Sommarhuset idag också!

Det var fint solsken vid sommarhuset på förmiddagen och över lunchtid! 
Figuren här kallar vi "Gustaf i den Nordiska natten". Den är en uppskattad gåva från sommar-grannen Axel, tacksamma är vi för den.
 
Orsaken till att vi gav den just namnet Gustaf är en hyllning till kung Gustaf den tredje som regerade Sverige i slutet av 1700-talet. Han var en modern och klok kung som bl.a. gav allmogen jakträtt och som införde ett försäkringssystem i landet. Han hämtade det från Frankrike som på olika sätt var världsledande då. En orsak till behovet av försäkringar var att man eldade både stugor och slott med ved. Det orsakade många bränder som blev dyrbara. Då insåg man att om man gjorde det möjligt att ta försäkringar så skulle man kunna få ersätta brända hus med försäkringsmedel så som man gjorde i Frankrike. Det handlade oftast om slott och herresäten och kyrkornas fastigheter.  Detta  försäkringssystem överlevde ända fram till början på 2000-talet. 
 
Nu ska jag inte inveckla mig i någon krånglig förklaring på hur det kunde gå till, men för oss råkade det bli förmånligt när de här försäkringarna avvecklades och då kunde vi bygga sommarhuset. Det hade inte kommit till utan Gustaf den tredjes klokskap! ;- )) Därför hyllar vi den gamle kungen! Och vi gillar honom förstås för att han gav vanligt folk rätt att jaga. Han var bönderna och allmogens kung, kanske därför adeln valde att döda honom. 
 
 
 
 
 
 
 
 Jag gick förstås en sväng med tax Seffrin idag och Roland sökte harspår med Musikk. Det var något slags halo-fenomen runt solen
 
 
 
 
 
 
 
Stugan blev fort varm med en brasa och idag blev det pizza till lunch. Inte min favvo direkt men snabbt att få till.  Och nu väntar värsta snö-ovädret, det ska vara hela natten tror jag, fast det har inte börjat än när klockan är halv 6. 
 
Precis nu söndag em får vi rapport från norsk god vän att E18 är avstängd vid Örje för att berg och sten har ramlat över vägen.
 
Gårdagens gäst Håkan H. med hund Rosådalens Thyra,  passerade norska gränsen idag på hemväg från parningen i Norge, men måste ha hunnit före stoppet. Imorgon  får vi en ny gäst som tar en övernattning på Liane. Han ska vara med på harjakt är det tänkt, trevligt! Och han kommer inte från Norge så det ska funka!  Vi kanske får en jaktgäst från Norge också imorgon men det går tydligen  att passera E18-stoppet via fylkesvej (länsväg) 128 från norska sidan. Hoppas det går bra! Enligt uppgift så ska E18 öppnas imorgon måndag

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback