Snarkil besökte vi idag!

Snarkil ligger efter E 18 mellan Liane och Årjäng. Här var vår första gemensamma bostad, i en hyreslägenhet i ett gammalt skolhus. Det var ett trevligt boende, med eget potatisland, egen hundgård och trädgårdsland. Dessutom hade vi trevliga grannar i huset. Fast 1977 byggde vi vårt eget hus på Liane och flyttade från Snarkil.  
 
Om man ska lägga ut texten ännu mer så kan man säga att här i Faggebyn, vid skylten Snarkil,  vid E18 bodde hon postgumman som var en anmoder till Roland. Hon fick oäkta dottern Emma. Fadern till Emma  ska enligt hennes egen utsago ha varit patron på Nortjärn, men det finns inga papper på det och hon var lite skrytsam sägs det, så man vet inte riktigt.  Patron på Nortjärn, Groth,  flyttade i alla fall  det året från bygden (arg hustru??) och ersattes av förvaltaren Traung. Emma slog sig så småningom ihop med Alfred Kylin på Liane / Döverud, en annan oäkting, invandrad till Sillerud från Blomskog. Och de fick ett antal barn, bl.a. Gustav Kylin som kom att bli arrendator på Liane Gård. Han var Rolands farfar, dog tidigt och lämnade sin hustru Ester, född Boberg, med en barnaskara att försöka dra sig fram på gården med hjälp av de äldsta sönerna, då fortfarande tonåringar och en äldre bror Oskar Boberg. Det diskuterades om barnaskaran skulle tas omhand av socknen, men de hankade sig fram med nöd och näppe och med hjälp av kreditnotor på Furnäs lanthandel.  Rolands far blev så småningom arrendator på Liane, sen Roland och sen blev Roland ägare.
 
Idag  hade vi en date i Snarkil  med vår guddotter Sara, annars bosatt i Säffle, delägare i Holgers konditori Säffle och hennes bror Anders som till vardags bor i Karlstad och är en duktig klättrare, jobbar högt överallt i Sverige. De är barn som vi har följt sedan de var små eftersom föräldrarna har varit våra goda vänner. Nu handlade besöket mest om att se på väggar, golv och tak och fundera över rakt och snett och olika byggmateriel.  Sen blev det lyxigt fika med smarriga semlor från Holgers!!! Hoppas vi får återkomma och se hur det går.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback