Depression kan orsakas av fel kost ...

... basuneras nu ut i stora tidningsrubriker. Men som vanligt får man fundera över medias tolkning av forskningsresultat. Man har konstaterat att det finns ett samband mellan depression och visst ätande dvs av bl.a. söta drycker,  vitt mjöl-produkter, margarin. Bara för att det finns ett samband så betyder inte det att kausaliteten är klarlagd, dvs vilket som orsakar vad. Det kan ju lika gärna vara så att den som är deprimerad tröstäter, alltså mumsar i sig Coca-cola och bullar som ger snabba sockerkickar.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fel-kost-kan-ge-depression/
Det verkar lite skumt att kaffe och vin skulle vara depressionshämmande som man också påstår i artikeln. Det skulle logiskt sett kunna vara tvärtom här också; att den som inte är deprimerad festar lite mer i glada vänners lag med just vin o kaffe.
 
Medias tolkning av forskning lämnar en hel del övrigt att önska och man får nog ta de braskande rubrikerna med en nypa salt ibland.

Kommentarer
Postat av: Annika

Hej. Jamen visst är det så. Journalisterna ska ju alltid ha nåt att skriva om så vi blir lite rädda och oroliga. Allt med sunt förnuft säger jag. Men om jag äter för mycket godsaker och dricker för mycket vin så blir jag ju självklart deprimerad. För då kommer ju det dåliga samvetet över att jag både åt och drack för mycket av det jag vet inte är så bra. Så inte behövs det väl nån forskning för det.
Ha nu en bra dag. Kram på dig.

Postat av: Gubben

De flesta fyllegubbar är lyckliga så länge de under rusets påverkan :-) !
Skämtosido så visst känns det som om det är nyhetstorka när dessa reportage dyker upp1

2014-01-07 @ 16:56:12
URL: http://mhats.blogg.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Misstänker att depression har flera orsaker. Och då menar jag inte att vara lite depppig. Äkta depression har inget samband med yttre omständigheter. Man misstänker att det har samband med obalans i hjärnans signalsubstanser.

Däremot är det ju rent allmänt nyttigt att minska konsumtionen av socker, vitt mjöl , rött kött. Vad vin beträffar så är det numera känt att lite vin per dag är nyttigt - men för mycket är som bekant mycket skadligt! Kaffe har faktiskt också visat sig minska risken för diabetes 2 och Parkinson.

Som vanligt handlar det ju om helhet och sunt förnuft!

Svar: Mmmm.... detta gäller just nu! Men för bara några år sedan så vin och kaffe enl forskning onyttigt och vi skulle äta minst 6 brödskivor om dagen! Det ändrar sig hela tiden, kanske beroende på vem som forskar och vem som betalar forskningen. Det finns en hel del forskning som talar för olivoljans fördelar, bl.a. betald av EU som vill gynna exporten av den ut i världen. Samtidigt så lär rapsolja vara minst lika nyttigt men där finns inga stora intressen bakom.
Återigen i artikeln talas om depression utan att definiera vad man menar; deppighet typ gå i väggen eller depressiv sjukdom exempelvis. Bara en sån sak förvirrar läsaren. Och sen kan man ju fundera över vad som orsakar obalans i signalsubstanserna, är det maten? Låginflammatoriska tillstånd under lång tid?

Nej den här typen av skriverier som i artikeln lägger ut dimridåer, helt obegripligt för den som läser.
Inga Magnusson

2014-01-07 @ 23:41:04
Postat av: Lennart Carlstedt

Ja, rapsolja är också nyttigt. Det finns också studier om detta men de har kanske inte ått lika stor publicitet - men du måste ju ha läst det någonstans? Problemet är kanske att rapsen besprutas ganska hårt i motsats till olivträden.

Att det kommer nya resultat är inget konstigt. Men för media är det förstås mycket intressant att basunera ut att just vin och kaffe är nyttigt! Däremot sägs det inte så mcket om att det nyttiga ämnet i vin också finns i vindruvan och i grönt te...Inte lika populärt kanske...

2014-01-08 @ 23:02:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback