Gigantisk pizza åt Roland i Stockholm!
En med oxfilé och bea på. Himla god sa han men nattsömnen tog stryk förstås. ;-) Barnbarn Bill är imponerad. I Stockholm finns det mesta inom några få minuters gångavstånd. Klart att vi utnyttjar det när vi är där och hälsar på! Bill fick också en pizza som vi skar i trianglar. Han gillar trianglar och ser dem överallt! ;- )
Imorgon bitti blir det ett blogginlägg om lanthandlaren i Sillerud. Han såg verkligen speciell ut idag onsdag eftermiddag! ;- )
Lou, en vecka gammal, kollar intresserat på mobilen!
Framifrån är det inte så mycket hår, men bak i nacken en mörk kalufs.
Det är jobbigt att vara storebror även om man bara vill kallas Bill. ;- ) En powernap på soffan.
Snart hemma igen efter några dagar med lilla Lou!
Hon är förstås väldigt söt, äter o sover som en liten gussängel!
Liane i kvällssol
Höstsolen står lågt och det blir ett speciellt ljus. Träden börjar gulna och det går fort nu med nattfrosten.
Lille dunkerstövaren Hej!
Han är en näpen liten stövare bredvid vår store hamilton Jazz. Hittills den här jaktsäsongen har han visat på stor jaktlust, bra sök och något drev som också varit bra. Vi får se tiden an, han är bara två år
Nej,
...kollade inte på blodmånen o supermånen i natt. Men ser många fina bilder på blogg o facebook. Det får räcka.
En illusion av ordning o reda....
... blir det åtminstone om man frigör en del bordsyta. Det vill ju bli en massa högar annars.
Dags!
Första nattfrosten för i år!
Nu är sommaren absolut slut! Idag på morgonsidan så sjönk temperaturen vid norrväggen ner till under nollan.
Hälleflundra från Lofoten - självfångad!
Det blev vi bjudna på igår, en riktigt exklusiv måltid hos H och B. Till vänster torsk och till höger hälleflundra (Halibut) båda självfångade vid Lofoten. Hälleflundra är lite ovanligt för oss, en god fisk, lite fastare i köttet och absolut kritvit. Fisken var exakt lagom salt också, vilket jag brukar tycka är svårt att få till, men den hade legat saltad före stekning och fått dra åt sig.
Ugnsrostade grönsaker till, en del förvällda innan. Och rödbetor ska man koka med blastfästet och roten kvar har jag fått lära mig. God grönsak.
Kesella med shalottenlök och kantareller.
Och över en trevlig kväll vakade Cornelius! Mysig skogskatt med stark personlighet, en av husets två katter.
Till minne
Jo, det blev färska räkor!
Inköpta hos fiskhandlaren på Bergvik, med en god chutneysås till, också därifrån. Vi gjorde en sallad till och så bröd och ost. Länge sedan nu. Under sommarhalvåret blir det mest typ grillat. Såg ett program om djungler och apor, sen försökte jag se Skavlan men orkar inte. Det är så tråkigt med TV. Går och lägger mig med en Ken Follett istället. ;-) Imorgon blir det inget bloggat och facebookat, vi kommer att prata och minnas. På kvällen är vi bjudna till goda vänner. Dagens rapport från lilla Lou är att hon i princip äter och sover! Lättvindig bäbis!
Färska räkor ....
... kanske gubben har med sig på väg hem just nu från möte i Karlstad! Jag hoppas i alla fall. Önskar alla en trevlig helg!
631 sidor lästa!
Det är drygt halva boken. Himla bra är den, vill inte att den ska ta slut! Ken Follett skriver romaner med historiskt tema och han slår Jan Guillou med hästlängder! "Nålens öga" tror jag var hans första bok, eller alla fall en av de första.
BB-statistik
På det stockholms-BB som lilla Lou föddes så har man statistik på väggen. En knappnål för varje nytt litet barn. Jag tror att Lous nål är den röda till höger på bilden ovan.
Samma smör fast ny förpackning nedan.
Vi väljer alltid ekologiskt Bregott eftersom det är det enda Bregott som garanterat görs på svensk mjölk. De andra sorterna kan göras på mjölk från vilket land som helst. Men nu med den nya förpackningen så var det svårt att hitta, jag fick läsa noga på innehållsförteckningen.
- Nu åker vi hem!
Igår onsdag åkte barnbarn lilla Lou hem till Tomtebogatan med sin far och mor. Ett par dagar på BB fick räcka
Storebror Bill var nöjd med läget men tyckte att hon gott kunde gå opp och gå lite.;- )
Vad ska vi bjuda gästerna på???
Tja det diskuterar vi íbland i huset.
- Ska vi ta någon soppa? sa Roland
- Ja varför inte, sa jag
- Kålsoppa kanske? sa Roland
- Ja det går bra, jag köpte två små kålhuvuden före marknaden, men vi åt ju soppa där, så de ligger kvar, sa jag
- Då måste vi ha köttbullar till den, sa Roland
- Det har vi inga, inte ens någon malen färs, jag ska mala nästa vecka, sa jag
- Kanske köpeköttbullar, sa Roland
- Nej, det vägrar jag, sa jag, då får det bli svampsoppa eller nåt, till det har vi i alla fall hemskjutet rådjurskött rökt och skivat till pålägg och köpt älgkorv och spekekorv.
Det blev svampsoppa, helt ok faktiskt. Den var gjord på kombo trattisar och vanliga gula kantareller (mest trattisar), schalottenlök, vitlök, vin, älgbuljong + kycklingbuljong, vispgrädde, salt och peppar. Till det alltså gott pålägg med rökt rådjurskött, köpt älgkorv och köpt spekekorv. Det kan man stå ut med. ;- ) Sen rester av tårtan till efterrätt!
Maten blev helt ok, och himla kul kväll hade vi med 4 gäster.
Tårtkalas på jobbet idag ...
... för att fira barnbarn lilla Lou. Sinnika gjorde med kort varsel sex såna här goda tårtor! Och glutenfria också och en laktosfri. Jag har bjudit på tårta vid alla barnbarns födelse, det går inte att bryta traditionen. ;-)
Kärleksörten blommar i år!
Inte riktigt alla blommar men nästan! Och det är första året på länge. De har annars totaldrabbats av någon sjukdom / ohyra så de har svartnat och vissnat som knoppar, aldrig slagit ut. Jag ser att några är angripna här på bilden också men de flesta kommer att slå ut. Tacksam höstväxt är det.
Tårta på jobbet imorgon!
Jo, det blir det förstås, Jag bjuder på tårta på jobbet imorgon. Det har jag ju gjort för att fira de andra barnbarnen när de har anlänt och så blir det för lilla Lou också. (Pernilla, du får välja rätt personalrum!)
Tilläggas kan att vi har skypat med lilla Lou idag! Hon tittade nyfiket och länge på oss med stora ögon och hon log! ( Jag vet att nyfödda barn inte kan le, men vi såg det allihop. Den här lilla tjejen har en egen agenda redan från början, det syns!!)
VÄLKOMMEN LILLA LOU!
Välkommen till världen och till oss lilla barnbarn Lou, med mellannamn Maj och efternamn Hellman - Kylén , dotter till vår son Markus och hans Carin! Hon föddes igår 21:a september kl 19.17. 3520 gram och 51 cm. Ammar redan som en maskin enligt pappa Markus. Alla inblandade mår bra och räknar med att komma hem så fort som möjligt. Lille Bill har nu blivit storebror och han vill nog gärna få se sin lillasyster.
Födelsedag får lilla Lou dela med farfars bror Gunnar och med vår vän Andreas Thörneby. Om hon hade fötts igår så hade det blivit samma födelsedatum som farmorsmor, min mamma Maj-Britt. Maj-Britt föddes f.ö. för nära hundra år sedan alldeles nära den adress i Vasastan Stockholm som lilla Lou o hennes familj bor på. Märkligt sammanträffande!
Rapport av familjekaraktär ...
... kommer lite senare idag. Ibland ska man inte vara den som först offentliggör nyheter. ;- )
Varg i Sillerud
Det kommer ibland rapporter om vargförekomst i Sillerud, även om det just här där vi bor ännu så länge inte bildats ett revir. Igår morse sågs dock en stor varghane i Laxvik, dvs på västra sidan av Östra Silen, inte så långt härifrån. Den hade den här underliga färgen som de nutida skandinaviska vargarna har, gulgrå med mycket gult. Det är den färgen som sägs vara tecken på att de härstammar från de varghundhybrider som föddes upp för att bevaka gränsen mellan öst och väst i Tyskland på 60- och 70-talen. Men inget har gått att bevisa. Roland kollade på ett älgkadaver nära Kjell Elofsson, ett kadaver som mycket väl kan ha varit vargätet. Det som talar för varg var att det var mycket ätet i huvudet och så inälvorna förstås. Skinnet var draget av i ett sjok upp mot ryggen och det orkar bara en varg. Det som eventuellt talar emot varg var att inga av de stora benen / revbenen var avbrutna. Sånt gör varg med starka tänder, men inte exempelvis lodjur som har rätt svag tuggutrustning och får hålla sig till de mjukaste delarna.
Rökt rådjurslår är gott!
Under årens lopp har vi lämnat in kött för rökning och resultatet har varierat, ibland bra, ibland lite mindre bra. De senaste gångerna har vi lämnat till slaktaren / styckaren i Nysäter, han som tar hand om våra älgar. Han heter Frank och har ett tyskt outtalbart efternamn. Och det har varit helt kanonbra resultat, det bästa hittills. Han rekommenderas. Bogar och lår av rådjur blir bra rökt, passar både som pålägg och som maträtt med exempelvis potatisgratäng.
Merkels nya lagförslag?
Nya strikta lagar om migrationen kan vara på väg i Tyskland. Om de antas kommer de att göra Tyskland föga attraktivt som mål för migranterna. Sverige kommer i så fall att bli ett av få länder som erbjuder migranter att ta del av välfärdssystemen och få en standard i nivå med landets befolkning. Fast hur blir det om de 800.000 / år som hittills sökt sig till Tyskland nu väljer Sverige istället? Att döma av den senaste tidens rapporter så väljs mål-landet för flykten ganska kräset, man vill komma dit där man kan få den bästa tillvaron, fast EU försöker hävda att det är ingen mänsklig rättighet att välja asylland i EU, (men att söka asyl är en rättighet).
"The crush of refugees and migrants has shocked European leaders even as they struggle to find a common strategy to deal with their biggest humanitarian crisis in decades.
The proposed German law would provide food and a ticket to return to the first European Union country the asylum seeker entered, instead of housing and cash benefits. That could mean far fewer people would win protection in Germany or elsewhere in Europe, since countries such as Hungary are generally declining to award refugee status."
Som vanligt får man gå utomlands för att hitta intressanta fakta och nyheter om folkvandringen / flyktingströmmen till Europa. Svenska media och svenska politiker väljer att se bort. . Den här gången är citatet hämtat ur artikel i Washington Post, länk nedan:
https://www.washingtonpost.com/world/croatia-is-the-new-frontline-in-europes-refugee-crisis/2015/09/17/3723efc0-5c93-11e5-8475-781cc9851652_story.html
Artikeln som helhet är intressant och läsvärd.
Mer bygge på Nordmarkens skola!
Efter Skolvägen blir ett sopsorteringshus.
Rakt fram är nya högstadiet vid Nordmarkens skola, till höger om det huset är aula och matsal. Till höger därom byggs nya köket. Nu skickas mat till skolan från Kvarnåsens äldreboende tror jag. Och skolgården ser ut som framgår av bilden ;-) Men det tar vi gärna för att få en bättre skola och det finns skolgård på andra sidan också. Hoppas som sagt att pengarna räcker till att bygga nytt / renovera låg- och mellanstadiet också.
Äntligen till skogen!
I ett par veckor har jag varit rejält förkyld och inte orkat med några promenader i skogen. Skogsabstinensen har varit svår. Men igår kändes det äntligen helt ok så det blev en tur med svampkniv, gubbe och Hej-hunden. Det är mycket vatten i skogen efter allt regnande senaste tiden.
Hej är väldigt fokuserad på att leta vittring efter hare när han kommer ut. Han sökte ivrigt men lyckades inte hitta något.
Svamp fanns i massor. Kändes nästan lite snöpligt att det inte blev mer av rask promenad med bara 10 - 15 meter mellan varje svampställe. Stora och fina är kantarellerna också, har verkligen hämtat sig med regnet. Vi fick med oss ett kilo var hem o det är ovanligt mycket.
Vi träffade Robban på marknaden!
Bilden blev bortglömd men här kommer den i alla fall. Mysig kille, son Mattias gode vän, Robban träffade vi på marknaden. Han var här och hade loppis. Vi lärde känna honom lite bättre i somras när han var med Mattias här på Liane några dagar. Vi tog en bild förstås och skickade till Mattias i Seattle.
Träffområde framifrån!
Tur att jag inte är björnjägare. I de inringade områdena måste träffen sitta när björn skjuts rakt framifrån. Det finns nog inte utrymme för någon björnfrossa i läget när björnen kommer rusande. Spännande jakt!
Årjängs marknad 2015
Årjängs marknad besökte vi en stund på eftermiddagen, före och efter diverse plikter. Tivolit var igång som vanligt. Jag känner förstås igen alla karuseller eftersom min elever på skolan har beskrivit dem ingående under den gångna veckan. ;- ) Var och en har sin favorit.
Det är en av de största marknaderna i Sverige. Man brukar räkna med 100.000 besökare under de tre dagarna och c:a 700 knallar som säljer sina grejer, allt från leksaker till godis till mat till maskiner. Om man ska gå genom hela marknadsområdet från travbanan ner till centrum så får man gå någon kilometer i folkmassan. Men jag tyckte det var lite glesare i år än det brukar vara. Mindre pga att det inte var trav just idag lördag utan lunchtrav igår och travdag imorgon söndag.
Hemkokt godis i alla former finns förstås.
Sen till dagens stora fråga; var ska vi äta kålsoppan?? Valet föll på Slalomklubbens stånd och det av flera skäl, dels är det en klubb med massor av aktiviteter även om vintrarna inte alltid bjudit på snö i Årjängs slalombacke, dels har man en bra ungdomsverksamhet. Klubben envisas med att leva vidare och vara aktiv. Sen är var det förstås kollegor från skolan som strävade på med försäljningen och även en släkting; Susanne S. Sist men inte minst så hade man glutenfritt bröd både till macka och till kaffe. En får tacke! Det smakade bra men jag fick inte veta vem som bakat.
Sedan många år tillbaka har vi köpt korv i Vild-Hasses stånd. Men i år var han själv inte med, han var hemma och vi hälsade.
De här bilarna hör också till marknaden, vi såg i alla fall en handfull som cirklade runt i Årjäng medan vi fikade på Broms.
Ett litet fniss blev det när vi såg den vildsinta kombon i det här stånde; Information om din pension från Pensionsverket + ansiktsmålning!!!
Jag fyndade en väska, den vanliga midjeväskan som jag alltid har. Den gamla är trasig. på marknaden träffar man alltid folk som man stannar och pratar med, vänner och bekanta. En av dem var Birgitta, dotter till Elov på Vaggern. Vi talade om Vårvik och att vid Vaggern fanns telefonkiosken. På den tiden var telefonkiosker en säker markör på var centrum fanns i en bygd. ;- )
Jakt och jaktgrejer visades Interjakts stånd.
Här visas de små träffområdena för den jägare som ska skjuta en björn framifrån. Det är inte mycket så det gäller att vara säker på hand och inte drabbas av björnfrossa.
Den här lilla skon hade någon tappat, storlek 24. Den fanns bland skogsmaskinerna.
Årjängs marknad ...
... är det den här helgen. Den drog igång redan i går fredag, fortsätter lördag och söndag. Det är ett stort evenemang med 100.000 besökare och 700 knallar. Många är engagerade för att det hela ska fungera, särskilt ur föreningslivet här på orten. Hoppas det blir fint väder! Det blir väl ett besök där under dagen i så fall.
Cameleon var kanongott!
Vi testade varsitt glas Cameleon igår kväll till älggrytan och det passar perfekt till vilt, väldigt smakrikt. Ett vin från Argentina, en ny bekantskap för vår del. Tack för gott råd Backi!
Goda råd på Systembolaget !
När man handlar på Systembolaget i Årjäng så är det klokt att be om goda råd från personalen. Jag frågade Backi idag om ett vin som skulle passa till älggryta och rådjussadel. Hon rekommenderade vinet till vänster, heter väl Cameleon eller nåt sånt. Jacobs Creek gillar vi så det fick också hänga med. Vi dricker inte särskilt mycket rödvin och inte så ofta, det är lite huvudvärksframkallande. Men det är bra att ha ett par boxar hemma för gäster och extra goda tillfällen.
Matlagning igår
Det är mysigt att laga mat i lugn och ro på lediga dagar! Igår blev det en älgköttgryta med nyplockade kantareller morötter och lök. Det är ju en gammal kär variant som går bra att frysa in, men det mesta äter vi nog idag. Och så ett nytt påfund nedan; välkryddad snittad rådjursrygg med vitlöksskivor i snitten, samt finhackade morötter och lök ovanpå och så till slut bacon. Den fick stå i ugnen en och en halv timma på 170 grader. Smakade riktigt bra, vi åt av den sen med potatisgratäng. Såsen på skyn blir tacksamt smakrik med rödvin och kantareller och grönsakerna som legat ovanpå. En sån här sadel räcker till 4-5 personer.
Nu är det marknadshelg så det får väl pliktskyldigast bli kålsoppa också de närmaste dagarna, annars tycker jag att den man köper på marknaden är väldigt god. Vi går väl dit en sväng, om vädret är bra.
Krisande banker får ta spararnas pengar!
Tanken svindlar men det beslutades på ett stort internationellt möte i november förra året. Om banker går dåligt så får de ta spararnas pengar för att lösa problemet.
I Sverige ¨så har tidigare staten varit garanten för bankerna och det är staten som gått in och räddat banker som varit på ruinens brant, men nu har alltså rättsordningen ändrats och Sverige tvingas gå med.
Den som har en liten sparad slant kanske gör bäst i att lägga pengarna i en plåtburk och gräva ner dem i rabatten! ;-). Banken ger ju ändå ingen ränta och i rabatten kommer inte banken åt dem nästa gång det blir kris.
Igen då - fast värre!
Det har regnat igen ordentligt i natt och på morgonen idag torsdag. Översvämning på vår väg. Bäcken som ska rinna lugnt och stilla i ett rör under vägen forsar nu över den istället. Än så länge finns det väg kvar är den farbar men regnet håller på och ska enligt yr.no fortsätta ett tag till! Enligt rapport ska det vara ännu värre neråt Gyltenäs. Håller med lille Bill: "STÄNG AV REGNET"!
Jag ska hålla mig inne idag ledig dag, har tinat upp kött för rolig matlagning. Gubben ska på möte i Karlstad och serva en båt på vägen.
Stäng av regnet!
Barnbarn Bill gillar inte regn och kräver att vi vuxna stänger av det! ;- ) Han gillar f.ö. inte blåsväder heller. Och det känner vi ju igen från fler i släkten!
Äventyr i Åmål igår!
Hade inte så mycket bensin när jag lämnade hemmet för att åka till Åmål igår. Funderade på om jag skulle ta svängen om Svensbyn eller tanka i Svanskog på vägen. Räknade med att jag skulle klara mig bra till Svanskog. Det var bara det att när jag kom till Svanskog så fanns ingen mack där, den är borta sen länge vilket jag missat.
Inte så mycket att välja på, fortsatte mot Åmål med en bensinmätare som var nästan i botten. Ringde hem och varskodde gubben att han kanske måste göra en utryckning med bensin, trampade ner kopplingen och körde på tomgång i alla nerförsbackar.
Svängde in i Åmål med hjärtat i halsgropen, pinsamt att bli stående mitt i stan. Men det gick bra. När jag tankade så var det 0.6 liter kvar i tanken. Suck så korkat! Ska aldrig mer köra med för lite bensin.
Regnar o svämmar över!
När jag åkte till Åmål vid lunchtid så var det inget vatten på vägen men en hel del i dikena. När jag kom hem vid 4-tiden såg det ut så här, det regnar fortfarande och mycket vatten forsar i bäckarna. Den som har ärende till Liane framåt kvällen kanske ska välja att åka över Elgtån om det här fortsätter. Gissar att det kan vara bättre där, men jag har i o för sig inte kollat.
Tilltugg till bubbel!
Ser himla gott ut! Vill jag göra någon gång!
"Ett mousserande vin passar utmärkt som en välkomstdrink till salta potatischips av god kvalitet. Fungerar också fint till räkor, hummer och en förrätt med pilgrimsmusslor. Vi väljer att göra lite ”busiga” crab cakes, men håller igen lite på kryddningen, exempelvis chili, så att inte den tar över det eleganta vinet.
Crab cakes – 4 större eller många små
2 portionsbitar fryst torsk 1 burk krabbkött 1 vitlöksklyfta, finhackad 0,5 gul lök, finhackad 1 krm cayennepeppar lite flingsalt 2 ägg ströbröd 2 citroner, skal och saft dillvippor citronklyftor till servering
Gör så här: Tina fisken. Mosa ihop den med krabbköttet. Blanda med lök och cayennepeppar. Tillsätt sedan ägg, citronsaft och skal.
Häll ut ströbrödet på en tallrik. Gör små kakor av smeten och doppa i ströbrödet. Stek i medelvarm panna i olivolja och lite smör, cirka 2 minuter på varje sida. Lägg upp, dekorera med dillvippor och citronklyftor. Servera genast!
Vill du ha en sås till kan gräddfilsås med mycket dill och citronpeppar fungera."
Länk till den här sidan är här
http://vinbanken.se/2015/09/14/veuve-ambal-cremant-de-bourgogne-till-crabcakes-%ef%a3%a6-mandagsmatchen/
Jag tycker om hösten!
Lilla barnbarn Lovis i Umeå
Åker kana på bvc och rabblar;
"åtta, nio, tio tår, kom så går vi ut å går...."!
Rumtopf
Massor av plommon har vi på Liane. Känns som att man borde göra nåt med dem, inte bara paj. Kom på att testa att göra Rumtopf (stavning?). Det är en tysk läckerhet. Man lägger ner frukt / bär i en blandning av rom och socker och eventuella andra smaktillsatser. Jag googlade på nätet och kontaktade "tyska experter" ;- )
Så här har jag gjort:
1. Köpte den billigaste varianten av Plantationrom, den skulle vara outstanding enligt ett inlägg på nätet.
2. Köpte en stor glasflaska med vid öppning hos Sinnika på Stationscafét.
3. Delade plommonen i fjärdedelar och kärnade ur.
4 Varvade plommon med farinsocker och rom i flaskan, 1 kg socker och 70 cl rom. Det måste täcka plommonen.
5. Ställde in i kylskåpet.
Man ska vända lite på flaskan ett tag så det håller sig blandat. Sen borde det hela vara lagom att avsmaka framåt jul
Ska göra en variant med den lite billigare Negritarommen och kolla om det är nån skillnad. Borde testa att göra en omgång med vanlig smaklös sprit också. Det kanske funkar lika bra.
Satir när den är som bäst ! ;- )
Vi vann till slut; jag, Evert och några till!!!
Vi vann till slut, jag och Evert och några till!! Roland har nu äntligen köpt en ny mobiltelefon.
Den gamla telefonen har varit hopplöst att nå honom på under en längre tid och det har inte hjälpt med dyra reparationer. Den nya är den till höger, den mindre, också en Sony, någon som heter nåt på Experia Z3 compact tror jag. Den ska vara tålig arbetstelefon men vi får se. Så mycket sämre kan det inte bli i alla fall.
Facebook ser dig!
Det gör mig inget att Facebook ser mig överallt och vet exakt vad jag gör på nätet. Ibland blir det extra tydligt som nu när jag varit inne och kollat på frysboxar några gånger. Det dyker plötsligt upp små pigga frysboxar i annonser överallt där jag tar mig fram bland olika sidor. ;- )). Antar att jag svenskt oskuldsfull i de här avseendena. Den som upplevt en diktatur med beräknande övervakning i ondskefulla avsikter kanske reagerar annorlunda på att bli sedd hela tiden.
Blir det pengar kvar till låg- och mellanstadiet?
Nu har vi fått en nytt fint högstadium i Årjäng och det gläder oss, liksom att man tar itu med ombyggnad av det utdömda köket för matlagningen till skollunch. Men vi som jobbar på låg- och mellanstadiet hoppas att det blir pengar kvar till att ta itu med våra lokaler också. Det finns åtskilliga exempel på hur slitet och otidsenligt vi har det. Bilder ovan o nedan är från under och bredvid handfatet på handikapptoan.
Jag trivs jättebra på min skola med kollegor, elever och föräldrar. Det är en bra skola med höga mål och hårt arbetande personal. Här är alltid folk från tidig morgon till frampå kvällen för att planera undervisningen så att eleverna ska ha det bra. Men det är tråkigt att det ska få fortsätta vara så här i lokalerna. Det är trångt och tungarbetat. Utrymmena räcker inte till så det är sedan ett antal år provisoriskt klassrum i barack ute på skolgården och ständig huggsexa om de få grupprum vi har.
Jag kommer att fortsätta lägga ut bilder från hur det ser ut här inne på vår skola. Om det nu inte blir några pengar till renovering och förbättringar, så ska åtminstone alla veta hur den fysiska skolmiljön är för barnen i vårt lilla samhälle, hur det ser ut där de tillbringar sina skoldagar. Sen får vi bara hoppas att den politiska majoriteten väljer att prioritera barnen och gör något åt detta.
Läsvärt!
Balanserad kritik av det som sker just nu i vårt samhälle. Det är klokt att komplettera läsning av vanliga media med urval i sociala media där en delvis annan bild växer fram.
Barnbarn Lovis i Umeå!
En frysbox till....
... kommer vi snart att skaffa oss, en på så där 200 liter. Undrar hur det gick till??? Vi har en 300 liters box + motsvarande ett frysskåp och nu behöver vi, endast två vuxna personer, ytterligare en frysbox. En gång i tiden var vi fem personer som klarade oss på det vi redan har. Vi samlar alltså mat som värsta ekorrarna, en dolsk, ursprunglig instinkt antar jag, ungefär lika gammal som jaktinstinkten. Vi är genetiskt programmerade att leva på jägar- och samlartiden, inte i vårt moderna samhälle där allt finns tillgängligt hela tiden, året om, bara att hacka i sig. ; - )
Läckert fredagsfika på jobbet!
Det var fler än Jenny som hade bakat men jag ska inte ge mig in på att reda ut vilka,. risken är att jag glömmer någon. Tack alla som bidrog! Glutenfria schackrutor och glutenfri cheescake till höger smakade jag och de var himla läckra, liksom Jennys maränger som jag inte lyckades få med på bild. De var som små konstverk, borde ha varit med!
Fredag igen!
Va fort veckorna går!! Nu är det helg igen! Ser fram emot fika på jobbet idag. Jenny har bakat läser jag på hennes facebook! ;- )
Om en nedsmetande debatt - ledare i NWT
En klarsynt ledare i tidningen NWT. Det måste gå att få till en öppen debatt när det gäller flyktingar och invandrare utan att smeta ner varandra med ytterligheterna. Alla synpunkter måste få komma fram både i media och i politiska fora utan panik om det ska gå att få till kloka beslut.
Hej-plutten knoppar hos husse!
Han fick opp en hare idag och ett bra drev också. Klurig hare gick till slut ut på vägen, svårt att följa. Jag var med på ett hörn och fick förstås se haren, sprang förbi mig på bara ett par meter. Hej är som en näpen knähund och så snarkar han! ;- ). Ärligt talat så ser husse rätt hängig ut också. Det blev sänggående strax efter den här bilden togs. Numera är vi kvällströtta typer.
Nä, inget norrsken!
Kollade ut vid tretiden i natt för att se något av det vackra norrsken som Facebook är fullt av bilder på. Men icke, inte en skymt av något norrsken! Fel tid?? Fel plats???
Boels plommonpaj.
Eller det borde kanske heta Boels mammas plommonpaj för det var bloggkontakt Boels mamma som brukade göra den här typen av paj som passar till olika frukter. Jag har gjort på äpplen och rabarber förut men nu var det första gången på plommon. Vi har massor av plommon, plommonår tror jag.
Receptet är så här och varje steg framgår av bilderna ovan.
Dela plommonen i fjärdedelar och kärna ur.
Lägg dem i botten på en låg vid smord form, sockra på lite mer än du tror, ev också vaniljsocker
Blanda 2,5 dl mjöl och 2,5 dl socker, 1 tsk bakpulver i en skål
Mojsa i 1 ägg och fördela med fingrarna
Fördela smulorna över plommonen
Smält 100 g smör och dutta på det så det fördelar sig på ytan
20 - 25 minuter i 200 grader
Jag hade för lite socker på, tyckte plommonen var så söta, men de blev syrligare i pajen. Pajen blir god med smöret på på ytan, liksom knäckig på översidan. Ätes med vispad grädde, gärna lite ljummen.
Jag gjorde två stycken igår och tog med en till P som bjöd oss på kvällsmat. En har vi kvar och äter själva. Skulle gissa att den här pajen går att frysa, men jag har inte testat.
Barnbarn lilla Lovis i Umeå!
Om man står på tå så når man precis!!
Kul att hon är intresserad av spis och matlagning redan! ;- )
Senare idag lägger jag ut recept på plommonpaj här på bloggen.
Fin kväll idag tisdag!
Utsikten i kväll! Jag börjar med den för den var så vacker! Vi var bjudna på äting hos P tillsammans med A och M. En trevlig kväll!
Förrätten med olika plock av goda korvar och skinka, bröd och grönt.
Varmrätt kanongod med vildris, kantareller, seranoskinka och parmesan att strö på.
En variant av samma rätt fast med pasta, bara att välja. Sen fick vi en dessert av varma hallon och vaniljglass.
Roligt när vi samlas vänner med olika bakgrund; fransk, norsk / dansk, tysk och svensk. Det blir så mycket att prata om och många tankar att utbyta. Vi bröt upp tidigt eftersom delar av det här gänget ska ut och jaga hare i morgon bitti. Och någon ska jobba! ;- )
I morgon blir det söta bilder på barnbarn Lovis i Umeå.
Fantastiskt!
Det känns som en hälsning från gamla tider! En av våra gäster på Liane nu några dagar är dotter till Tekla, som var god vän med Anna på Liane!! Hon upptäckte att hon kände igen huset och frågade om det var här Anna o Nils hade bott. Visst var det så! Hon hade varit med sin mamma flera gånger och hälsat på när hon var barn. Mamma Tekla lever än och är 94 år.
Våra gäster på Liane just nu är alltså sex personer som är här för att plocka lingon och svamp. Hoppas det går bra, de ser ut att få fint väder.
Ljuspunkter på Liane
Vi har klurat på ljuspunkterna på Lianehuset. Igår kväll gick vi runt här och resonerade lite medan vi plockade i ordning för att ta emot nya gäster idag tisdag. Fasadbelysningen på den tomma delen av gaveln blev ok, men borde kanske komma ifrån väggen lite. Som den är placerad nu så "äts" en hel del ljus upp av läkten. Det ska bli en på andra gaveln också. Lampor i taken på veranda och balkong har det också blivit, men glödlamporna just nu är lite för starka, bara att byta mot svagare. Lampan i hörnet mot köksingången sitter bra där.
Våra barn bor på Liane med familjer och vänner när de besöker oss men annars hyr vi ut huset, med eller utan båt. Just nu är det mest gäster som vill komma en vecka, en helg eller några dagar för att plocka bär och svamp, jaga, vandra eller bara återvända till en bygd där man har släkt / vänner att hälsa på. På sommaren är det fiskare i familjer / grupper förstås, inte så långt till bad och brygga. Uthyrningen har blivit ett sätt att kunna behålla / underhålla huset som är Rolands föräldrahem. Det är ändå, tillsammans med ladugård och uthus, på något sätt gårdens hjärta, fullt av minnen generationer tillbaka, svårt att sälja o lämna ifrån sig för gott till någon annan. Vi vill behålla det så länge det är möjligt.
Grillen på baksidan av huset har varit uppskattad i sommar, liksom lekplatsen med studsmatta. Grillplatsen går både att grilla i och använda som eldstad för mysbrasa på kvällen. På den här bilden från i somras tror jag att det är son Mattias och kompis Robban som filosoferar i eldsken inpå småtimmarna.
Och barnens vårdträd finns ju här också. ;- )
5:2 är fortfarande bra!
Vi började för ett år sedan och håller på än. Det finns klara fördelar för vår del. Vi som är förtjusta i god mat med smör och grädde och slisk och sånt är inte beredda att ge upp det för att hålla vikten. Men om vi "svälter" ett par dagar i veckan så kan vi äta som vi vill för resten och behöver inte ägna maten en tanke.
Under sommaren har det varit uppehåll förstås, bara enstaka dagar då och då, inget systematiskt. Det går inte att planera in svältdagar när man umgås så mycket som vi gör då. Just nu ska jag gå ner ett par sommar-grill-kilon så då går jag på 5:2, annars räcker det nog med 6:1 bara för att hålla vikten stilla för min del.
Som bonus så får kroppen vila från att processa socker och en massa kolhydrater ett par tillfällen per vecka och det känns riktigt bra. Sömnen blir bättre de dagarna också. Om man ska leta nackdelar så är det väl för min del att jag fryser. Huvudvärken slipper vi nu sedan vi börjat med att dela på en burk "vikt-väktarsoppa" tidig eftermiddag och sen delar en burk till sen eftermiddag med lite kycklingbitar i. Framför kvällsteven blir det te och en spartansk brödbit.
Skypade plättgöring!
Barnbarn Bill gillar att vara med i matlagningen. Igår skypade vi medan ha vispade ihop och sen stekte plättar. Det var första gången som han knäckte äggen själv. Bilden ovan så öser han plättsmet i laggen.
Och här äter han. Men de ska vara lagom varma hela tiden! ;- ) Sen skypade vi med son Mattias också en stund fast på kvällen. Då har han morgon i Seattle. Allt väl var det där också och nu väntar han en god vän från uppväxttiden, som ska bosätta sig och jobba på en ort längre ner på amerikanska västkusten. Kanske var det Santa Cruz, jag minns inte säkert. Det tar i alla fall inte mer än ett par timmar med flyg dit från Seattle. Arbetsmarknaden är internationell numera. Och vi är tacksamma för Skype som gör det möjligt att hålla kontakt med utflugna barn.
Ingen tryckande värme nu på morgonen!
Det har nog inte varit frost i natt men nära!
På Udden hos Evert o Lena skrapades det bilrutor och likaså i Holmedal hos familjen Johannesson.
Ny källardörr på Liane!
Det ser fint ut nu när den gamla murkna är borta!
Hej!
En fin bild på en fin hund, våran lilla dunkerstövare Hej! Det är inte så lätt att få en livlig hund att stå still så länge så det blir en bild. Nu for de iväg igen på jakt, han och husse. Hej är två år nu, det är hans andra jaktsäsong som precis har börjat. Husse försvinner ofta med honom på morgonen för en jakttur. För ett år sedan var hans första säsong igång. Då visade han stor jaktlust och gjorde en hel del bra ifrån sig, men han är fortfarande ung. Det finns de som säger att vid ett års ålder är en hund fysiskt vuxen, men först efter två år mentalt vuxen och mogen att ta sig an sin uppgift. Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig med Hej i år. Han är den första dunkerstövaren här i huset. Bredvid vår stora hamilton, Jazz, ser han liten och näpen ut.
Dragspelshuset är till salu för 3,5 miljoner i utgångspris!
Vi var ju där och kollade på huset i juni i år. Det såg lite bortglömt ut då, som om ägarna, ett holländskt par, inte varit där på länge. Och nu ligger alltså huset ute till försäljning.
Länk till vårt besök här ses om man scrollar opp från kommentarerna.
Här är en länk till mäklarens bilder
Grillade vildsvinsrevbensspjäll!
Det blev otroligt gott! Tricket är koka spjällen först i väl saltad och kryddad buljong. Det är bra med grönsaker i, lök, salt och peppar. Skulle nog ha kunnat vara vitlök i också men det hade vi inte. Jag trodde det skulle räcka med några minuters kokning men alla recept jag googlade på rekommenderade minst en timme, så det fick det bli. Sen fick spjällen kallna i kokvattnet. Därefter lade jag dem på tork på hushållspapper med handdukar under, och så blev de glazade och lagda på grillen. Man kan också välja att vänta med glazandet till strax innan grillningen är avslutad men då antar jag att man måste ha någon grillolja på innan.
Kul med en ny sorts kött att testa i matlagningen. Hittills har vi bara lagat vildsvin som stek eller sadel, men nu fick vi en hel gris och det är spännande att undersöka vad som går att göra med de olika styckningsdetaljerna.
Vi fick en trevlig kväll tillsammans med goda vänner från Varberg, N och J med de små charmtrollen John och Alma. De hade tillsammans med barnen plockat en hel del lingon igår och även mycket kantareller, en lyckad värmlandstur med nya fina husbilen ser det ut som.
På agendan idag finns inte mycket., mest viloläge och bokläsning. Gubben har åkt och släppt stövare förstås. jag ska inte göra många knop idag, plikterna är få, omfattar egentligen endast elementär matlagning samt att rensa den hink med lingon som Roland plockade häromdagen.
Bill på utflykt med dagis!
Hej då mamma!
Jättepeppad för utflykt med dagisgruppen, ryggsäck och allt.
Fåglarna samlar sig i flockar ...
... inför flytten till varmare länder. Här är det kanadagäss på åkrarna nerom Liane. Flockar av duvor har vi också och förstås småfåglar. Tornfalkarna har vi inte sett på ett tag, de kanske har gett sig av.
I natt var det bara +4 grader, hösten har kommit.
Skogen är full av bär nu, massor av lingon och en del blåbär kvar. I går kväll kom goda vänner från Varberg med husbil för en bärplockarhelg här. Det ska bli kul att ses, det blir inte så ofta. Vi planerar för grillknyte i kväll.
"Trädets tid"
Nu har jag läst den här boken som jag fick rekommenderad av en kollega som delar min vurm för skog. Det är en fin bok med berättelser om träd ur olika aspekter; historisk, medicinsk, biologisk, mänsklig, kulturell osv. Mest fascinerande är kanske att läsa om de gamla träden som fortfarande finns kvar. Det är tusenåriga Kvilleken, i Småland som började växa på Vikingatiden och som lever än. Den är 14 meter i omkrets. Om man jämför med historiska byggnader som är "döda" så har ju träden liv, lever med i naturens cykler och det gör att man blir andäktig.
I boken berättas också om "evighetsgranarna" på fjället, de små oansenliga granarna som överlevt länge och blivit världens äldsta nu levande träd. 1000 meter upp på Sonfjället finns en levande gran som med kol 14 metoden åldersbestämts till 9500 år. Det är svindlande som tanke att den levt där så länge och fortfarande lever fast den gröna toppen nu är liten. Den kan alltså ha funnits när inlandsisen låg kvar i dalarna runt den!
Här på Liane har vi planterat träd som är barnens vårdträd och som vi hoppas ska få finnas kvar, växa med barnen och växa om dem, långt efter att vi är borta. Träden är viktiga som grunden för mänsklig överlevnad på jorden och som symbol för livet.
Fossil av träd har jag på bordet. Den känns uråldrig med sin förstenade årsringar och skrovliga "bark". Det är den som vi fick av son Mattias och som jag antar har växt någonstans i Nordamerika för många tusen år sedan.
Inga mördarsniglar ...
... än i närheten av vårt hus! Vi ser åtminstone inte några, tack o lov, men inser samtidigt att det är en tidsfråga innan de dyker upp och förökar sig i en farlig fart. Den här har jag fotat på annat håll. Vet inte vad hålet där på sidan är, en skada eller nåt som ska finnas.
Agenda
I kväll var vi hos goda vänner E och L tillsammans med P för en suverän kvällsmat. Glömde kameran men det var kanongod älgfärspaj och en smarrig efterrrätt. Himla trevlig kväll med både "hemmaprat" och internationella utblickar till Singapor, Regensburg, LA, Seattle och Stockholm, med resonemang om management- och scientific som karriärvägar. Och inte minst om Rubics kub! ;- ) .
I morgon borde jag vara ledig men jobbar ändå några timmar på eftermiddagen eftersom jag i stort sett måste.
Lillskruttan, barnbarn Lovis i Umeå!
Såååå roligt att kila in till grannen och mata kaninerna!!! Hur länge som helst. Mysigt med barfota och de vida rörelsevänliga byxorna. Himla synd att Umeå ska ligga så långt från oss i Värmland. Önskar att vi kunde ses ofta.
Son Mattias ....
... är äldre nu. På bilden här är han nog ett par tre år. Bakom honom gör pappa Roland verandan till vårt hus. Hela sitt vuxna liv har Mattias jobbat med att rita dataspel. Just nu är han i Seattle på Microsofts 343 Studios och håller på att avsluta arbetet med det senaste spelet där; Halo 5 tror jag det heter.
40 millimeter regn kan det bli på ett dygn ...
... här hos oss enligt förutsägelserna. Det skulle börja i natt redan så jag plockade in blomamplarna igår kväll för att rädda dem undan förödelsen och täckte över utekrukorna med sopsäckar. Nu på morgonen så hade det ändå inte dragit igång, bara lite duggregn, så Roland for allt iväg för att avnjuta säsongens första harjaktsdag. Den första september är en årlig höjdpunkt som inte får missas! ;- ) Och jag kan börja med Folletts bok, den blir perfekt för en ledig regndag.
"Evighetens rand" av Ken Follett
Japp!!! Äntligen får jag sätta tänderna i den här romanen! Den är på 1033 välskrivna spännande sidor så jag har att göra ett tag. Lånat av läsglad kollega P på jobbet, tack för det! Hur jag kan påstå att det är välskrivet och spännande??? Jo, detta är inte den första boken jag läser av Ken Follett. Och förhoppningsvis inte sista heller. Tror att jag läst alla som hittills givits ut och det har blivit en hel del numera. Han är en fantastisk författare av historiska romaner och nu tar han sig an tiden 1960 - 1989. Jan Guillou kan slänga sig i väggen, här har han sin överman när det gäller berättandets konst, och man slipper den politiska propaganda som Jan G låter ta plats i sina böcker.
Blogg med samhällskritisk analys ...
... partipolitiskt obunden med faktabaserad hög debattnivå fanns plötsligt på min bloggportal Blogg.se.
Det finns på förstasidan i Blogg.se en lista över mest gillade bloggar. Den har inte intresserat mig eftersom bloggarna där mest handlar om mode och sånt. Men plötsligt började en annorlunda blogg finnas med som tvåa och trea på gilla-listan dag efter dag. Den hade rubriker som skvallrade om ett annat innehåll än det bloggvanligaste. Jag gick in och kollade ett par gånger och fann att den är läsvärd just utifrån sin skarpa samhällsanalys, därmed inte sagt att den har rätt i allt. Men det är intressant med funderingar som ser vardagliga skeenden ut ett annat perspektiv än mainstream. Både bloggen och kommentarerna är värda att läsa.