Lupin-år, rhododendron-år och iris-år är det i år!

Lupinerna blommar helt bedövande vackert, allra mest ute i Lisslerud med hela ängar fulla. Jag vet att man ska betrakta den här blommarn som ett invasivt ogräs, men jag gillar den i alla fall. För så där 40 år sen var den inte så vanlig vild och jag försökte odla den runt huset men misslyckades. Nu blommar den i mängd inom synhåll i  alla riktningar. Det blommar efter hela vägen där  vi går med hundarna!
 
Hur i all varlden stavas namnet på den här blomman? Rhododendron kanske? Den stackars förskrämda busken som jag har på norrsidan av huset blommar i alla fall vildsint och syns fint inifrån genom fönstret.
 
Den blå irisen är otroligt fin i år, här och där blandad med gula liljor och vita akleja. Tacksamma växter runt huset är perennerna. De kommer år efter år utan ansträngning. Buskarna invid husväggen måste vi klippa ner förstås, nu är de alldeles för stora. Så där kan det ju inte se ut, täcker fönstret.  Det är thujor och idegran. Vi är inte så bra på trädgård, det vill bli lite för  vilt växande.
 
Igår gjorde jag stormatlagning av älgkött; saltrullar, pepparrotskött och  grytor. Idag blir det malning av älgfärs. Bra att ha ett förråd av mat med portioner färdiga att tina opp under sommaren. 
 
På agendan den närmaste tiden finns en föreningsfest på Camp Grinsby, besöka hundvalparna efter Jazz i Filipstad (så kul!), midsommarfirande som knyte  här med fyra goda vänner, hämta rökt kött hos Frank i Nysäter.

Kommentarer
Postat av: Znogge

De må vara ett ogräs men ack så vackra så här får de stanna! Gärna föröka sig också.

Smidigt med ett förråd i frysen inför lata sommardagar!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback