Klässbols väveri, en bit från Arvika, besökte vi igår med goda vänner.

Och vi blev mottagna av Carl-Johan Lejrin (ursprung Årjäng!!) som jobbar på väveriet. Han har också en företagsamhet med textil i sitt hem i Åmotsfors. Carl - Johan visade oss den här fantastiska anläggning, stor avdelning med vävstolar och stort med försäljning. Här står han vid en handvävstol, i dem vävs de finast linnedukarna, ¨så där 10 cm per dag.  Man har gjort Kungaduken, present till kungen på den födelsedag. 
 
Klässbol servar också Nobelfesten med vackra dukar och servetter. 
 
 
Företaget har funnits länge och haft samma ägar-familj under lång tid. Många vävstolar är gamla men fungerar. 
Det här tror jag är en varpa, alltså den apparat som ska få alla trådarna i rätt ordning. 
 
Här är mekaniska vävstolar, det finns rätt många i den stora lokalen. De kan väva så där 50 meter per dag.
 
Klässbol har just nu etablerat ett samarbete med en internationellt välkänd designer, Lars Nilsson. Och i dagarna var det premiär för hans Klövermönster på dukar, servetter och handdukar. De finns i vackert grönt och blått. 
Snyggt mönster är det, blir fina dukningar. Jag ska köpa tabletter med det här mönstret när de kommer (hoppas de kommer!)  Försäljningsavdelningen på Klässbol är jättestor och har också en avdelning för andra sortering där varorna har något lite fel, syns ofta inte alls.
 
Våra tyska vänner var imponerade över Klässbol, vi handlade en del den här gången och kommer säkert igen.. Tack för trevligt bemötande och god information Carl-Johan!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback