Snarstucken Jan G. stoppar boken!

Jan G. stoppar med sitt agerande tillfälligt utgivningen av den bok som granskar honom o hans liv. Det finns faktafel i den säger han. Och nu har förlaget återkallat boken för att kolla uppgifterna.
http://www.dn.se/dnbok/guillou-boken-ar-raddningslost-forlorad/
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/norstedts-aterkallar-bok-om-guillou/
 
Man kan så här i efterhand tycka att det var korkat av författaren Frigyes  att inte erbjuda Jan G att läsa igenom texten innan för att förhindra direkta fel. För visst kan det bli fel i ett stort materiel, det vore snarare konstigt om det inte blev några fel och missuppfattningar. Men det är otroligt snarstucket av Jan G att inte ta erbjudandet nu att påpeka sånt han anser vara direkt fel.  
 
Han hakade upp sig på uppgiften om relegering från Solbacka. Den skulle inte vara sann.  Det Jan G visade upp i tv som bevis var ett terminsbetyg från skolan. I min värld är terminsbetyg och slutbetyg olika typer av dokument men vad som är fakta här har jag ingen aning om. Sen var det uppgifter om Jan Gs släktingars agerande i något krig där författaren uppger att han inte kan ´hitta deras namn i några register, vilket i o för sig inte behöver betyda att de inte var med. Jag var alltså i den välsorterade bokhandeln i Åmål idag för att köpa boken, men möttes av beskedet att den återkallats.
 
Hanne Kjöller skrev också en granskande bok. Precis som Frigyes så beslogs hon med en felaktig uppgift och lynchades av journalistkollegor. Då kom Jan G till hennes försvar i en krönika med uttryck som  att sakfelet var förargligt men "shit happens i vårt jobb"  och att beklagade att  "den här lynchningen effektivt omöjliggjort varje seriös diskussion" . Den analysen borde nu kunna vändas mot Jan G själv! Eller också lärde sig Jan G av mottagandet av Kjöllers bok just det; om man slår på mediatrumma för ett mindre sakfel och vrider kollegors fokus dit så slipper man som bokens huvudperson svara för den korrekta kritiken som finns i boken.
http://www.svd.se/kultur/norstedts-i-krismote-om-guillous-bok_8872196.svd?sidan=4
 
Nu kan det bli så att den tryckta boken kallas tillbaka, skrivs om och trycks igen. Det finns ett stort intresse av att få den utgiven. En ikon, som länge skrivit sin egen historia, behöver granskas.
 
Fast jag hittade en annan intressant bok som jag inte visste existerade; en bok skriven av Robert Wangeby i Åmål. Han gick gymnasiet samtidigt med äldste sonen, vet inte om de spelade tennis ihop eller gick i samma klass. Namnet var bekant i alla fall. Boken är en roman med viss verklighetsbakgrund, ett brutalt mord som faktiskt begicks i Åmål 1963 om jag minns rätt nu. Jag återkommer om den boken när jag läst den.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback