Grillad öring med ugnspotatis funkade!

Vi hade premiär igår kväll på grillad självfångad öring och ugnspotatis. Till det inledande  bubblet blev det bitar av hemgjord rådjurskorv och vildsvins-bratvurst, gåvor från tyska goda vänner, samt egna köttbitar rester från gårdagens älg-porterstek, enkelt bara som dopp i bbq-sås med tandpetare. Det passade bra när varmrätten skulle bli fisk. 
 
 Roland o Kjell kämpade med att filéa öringen och förbereda den för grill.
 
 Dom gjorde det enkelt så här utan folie, bara purjolök och kryddor
 
 Färdiga på så där 10 minuter, 52 grader tror jag de skulle ha  i grillen när de var klara. Det är känsligt med temp. Öringen blev väldigt god och nästan allt gick åt!
 
 Jag gjorde mitt livs första ugnspotatisar. Hade varken amadine eller delikatess så det fick bli vanliga hårda potatisar som jag klöv i två eller fyra bitar. Sen penslade jag med olivolja, strödde på hackad vitlök,   timjan från pallkragen, grovt salt och svartpeppar. Tack för inspiration fb-vänner! Jag läste på nätet att de skulle stå inne 30 - 40 minuter, men det skulle de inte alls. De var klara på 12- 13 minuter i 200 grader. Tur att jag kollade med sticka i god tid. En plåt så här blev lagom till sex personer, inte mycket kvar.
 
 Rotsakerna och lök fick ligga i olivolja och kryddor i påse en stund innan. De fick inte plats på plåten så de gjorde jag efteråt i ugnen. De var också klara på så där 10 minuter. Borde ha gjort mer av dem, det blev lite för lite. 
 
Maten, som på flera sätt var premiär, blev sammantaget väldigt god med allas bidrag. Jag ska göra ugnspotatis igen, det får inte stanna vid bara en gång i livet. ;- )  Och gubbarna har fått rekommendation av oss alla att dra upp fler öringar. ;- ) Gästerna hade med sig läcker romsås till fisken, det där goda hembakade fröknäcket, hemgjord coleslaw och Wermlandsmejeriers glasstårta. Vi hjälptes åt allihop alltså. Det blir oftast bäst så! ;- ) 
 
Och som vanligt hade vi  en trevlig kväll med mycket skratt och prat. Roligt att vi kan ha åtminstone ett litet umgänge i Corona-tider. Vi satt ute på altanen med gott avstånd mellan oss. Vädret var helt ok. Ingen tryckande värme men i alla fall drygt 15 grader och ingen vind. Goda vänner är alltid viktiga, inte minst i såna här mörka tider. 
 
Recept på romsåsen:
3 dl creme fraiche
1 msk finhackad rödlök
1 msk dito dill
1,5 msk pressad citron
1 burk stenbitsrom
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Kommentarer
Postat av: Znogge

Vilken god och lyckad middag! Potatis och rotsaker är lätta att tillaga i ugnen och det blir alltid gott!

Svar: Jag gick mest på ditt tips i tidigare kommentar. Tackar för det!
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback