Nordmarkens Stövargille ....

 
... bildades 1986 av det här gänget. Årets årsmöte igår kväll blev alltså en jubileumsfest.
Det är Göran Berntsson, Roland Kylén och Bo Nilsson. Göran hade varit uppe i Norrland och jagat hare och träffat på fenomenet Stövargille. Han pratade med Roland om det och tillsammans så bildade de ett Stövargille i Årjäng, kallat Nordmarkens Stövargille. Tanken var att ge ett lokalt forum för dem som gillade att jaga med stövarraserna. Det handlar alltså om traditionell skandinavisk  jakt med drivande hund över större område, mest på hare och räv. Stövarraser är bl.a.  hamiltonstövare, finsk stövare, dunkerstövare, smålandsstövare, haldenstövare, schillerstövare, kopovstövare men det finns fler. Gillet kom igång och man anordnade månatliga träffar som varje gång samlade så där ett trettiotal jägare, man ordnade utställningar och dressyrkurser och jaktprov. Det blev bl.a. en legendarisk dressyrkurs i Djuv  med massor av hundar ledd av Peter Mörk som varit på hundskolan och lärt sig nya metoder för hundfostran. ;- )   Det kom att bildas stövargillen även i Arvika och Säffle, med vilka det blev utbyte. När gillet bildades så siktade man på så där 30 medlemmar men det blev bortåt hundra som mest.
 
Morgan, Fredrik, Göte, Björn och Roland har varit ordföranden i gillet genom åren. Just nu är det Morgan.
 
Årsmötet igår kväll i Lians bygdegård var alltså festligare än vanligt med god mat och tårta. Hela tiden rullade och gick filmer och bilder från utställningar genom åren. Himla roligt att se! Och Roland är fantastisk på att komma ihåg detaljer som domares namn, hundars namn och härstamning, ägare osv.
 
Priser delas ut vid varje årsmöte och här är årets pristagare; Bosse, Roland, Birgitta och Knut.
 
Här får Bosse och Roland sina pokaler, för årets hund för Tom av Harafjell = våran  Hej. De äger honom tillsammans, liksom de andra stövarna. Sen blev Hej årets unghund också. Till vänster sitter Björn Hasselqvist. Roligt att han kom ända från Mariestad för att delta i evenemanget. Där har han bott i 16 år nu efter flytten från Lisslerud i Sillerud i Årjäng. Björn bor i villa i utkanten av Mariestad och jagar numera endast med tax.
 
 En bild på  vår dunkerstövare Hej som alltså blev "Årets hund" i Normarkens Stövargille.I pappren heter han Tom av Harafjell och är inköpt i Norge hos Bård Larsen.
 

Kommentarer
Postat av: TantGlad

Vad trevligt ni har haft det. "årets hund" så kul, och man får väl gratta till det.

Ha en fin lördag och kram.

Svar: Tack! Ha en go dag du också!
Inga Magnusson

Postat av: Znogge

Grattis till det jubilerande gillet samt "årets hund"! Gott betyg det :D

2016-05-14 @ 12:23:17
URL: http://znogge.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback