Rågeten har fått sina killingar!

Det är något vackert över nyblivna mammor, alla kategorier! Gracil och skygg, kollar på mig med oroliga ögon fast jag är en en bit bort.  Hon vill till varje pris skydda de små killingarna som säkert ligger alldeles i närheten och trycker. Samtidigt behöver hon äta snabbt av den näringsrika klövern för att kunna ge de små mjölk
Jag lade ut en bild på henne för några dagar sedan med en enorm mage som verkligen såg sprickfärdig ut i storlek. Nu är hon smalare men kånkar omkring på ett bamsejuver. När jag tog bilden idag gick hon precis utanför mitt köksfönster och  noppade snabbt i sig av det frodiga gräset. Det gäller för henne att få energi nog till mycket mjölk. Gissar att hon har minst två killingar, kanske tre. När vintrarna är milda så verkar det bli fler med tre, annars ovanligt. Vi hade några  getter förra säsongen med tre killingar. 
 
Vackert är att se de här djuren och följa utvecklingen, både hos individ och hos population.  Men visst saknar vi älgarna, de är inte många och inte ofta att se längre. Vargarna i Värmland har gått hårt åt dem och antalet pekar rakt ner. Älgen är snart ett utrotningshotat djur om inte rovdjurspolitiken ändras radikalt så regering, länsstyrelser och statliga verk väljer att följa riksdagsbesluten som redan  finns om bl.a. en bättre förvaltning och en bättre fördelning. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback