Trav och hästar...

... skriver jag nästan aldrig om annat än när vi besöker någon travbana, oftast Årjängs för att äta ;-) Nja lite för att nöjesspela med småpengar också och se bekantas hästar. Och stortravet i Årjäng besöker vi traditionsenligt med goda vänner. Fast jag begriper inget om hästar, spel eller trav, inte mer än att det är stort här i Årjäng
 
Det talas om kris i travsporten och det ser ut som om intresset minskar, men inte alls så mycket som jag trodde. Toppåret var 2011 då man omsatte 13 miljarder. Nu är man nere på nåt på 12 miljarder, alltså tillbaka på siffror som gällde 2008. Det ser i mina ögon inte så dramatiskt ut även om en miljard är mycket pengar förstås.
 
Sen trodde jag att den stora minskningen berodde på att folk slutade besöka banorna och spelade på nätet istället. Men spelet på banorna är i vilket fall som helst försvinnande litet när man ser statistiken, så det påverkar inte så mycket i riksstatistiken. Det verkar vara spel via ombud som minskat mest, vad nu det kan vara. Som novis i travsammanhang har jag ingen aning. Sen kan tappet av publik på plats påverka den enskilda banans ekonomi antar jag med förlust av annat än spelinkomster.
 
Spelbolaget ATG är den ekonomiska motorn i travsporten och har haft monopol men nu har man fått konkurrens från internationella spelbolag som inte bidrar till prispengar, banunderhåll osv. Det kan förklara en del av det tapp som kan ses.
 
Försöker förstå det jag läser, men jag kan ha fattat fel förstås. Det var i alla fall lite roligt att skriva om eftersom jag trodde nåt helt annat om travsportens problem.
http://www.dn.se/sport/sa-ska-travsporten-forandras/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback