Sågar för skogsarbete!

Rengjorda är de nu, de gamla rostiga sågarna som hittades på Liane. "Fôrke-kär" R. har gjort ett fint arbete på dem. Han har tagit bort rosten med en blandning av tapetklister och citronsyra, en metod som gör att ytan på metallen inte förstörs.  Roland tror att de tillhörde Helge, hans farbror. Helge jobbade i skogen som huggare och var duktig på det. 
 
Sågen ovan är en timmersvans. Den användes till att såga ner klenare träd, träd som en man kunde klara själv. Anordningen som sitter fast i trähandtaget är en fjäder. Den kallades sågkamrat,  fästes i stammen och hjälpte huggaren att dra tillbaka sågen varje gång.
 
 
Det här är en stocksåg. Den användes till grövre träd, konstruerad för två mäns arbete med ett trähandtag i varje ände. 
 
I den här änden fattas handtaget men det ska komma dit ett.
 
Handverktygen användes fram till motorsågarna kom, ungefär mitten av 50-talet. Roland minns när motorsågen kom med mjölkbilen till hans farbröder ungefär 1958. Det var en såg av märket  Homelite, finns visst än. Den packades upp och placerades på slipstensbocken för att skruvas ihop. Det var Evert som skruvade och var optimist, medan Helge stod lite bredvid och var skeptisk till nymodigheten som dessutom kostat en slant ;- ) 
 
Agenda: Kallt är det nu på morgonen, - 10 grader! Då blir det inget jordblandande på förmiddagen i alla fall. Det mesta är hårdfruset efter en så kall natt. Roland och några andra gubbar  ska avsluta jaktsäsongen med att  laga hargryta idag på eftermiddagen och bjuda oss damer på i kväll. Det är förstås spännande som matupplevelse! Och dessutom roligt att få umgås med goda vänner! Vi har varit lite ensliga ett tag nu. 
 
Kan inte låta bli att fnissa lite åt det globala kriget om toapapper som utbrutit i Coronas spår. Det började ta slut i butiker i Seattle för någon vecka sedan enligt son Mattias. Det fattas en del i Tyskland också. Minns att vår gode vän som upplevde det delade Berlin måste ta med massor av toapapper när han besökte sin mor som bodde på östsidan för där var det alltid en bristvara. I Sverige lär det inte ta slut nu men går tydligen åt med en farlig fart i butikerna, liksom en del konserver, bl.a. fiskbullar på burk. Fick omedelbart kommentaren av en god vän att han hellre skulle ta  Corona än börja äta konserverade fiskbullar.  ;-)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback