. Maskinerna är delvis datorstyrda. Första varvet runt en åker är manuellt kört sen tar datorn över och bestämmer, det blir inget onödigt kört och inget spill. Familjen  har nu ungefär 300 kor på gårdarna Guterud i Långserud och Säter närmare näset.  Deras djur har det oerhört bra´, en fantastisk djurhållning är det, mycket bättre än det var förr på bondgårdar och just nu släpps korna ut på grönbete under glada skutt och hopp. En del av mjölken går till lilla Wermlandsmejerier och det känns bra att marken på Liane får vara med och bidra  till den närproducerade mjölken från Nysäter.
 
 

Vårbruk på Liane!

Nu har vårbruket startat på Liane och runt omkring oss. Bröderna Jacobsson arrenderar vår mark och en hel del annan mark i Sillerud. Tror det är Rasmus som kör harven här. Bröderna Jacobsson är ju numera flera generationer och flera gårdar, bl.a. Guterud i Långserud och Säter ner mot näset.  Det ska sås havre och ärter på hela Liane - Prästgården. Då får man med insådd  bra gräs till god vallskörd sen. Jag antar att ärtorna funkar som gödning för gräset.  Och älgarna blir förstås glada, liksom duvorna. ;- ). Tyvärr lyckades vi inte hitta tofsvipeboet nerom Prästgården igår. Vi tre personer gick över området 4 ggr  men det är svårt att se. Vid skolan tror jag Rasmus hade räddat ett i alla fall. Erfarenheten är ju ändå att tofsviporna lägger om när de förlorar bo så tidigt.  Vi håller tummarna. Vi försökte i alla fall, man kan inte göra mer.

Älgar gillar kabbeleka!

 
 
Varje år den här tiden när kabbelekan blommar så drar sig älgarna till det här surhålet för att mumsa i sig  av de gula blommorna. Det verkar vara ett favoritkäk. Vi ser nu varje dag flera älgar här på Liane, tre till sju stycken olika. Troligtvis är det samma älgar som håller till i området och de går inte i en flock utan dyker upp lite här och där  samtidigt på olika platser. De är ett fint inslag i vår natur och vi håller tummarna att vi ska slippa se dem dödade av varg.

Son Markus på country igen igår kväll ...

 

Boberg ihjälkörd!!

Fasanen Boberg har gått runt här i bygden sommartid nu i ett par år. Han har varit en källa till glädje och vi har nästan dagligen rapporterat till varandra vem som har sett honom och var han var varit synlig. Många har hållit tummarna att han ska belönas för sitt ivriga spelande med att hitta en höna. Fast så vitt vi vet har det inte skett. Någon säger att det har funnits en fasanhöna på Bålerud, men inget är bekräftat-
 
Roland tänkte sig att han egentligen var den äldste anfadern på Liane, Karl Boberg, som gick igen för att kolla hur ättlingarna i bygden hade det . Och varför inte? När han dök upp helt överraskande första gången så upplevde vi nog honom lite som ett andeväsen, osannolikt oblyg också. Och han verkade känna sig hemmastadd på en gång, som om han varit här förut. Så hans namn blev Boberg.
 
Den senaste tiden har han kommit till Bengt och Hjördis i Signebyn för att få havregryn varje morgon vid samma tid. Havregryn var tydligen favoritmaten. Hjördis tog den fina bilden ovan på honom o gav mig lov att använda den.
 
Nu är han alltså borta sorgligt nog. Han hittades i Pilgata påkörd. Hoppas han har några släktingar som hittar hit så småningom för det är allt lite tomt utan honom.

Manifestation mot rovdjurspolitiken igår tisdag.

 
 
Vi var c:a 1500 som manifesterade mot den obefintliga förvaltningen av varg i Skandinavien. Arrangörer var Svenska Jägareförbundet och den norska motsvarigheten. Från Sveriges sida deltog, Lennart Johannesson, Sköld och några till. Evenemanget var bevakat av minst 3 tv-team som jag såg, och ett antal tidningar som fotade och gjorde intervjuer.  Norge står inför ett stortingsbeslut i sommar om vargförvaltningen och frågan är politiskt glödhet just nu.  Roligt att så många från båda sidor fanns med så det blev en massiv demonstration. De som höll anföranden refererade en delvis sorglig historia med många tappra försök och goda beslut utifrån sakkunskap och verklighet, men tyvärr har det inte varit möjligt att genomföra dem eftersom olika s.k. naturorganisationer (ex WWF, Naturskyddsföreningen)  har getts makt att systematiskt sabotera via  diverse dribblanden och överklaganden.  Den som inte är drabbad själv av hur det är att leva med varg i sin omgivning är lätt offer för en romantiserad, känslomässig och faktabefriad föreställning om detta djur.  Nuvarande regering har inte orkat sätta ner foten för att få till långsiktigt hållbara lösningar på vargförvaltningen i Skandinavien. Det är totalt kaos för närvarande. Man har låtit frågan fastna i en juridisk cirkus  och vargstammen förökar sig fritt vilket  inte är möjligt att fortsätta med.
 
 
 
 
 
Morokulien är ett begrepp som skapades av tv-profilen Lennart Hyland på sin tid. Det skulle bli ett område på gränsen mellan Sverige och Norge och det byggdes ett hus precis på gränsen. Det är museum idag och konferenslokal. Moro är det norska ordet för roligt, liksom det svenska kul. Morokulien är en mix av de båda.I bakgrunden ses monumentet över samhörigheten mellan de bägge länderna.  Vi fick en fin tur genom det värmländska landskapet  på vägen hit och hem igen. Själva landskapet är vackert och ibland passerar man vackra väl underhållna hus på den områden som varit en rik  jordbruksbygd, typ Adolfsfors herrgård. . Men emellanåt så passerar man byar där husen är ledsamt säckiga och nästan rasar ihop i brist på underhåll. Någon har bara glömt eller övergett. Det finns en hel del rostiga kvarlämnade maskiner och fordon; typ lastbilar, grävare, bussar, bilar, traktorer. Det är lite ledsamt att se, ingen har ens orkat ringa en skrotfirma för att bli av med dem. Men som sagt en fin tur blev det.
 

Morokulien nästa!

Nu åker vi till Morokulien vid norska gränsen och deltar i manifestation mot regeringens rovdjurspolitik och deras allmänt landsbygdsfientliga politik

Frukost vid Norrmälarstrand idag!

Barnbarn Lou och barnlediga mamma Carin njuter i fulla drag av det vackra sommarvädret i Stockholm. Idag frukost vid Norrmälarstrand. Och nu kan lilla Lou sitta alldeles själv!!

Ledig dag idag tisdag!

 
Ledig från jobbet men det finns en del att fylla dagen  med:
 
Sovmorgon förstås, det bästa med ledig dag! 
Frukost på solig altan med gubben (sen åker han iväg och jobbar)
Fixa iväg paket till årfyllande barnbarn i Umeå
Besök på banken
Krafsa det sista i rabatterna
Långpromenad med Seffrin
Laga myggnätet vid mitt sovrumsfönster
Tvätta mig igenom ett par korgar som är fulla med lortkläder nu (vädret under helgen inbjöd inte till att vistas i tvättstugan!)
Göra en ny omgång ingefärsshots
 
o sist men inte minst:
 
Vi planerar att åka till Morokulien i kväll. Där är en gränsöverskridande protest mot den rovdjurspolitik som förs just nu. Manifestationen börjar kl 18.00.

Bävern - granne med vår skolgård!

Precis utanför staketet gnager bävern på ett träd! Festligt!  Nu gnager han väl inte under skoltid men måste ändå vara rätt orädd. Planerar kanske ett dammbygge här?
 
 

Barnbarn Lovis i Umeå

Snart blir hon två år. Här leker hon med nallen:
- Sååååå...sitt med rumpenstumpen i vagnen nu!

Spontana fikabesök!

Kul att kunna välkomna  oväntade gäster på fika  igår. Först kom Lena R med en del gamla arrendekontrakt från Prästgården och papper från Silleruds gamla hästförsäkringsförening (!). Hon hade sällskap med Marianne och Märta. Det blev en trevlig pratstund på altanen, med lite kaffe / saft. Sen kom Saied med finaste motorcykeln, premiärtur för säsongen Han hade nyheter från hela världen och från  Årjäng. Han jobbar ju med kraftverk ( tror jag??) åt Siemens  i Asien bl.a. typ Singapore och Thailand. Är inte hemma i Sverige så ofta men nu stannar han till 23:e maj. Sen tillbaka  på jobb och så hem på semester i juli. Det var himla roligt att träffa honom, inte så ofta numera men vi har mycket gemensamt ändå när vi väl ses  känns det som. Roligt när folk bara dyker in så där utan att annonsera i förväg. Det är som en gammal tradition på landsbygden.
 

Sliperiet Borgvik

 
  
 
Sliperiet i Borgvik är Oskar Magnussons (son till Sven-Erik Magnusson Sven-Ingvars) utställningslokal och restaurang och nöjeslokal. Den ligger i Borgvik, nära Grums. Vi åkte dit idag efter räkmackan i Värmskog. Det är inte så långt mellan platserna. Sen på hemvägen kan man mellanlanda på Nysäters hem o antik om man vill samt på Esters café, men vi åkte direkt hem den här gången.
 
 
Utställningar just nu med Ingalena Klenell, JH Engström,  Love Lundell, Hasse Persson, Astrid Sylwan m.fl.
 
 Utsällningslokalen är himla fin. Mycket luft och rymd som ger gott om plats åt konstverken.
 
Restaurangen på Sliperiet är suverän. Det serveras lunch varje öppet dag, vilket nu i maj är torsdag - söndag- Sedan varje veckodag. Fredagar är det meny Norden, söndagar i sommar är det Sköna söndag med artister som Louise Hoffsten och Doug  Seeger. Konserterna kan upplevas med eller utan mat.
Boka kan man göra på 0705 5551 74
Knutte Wester "En koja åt min bror", 345.000 SEK. Den här var min absoluta favorit! Men priset ligger lite utanför  min budget för konstköp ;- ). Det är ett verk som griper tag, svårt att sätta fingret på varför, något med igenkännande kanske.  Det ruskar om i känslor och tankar.
 
"Jag kan var med i vilket lag som helst" Också Knutte Wester, 490.000 SEK. Den här är också en figur som griper tag när man ser den.  De här två verken av Knutte Wester kräver gott om utrymme, luft runt sig, passar alltså på Sliperiet! Det är ingen konstnär jag känner till sen tidigare, men å andra sidan kan jag ju inte nåt om konst. Är bara en barnsligt ivrig betraktare.
 
 Douglas Kirklands Marilyn Monroe 1961, 150.000 SEK.
Många andra fina bilder på kända personer genom åren.
Vi måste åka hit i sommar igen med barnens familjer. Det är så bra utställning och så maten då.
 
Sen när vi kom hem så fick vi uppskattade spontana besök. Jag gör inlägg om dem imorgon bitti.
 

Räksmörgås i Värmskog idag!

Det blev en fin utflykt till Värmskog och räklunch med de berömda smörgåsarna. Bra att ha med doggybag, man orkar inte äta upp allt, men kan ta med sig resterna.
 
Många motorcyklar såg vi efter vägen, många hade passat på att göra premiärturen!
 
Som vanligt en lång radda motorcyklar  vid kafét i Värmskog. Vägarna hit är trevliga att åka mc på, lagom svängar och böjar, men asfalterade.
 
Sen åkte vi till Borgvik och Sliperiet, men det blir i nästa inlägg! Och så fick vi spontana fikabesök frampå eftermiddagen när vi kom hem. Det blir också ett inlägg.

Loppis på Tjolitta idag 10.00 - 16.00!

Dit ska jag förstås! Fast jag borde vara där som försäljare, inte som kund. med tanke på mitt förråd av helt onödiga saker;- )
 
Sen  får vi se hur dagen utvecklar sig. Vädret är fantastiskt, sommarvarmt!  Roland har nu fått ordning på sin tvåhjuling och vill gärna ta en tur på någon väg med lagom kurvor. Vi spekulerar i kombon räkmacka - Värmskog, eller Gustavsfors eller nåt. Får kolla på nätet vad som bjuds.

Naturens ...

...egna formationer kan bli märkliga ibland.

Ginon helt ok!

Nu ikväll bjöd vi några goda vänner på grillning här hemma. Det var sommarvarmt och skönt att sitta på altanen. Desserten var Gino och nu hade jag filat lite på den sen förra gången.
 
Grundreceptet är tydligen jordgubbar, kiwi och banan samt riven vit choklad ovanpå. Så nu höll jag mig till det, det blev inte så blaskigt och inte så mesigt i smaken som när jag hade med päron och äpple. Frukterna i bitar i ugnsfast form, strö vit choklad över, in i ugnen ca 5 minuter. Man får passa så det inte bränns . Chokladen blir simmig på botten i formen så där som man vill ha den. Det hela serveras med vaniljglass eller grädde. Vi fick den här desserten hos Kjell o May för ett tag sen och nu ringde jag och fick rådgivning. Tack för den, nu funkade det.
 
En fin kväll med Snarkilsgänget blev det, himla trevligt folk som vi uppskattar att ha som vänner sedan många år.  

Barnbarn Lovis i Umeå

Dotterfamiljen har varit ute i Kristians föräldrars hus ute vid havet (Östersjön är väl ett hav??) ett par dagar. Har nu åkt in till Umeå för att hänga på stan. Lovis 2 år,  kommenterar  detta:
- Himla härligt på stan!
 
Majas alfabetssånger är favvo i bilen. Gamla godingar.

Grilla vid sjön Östra Silen är inte fel!

Här grillade vi lite igår kväll. Två fattades oss den här gången men kommer att vara med många gånger framöver.
 
Hambo var med oss och gick inte långt bort. Vatten var intressant men i kväll hävde han sig inte ut i sjön så som han gjorde igår vid Lintjärn ;- )
 
LIte töre för att få igång en brasa av ved.
 
Många intressanta dofter finns det att upptäcka för en liten valp första gången på en ny plats.
 
Det var fantastiskt att sitta här i kvällssolen och bara lyssna till fågelsången. Vi såg inte en människa bara en båt på långt håll.
Bäverfälle på nära håll.
 
 
Längst ut på näset ser det ut så här, vi tog en promenad dit ut och pratade gamla minnen.
 
 
 

Sommarens inneboende!

´Han verkar ha bestämt sig för holken på altanen, den här pippin. Han bygger i alla fall inne i holken, drar dit gräs och annat. Och sjunger ljudligt. Får se om han lyckas charma någon lite dam också.

Grillade korv vid Lintjärn i kväll

 
Det var ju fantastiskt väder idag, men sol från en molnfri himmel. Lite kall vind men helt ok. Vi är ju inte direkt bortskämda med värme. Vid Lintjärn är kvällssolen helt suverän. Riktigt mysigt var det med valpen Hambo.
 
Två gånger hoppade valpen Hambo rakt ut i sjön där han inte bottnade, simmade mot land men tog sig inte upp själv utan vi fick hjälpa honom.  Ingen vattenskräck där inte !  En modig och frejdig hund.
 
 
Lille Hambo höll sig runt oss.
 
 

Barnbarn lilla Lovis ...

.. matar sig själv och gosedjuret med honung!
 
 

Solljuset ovanför Liane ...

... var vackert igår kväll! En liten stund varade det, men var magiskt! Lite regnbåge också men bara lite. Glömde lägga ut bilden då men tar med den nu istället.
 

Aldrig ätit tapas förut!

Ärligt talat så har vi alltså inte ätit tapas förut, åtminstone inte som vi vet. Det blev till att börja med att fråga servitrisen vad det var. I menyn så såg vi att det fanns en mängd smårätter att välja på till sin tapas, indelat i avdelningar för kött, fisk och vegetariskt. Tapas är alltså helt enkelt lite av varje och så tar man in det man vill. En 3- 5 rätter är lagom om man är lagom hungrig.
 
Vi tog in 6 rätter och delade på dem, smakade på allt, fast jag åt nog bara en fjärdedel. Det blev så mycket. Till det tog vi 4 olika såser. Jag minns inte allt vad det var men urskiljer på bilden en liten hamburgare, omelett med torkad skinka, husets pommes, fläskfilebitar i stark sås, baconrullade dadlar med ostfyllning, rödbetor med ost och frön, nån skinka med sallad och ost. Det blev en massa mat åt oss två och jag var proppmätt. De olika rätterna smakade ok, jag gillade ju dadlarna och rödbetorna mest. Och så såserna förstås.
 
Men nästa gång jag går på krogen för att äta mig mätt  när jag är hungrig, så blir det nog inte tapas utan en vanlig varmrätt. Det här känns som om det passar bäst till lite tilltugg till ett glas vin / öl för en pratig kväll eller så.
Vi var i alla fall på en trevlig och fin restaurang; Solsidan i Åmål.  

Skure-Fritiofs båt!

Skure- Fritiof bodde på ålderdomshemmet i Guttarbol. Kan ha hetat Edvinsson i efternamn, eventuellt från Dalslandssidan. Han var lite ovanlig. Han byggde bl.a. ett slags  flygplan och med det skulle han flyga så snabbt så att isbergen smälte två kilometer innan han kom fram. ;- ) Arne på E frågade om han brukade spadvända Bäcketjärn. Men då svarade Skure-F:
-Du Arne har aldrig varit och sett Mjölkiska havet. Där kan man håva grädden med tvättfat två meter från land.
 
Kjell på Pärekul fick den här båten av Skure - F när han var 5- 10 år ungefär och lekte med den. Sen försvann båten tills Kjells hittade den i en bäck igen för några år sedan när han röjde. Så här ser den ut nu! Den är väldigt omsorgsfullt gjord.
 
 Just nu lägger Kjell nytt tak på ett uthus, det som förr var sockenmagasinet vid landsvägens korsning mot Tobyn, vid Pilgata. Det var där den kyrkliga församlingen förvarade spannmål och annat som man fick in som skatt från bönderna. Och det var här som man auktionerade ut beklädnad och försörjning av socknens hjon till lägstbjudande. Socknens hjon var de fattigaste och deras försörjning betalades med naturaprodukter som förvarades just i magasinet.

Om betesskadorna på Harnäs vvo

Här inventeras betesskador vid Guldgruvan. Där fanns mycket tall men den  var inte skadad av betande älg, vare sig gamla skador eller nya. Det man inventerade idag var vinterns skador av älgbetning. Men det som var mycket betat vid Guldgruvan var sälg. Kanske finner älgarna sälg mer smakligt.
 
Detta var kanske en mer skämtsam bild vid Haget.
 
 
De områden som man kollade på var de som anmälts av markägare som betningsskadade i vintras. Men enligt  de mätningar och beräkningarna som Skogsvårdsstyrelsen gjorde så var skadorna acceptabla, de motiverar inte någon åtgärd enligt det som lagar och regler stadgar. Man ska alltså  inte behöva ta bort merparten av de älgar vi har kvar utan lägga avskjutningen som vvo har bestämt  så att man har 11 älgar per 1000 ha i vinterstam inom Järnsjöns Älgskötselområde efter årets älgjakt. Vad man också kunde se var att det fanns mer gamla älgskador, men färre nya. Det betyder att älgstammen har minskat så dilemmat med betningsskador på tall ser ut att lösa sig själv med allt färre djur.
 
I morgon bitti blir det ett blogginlägg om Skure-Fritjof och Kjells båt.

Jonny A, Skogsstyrelsen ...

 
... har Roland bjudit in till Harnäs vvo för att tillsammans med markägare inventera betesskadorna i en del områden. De har en fin dag i skogen och det ska bli spännande att se resultatet.

Trädgårdsdags äntligen och inventering av viltskador.

Jag ser fram emot en ledig dag i trädgården med lite behövligt krafs i rabatterna. Det har varit för kallt förut, men idag är det redan + 13 grader och solen skiner. Kan bli en jättefin dag med efterlängtad vårkänsla.
 
Roland har samlat några markägare för att tillsammans med Jonny A Skogsstyrelsen  inventera betningsskador på Harnäs vvo. Gissar att jag får några rapporter under dagen, kanske bilder som går att lägga ut här. Spännande att se resultatet.

Arrendatorerna här på Liane var hårt hållna!

Arrendet av jord och hus reglerades strikt av kontrakt och regelmässiga avsyningar. Jordägaren  kyrkan var sträng och bestämde inte bara över gård och jord utan också över arrendatorns leverne.   I paragraf 6 i ovanstående kontrakt stadgas följande
 
" 6. Dryckeslag, kortspel och dansgillen få under inga villkor förekomma på Stomhemmanet (alltså gården Liane) under arrendetiden. Bryter arrendatorn häremot är han skyldig att genast afflytta från hemmanet".
 
 
 Oskar Boberg var alltså Rolands pappas morbror. Han bodde på Liane när Roland var barn. Det här kontraktet är undertecknat av Oskar och hans mamma Kajsa. Det kan ha varit i samband med att Kajsas man Karl Boberg dog. Under Kajsas namn står "hållit om pennan". Det bör betyda att hon var för gammal / synsvag / darrig för att skriva själv, så någon skrev och hon var med och höll i pennan.
 
Så småningom kom Oskars systers (Esters)  son  att arrendera tillsammans med Oskar. Det var alltså Rolands far Thyko. Han var nässt  äldst i en syskonskara med många barn som det var då: Lisa, Emma, Svea, Nils, Evert. Säkert har jag glömt någon. Rolands pappa Thyko var bara 17 år tror jag då hans far Gustav Kylén dog i tbc. Det innebar att Thyko och Nils och mamman fick ta över försörjaransvaret för familjen.  Det var hårt arbete i skogen på vinterhalvåret och jordbruket på Liane på sommarhalvåret. Familjens kvinnor fick ta hand om kor och grisar och annat under veckorna. De skogsarbetande männen var hela veckorna i skogskojor och kom hem under helgerna.
 
Det har genom åren varit mycket slit och umbäranden för anfäder och anmödrar på Liane, så visst var det fantastiskt att kunna köpa Liane / Prästgården för precis 20 år sedan då kyrkan sålde. Många minnen, goda och onda finns i väggarna och på åkrarna  runt Liane. Berättelserna lever vidare om vem som gjorde vad och vad som sades i olika sammanhang. Många ättlingar och släktingar bor kvar i närheten. Köpets 20 -årsjubileum  firade vi alltså på Valborgsmässafton  hemma hos Rolands systerdotter och hennes familj.

Nåt slags vår blev det ...

... under helgen! Solen kom fram men någon tryckande värme kom inte hit i alla fall. Termometern låg runt + 10 grader men en isig vind  saboterade en del. Långpromenad med hundarna förstås.

Gammaldags fikadag!

Kul när folk droppar in så där på en fika, så som man gjorde förr. Först idag  kom Bosse för att kolla på valpen och han tog en kaffekopp. Sen kom Inger o Rolf in på en fika här ute på altanen.  De hade målat bräder till den gäststuga som Liane Byggservice gör åt dem här på Liane under tak för senare montering. Roligt att bara prata bort en stund.

Gamla arrendekontrakt

Rolands anfäder var arrendatorer hos kyrkan, bl.a. här på "Stomhemmanet"  Liane. Mer om detta senare-
En Boberg var morbror till Rolands far. Han hade ursprung från soldattorpet Västra Boda, därav namnet Boberg.
 
Mer om detta imorgon.

Grillad entrecote från Grön Ko!

Den ska bara kryddas med salt och peppar så att den fantastiska smaken blir kvar. Detta  bjöds vi på på Jarpere i går kväll hos A och A och dotter M med sällskap J ! Ja och tre hundar och en katt också förstås, men de var inte med vid ätingen. ;- ) Kryddsmöret är hemgjort med vitlök, gröna örter, flingsalt. Såserna är tsatsiki  (värdparet nyligen hemkomna från resa på Rhodos) och bearnaise.
Till det ett gott vin som vi fick av Jörgen i Signebyn för rätt länge sedan men som vi sparat till ett speciellt tillfälle och det tyckte vi att gårdagens jubileum var. Det var läckert. Sen hade vi fint bubbel också.
Den här grönsaksblandningen måste jag lära mig att göra! Den är så god. Först in i ugnen med olja sen på med ostbitar och grönklipp.
 
En anledning till jubilerandet var att Roland köpte gården Liane för rätt precis 20 år sedan. Då hade den arrenderats av hans förfäder sedan början på 1900-talet. Vi bläddrade igenom en del gamla arrendekontrakt igår kväll. Man var noga på den tiden med att skriva ner allt i såna här avtal. Jag återkommer med mer om det i nästa inlägg.

Dagens älg ....

... är det väl inte riktigt men väl gårdagens. Nu sedan några dagar tillbaka se vi älg i stort sett varje dag. Igår såg vi den här lilla tjuren med små hornämnen på gång. Kanske en fjolåring. Han stod bredvid vägen nerom Liane, precis i kurvan. Och två älgar såg vi mellan Tjärnshaget och älven. De är framme och mumsar det nya smakliga gräset på vallarna.