- Farmor, jag gillar dig!

Inte lätt att lämna barnbarn Bill i morse efter att jag plockat fram pepparkakasbaket för lille Bill. Han ville baka  idag också. Och många figurer blev det på plåten som synes. Den hjärtknipande snälla  kommentaren till  farmor gjorde avskedet svårt ;- ) Många små kakor var färdiga när jag till slut kom hem.
Jag hamnade i Karlstad med den här utsikten i Aula Magna, på fortbildningsdag med kollegorna Anne och Katarina. Vi hade i och för sig trevligt på resa och fika, men det var tyvärr en rätt meningslös dag rent kunskapsmässigt. Dagen var annonserad som att visa på hur man lyckas med  tidiga insatser i svenska o matte. Men det hela, utom fem minuter, handlade om hur man rent organisatoriskt fått till det i svenskspråkiga Finland för att ge stöd åt elever med lärandebekymmer. Och om styrdokument och lagtexter i Finland.  En dag som passade bättre för rektorer och skolledare, organisation är ett fält som vi vanliga lärare inte har något inflytande över och inte har någon nytta av att utbilda oss i. Det ligger över vår nivå ( tack o lov! ). De fattiga minuter som handlade om pedagogik berörde enbart  hur man screenar barnen i olika årskurser. Och det lustiga var att man använder i stort samma test som vi gör på vår skola; H4, H5, DLS, Läskedjor osv. Man hade också i Finland  under perioder fått dölja att man använde tester av den här typen eftersom de ibland ansetts omoderna, men man ansåg att de var bra.  Och det tycker vi också, vi framhärdar också med dem. Man hade dock ett mattetest som vi inte använder och det kan ju vara intressant att kolla på. Det fanns kostnadsfritt på nätet och på svenska och anpassat för olika årskurser.
Jag hade hellre haft den här utsikten under dagen, över barnvagnen på promenad med lilla Lou. Jag gick i alla fall runt Liane med henne när jag kom hem. Skönt att få komma ut i det vackra vårvädret med strålande sol och och få lite rörelse.
Väldigt avundsjuk blev jag när det under dagen droppade in såna här bilder. Roland, Carin, Bill o Lou var i Årjäng på shopping och fika och lunch förstås. Onsdagen är ju sista dagen man kan handla nåt i Årjäng inför påsken eftersom Skärtorsdagen alltid är invaderad av lediga norrmän. I Norge är det röd dag Skärtorsdagen och då passar man på att åka till Sverige och handla. Här på Broms café  hade jag mycket hellre varit med än hänga på en meningslös fortbildningsdag i Karlstad

Kommentarer
Postat av: znogge

Tyvärr är det många fortbildningsdagar som inte håller måttet och som känns tämligen ointressanta. Förstår att du hellre hade umgåtts med barnbarnen.

Svar: Jag har inte varit iväg på flera år på nåt. Men just ämnet hur man kunde hjälpa barn genom tidiga insatser lockade. Trodde det skulle bli nåt om pedagogik, men det handlade om styrdokument, skollag och statsbidragssystem i Finland, både i nutid och historiskt. Intressant för sin målgrupp, skolledare, men inte för mig som jobbar direkt med undervisning. Fast vi tre hade en rätt trevlig dag ändå, om man bortser från föreläsningen, så jag ska väl inte klaga alltför mycket. Om bara inte Bill- familjen varit hemma så hade det varit ok med en loj dag! ;- )
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback