Premiär på altanen!

Nu har vi ställt i ordning utemöblerna och inleder utesäsongen. En liten stund var helt ok i solskenet men rätt så kallt. Det blev bara 5 plus och blåste sydligt. Roligt att det ser ut att vara fint väder för sportlovsfirare.
 
Gott att ha allt på plats i alla fall, även om det inte blir så ofta än så länge.
 
Det är lite trångt, men sen ska ju pallkragarna ut på altangolvet i solskenet och grillen kan stå i hörnet. Discoskivorna håller fåglarna borta, funkade hela förra sommaren och även nu på vintern.  Utan dem blir det fullt med fågelbajs överallt!  Vi matar ju småfåglarna så det är många.

Vi var i Töcksfors på shopping igår!

Vi åkte till Töcksfors igår för lite shopping och för att fördriva en oplanerad söndag. Ok, Roland behövde handla några klädesplagg också och en del annat, vi har ju legat lågt med inköp  ett par år under pandemin.
 
Töcksfors ligger nära gränsen mot Norge och har länge attraherat norska kunder. Under pandemin har det varit trist tomt  för gränsen var stängd, men nu är gränsen öppen och kunderna återvänder. Det finns alltså två stora köpcentra i Töcksfors och detta är ett av dem. Vi var för säkerhets skull på båda. ;- )
 
Det här heter nog Handelspark. Här säljs lite av varje, i alla fall maggot. Vi träffade en granne som var på jakt efter det här för sitt vintermete i skogs-tjärn. 
 
Nu fanns en hel del shopping-sugna kunder, mest norska, men det är så stort så man behöver inte trängas, det känns skönt. 
 
Godisbutikerna är gigantiska! Det är sockerskatt i Norge så slisk  är dyrt där, alltså intressant för norska kunder att köpa i Sverige. Även Coca Cola går åt i mängd. Och så normalt sett bensin, men vet inte hur det är numera, kanske har ändrat sig.här. Trevlig dag hade vi i alla fall, roligt att kommersen är igång igen i Töcksfors.  

Ny favorit-maträtt!

Detta åt vi igår kväll; rökt vildsvinsskinka, potatisgratäng, riven morot,  grönsallad, nykokt lingonsylt och så ugns-stekta rotsaker som jag nu köpte färska färdigskurna i bitar. 
 
Rökt vildsvinslår är lite nytt, smakar bra, annars blir det ofta rådjurslår  rökt. Potatisgratäng har mild fin smak som matchar det rökta. Rotsaker i ugn gillar vi och har gjort ett tag, men igår var första gången vi testade de som man köper färska och färdigskurna i bitar. De smakar lika bra som de hela färska rotsakerna och väldigt lättvindigt att laga till. . Det är palsternacka, selleri, kålrot, morot. Lingonsylt på egna lingon kokade jag igår och använder för varje gång allt mindre socker. Nu är jag nere på hälften mot receptet, dvs 3 dl socker på ett kilo lingon. Roland äter lingonsylt varje morgon på filen tillsammans med krossat hårt sportbröd så det får gärna vara extra nyttigt.  Lyxigt att ha så mycket vilt att laga till. Ett gott rött vin blev det till förstås, ett som man inte får huvudvärk av.

Ute-planteringarna börjar nu!

 
Vi ska snart göra i ordning utemöblerna så vi kan sitta där och fika eller äta middag. Jag har planterat lite också som kan dekorera borden. Penseerna klarar neråt 7 minus, de fixar vårvintern. Men lökarna är nog lite känsligare, får nog ställa undan dem vid hård nattfrost framöver.

Kallt i morse! Rävjakt och taxpromenad!

Och temperaturen sjönk två grader på bara en halvtimmer i soluppgången. Det är lite magiskt just i soluppgången att det blir kallare.
 
Roland gick ut på rävjakt, arrangerad av bygdens unga duktiga jägare, samling på Liane.
 
Jag och tax Seffrin gick på långpromenad i för att få sol. Sen på eftermiddagen blir det alltid mer moln. 
 
Och vimpeln kan få vara en hyllning till tappra Ukraina! Färgerna stämmer.

Nu ska jag börja cykla!

Cykeln är på plats, framplockad ur förrådet. Jag fick den vid en jämn födelsedag, kan ha varit 30 år eller 40 år, alltså länge sedan.  Men det var inte så roligt att sitta still och trampa så den blev undanställd.
 
Det är i alla fall bra för gamla kärringar att använda en sån här cykel så nu har vi plockat fram den igen. Cykling ger blodcirkulation i höfter och andra leder utan att belasta. Och så riskerar jag inte att cykla omkull och bryta nåt. Man kan ställa in hur trögt det ska gå. Den inställningen som känns  bäst testade jag igår. Då cyklade jag 300 meter och gjorde av med 9 kalorier enligt siffrorna på skärmen. Ha ha...!  Tur att jag inte ska använda den som bantningsmetod, det vore tålamodsprövande
 
 Dags att ta fram dammtrasan ser jag! ;-)

Blåsipporna är på väg!

Blåsipporna efter vår stugvägg hade jag med från trädgården i Bäck för många år sedan och de har klarat sig är efter år.. Nu är blommorna på väg att sticka upp ur rabatten! Det finns hopp om vår, även om det mesta i världen just nu är mörkt och dystert. Vi får kanske framöver träna på att vistas i små positiva bubblor och inte försjunka i enbart elände och mörker.. 

Tomatfröna gror!

Jag har satt tomatfrön och hoppas förstås på plantor som växer sig stora och kan flyttas ut i växthuset framöver. Två små-krukor för varje sort har det blivit. Men några sorter vill jag har kvar inne.
 
Det mesta har grott, men inte Brandywine. Trist för det är en väldigt god bifftomat som vi skördade bra på i somras. Men jag har satt nya Brandywine-frön och hoppas på dem . Jag satte 2-3 frön på varje plats fast jag har dragit bort om fler än en har grott. Förra året blev jag så blödig och behöll alla små plantor, det blev för många. Ångrar förstås att jag inte satte fröna tidigare, det kunde jag gott ha gjort med hjälp av växtlampan.
Här är några som ska dras bort. Till höger är Wilma, den har grott snabbt och utvecklas fint, det är en tomat som jag inte haft förut, men hoppas den går att ha inne i fönster istället för att tas ut i växthuset. Den ska inte bli så stor.
 
 
 
 

Präktig var jag idag med matlagning!

Det känns som jag har varit präktig idag med några timmars matlagning. Det var ju skruttigt väder med regn och blåst ovanpå all snön.
 
Jag malde kött av älg, vildsvin en femtedel griskött som är lite fett  och så lök. Det blir en färs som alltså är  färdig att bara tina opp och tillaga som köttbullar, hamburgare, köttfärssås, soppa eller annat. Jag skär ju först bort alla senor och allt fett och brosk innan jag mal. Sen mal jag två gånger, tycker det blir bäst så.   Det blev 4.5 kilo färdigt. Skönt att den gamla köttkvarnen fungerar fortfarande. Det är en födelsedagspresent från mina föräldrar för så där drygt 40 år sedan. Nu anstränger jag den ju inte med bakning :- )) men malning blir det ibland. 
 
 
 
Förpackningen är en klassiker som passar oss. Lägger så mycket färs i varje påse som går åt vid ett tillfälle, packar det platt i i påsen  (tinar fortare så), viker över och lägger lagom många i 5-literspåsar. Enkelt att ta opp en i taget ur frysen.
 
Passade på att koka älgkött till pepparrotskött. Fryser det med buljongen i lagom portioner.
 
Kokade vildsvinsköttet till hundmat. Det var över efter skärningen till färs. Måste ha varit ett fett vildsvin, det blev mycket. Förr gav vi hundarna rått, men nu har vi lärt oss att det kan finnas ett virus i vildsvinskött, ett virus som dödar hundar om de får det rått. Nu är risken nästan obefintlig för så få grisar är drabbade, men onödigt när man inte måste. Det viruset är förresten ofarligt för människor. 

Vacker dag idag!

Oj vilken fin dag idag! Det kom mer snö i natt och så blev det solsken på förmiddagen. 
 
Det blev först skidåkning förstås, innan solen hann värma för mycket. Lämplig valla idag var stearin, snön var lite på gränsen till kram. 
 
Det var lite snö i spåren från natten men de hindrade inte åkningen. Och som sagt, stearin var bra valla idag. Tack för tips om det. Bra att kunna åka med nya stavar som är hela.
 
Sen blev det förstås långpromenad med Seffrin. Vi gick ner till sjön och tog gamla vägen förbi Prästgården. Det var mycket snö att pulsa i för oss båda, nyttigt. 
 
Fint med en vilopaus vid sjön. Vet inte hur tjock isen är nu under snön, men vi gav oss inte ut i alla fall. 
 
Eftersom det snöade i natt så hamnade Roland i snöröjning idag också. Det blev här hemma förstås, på Liane och vid Sommarhuset som ligger en dryg halvmil härifrån. 
 
Nu ska det fina vädret vara över för den här gången. Det spås regn och plusgrader redan i natt.  Jag planerar för en matlagningsdag inomhus imorgon. Sen ska det tydligen bli minusgrader igen och jag kan föreställa mig att det blir mycket is, ogästvänligt att vara ute i.
 

Rådjuren behöver extra mat när det är så mycket snö!

 En fin bock, hornen växer ut fort nu. De är bastklädda förstås tills de är färdiga och det är dags att feja dem. Bocken har en get med sig också. De sparkar fram ensilage som ligger under snön  och äter av det. 
 
 
 
 

Köpte nya stavar och två vallaburka på KA-fritid i Årjäng för 48 kr!

Här är bild på mina gamla skidor och pjäxor. Fick lära mig idag på lunchen på Travmuseet av våra vänner bredvid att det heter "Råttfällor" ;- )) Jag åkte vårt skidspår två gånger idag, så skönt! Märker att jag blev trött, inte i benen men i armarna. De har ju bara lyft papper i så där 70 år nu, klart att dom blivit svaga. Fast sen kom jag ihåg hur min far sa att jag måste slappna av i armarna och axlarna efter varje stavtag. Då började jag göra det och det blev mycket bättre. 
 
Min bror är 5 år äldre än mig, han vann KM i skidor när han gick i 3:an i Kyrkskolan. Han fick en stilig tennvas med inskription i pris. Jag var så avundsjuk, bestämde mig för att också vinna KM när jag kom till 3an, tränade som bara den. Och faktiskt så vann jag! Mina förväntningar på tennpokal var stora. Prisutdelningen skedde i gamla gympasalen / matsalen på Kyrkskolan. Min besvikelse var enorm, jag fick ingen tennpokal, jag fick en ynklig glasvas med inskription!! Kantor Lindgren såg nog min besvikelse och förklarade att man tyckte det passade bättre med glasvasar till flickorna, pojkarna fick fortsatt tennpokaler!! Glömmer aldrig!
 
Här är mina nya stavar, precis lagom långa, når till armhålan. Kringlan var borta på en av mina gamla. Jag fick också två burkar skidvalla. Allt kostade 48 kr för det var 90 % rabatt!! Man ska sluta med skidor och tillbehör. Det var en överraskning, jag visste inget innan

Roland gjorde skidspår igår!

Det blev ingen lång bana, vi har ju mest plöjer runt oss nu. Men på gamla fotbollsplanen och bort mot magasinet är det gräs. Där blev det en liten slinga.
 
Så här såg det ut med spårläggaren i snön.
 
Mina skidor köptes in till äldste sonen på 80-talet när han skulle vara med i någon skidtävling, så de är bra men lite antika. Pjäxorna har en hake framtill som jag kan sätta fast skidorna med. Det är helt ålderdomligt. Glömmer aldrig blicken när pjäxorna  började bli dåliga och jag tog med en till butiken för att visa att jag behövde en sån fast ny. Mannen som jobbade där såg lite pinad ut och förklarade att det var länge sedan man slutat med såna bindningar, men fanns kanske på loppis. Fast jag hittade en skomakare i Åmål som lagade pjäxorna så de fungerar utmärkt och bindningarna också.
 
Fast jag hade behövt någon sorts valla. Kramsnön klabbade fast på mitten. Det var runt nollan. Men jag ska leta opp någon valla tills imorgon, tacksam för tips om någon vet vad som skulle passa.

Så mycket snö har vi fått på ett dygn!!!

Det har i stort sett snöat ett helt dygn, började i går kväll. Det är så där 30 cm nu på så kort tid. Det blir bökigt med snöröjningen. Roland sliter här och på Liane med skyfflar, borstar och traktor.
 
Jag försökte sopa trappan, men det gick inte, för mycket tung blötsnö, Roland fick ta skyffel
 
 
 
Nu är det massor av fåglar vid fågelmaten. Domherrarna är kvar och sen är det ett antal andra sorter också.
 
 
 
 Vi läser rapporter om trafikkaos runt oss. En lång rad långtradare bli som vanligt stående i marknadsbacken, i Grums var det timslånga köer och så vet jag inte om bergväggen som rasade i Örja är upp-plockad.  Tur att det inte blev besök av jaktgäster som var tänkt idag. Dels hade de knappt tagit sig hit för dåligt väglag, dels är det inte så lätt att få till harjakt med stövare i den här djupa snön. 

Koll på post-läget?

Numera får vi post varannan dag istället för varje dag som förut. Det gäller att ha koll på läget. Jag lyckades göra bort mig första dagen, innan jag fattat förändringen. Jag tog vattenprover på vårt dricksvatten och de skulle skickas samma dag som proven var tagna. Fast proven kom inte iväg efter den nya ordningen,  de hängde kvar i lådan på eftermiddagen. Bara att tömma ut vattnet och ta nya prover nästa dag och lägga på lådan. Det funkade och jag har fått svar, vattnet är tjänligt med anmärkning. Vi dör i alla fall inte av det.
 
  Det känns som viktigt att posten ändå fungerar, det är duktiga och trevliga människor som kör ut vår post och som hjälper oss med postärenden.  Tänker lite på Nattväktarstaten som var befolkningarnas främsta önskemål när länderna  bildade stater. Tror det började i England om jag minns rätt. Man ville ha statlig  militär och polis som säkerhet och en fungerande postgång. Fast numera är det ju lite si och så med polisens beskydd (det skjuts rätt mycket och åldringar rånas)  och det militära är osäkert( kräver årslånga  miljöprövningar innan vi får försvara landet, i alla fall sommartid!) . Och framöver så blir postgången oregelbunden; tisdag - torsdag ena veckan och måndag - onsdag - fredag nästa vecka. Man får hålla koll på läget, hade kanske varit bra att få en lista från Post-Nord?  Funkar säkert bra normal veckor men det blir lite långt emellan när det råkar infalla helgdagar på vardagar. Kanske kan nattväktarstaten bli en valfråga?
 
 F.ö. så har vi fått en massa snö i natt, 25 cm! Återkommer senare idag med hur det blir, verkar fortsätta att snöa lite. 

Sommarhuset idag också!

Det var fint solsken vid sommarhuset på förmiddagen och över lunchtid! 
Figuren här kallar vi "Gustaf i den Nordiska natten". Den är en uppskattad gåva från sommar-grannen Axel, tacksamma är vi för den.
 
Orsaken till att vi gav den just namnet Gustaf är en hyllning till kung Gustaf den tredje som regerade Sverige i slutet av 1700-talet. Han var en modern och klok kung som bl.a. gav allmogen jakträtt och som införde ett försäkringssystem i landet. Han hämtade det från Frankrike som på olika sätt var världsledande då. En orsak till behovet av försäkringar var att man eldade både stugor och slott med ved. Det orsakade många bränder som blev dyrbara. Då insåg man att om man gjorde det möjligt att ta försäkringar så skulle man kunna få ersätta brända hus med försäkringsmedel så som man gjorde i Frankrike. Det handlade oftast om slott och herresäten och kyrkornas fastigheter.  Detta  försäkringssystem överlevde ända fram till början på 2000-talet. 
 
Nu ska jag inte inveckla mig i någon krånglig förklaring på hur det kunde gå till, men för oss råkade det bli förmånligt när de här försäkringarna avvecklades och då kunde vi bygga sommarhuset. Det hade inte kommit till utan Gustaf den tredjes klokskap! ;- )) Därför hyllar vi den gamle kungen! Och vi gillar honom förstås för att han gav vanligt folk rätt att jaga. Han var bönderna och allmogens kung, kanske därför adeln valde att döda honom. 
 
 
 
 
 
 
 
 Jag gick förstås en sväng med tax Seffrin idag och Roland sökte harspår med Musikk. Det var något slags halo-fenomen runt solen
 
 
 
 
 
 
 
Stugan blev fort varm med en brasa och idag blev det pizza till lunch. Inte min favvo direkt men snabbt att få till.  Och nu väntar värsta snö-ovädret, det ska vara hela natten tror jag, fast det har inte börjat än när klockan är halv 6. 
 
Precis nu söndag em får vi rapport från norsk god vän att E18 är avstängd vid Örje för att berg och sten har ramlat över vägen.
 
Gårdagens gäst Håkan H. med hund Rosådalens Thyra,  passerade norska gränsen idag på hemväg från parningen i Norge, men måste ha hunnit före stoppet. Imorgon  får vi en ny gäst som tar en övernattning på Liane. Han ska vara med på harjakt är det tänkt, trevligt! Och han kommer inte från Norge så det ska funka!  Vi kanske får en jaktgäst från Norge också imorgon men det går tydligen  att passera E18-stoppet via fylkesvej (länsväg) 128 från norska sidan. Hoppas det går bra! Enligt uppgift så ska E18 öppnas imorgon måndag

Vintern ger sig inte!!!

- 11.2 nu på morgonen söndag! Och temperaturen sjunker snabbt just nu,  innan jag hunnit publicera bilden ovan så är den redan nere på - 12. Och igår fick vi  fint med snö, så där en halv decimeter.  Roligt när årstiderna infinner sig och tar sin plats!
 

Så vackert idag med nysnö, minst 5 cm kom i natt!

Så här vackert var det tidigt i morse med fullmånen på väg ner och nysnö överallt!
 
Sen blev det så här, också vackert och lugnt! Ingen storm, inget oväder som i södra Sverige.
 
Det är vackert med ny snö, innan den hunnit blåsa bort!
 
 
Vi åkte ut till sommarhuset, letade harspår och grillade korv i solväggen. Oj, så varmt det blev på en gång!
 
Vacker utsikt över Östra Silens vik vid sommarhuset! Fruset är det, men öppet vatten ute på storsjön
 
 
Gustaf i den nordiska natten hade fått en vit basker under natten! 
 
 
 
Ute på Egenäs låg en kvistad stam, inte vår!
 
Vacker siluett mot himlen!
 
Jag gick en tur med Seffrin. Det är is och snö i viken på Östra Silen men storsjön är öppen
 
Hemma på Lihaget såg det ut så här, det nyklippta äppelträdet var fint med snö.
 
 
 
 
 
 

Discos mamma Thyra, Sällvallens kennel, var här igår.

Igår kom vår hamilton Discos mamma, Rosådalens Thyra, med husse Håkan Holmgren, Sällvallens kennel i Hedesunda utanför Gävle. De var på väg till Norge för att para Thyra med norsk hamilton Rusken som har Leverhögsblod i stamtavlan.  
På bilderna här så är Roland och Disco längst till vänster, sen kommer Bo Nilsson med Discos syster Jänka och så deras mamma Thyra med Håkan Holmgren. Bilderna är inte så bra, det var svårt att få skärpa när det började bli mörkt.
 
 
 
Vi avslutade träffen med grillning i grillhuset på Liane. Håkan övernattade på Liane för att fortsätta till Norge idag på morgonen. Hoppas det går bra med gränsövergång och parning.
 
 
 

Så vackert väder idag!!

Vi gick förstås en sväng, jag och tax Seffrin! Det var så fint, inte ett moln på himlen. Solen värmer verkligen nu.  
 
Liane badade i sol! 
 
Klätterväggen på Liane väntar på sina klättrare förstås. Men de kommer inte på vinterlovet, vi får vänta ett tag till. 
 
Men idag kommer en annan gäst till Liane, vår hamilton Discos mamma Rosådalens Tyra med husse Håkan Holmgren. De kommer från Gävle idag och är på väg till parning  med Tyra i Norge, mellanlandar hos oss i natt.

Vårt enda äppelträd klipptes igår!

Det var ett proffs som skötte om klippningen. Och efter hans insats förra året så blev det en äppelskörd fram på hösten. Nu måste trädet klippas igen, det var massor av skott.  Fast vi behövde ha ett träd till så vårt träd hade ett att pollinera sig med.
 
 

Kokade pepparrotskött på älg idag!

Först gjorde jag buljongen genom att koka märgben från älg några timmar tillsammans med salt, kryddor och rotsaker. 
 
 
Sen tog jag bort benen (kan hundarna får gnaga på i kväll)  och lade i älgköttet med lite nya kryddor och grönsaker, kokade en dryg timme. Det är kött från lår och så ett par ryggbiffar, kunde vara bogstekar också men hade inga nu,  allt som allt 3.5 kg. Det är bekvämt att göra mycket, går bra att frysa det som blir över med buljongen. 
 
I kväll ska vi äta det med goda vänner,  tillsammans med potatis, grönsaker och pepparrotssås. Hoppas det blir bra, ofta tacksamt att göra på älg, det blir mycket smak.
 

Guteruds gård besökte vi i tisdags med våra vänner

Guterud är våra arrendatorers gård. Det är ljust och fint, djuren har det bra, rör sig fritt. De äter och låter sig mjölkas när de själva vill. Djuren är välskötta och fina.
 
 
Verksamheten kollas via dator. Skärmen kollas ofta. Där kan man se när djuren gått in i mjölkroboten, när de är brunstiga, hur mycket de ätit och druckit och om de mår dåligt på något sätt. 
 
Gården har gått i arv till bröderna Olle, Göte och Kent. Här vårdas minnen, en dörr från gamla ladugården är kvar och mjölkdiplom från förr. 
 
Kalvarna får vara utomhus i friska luften i sina hyddor.
 
 

Klässbols väveri, en bit från Arvika, besökte vi igår med goda vänner.

Och vi blev mottagna av Carl-Johan Lejrin (ursprung Årjäng!!) som jobbar på väveriet. Han har också en företagsamhet med textil i sitt hem i Åmotsfors. Carl - Johan visade oss den här fantastiska anläggning, stor avdelning med vävstolar och stort med försäljning. Här står han vid en handvävstol, i dem vävs de finast linnedukarna, ¨så där 10 cm per dag.  Man har gjort Kungaduken, present till kungen på den födelsedag. 
 
Klässbol servar också Nobelfesten med vackra dukar och servetter. 
 
 
Företaget har funnits länge och haft samma ägar-familj under lång tid. Många vävstolar är gamla men fungerar. 
Det här tror jag är en varpa, alltså den apparat som ska få alla trådarna i rätt ordning. 
 
Här är mekaniska vävstolar, det finns rätt många i den stora lokalen. De kan väva så där 50 meter per dag.
 
Klässbol har just nu etablerat ett samarbete med en internationellt välkänd designer, Lars Nilsson. Och i dagarna var det premiär för hans Klövermönster på dukar, servetter och handdukar. De finns i vackert grönt och blått. 
Snyggt mönster är det, blir fina dukningar. Jag ska köpa tabletter med det här mönstret när de kommer (hoppas de kommer!)  Försäljningsavdelningen på Klässbol är jättestor och har också en avdelning för andra sortering där varorna har något lite fel, syns ofta inte alls.
 
Våra tyska vänner var imponerade över Klässbol, vi handlade en del den här gången och kommer säkert igen.. Tack för trevligt bemötande och god information Carl-Johan!
 
 
 

Rundtur blev det igår!

Rundtur blev det med goda vänner igår. De åkte förstås egen bil. Vi startade med fläsk och löksås på Travmuseet restaurang, jättegott, finns varje tisdag! Sen blev det lite inköp på XL bygg. Därefter Interjakt-butiken på väg mot Arvika. Där finns mycket för jakt och fiske, vi handlade några saker.  Innanför butiken finns utställningsrum med helt fantastiska uppstoppade djur!
Så roligt för oss vuxna att se och en succé för barnen som var med. 
 
 
 
Vi uttrycker ofta vår beundran för den person som äger  butiken och en hel del annat också; Jonas. Han är driftig och modig, hoppas han vill fortsätta bygga ut sin verksamhet med Årjäng som bas!
 
Om resten av rundturen, Klässbol linneväveri och Guterud, blir det i kväll och imorgon

Lagt kastanjerna i blöt!

De ska ligga i vatten ett par dagar före plantering. Det här är hästkastanjer från Kyrkskolan / Sockenkyrkan i Hallsberg. Jag ska driva upp några stycken tänkte jag och plantera som reserv till våra vårdträd på Lane. Några ska jag testa att plantera i krukor inomhus, några  i pallkragen på altanen, några i växthuset och några direkt ner i marken. De har alla legat ute sen i höstas så det har frusit precis som de ska före plantering.
 
Idag har vi varit på en runda med vänner. Det blev äting på Travmuseet ( fläsk!), besök på Interjakt med shopping och koll på utställning av vilda djur, Klässbols linneväveri för att titta och handla, till sist besök hos arrendatorerna på Guterud. Men om detta skriver jag imorgon.

Sått tomatfrö!

Så här ser det ut när vi värsta amatörer håller på med frösådd i köket! Ha ha...! Men det funkar, är för kallt för att vara ute eller i växthuset.
 
Vilma, liten tidig busk,  sådde jag för någon dryg vecka sedan och de ser ju pigga ut. De fick varsin kartong. Förra året sådda jag först i jord i snapsglas och fick plantera om flera gånger i större behållare. Men nu sparar jag mjölkförpackningar och sår direkt i.  Det borde fungera.
 
Golden Queen sådde jag också då och den har kommit upp men ser inte pigg ut.
 
Silveri fir tree har också kommit upp. I de andra är det idag sått Alicante
 
Här har jag sått idag Himbeer (ny, fått  från tyska goda vänner)  Banana legs (gav massor gula förra året) Brandywine red ( stora goda men sena), Sweet baby (ny för mig), Gargamel (ny), Golden Bumble Bee (godaste, rätt små, gul och rödrandiga) Balkonzauber (tidig balkongtomat, ny för mig)
 
Det är förstås lock på nysådden och växtlampor ovanför. Har väl effekt först när gröna blad har kommit. Jag har läst på massor om såjord och jag köpte Hasselfors -S. Hoppas den är bra, tomater är ju lite pjoskiga. Bevattningen får bli med dusch, det funkar bäst tycker jag. Mjölkförpackningarna är bra att så i, de sparar utrymme också jämfört med runda krukor. Det är hål i botten på allting så överskottsvatten kan rinna ut. Skönt att detta är gjort. Hoppas det gror lika bra som förra året, då kom varenda frö upp och blev planta. Det kan bli ganska många förstås, men en del av dem är små och jag borde kunna ha dem inomhus eller i kruka efter väggen. De stora rangliga får väl vara i växthuset i år också.

Äntligen domherrar vid fågelmaten!

Vi har spejat hela säsongen efter domherrar men inte sett några förut. Igår kom de äntligen. Det var åtta stycken på en gång, fyra rödbröstade hanar och fyra gråbruna honor.
 
 
 
Annars är det massor av gulsparvar, talgoxar och blåmesar. En och annan skata förstås också. Det är fint att ha fåglarna inom synhåll från köksfönstret. 

Tomatfrön Vilma har grott

 
Jag har sått några tomatfrön i papp-förpackningar och ställt dem i fönstret med växtlampa. Vilma har grott. Jag har tänkt att det ska bli plantor inomhus och sen ska jag flytta ut dem i växthuset när frostrisken är över. Det ska inte bli så många som förra året då jag inte hade hjärta att slänga några. Men det vore roligt att få igång skörden tidigt förstås och Vilma ska ju vara tidig. 
 
 
Bredvid Vilma på fönsterbrädan står  sallad. Köpte en sallad med rot och ska testa om det går att få den att trivas i fönstret. Vore trevligt att kunna plocka färsk sallad redan nu. Sen planterar jag ju sallad i pallkragarna på altanen.
 
Får passa på att önska alla en fin Alla Hjärtans Dag!

Snarkil besökte vi idag!

Snarkil ligger efter E 18 mellan Liane och Årjäng. Här var vår första gemensamma bostad, i en hyreslägenhet i ett gammalt skolhus. Det var ett trevligt boende, med eget potatisland, egen hundgård och trädgårdsland. Dessutom hade vi trevliga grannar i huset. Fast 1977 byggde vi vårt eget hus på Liane och flyttade från Snarkil.  
 
Om man ska lägga ut texten ännu mer så kan man säga att här i Faggebyn, vid skylten Snarkil,  vid E18 bodde hon postgumman som var en anmoder till Roland. Hon fick oäkta dottern Emma. Fadern till Emma  ska enligt hennes egen utsago ha varit patron på Nortjärn, men det finns inga papper på det och hon var lite skrytsam sägs det, så man vet inte riktigt.  Patron på Nortjärn, Groth,  flyttade i alla fall  det året från bygden (arg hustru??) och ersattes av förvaltaren Traung. Emma slog sig så småningom ihop med Alfred Kylin på Liane / Döverud, en annan oäkting, invandrad till Sillerud från Blomskog. Och de fick ett antal barn, bl.a. Gustav Kylin som kom att bli arrendator på Liane Gård. Han var Rolands farfar, dog tidigt och lämnade sin hustru Ester, född Boberg, med en barnaskara att försöka dra sig fram på gården med hjälp av de äldsta sönerna, då fortfarande tonåringar och en äldre bror Oskar Boberg. Det diskuterades om barnaskaran skulle tas omhand av socknen, men de hankade sig fram med nöd och näppe och med hjälp av kreditnotor på Furnäs lanthandel.  Rolands far blev så småningom arrendator på Liane, sen Roland och sen blev Roland ägare.
 
Idag  hade vi en date i Snarkil  med vår guddotter Sara, annars bosatt i Säffle, delägare i Holgers konditori Säffle och hennes bror Anders som till vardags bor i Karlstad och är en duktig klättrare, jobbar högt överallt i Sverige. De är barn som vi har följt sedan de var små eftersom föräldrarna har varit våra goda vänner. Nu handlade besöket mest om att se på väggar, golv och tak och fundera över rakt och snett och olika byggmateriel.  Sen blev det lyxigt fika med smarriga semlor från Holgers!!! Hoppas vi får återkomma och se hur det går.

Regnbåge från Lillängshamnen!

Alltid roligt att få tag på god fisk, det här är rökt regnbåge från Lillängshamnen. Jag köpte en hel fisk och använde en del av den till förrätt igår kväll. Jag brukar inte göra förrätter men testade igår. Det blev underst en tunn brödbit, sen på med en röra som jag hittade på nätet på Niiinis Kitchenlife (creme fraiche, majonäs, pepparrot och gräslök), sen  salladsblad, ägg, avokado och så fiskbitarna. Jag försökte få bort alla ben och lyckades nästan. Vi var fyra som åt och bara en som hittade två ben. Jag får börja träna på detta med förrätt. Varmrätten blev porterstek på vildsvin och det var gott, såsen blir bra med porter och vinbärssaft i. 
 
Roligt att börja träffa goda vänner igen, åtminstone de som har tre vaccin. Det känns som att det får bli slut på pandemi- isoleringen nu. 

"Aujeszkysche" heter viruset som vildsvin kan ha!

Jag har skrivit om det förut, vår valp Musikk äter inte rått vildsvin ( inte älg heller!).  Och det är bra. Våra tyska vänner berättar att i Tyskland låter man inte hundar äta rått vildsvin. En del vildsvin, ca 2 %, bär på ett virus som heter "Aujeszkysche" ( jag försöker inte ens uttala det! ). Det är omedelbart dödligt för hundar (och katter!) men drabbar inte alls människor så det finns inget etablerat system för att testa. Vi vet förstås inte alls om svenska vildsvin kan ha det här viruset, vi har inte läst något om det, men det är troligt. Disco och Seffrin äter rått vildsvin  med god aptit men vi kommer inte att bjuda dem på det i fortsättningen. Det är ju onödigt om det finns en risk, om än liten. Sen gäller förstås att både människor och hundar ska vänta med att äta vildsvin till det är testat för trikiner. Det görs ju rutinmässigt på alla. 

Smarrig torskrygg i går kväll

Det är ett recept på torskrygg som vi fått av vännen Ronny som i sin tur fått det av Mannerström som han träffat i något jaktsammanhang tror jag. Jag vill ju att torskrygg ska bli så där god och bladig som den serveras på Riche i Stockholm på deras klassiska meny och med det här receptet så blir den bra. Jag hade turen att få tag på färsk torskrygg igår men det går förstås också att ta fryst.
 
Recept: Salta på fisken och låt den ligga 15 minuter och bara dra. Koka upp vatten med kryddpeppar, lagerblad och salt. Lägg i fisken och låt vattnet koka upp ordentligt, dra direkt ifrån plattan och låt fisken ligga i det varma vattnet 10 minuter. Nu är fisken klar, sila bort vattnet. Servera med pressad potatis, skirat smör (mycket går åt), sparris, ärtor, riven pepparrot, dill, hackat ägg och lite räkor. Petit Chablis är ett vitt vin som är gott till. Jag gör ju gärna en spritzer. 

Oj, vilken vacker dag här på Liane!

Totalt solsken hela dagen, inte ett moln på himlen, temperatur runt nollan och bara  lite västlig vind! Det känns som vår i luften nu när solen värmer mitt på dagen. 
 
Gräset börjar redan grönska på fotbollsplanen. Den väntar förstås på sina spelare, men det dröjer ett tag innan de kommer.
 
Jag och Seffrin gjorde en långtur mitt på dagen i det härliga solskenet för att lapa solsken med gott humör och serotonin.
Taxen njuter av detta och jag också!
 
Lunch var vi bjudna på hos goda vänner, korvgrillning utomhus och trevlig pratstund. Vi är verkligen svältfödda på sällskap så det kändes bra.
Korvar gjorda på eget vilt var det, rådjurskött.
Nu ska vi börja tillaga vår egen kvällsmat för idag. Det blir torskrygg som jag fick tag på färsk igår, och speciellt  recept från Ronny B och Mannerström. Den brukar bli bladig och fin med pepparrot, pressad potatis och mycket skirat smör, ungefär som den man serverar på klassisk meny på Riche i Stockholm ;- ))

Hela simhallen är borta!

Jag var en sväng till Årjäng igår och upptäckte att ett stort hus, simhallen, är borta. Hotellet står i alla fall kvar.  Simhallen byggdes ungeför i samma veva som jag flyttade till Årjäng, så där mitten 70-tal, men såna lokaler slits tydligen så nu är det dags att bygga en ny. En ny simhall borde byggas vid skolan, inte vid hotellet / E18. Det är lång väg att gå med skolklasserna för den simträning som måste göras på skoltid. Barnen ska ju enligt kursplanerna uppfylla viss simkunnighet. Det är viktigt i ett land som vårt med mycket sjöar och vattendrag. Hoppas det nya blir bra i alla fall, jag har inte sett någon skiss över det nya huset. 

Jordgubbsplantorna i växthuset ser pigga ut!

Plantorna  slokade för några dagar sedan, då vattnade jag dem ordentligt. Nu har de piggnat till ordentligt. Visst finns en del bruna blad kvar från förra sommaren, men nu kommer liksom nya gröna små från mitten!  Vore lyxigt att få bär under våren eller försommar! Jag har aldrig prövat förut så jag har ingen aning om vad som krävs i så fall. Det verkar bli bra temperatur i växthuset på dagarna i alla fall så där +10 till  +15 grader. Det är ingen värme på, bara solljus. 
 
Jag har några som stått ute i pallkrage under vintern. Ska bli intressant att jämföra dem med jordgubbarna i växthuset och se om det blir stor skillnad i bärmognad.

Musikk äter inte rått älgkött heller!!

Jag skrev ju om att valpen Musikk inte äter rått vildsvinskött och att det kan vara klokt. Testade igår att ge honom några slamsor älgkött. Han äter inte det heller!!  Fast vi har inte fått en hund som är vegetarian. Det är kött i det vanliga fodret, färskfoder och torrfoder,  och det äter han med god aptit. Måste fortsätta att testa vilka sorters rått kött han äter och inte. ;- ))  Man förstår sig aldrig på sina hundar helt fast vi lever ihop, varje ny hund är en egen personlighet
 
 

Firar gör vi ikväll!

 
I dag har vi avslutat ett 20 år gammalt åtagande och firar förstås. Bubblet är något som heter Alice Bardot om jag läser rätt, nytt för oss, smakar i alla fall gott. 
 
Och så fortsätter jag att fila rent den här köttbiten, filé älgkalv. Det blir tillsammans med kantarellstuvning som står och puttrar på spisen sedan en timme. Och  så våra nya favoriter ugnstekta rotsaker, potatis och lök.  

Klok Musikk äter inte rått vildsvin!!

Vår Musikk äter inte alls rått vildsvinskött men det gör de två andra hundarna. I går kväll fick vi veta nåt som vi inte känt till förut om vildsvin. 2 procent av vilda grisar i Tyskland bär på ett virus som är dödligt för hundar som kommer i kontakt med det så man ger aldrig hundar rester av rått vildsvinskött. Det är ju väldigt få grisar som har sjukdomen och det kanske inte finns hos någon gris alls i Sverige, men dumt att chansa. Vi kommer inte att ge våra hundar rått kött av vildsvin, bara sånt som är ordentligt tillagat, kokt eller stekt. Detta handlar inte alls om trikiner, för det testar vi ju alltid. Vildsvin är ett nytt vilt för oss, vi lär oss hela tiden! I Sverige betalar staten hälften av kostnaden för trikintest, i Tyskland betalar staten hela kostnaden plus motsvarande 500 kr i skottpeng på varje gris som avlivas.
 
Idag blir det en tur till Säffle och en sväng till Åmål på hemvägen för att hämta jackan som skräddaren lagat och kanske se fotoutställningen på Stadshotellet. Sen ska vi fira med älgfilé! Man ska fira allt som är värt att fira och det är rätt mycket om man tänker efter.

Åmål är fantastiskt!

Detta lilla samhälle har fortfarande en fin och välutrustad bokhandel, en riktig bokhandel!!! Vi var i Åmål idag men bilden här är från ett tidigare besök.
 
Sen finns det en skräddare / skinnsmed här som lagar våra kläder helt hantverksmässigt. Åskilliga plagg har fått gå genom hand händer. Idag var det att korta byxbenen på Rolands trasiga vinteroverall och byta blixtlås i ett ytterplagg. En del görs medan man väntar.  
 
Jag har hittat en duktig frissa också här så där var jag idag. Får komma dit ensam, en fördel i pandemitider.
 
Vi passade på att äta på värdshuset Berga Bistro utanför Åmål på vägen mot Säffle. Det är en gammal skola ombyggd till matställe. 
 
De gamla skol-planscherna tycker jag om att se!
 
På tisdagarna är det nästan alltid stekt fläsk och löksås och det var det idag också förstås. Roland frossar lite.
 
Jag väljer gärna nåt annat, det var laxpudding eller kyckling. Svårt att välja så jag fick lite av varje !! Kul idé! Och grönsakerna till är goda, alltid melon!  Jag orkade inte riktigt med allt och fick en doggybag att ta med resterna hem. Känns bra att inte slänga god mat. 
 
 Och ofta är det dessert eller nåt gott till kaffet, jag får alltid glutenfritt! Och idag var det fest för Roland; brulepudding!!
 

Oväntad gäst vid rådjurs-matningen! ;- ))

igår satt den där igen vid rådjursmaten, det var andra gången!! Och det är förstås inte spannmål som är intressant utan spannmålsätare så som råttor och fåglar. Väldigt fin misse är det i alla fall. Vet inte om det blev något skrovmål men en mysig stund i solen i alla fall. Undrar vem som äger den fina katten?
 
En fin dag hade vi igår, vackert solsken och nästan ingen vind. Det blev en rejäl långpromenad för mig och Seffrin.  

Gäsene-ost är bäst!

Nu har jag köpt fyra stycken Port Salut ostar från Gäsene, så vi  borde klara oss till de går ut i juli månad. Rickard på ICA Sillerud har inte alltid hemma men han tog hem till jul så vi har redan ätit upp två Bonnmoran. 
Gäsene mejeri gör sin ost enbart på mjölk från svenska kor. Och dessutom från kor som finns nära mejeriet. Bra klimattänk också med minimala transporter.

Valpen Musikk vägrar äta rått vildsvinskött!

När jag skär rent kött så blir det lite slamsor över, här vildsvin. Det brukar delas mellan hundarna. Taxen och Disco slukar köttet omedelbart utan att tugga, men just vildsvin äter inte dunker Musikk. Här på bilden står han bara och blåser i köttbitarna. Märkligt eftersom han är mycket glupsk annars och måste ha speciell dressyr för att kunna ges mat. Undrar vad han har emot vildsvin? Vi äter det gärna, tycker det är väldigt gott.

Vår Musikks mamma Ynwa lyckades bra på provet i Eksjö!!!

Ynwa, Musikks mamma,  är alltså från Maurvangens kennel i Vågå i Norge, en fin dunkerstövartik. Hon och ägarna Tor  Erik och Lisbeth hälsade på oss här på Liane i fredags på väg till Eksjö.  Ynwa var redan Norsk Jaktchampion och  Finsk Jaktchampion. Nu är hon även Svensk Jaktchampion, Nordisk Jaktchampion och Internationell Jaktchampion. Många meriter, välförtjänta på en duktig hund. 
 
 

Det var rätt att vattna jordgubbarna i växthuset

De är mycket piggare nu och bladen ser frodiga ut. Hoppas på att få bär tidigt!
 
 

Eftermiddag i sommarhuset!

Det var solsken och vackert så vi tog en eftermiddag i sommarhuset.  Vi är ju inga fiskare men det var några ismetare på sjön, isen  är nog ett par decimeter tjock här inne i viken.
 
 Smart att ha spark med.
 
Roland badade bastu!
 
Jag gick en tur med tax Seffrin i solskenet.  Han gillar det!
 
Vi stekte medhavd korv inomhus, för det blåste för mycket för att grillning ute skulle vara trevligt. Sen blev det en fika förstås.
 
Det blir fort varmt med kaminen och björkved!
 
En fin eftermiddag fick vi här! 
- Hej då sommarhuset för den här gången! Vi kommer snart tillbaka!

Råget mumsade på maten i natt

 

Besök på Liane idag från Maurvangens Kennel i Vågå, Norge

Här till vänster är hon, dunkerstövare Ynwa, Musikks mamma! Hennes ägare, Tor Erik och Lisbeth, är på väg till jaktprovet i Eksjö och hälsade på oss på vägen. Så roligt att få träffa dem! Vi har ju inte setts förut, Musikk kom till oss med ombud. De hade åkt hemifrån  kl 4 i morse och kom till oss på förmiddagen, beräknad ankomst Eksjö kl 17.00. Ynwa är finsk och norsk jaktchampion och ska nu försöka få svenskt championat också. Hon har haft två valpkullar.
 
Vi gjorde lite grillfrukost i grillhuset på Liane. Det blev Hemgårdens grillkorvar med bröd och potatissallad. 
 
Och semlor till kaffet! De heter fortfarande fastlagsbullar i Norge.
 
Lisbeth och Tor Erik är duktiga hund-fotografer, de går ner på hundens nivå för att ta kort, då blir det bäst. Här är två bilder de tagit på Musikk, som gärna ställer upp sig! ;- ))
 
 En trevlig träff blev det och mycket prat om hundar och jakt.

Vi firade igår kväll!

 
De senaste dagarna har ju både Disco och Musikk överraskat med mycket goda prestationer i skogen. När vi har "magerdagar" på 5:2 så passar det inte med firande och smarrigt ätande, men igår var det ok. Vi tog upp en vildsvinsfilé, stekte den i skivor och mumsade på dem tillsammans med ugns-stekta rotsaker, sallad, gelé och  kantarellstuvning. Till det blev det rödvin Falling feather som man inte får ont i huvudet av.
Idag på förmiddagen väntar vi ett speciellt besök av en norsk släkting till Musikk! De är på väg till Eksjö på jaktprov och gör ett kort stopp här hos oss. Det ska bli spännande!

Sista vackra vinterdagen!!!

Vi har koll på väderleken och det ser ut som om idag har varit den sista fina vinterdagen på länge, sen blir det regn! Bilden ovan är faktiskt av solen mitt på dagen, vid bron vid Brobacken. Solen försöker lysa genom molnen men lyckas inte riktigt. I Sunds-älven kan man se ett gäng änder. Om vintern varat ett par dagar till så hade jag kunnat få skidspår att åka i, hade varit så roligt. Men hoppas att det ändå blir mer snö framöver
 
Seffrin och jag gick några kilometer idag, kanske drygt 3. Det känns bra och han är väldigt nöjd med att få nosa färdigt på olika platser. Ibland är det vittring efter rådjur, ibland efter någon löptik tror jag. Om det är tik-doft lägger han sig ner och gnor nosen mot vittringen! ;- ))
 
I kväll ska vi fira lite med vildsvinsfilé och bubbel. Vi  har ju haft ett par svält-dagar i 5:2 men vill fira de senaste dagarnas överraskande goda jakter med Disco och Musikk. Vi lever rätt ensamma i pandemins spår och det gäller att ta vara på alla positiva tillfällen för att glädja sig. 
 
Imorgon kanske vi träffar goda vänner som är på väg till Eksjö och det stora jaktprovet där.  Ett spännande prov, men kan  också bli  fint besök i Eksjö med hotellet, konstmuseet och butikerna i gamla stan. Hoppas det finns kvar, vi var ju där för många år sedan! 
 

Nu har jag sått säsongens första tomatfrön!

Jag läser överallt på fb att sanna tomatentusiaster redan har påtat ner frön i jorden inför nästa säsong. Det var väldigt gott med egna tomater i växthuset. Det blev ju många fast de kom igång sent fram på sommaren. Så nu tänkte jag vara tidigt ute och eventuellt försöka få några plantor som kan vara i fönstret med tomatlamporna.  Så här som bilden ovan vill jag förstås att det ska bli. Vilma är en sort som ska vara tidig och som jag fick tag på nu på Moas. Den har jag inte haft förut. Dom andra heter Alicante, Golden Queen och Silveri Fir Tree. 
Nu kan jag bara hålla tummarna att fröna gror. Förra året grodde vartenda frö jag sådde, det var ju därför det blev så många plantor, jag hade inte hjärta att slänga några.
 

Idag är Roland stolt över Musikk!!!

Dunkerstövare Musikk har jagat en hare från kl  9.30 - 14.30 på nysnö, då Roland kopplade honom. Roland såg den kritvita haren men kunde inte skjuta och hann inte filma. Den längsta drevreprisen var 60 minuter! Och det har Roland aldrig varit med om med en stövare som inte är 1 år än.  Då ska man veta att Musikk är Rolands 19:e stövare. 

Mer mat åt rådjuren

Havrekross, ärtor, vete är det, en blandning som mjölkkor får, köpt hos våra arrendatorer. Den är aptitlig och vi har en hel del besök på foderplatsen. Det  här är alltså bara foderplats, här skjuts inga djur. Det finns ju matplatser för vildsvin, platser som är åtlar, dvs dit ska grisarna lockas för att man ska kunna skjuta dem. På så sätt hålls stammen nere och djuren ska dra sig från bebyggelse så att de inte förstör i trädgårdar och odlingar. Men här är alltså bara matplats för rådjur
 
Här är ett djur som kom på besök igår kväll vid 10-tiden. Bockarna har inga horn den här tiden på året så det är svårt att se vad det är.  
 
Och de här två var här nu på morgonen, vid sex-tiden. Det ser ut att vara två hondjur, ett större och ett mindre.
Vilket märkligt datum idag förresten 2022-02-02, bara tvåor och nollor!

Mohare för Discon idag!

Och Roland är nöjd med hans jaktliga prestationer idag. Disco har varit rätt omogen som jakthund tills för ett par veckor sedan. Nu verkar myntet ha fallit ner, han söker bra och metodiskt, håller vittringen även när det är knepigt, letar på rätt sätt när han tappar spåret och han har god jaktlust, helt fokuserad.  I april är han tre år, så det finns chans att få många goda jakttillfällen framöver. Dessutom är han en trevlig och snäll innehund!

Slutjagat för Seffrin den här säsongen!

Rådjursjakten med hund är slut för den här säsongen. Nu är det 8 månaders vila för Seffrin, tur att han inte vet om hur långt uppehåll det är. Nytt för i år här är vårjakt på bock, börjar 1 maj tror jag. Men det är inte med hund.  Nöjda är vi i alla fall med Seffrin,  en trevlig hund och vi hoppas att han kommer att vara lika bra jakthund till hösten.