Grässkörd här på Liane igår onsdag!

Det blir liv och rörelse i bygden när våra arrendatorer, bröderna Jacobsson i Långserud, dundrar in med folk och maskiner för att ta vara på första grässkörden. De arrenderar numera en hel del mark runt omkring här i Sillerud, inte bara Liane. Gräset slogs för ett par dagar sedan. Igår var det dags för den nya strängläggaren att göra entré, en mäktig maskin 15 meter bred. När vi brukade gården själva var maskinerna  små jämfört med dessa. ;-)) Och skörden, som var mest hö då, tog ett antal dagar i anspråk-
 
 
Efter strängläggaren kommer de här maskinerna, hack och container, och tar över. Liane är sammanlagt 160 hektar med skog och åker.  Av det är  60 hektar åkermark som arrenderas av bröderna Jacobsson och det mesta utnyttjas till gräsodling. Numera skördas allt  snabbt med stora effektiva maskiner plus en god organsation.  Vår generation har ju varit med hela resan från att ta hö med hästredskap och hässjor som stod på tork i flera veckor, till detta. Det är lika fascinerande varje år.
 
 
 
Fulla containrar hamnar här och så kommer bilar i skytteltrafik och tar med dem till gården Guterud i Långserud för förvaring i avvaktan på att ges till gårdens kor.
De skördade fälten får en intensivt ljusgrön färg, utsikt här från Liane
 
Utsikt över Liane  från Prästgården.
 
Sen gissar jag att det ska på gödning för att få gräs till ytterligare en eller två skördar under säsongen. Så roligt att marken brukas och används på ett proffsigt sätt. Vi hoppas att svenskt jordbruk, som redan är världens bästa,  ska överleva och utvecklas mot allt mer ekologiskt och närproducerat. Gräset som skördas här på Liane blir mat till kor vars mjölk delvis levereras ´till det lokala Värmlandsmejerier i Nysäter som sedan säljer sina produkter (mjölk, grädde, fil och glass!) till butiker här i Värmland. Bra för landskapet, näringslivet och för miljön med närproducerad mat!
 
 

Kommentarer
Postat av: znogge

Det svenska jordbruket kan vi verkligen vara stolta över!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback