Älgköttets ekonomi

Jättefint kött fick vi från älgjakten på Harnäs. Här syns köttlotten för fem dagars jakt, ungefär 10 kilo är det. Det är fint styckat och lättvindigt att ta hand om, allt är hygiensikt  och bra hanterat under ledning av proffs.
Sen tillkommer ungefär lika mycket malen köttfärs. Också ovanligt fin i år. Tänker med skräck tillbaka på den tiden vi fick alltsammans i blodiga stora skånkor, slamsiga och mossiga slaksidor. Mycket arbete var det. Och mycket mer kött på den tiden.
 
Älgjakten är en gammal tradition här i bygden, men jag är lite fascinerad över att så många ändå deltar. Det är inte som många utomstående  tror, att lättvindigt  ta några  promenader i skogen, eventuellt skjuta nåt och så vänta på kötthögen. Det är en ganska mödosamt att delta i alla väder,  ibland i oländig terräng och till det kommer  vissa kostnader.
 
Om vi kollar vad 5 dagars älgjakt kostar för en drivare, alltså en som inte har tänkt sig att stå på pass utan driva fram älgarna till skyttarna så kan  det se ut så här.
 
Statligt jaktkort 300 kr
Jakträttsbevis till viltvårdsområdet 350 kr
 
Alltså i rena avgifter 650 kr och till det kommer utgifter för bra skodon. Det behövs för man får gå mycket i skogsterräng, bra kläder för alla väder behövs  och en rejäl ryggsäck. En veckas ledighet från jobbet krävs också förstås och det blir väl en kostnad på 5000 kr - 10.000 kr med allt om man inte tar semester. För några tillkommer resor till jaktmarken och kostnader för boende.
 
För den som är skytt tillkommer kostnader  förutom för det jag beskrivit ovan
Utebli från viltvårdsområdets arbetsdag kostar ytterligare 300 kr
Ammunition för övningsskytte och jakt bortåt 1000 kr per år
Arrendeavgift för att hyra  jaktmark något / några tusen kronor  per år alternativt  köpa mark.
 
Sen kommer till utgifter av mer engångskaraktär :
Vapen, ett älgvapen, kostar ca 10.000 enklaste varianten
Com-radio är ofta obligatoriskt;  ett par tusen
Jägarexamen som jag inte vet vad den kostar att ta men gissar på några tusen kronor.
Eventuellt hund med pejlutrustning och bur för transport
 
Älgköttet är alltså inte gratis som många tror och jag gissar att man kan köpa  20 kilo älgkött billigare över disk än genom att delta i älgjakten men det är förstås inte lika roligt. Och som sagt, för många en tradition. Bygdens "barn" kommer ofta hem och får en chans att återknyta kontakter från sin barndom, träffa släkt och gamla  vänner, umgås och prata.
 
 

Kommentarer
Postat av: Gubben

Är ingen jägare själv och vet inte om jag skulle tycka det var roligt, fast då många håller på med det så måsta det trots alla kostnader vara något med atmosfären, umgänget och inte minst spänningen tror jag som gör att man håller på med det. Det närmaste jag kommer är väl att fiska med mitt kastspö och det blir man definitivt inte rik eller mätt på:-))!

Postat av: AnnaKK

Om man ska se till alla prylar (jakt är verkligen en prylsport numera!!) så tror jag vildsvinsjakten slår älgjakten flera gånger om!? Sonen har det mesta som man kan tänkas (inte!?) behöva. :-) Det senaste är en liten videokamera som kan monteras på bössan, kepsen, hörselskydden, hunden eller på något annat lämpligt ställe. Den är med ut i skogen idag (första älgjaktsdagen!), och det vore ju helt klart kul att få se några filmsekvenser ikväll. Maken var och tittade till ett av passen igår eftermiddags, och då stod det faktiskt en kviga på ett hygge där. Sonen har begett sej dit nu och hoppas så klart på att hon står kvar... :-) Dock har han redan konstaterat att vinden är helt fel för att kunna ta sej dit obemärkt, så det lär nog inte lyckas. Men man ska aldrig säga aldrig! Och det lär hur som helst inte vara den enda älgen i skogen här. :-)

Svar: Det är absolut speciellt med jakttider. Mycket förväntan i luften , många förhoppningar..Det där med kamera på pipan låter himla roligt. Skulle vilja ha en åtelkamera också som funkar i mörkret, men det är väl förbjudet. Ha en trevlig helg!
Inga Magnusson

2014-10-25 @ 07:22:25
URL: http://annakk.blogg.se
Postat av: Pillan

Jägarexamenskurs med litteratur gick på drygt 2000 kr i vår. Då tillkommer kostnad för provskrivning, övningsskytte och skjutprov som kan variera stort.
Hundarna kostar också, de äter ju hela året.
Men det är den bästa semesterveckan på hela året. Aldrig lyckas jag stänga av huvet så mycket som i skogen på ett drev :-)

Svar: Skogen är viktig för många av oss! Jag skulle inte kunna leva mitt liv långt från den! Priserna för jägarexamen låter realistiska, det är inte gratis, men varar ju sen hela livet.
Inga Magnusson

2014-10-25 @ 14:12:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback