Om finsk skola!

Så många vill bli lärare i Finland att det bara var knappt 7 procent av dem som sökte in på lärarutbildningen som kom in förra året. 11.365 kvalificerade ansökte till den femåriga utbildningen, endast 779 av dem kom in.

I Finland måste alla som är kvalificerade att söka in på lärarutbildningen genomgå intagningsprov. Det första provet är skriftligt. De som går vidare till andra omgången måste gå igenom en intervju eller en form av test som ska visa om de är lämpliga att bli lärare. Därefter blir de som har bäst resultat erbjudna studieplatser.

Ungefär så där har det varit i Sverige också, åtminstone var det höga betygskrav och provundervisning. När jag sökte min första lärarutbildning så var vi en av tio som kom in och det kändes som högsta vinsten att bli antagen. Sen dess har det hänt nåt här, nåt som inte har hänt i Finland.

http://www.dn.se/debatt/katastrofal-brist-pa-larare-i-no-amnen-och-matematik/

I Finland är de flesta nöjda med skolan; politiker, skolfolk, elever och föräldrar. Det är kanske bästa värdemätaren. Skolans resultat är högt  i internationella jämförelser och det är ju bra, även om man kan ifrågasätta värdet av Pisa och annat liknande. Kan vi lära nåt av vårt grannland tro?


Kommentarer
Postat av: Lena

I Finland blir de duktiga studenterna lärare. I Sverige de sämsta, alla kommer in och väldigt få är studiemotiverade. Hur ska man då kunna ge sina elever en bra attityd till kunskap och studier? Usch!

2014-01-06 @ 12:39:55
Postat av: Gunnar

Det som är mest frustrerande när det gäller jämförelsen med Finland är att i stort sett alla politiker tycker att vi har mycket att lära av vår granne men inga konkreta förslag läggs fram.

Postat av: Lennart Carlstedt

Finland har inget fritt skolval heller...

Svar: Men det är många länder som har och som lyckas bra. Det fínns nog ingen enkel lösning.
Inga Magnusson

2014-01-08 @ 22:56:32
Postat av: Lennart Carlstedt

Nej det finns inga enkla lösningar. men det fria skolvalet är ett problem för svagare elever som förlorar de duktiga elverna som är "draglolk" i klassen.

Svar: Fast jag förstår inte dilemmat. Även de svagare eleverna är ju fria att byta till en bättre skola. Ingen kan hindra dem. Elever och föräldrar har tveklöst uppskattat det fria skolvalet i Sverige och jag tror ingen är beredd att gå tillbaka till att bli anvisad en skola som man måste gå i.
Inga Magnusson

2014-01-09 @ 23:41:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback