MOD...

...kanske får bli rubriken på en kommentar till det kommunpolitiska läget i Årjäng. För visst handlar det om mod när man, som Centerpartiet, vågar kasta loss från en gammal destruktiv Allianspolitik med  bypolitiska förtecken, för att istället kunna genomföra beslut som är bra för hela Årjängs kommun.  Det krävs mod att gå från trygg, traditionell Allians till ett minoritetsstyre med tillfälligt stöd i det som kallas hoppande majoritet för att kunna ta tag i kontroversiella frågor som stått på dagordningen i flera år men som ingen vågat ta itu med av skräck för att förlora väljare och samarbetspartners. Men Katarina och (C) har gjort det. Visst har det orsakat vrede, påhopp,  tidningsrubriker och ibland öppna hot från dem som velat ha kvar den gamla ordningen, men besluten har genomförts med bestämdhet och hela kommunens bästa för ögonen.
 
Mod, integritet och ekonomisk skicklighet har präglat C-styret  de senaste åren. Synd att ingen i partiledningen har varit lagd åt skrävlande och skrytande,  mycket har bara passerat förbi, okänt för allmänheten. ;-) .
 
Lite bakgrund: 1998 gick Roland med i kommunpolitiken. Lite överraskande så ringde Hugo Ek och frågade om han ville ställa upp och på den vägen blev det. Jag som är intresserad av statsvetenskap och politik som fenomen, har fått förmånen att stå bredvid och fundera över demokratins villkor. Några år med i socialnämnden för ett antal år sedan i den gamla regimen blev det för min del, lärorikt, roligt  och samtidigt desillusionerande förstås. Beslut fattades inte på det sätt som jag trodde - inte då i det gamla Alliansstyret - de kunde plötsligt ändras i efterhand uppifrån (?). Det som var en korrekt reservation beordrades någon dag senare att skrivas om till en protokollsanteckning!  Demokratin har sina begränsningar men är ändå outstanding det bästa styrelseskicket.
 
Kort sammanfattat så var de första åren i kommunpolitiken, inte så kul säger gubben, undantaget Byggnadsnämnden som var intressant. Det var annars mest att agera röstboskap  i KF och KS i beslut som redan var fattade av tre personer. Besluten meddelades ofta respektive partier efter de tre hade förhandlat fram dem. Men sen blev det riktig politik och engagemang när Alliansbindningen löstes upp. Den första tiden med egen (C)-politik gick åt till att reparera den trasiga ekonomin och de felaktiga ekonomiska procedurerna som använts i den gamla Alliansens ledning.
 
Katarina fick ordning på ekonomin, budgetprocesserna  började fungera med riktiga uppföljningar så som andra kommuner har (men Årjäng inte hade!). Man slutade upp med att belasta investeringskontot med drift och underhåll vilket gjorts regelmässigt  förut i det tidigare Alliansstyret. Med reda i de ekonomiska systemen  så har Katarina och ( C) kunnat investera långsiktigt istället för att lappa och laga och snegla på var väljarna bor. Investeringar har det blivit:
 
 
Torgturbulensen fördes i hamn till något som idag uppskattas av de flesta - det nya torget blev fint.
Det dåliga badhuset i Töcksfors lades ner
Reningsverk byggdes  i Töcksfors
Räddningsstation - brandstation byggdes  i Årjäng
Fibernät i hela kommunen ( med mycket EU- bidrag tack vare Katarinas personliga engagemang, men det berättar hon blygsamt nog aldrig om!)
Nytt högstadium i Årjäng är under byggnation (ett nytt, bra istället för två dåliga!)
Långsiktig satsning på kvalitet i skolan är i gång för att möta den nya skollagens krav.
Ny förskola har byggts i Töcksfors och en ny är på gång i Årjäng.
Ny  cykelbana gjordes mellan Svensbyn och Sanda
 
Det är ett gott facit över de senaste åren med C-politiker i ledande positioner. Mycket bra har blivit uträttat, beslut har genomförts. Sen är det svårt att regera från minoritetsställning till slut gick det inte längre. Synd, för en politik med samarbete C och S känns naturlig egentligen, borde kunna fungera som en stabil bas för framtidens politik i Årjäng om ingen av partierna får majoritet i nästa val.  Det fungerade förr på riksnivå och är bra i flera kommuner.
 
Så här utvecklades läget  den sista tiden fram till C:s avhopp igår från ordförandeposterna:
 
-Problem i skolans styrningen var det enligt kommunchefen. (C) och ( S) var överens om att anställa en person för att hjälpa skolchefen  i det ansträngda  läget med högstadiebygget och andra bekymmer, men i övrigt inte  låta frågan  bli politisk.
- På BUN-mötet i december hoppade ( S) överraskande av den överenskommelsen.
- Kommunchefen sade upp Skolchefen eftersom "stödlösningen" inte genomförts av politikerna
-Två S-ledamöter, Daniel S och Gunilla S tog i protest "politisk time-out"  under helgerna / semestern (!) men eftersom de knappast hade några uppdrag så blev det mest tidningsrubriker som praktisk effekt av det hela.
- De två petades av S valberedning från topp-platserna på partilistan och ett annat namn sattes först eftersom man tyckte att en time-out som inte meddelats partiet sänkte förtroendet. (står så i VF)
- På ett medlemsmöte i S så återinsattes Daniel och Gunilla.
- (S) lierade sig med Nya Alliansen (Töcksforsalliansen?)  mot (C )och tog på Kommunstyrelsen i förra veckan ifrån kommunchefen delegationen att anställa och säga upp förvaltningschefer, alltså bl.a. Skolchefen och återinsatte Skolchefen. Tillbaka alltså till ett otidsenligt system med politisk detaljstyrning.
- Efter det KS-mötet, samma dag,  meddelade BUN-ordförande Annika H sitt parti, (C), att hon avsade sig ordförandeskapet i BUN,  (dagen efter kom krav på hennes avgång från  FP, M och KD  men ett krav som alltså slog in redan öppna dörrar) . Hon kunde inte ta ansvar för en verksamhet som hon ansåg hade allvarliga problem, problem som kommunchefen först och (C) sen  inte fått mandat att ta itu med.
-( C )beslutade på möte i söndags att alla (C)-ordföranden  skulle avgå, men kvarstå på sina platser i nämnder i och styrelser. Det parlamentariska läget ändrar sig alltså inte i kommunen.  Detta meddelades på presskonferens igår måndag eftermiddag.
 
(C) i Årjäng beskrivs i dagens VF som ett tynande parti (allt annat vore väl tjänstefel av en S-tidning!) , men inget kunde vara mer fel. Några aktiva centerpartister i väster  har slutat -  i bypolitikens namn.  Men flera nya har kommit till och kommer till, för det finns ett utbrett missnöje med de beslut som majoritet i (S) och Nya Alliansen drivit fram när det gäller BUN och Kommunchefens roll.   Medlemsmötena i  (C) är mer välbesökta än någonsin och medlemmarna är aktiva. Stödet runt Katarina, Lisbeth och  C- styrelsen har varit massivt under hela den här tiden och partiet går stärkt ur detta. Det finns inga sprickor i partiet så som i (S), (M) och (FP).  Det är många som stödjer (C:s)  politik, en borglig profil där bytänkande ska bort och man utvecklar  kommunen som en helhet.
 
Oj, detta skulle blir några rader bara, men det drog iväg lite.
Med automatik så blir det en länk ¨på Facebook härifrån bloggen, men jag har tagit bort den för det här inlägget. Det passar inte riktigt på FB, lite för långt och komplext, ursäkta Anna som hann göra en kommentar där innan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback