Årjängs marknad 2015

Årjängs marknad besökte vi en stund på eftermiddagen, före och efter diverse plikter. Tivolit var igång som vanligt. Jag känner förstås igen alla karuseller eftersom min elever på skolan har beskrivit dem ingående under den gångna veckan. ;- ) Var och en har sin favorit.
Det är en av de största marknaderna i Sverige. Man brukar räkna med 100.000 besökare under de tre dagarna och c:a 700 knallar som säljer sina grejer, allt från leksaker till godis till mat till maskiner. Om man ska gå genom hela marknadsområdet från travbanan ner till centrum så får man gå någon kilometer i folkmassan. Men jag tyckte det var lite glesare i år än det brukar vara. Mindre pga att det inte var trav just idag lördag utan lunchtrav igår och travdag imorgon söndag.
Hemkokt godis i alla former finns förstås.
 
Sen till dagens stora fråga; var ska vi äta kålsoppan?? Valet föll på Slalomklubbens stånd och det av flera skäl, dels är det en klubb med massor av aktiviteter även om vintrarna inte alltid bjudit på snö i Årjängs slalombacke, dels har man en bra ungdomsverksamhet. Klubben envisas med att leva vidare och vara aktiv. Sen är var det förstås kollegor från skolan som strävade på med försäljningen och även en släkting; Susanne S.  Sist men inte minst så hade man glutenfritt bröd både till macka och till kaffe. En får tacke! Det smakade bra men jag fick inte veta vem som bakat.
Sedan många år tillbaka har vi köpt korv i Vild-Hasses stånd. Men i år var han själv inte med, han var hemma och vi hälsade.
De här bilarna hör också till marknaden, vi såg i alla fall en handfull som cirklade runt i Årjäng medan vi fikade på Broms.
Ett litet fniss blev det när vi såg den vildsinta kombon i det här stånde; Information om din pension från Pensionsverket + ansiktsmålning!!!
 
 Jag fyndade en väska, den vanliga midjeväskan som jag alltid har. Den gamla är trasig. på marknaden träffar man alltid folk som man stannar och pratar med, vänner och bekanta. En av dem var Birgitta, dotter till Elov på Vaggern. Vi talade om Vårvik och att vid Vaggern fanns telefonkiosken.  På den tiden var telefonkiosker en säker markör på var centrum fanns i en bygd. ;- )
 
Jakt och jaktgrejer visades Interjakts stånd.
Här visas de små träffområdena för den jägare som ska skjuta en björn framifrån. Det är inte mycket så det gäller att vara säker på hand och inte drabbas av björnfrossa.
Den här lilla skon hade någon tappat, storlek 24. Den fanns bland skogsmaskinerna.
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Det var verkligen en ordentlig marknad det. Kan tänka mig att den yngre generationen lockas av karusellerna men numera avstår jag nästan helt. En påse godis hade det nog dock blivit...

Svar: Vi är oändligt tacksamma att vi inte har små barn och måste gå på marknaden i tre dagar! Men ett besök är lagom.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback