Katters hemliga liv ...

... har nu äntligen kartlagts och de gör inte alltid det som man tror att de gör när de lever sitt eget liv utanför huset. En forskare har satt sändare på båce vildkatter och hemmakatter så nu vet man. Resultatet kan man läsa om här:

 
http://svt.se/2.22620/1.2442046/katternas_hemliga_liv&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29


Pedagogisk karriärväg för lärare...

... föreslår facket och det ser himla bra ut. Det finns ett antal lärare som inte vill bli skolledare eller forskare utan som vill utveckla det pedagogiska arbetet på skolan, det egna lärarjobbet. Och detta är ett jättebra förslag till det, kopplat till löneutveckling förstås och till tanken på att åter förstatliga skolan. 

Så här ser det ut ungefär:

En obehörig lärare ska kunna anställas för tidsbegränsad kort tid med 70 % av behörig lärares lön, sätter inte betyg.

Nyutbildad men olegitimerad lärarare ska ha 90 % av legitimerad lärares lön, kan inte självständigt sätta betyg, ska få handledning av mentor på skolan.

Legitimerad lärare ska ha full lön, vilken enligt facket bör vara minst 10.000 mer per månad än nu, differentierad efter utbildningstid.

Sedan ska det finnas möjlighet att bli förste lärare; dvs den lärare som tar hand om lärarpraktikanter, är ämnesansvarig, handleder nyanställda lärare exempelvis. Lönen bör ligga 25 % högre än vanlig lärare och om titeln ansöks hos Skolverket.

Till slut lektorstjänster för dem som doktorerat och  som ska vara forskningsledande på skolan, ansöks om hos Skolverket.

Förslaget är i princip realistiskt och bör duga som ett diskussionsunderlag.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/larare-maste-fa-gora-karriar_6209497.svd

"The Dirt" om Mötley Crüe ...

... sammanställd av Neil Strauss. Det är storyn om just lorten som finns runt och kanske delvis är förutsättningen för ett rockband av den här kalibern. Deras image handlade ju till rätt stor del om att omhulda bilden av det destruktiva. Detta förstörande vände bandmedlemmarna både mot sig själva som personer, mot varandra som grupp och mot sin närmaste omgivning så som familj, släkt och vänner. Kittet som ändå höll ihop dem under ett par decenniers musiktillverkning var nog deras genialitet och hängivenhet mot det som var deras speciella musikstil.  

Jag har läst boken av nyfikenhet på människan, samma nyfikenhet som gör mig intresserad av vad som kan döja sig bakom en bloggidentitet. (Inga andra jämförelser dock efter vad jag har förstått ;-)Vad har format just den här individen till att bli det jag kan se av den, för det synliga är ju alltid en fasad? Det handlar alltså inte alls om nostalgi, så som med en del andra biografier av kändisar, för jag har inget förhållande till M C. De var kända på 80-talet och då syssslade jag enbart med att vara mamma parallellt med ambitiöst yrkesarbete. Jag kan inget om deras musik eller deras liv egentligen och jag tror inte ens att någon av barnen hade dem som idoler. Det var nog mer Kizz och Guns N` Roses och sånt.  

Det blir onekligen lite märkligt att läsa den här boken direkt efter "Sirila gentlemän sökes", boken som doftar pelargoner och kokkaffe. I "The Dirt" finns vare sig blomdoft eller kokkaffe. Det är boken om just smuts och om det alls doftar i den så är det av hasch, sprit, narkotika, kvinnor, spyor och blod. För bandmedlemmarnas liv överträffar nog till och med den egna  extrema  imagen. De satt verkligen i fängelse för diverse brott, ett par av dem slogs verkligen på riktigt med vänner och fruar, någon överdoserade nästan till döds flera gånger. Jag har förstås lånat boken av Kathrine och jag håller med henne om att det bitvis blir för mycket. Om man vill kan man rationalisera bort bitar i mitten av den här tegelstenstjocka boken på bortåt 600 sidor för att  läsa enbart början och slutet, dvs hur de växte upp och blev kända och sedan hur de tog tag i sina liv och rättade upp det efter karriären.

Boken får en extra dimension genom att de olika bandmedlemmarna för historien framåt i varsina kapitel, det blir en slags flerdimensionell bild av händelseförloppet. De skildrar samma sak lite olika, precis som livet uppfattas olika av oss alla. Jag läste först en och ens berättelse rakt igenom, men gick sedan tillbaka och läste om del avsnitt där jag behövde få mer sammanhang. Det funkade för mig men man kan ju läsa den rakt igenom också.

Boken skrevs 2001,  översattes till svenska 2006 och kom som pocket 2008 tror jag. Översättningen av Niclas Nilsson är inte den sämsta jag har läst men inte den bästa heller. Det finns en del grodor som till och med jag upptäcker trots att jag inte är världsbäst på ungdomlig amerikansk-engelska.

Håller med äldste sonen; biografier är läsvärda och intressanta. 
 





"Sirila gentlemän sökes"

av Karin Brunk Holmqvist har jag nu läst färdigt. Det hon som författare till "Potensgivarna" också. Den har jag skrivit om förut. Det är samma stuk på båda böckerna; det handlar om äldre damers liv och leverne. Man kan känna en doft av gammaldags kokkaffe över boksidorna, miljön kryllar av små prydnadssaker prydliga och väldammade. Huvudpersonerna lyssnar på radion och följer noga med tv-programmen.

Samtidigt vågar de göra sånt som inte hör deras generation till. Jag som nu närmar mig ålderdomen och "hålls" med den gillar förstås de här böckerna. Kan inte låta bli att undra om jag kommer att byta dubbel espresso mot lankigt kokkaffe på ålderns höst. Men det tror jag inte, lika lite som jag kom att uppträda i kappa och rejäl handväska på armen i medelåldern (Det trodde jag på fullt alllvar var en klädkod som med automatik  skulle infinna så småningom. Så tänkte jag då när jag var 20 år och kroniskt jeansklädd. Jeansen har dock hängt med till nu och någon brun handväska över armen blev det inte heller.)

Personerna som beskrivs i boken  blir ibland  övertydliga, nästan snudd på karikatyrartade och det kan reta mig lite. De tappar därmed sin trovärdighet, men boken är enkel i sin handling, smårolig och läsvärd när man behöver något lätt-tuggat.


Dvärgbandmask i Dalarna ...

... har konstaterats av SVA. Den fanns i en räv skjuten 4 kilometer sydväst om Borlänge. Skytten har skickat in fler rävar som ska analyseras. Det här är trist. Rävar är rätt så stationära i sitt levnadssätt och sprider inte den här farliga parasiten långväga, men det gör vargar och hundar. Hundar kan vi avmaska ordentligt för att hejda den  men vargar är det värre med. Det beskrivs också i Bergh - Hedin - Runnérus bok "Varg och landsbygdsboende" 
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/05/Ravens-dvargbandmask-funnen-i-Dalarna-1.16808/ 

"Varg och landsbygdsboende" ...

... heter boken som beskriver både fakta om vargen som djur och  konflikten varg - människa på det bästa sätt jag sett i bokform. Vargen som biologisk varelse finns ju mycket skrivet om men inte särskilt mycket verklighetsanknutet om just problemen i mötet med människa i nuläget. Bra att det äntligen gjorts en sån här beskrivning!

 Den är skriven av Sten Bergh,
Karl Hedin, Anders Runnérus.  Jag fick ett ex per post av den alldeles nyutkomna boken eftersom författarna hittat perspektivet "Brukare - Betraktare" på min blogg. Jag känner dem inte alls, men de har läst om rovdjursfrågor på min blogg.  De delar min syn att rovdjursfrågan splittrar landet i just brukare och betraktare, dvs dels de som är påverkade i sin vardag av rovdjuren för att de är brukare av natur och djur, dels  de som inte är påverkade i sin vardag men som intresserat betraktar dem utifrån.  Och boken kom som gåva med tack för det tankespåret.

Jag kommer att skriva mer om den här boken senare när jag läst hela, men så pass har jag läst att jag kan rekommendera den för det sakliga i innehållet och för att man tar upp ett kontroversiellt ämne utan att hemfalla åt extremism eller romantisering. Den innehåller också konstruktiva förslag på hur man kan gå vidare i framtiden inom ramen för det regelverk som styr oss uppifrån, men samtidigt med respekt för de människor och djur som påverkas.

 Boken är inte så tjock och lätt att ta till sig med illustrationer i form av bilder och diagram. Köp den är rådet till alla som är intresserade av ämnet från båda sidor; brukare - betraktare!

Den kostar 160 SEK + ev frakt och  kan beställas på www.vargboken.com eller per telefon 0223 - 435 00!   


Inlägg som kommer handlar om duktiga unga skyttar från Årjäng, skulpturpark på väg till Kyrkerud,  Diethers fotoutställning på biblioteket, om snygg gäddfångst från Dennisarna, om några lästa böcker bl.a. The Dirt, Sirila gentlemän sökes, Ers majestäts olycklige Kurt och Midsommar i Stockholm. Det har varit ett par läsardagar.

Bästa barnbarnen ...

... kom det bilder på från Umeå  under helgen och jag är inte ett enda dugg partisk!  ;-)



Sex talgoxungar i holken!


Det har blivit ungar i holken; sex små talgoxungar!

Grekland får inga pengar ...

... ur EUs stödfond enligt ryktet. I så fall går man mot en statsbankrutt, internationell tvångsförvaltning av ekonomin och banker som går omkull med följder som inte riktigt går att överblicka. Grekland fick en utbetalning på 1000 miljarder från EU mot löfte att genomföra  ett antal åtgärder syftande till att strama upp ekonomin för att få den långsiktigt på fötter, men man har misslyckats på samtliga punkter enligt den granskning som gjorts. Därmed riskerar man att inte få några pengar alls mer. EU har problem att få stöd bland sina andra medlemmar för att gödsla det som allt mer framstår som en korrupt  och ansvarslös regim.

Landets regering  har inte bara lovat runt med välfärdssystem som staten inte har råd att betala, man har också en omfattande korruption, stor skatteflykt och helt enkelt dålig koll på stats-ekonomin. De falska uppgifter man visat upp för EU tidigare har inte enbart varit försök att dölja pinsamma fakta, utan också helt enkelt resultat av att man inte riktigt vetat själva hur det ligger till.

Det finns pengar i landet, vilket syns tydligt i mångas lyxliv, medan stora  befolkningsgrupper exempelvis jordbrukare lever nära existensminimum. En del yrkeskategorier av statligt anställda har mot att ge regeringen sitt stöd fått goda pensioner och kan sluta arbeta redan i femtioårsåldern. Landet styrs i praktiken av några familjer / släkter. 

Greklandsdilemmat är intressant som test på EUs gemensamma ekonomi eftersom flera länder har liknande problem och EU redan har gjort institution av jättestödfonder till bankrutta medlemsländer. Genom en lång omväg tycks det bli så att de många vanliga EU-medborgarna ska försörja en minoritet som tillåts sko sig via svaga regeringar i några länder.  
 
http://www.dn.se/ekonomi/greklands-bordor-maste-delas-rattvist

http://www.dn.se/ekonomi/tyska-uppgifter-grekland-far-inga-pengar

Lerduveskytte ...

...har jag tränat under helgen, först på simulatorn och sedan på riktigt med halvautomat hagel tillsammans med Jocke Smålänning! Inte alla som får träna med en svensk mästare i jaktskytte, nu har jag något gemensamt med kungafamljen (det enda, ha ha...!). Geväret är rätt snällt att skjuta med, ingen hård rekyl, förhållandevis  from smäll. Men gubben som tog kortet säger att han inser mitt dilemma med att orka hålla i ordentligt, geväret är nästan lika långt som jag och jag är en svag typ. ;-)) Fast jag lyckades träffa de flesta av duvorna. För tydlighets skull, så är lerduvor inga duvor alls utan orange små tallrikar av bränd lera som skickas iväg med en kastare och jag  skjuter dem oftast på 15 - 40 meter. 

Jocke kom redan lördag kväll från Norge och stannade i ett av husen till söndag eftermiddag. Då for han vidare till Öster Malma för några dagars evenemang med skytte och mat med grupp. Sedan ska han till Elmia Game Fair i Jönköping till helgen, den stora jaktmässan. Därefter laddar han för världsmästerskapet i jaktskytte i Ungern tillsammans med två veckors vistelse där. Jocke är trevlig bekantskap som har mycket spännande att berätta från ett omväxlande liv. Dessutom har han förstås en rätt stor bekantskapskrets i jakt- Sverige gemensam med gubben.

Man kanske kan säga att irl har inkräktat svårt på bloggandet o mailläsning under helgen men jag kommer nog ifatt. ;-))


Airbaghelmet ska ...

... enligt uppgift bli en ny succé. Men det tror jag inte.


Sparrisfrossa!


Det har varit sparrisfrossa över helgen! Här är den vanliga kokta varianten. Men nu varierade vi den på inrådan med läcker stekt  också; man delar den i bitar, steker i panna och låter efterkoka i eget spad bortåt en halvtimma, ska vara lite al dente.







Till det skinka förstås och smält smör och borde vara hollandaise, men det blev bernaise. De flesta föredrar dock smält smör. Dryck till är Kallfelz Rivaner vitt och bröd. Gudomligt gott! Synd att sparrissäsongen bara varar två månader. Nu i år startade den i slutet av april och varar alltså till i slutet av juni. Sen går det inte att äta den längre. Sparris växer under jord, skördas med speciella maskiner och kan efter ett par dagar skördas igen. De växer fort. Numera kan man också köpa maskinskalad sparris och slipper värsta grovjobbet själv. En får tacke!

Jazz

Med hundarna in på kvällarna följer nu objudna gäster också. Igår kväll, lördag, plockade Roland tre fästingar på Oskar. Alla satt på huvudet. Nu måste vi ta fram fästinghalsbanden eller köpa nya.


Går inte att kommentera ...

... på blogg.se nu på söndag morgon. Och eftersom ingen jobbar där under helger, bloggen får klara sig själv då, så lär vi få vänta till under morgondagen måndag innan något händer.

Mikroskopiska svarta hål slukar jorden?


Nedanstående står att läsa om i
en längre artikel i Svd om olika fantastiska byggnadsprojekt:

"LHC – Large Hadron Collider (ca 35-40 miljarder kronor)
175 meter under jordskorpan, i en 27 kilometer lång tunnel, ligger världens största och kraftigaste partikelacceleratoranläggning. LHC har bekostats och byggts i samarbete med över 10 000 fysiker från över hundra länder samt flera hundra universitet och laboratorier.
LHC har kritiserats av forskare som anser att anläggningen mycket möjligt kommer att skapa mikroskopiska svarta hål som eventuellt skulle kunna förinta jorden - en idé som inte stöds av några existerande fysikaliska teorier"

Hmm, hoppas anläggningen inte är planerad att tas i drift just 21;a oktober! ;-)). Det är ju Campings nya undergångsprofetiadatum. Det skulle kännas lite nervöst.

Svenskar tredje lyckligaste ...

... folket i världen! Vi är himla nöjda tydligen och kommer alltså högt upp på listan över folk som upplever sig lyckliga, nr tre. Det kan man inte tro när man läser tidningar och så, där redovisas ett kompakt missnöje med allt och alla. Man ska alltså inte tro på det som står i tidníngarna. Vi svenskar är tillfreds och det måste innebära att rätt många invandrare också är nöjda med vårt land. Jag undrar vad det är som vi är lyckliga över: Den vackra naturen? Den goda maten? Tryggheten? Välfärdssystemen? Den goda arbetsmarknaden? Standarden? Våra trevliga husdjur? Snälla gubbar / gummor?  Bra barntillsyn?  
 
http://www.dn.se/ekonomi/svenskar-pa-tredjeplats-i-lyckoliga

Agenda

Idag lördag ska vi ta en tur och morsdagsfira Rolands mamma. Vi åker till Waterside i Töcksfors och äter lite god mat.

Sparrisen har anlänt så det blir god äting  med  vänner vid tillfälle.

I morgon har vi en gäst till lunch och det blir lite mer skjutträning. Och jag kommer att vara sorgsen över mitt livs andra Mors Dag utan min mamma. Svägerskan och bror ringde idag och berättade att de varit vid graven och satt liljekonvaljer i en vas där. Det var fint och det vi hade planterat fanns kvar.

Nästa vecka blir kort arbetsvecka med ledig torsdag, ledig klämdag och ledig måndag, nationaldag. Det hade jag helt förträngt eftersom det är så mycket att göra på jobbet just nu.

På tisdag firar vi en god väns födelsedag.

Veckan därpå ska Roland någon dag (kväll nästan!) till Naturvårdsverket och träffa Liljelund o co för att prata om behovet av en sansad rovdjurspolitik i bl.a. Värmland.

Sen närmar det sig examen, men den är super-sen i år. Vet inte varför den flyttas längre och längre fram i sommarlovet. Eleverna ska ju göra ett bestämt antal skoldagar per år så det ändrar sig inte, men kanske är det fler studiedagar för lärare under läsåret istället för före / efter.

Skjutträning

Här är fler som var med och skjuttränade på simulatorn: Mikael, Oskar, Filip, Anton och så Herman förstås. Duktiga skyttar redan! (Ja, kanske inte Herman än, men intresset är det inget fel på). Roligast var dubbel and tror jag. De ska till Jakt-Elmia i Jönköping och kanske träffar de Jocke Smålänning där.










Hägglund o kd lever farligt!

Hägglund vill skrota vårdnadsbidraget. Han är nog inte riktigt klok. Undrar om han försöker sänka sitt parti, nu när han är ifrågasatt som partiledare. Kanske får han med sig tillräckligt många röster för att driva igenom förslaget. Det blir en märkligt händelse i så fall av en person som säger sig slå vakt om familjen.

Skjutträning med Jocke Smålänning.


Jocke Smålänning, han som gjorde skytteshowen på skogsdagen på travet, är en av världens skickligaste jaktskyttar. Han kom förbi här en dag under veckan på väg till Norma och till Norge för att göra sin show och stannade till över natten i en av våra stugor. Han hade med sig sin skyttesimulator som vi riggade upp här på kvällen  och övningssköt lite på. Först fick vi kloka instruktioner om hur man ska göra och tänka för att skjuta bra och säkert. Han är proffs i branschen, har en hel del utbildning i Stockholm där han bor. Bl.a. har han kungafamiljen som gäster på anläggningen, men han är ytterst diskret och berättar inte om dem.

Simulatorn är helt suverän. Det finns massor av olika djur och omständigheter att välja på. Man kan också välja om de ska komma slumpmässigt och dyka upp på filmduken eller om de ska komma från samma håll. Det finns både för hagel och kula. Sen får man se resultatet också, var man träffat och om det varit godkänt eller inte.




Här skjuter Roland fågel och på bilden under syns hur skottet träffade och träffområdet.



Här är de björnjakt och om man inte träffar eller träffar fel som kommer björnen snabbt emot en och går till attack med ett vrålande. ;-)



Älgjakt i olika farter går att få också.


Här kan man också se träffområdet och var skottet träffat.

Internet revolutionerar äldres liv!

Jag har skrivit om det förut men upprepar gärna: Internet har betytt mycket för ungdomar men kan komma att revolutionera äldres liv. De som är gamla nu kan vara den sista generationen som är utelämnad till isolering. Allt fler äldre upptäcker att facebook, bloggar, twitter och dejtingsidor kan bryta den ensamhet och isolering som annars kan vänta den som inte längre är så rörlig. När vännerna gått bort och barnen bor långt bort så kan det bli tomt annars.

80-årige Tage i Åmål har 840 vänner på facebook och fick hundratals gratulationer på födelsedagen!
http://www.expressen.se/nyheter/1.2450429/tage-80-jag-har-840-facebook-vanner

Liljekonvaljen blommar nu!


Smarrig gratinerad lök!

Gör den! Himla god till grillat och till buffé. Jag fick den för första gången igår onsdag på en kanongod måltid på skolan (Tack snälla duktiga kocken och övriga som hjälpt till! Vi kände oss riktigt bortskämda!).

Man delar rödlöken utan att ta bort alla skal, ställer dem i en gratängform, strör på salt, peppar, timjan, basilika, paprika, ja örtkryddor som man har hemma. Smör, rätt rikligt,  ska man pensla på, vi ringlade på flytande. Och så in i ugnen, 180 grader en halvtimme. Genom att man behåller lite av skalen på löken i ugnen så stannar all smak kvar och man liksom gröper ur den vid ätningen.  

Jag gjorde några till gårdagkvällens grillning.  Vi var bara tre stycken men det här  gick åt.



 

Mer av recepten på onsdagsbuffén på skolan finns på Årjängsportalen.

I dag senare kommer jag att göra inlägg om Julias små talgoxungar i fågelholken och om Jens och de andra ungdomarna som vann skjuttävlingen.

EU bankrutt?

Nej inte riktigt än,  men visst finns det inbyggt ett strukturfel i hela EU -konstruktionen. I land efter land väljer regeringar att med öppna ögon köra sitt lands ekonomi i botten eftersom man inte vill riskera att förlora makten genom att fatta impopulära beslut såsom höjd pensionsålder. Och man kan göra det i förvissning om att det kommer ett räddningspaket från EU. För om ett land faller ekonomiskt så blir det elände i hela EU och för att undvika det så griper EUs räddningsfonder in. Man har till och med valt att institutionalisera detta fenomen genom att inrätta särskilda räddningspengar (!) och vilka signaler ger det till de enskilda länderna? 

Jo,  att det går bra att låta pengarna rulla ut i populära välfärdssystem typ tidiga pensionsavgångar för att köpa sig makten i nästa val.  Ekonomisk ruin är inget som drabbar en stat plötsligt och som från ovan, lika lite som det sker i en familjs ekonomi. Man har varningssignaler långt innan men väljer att försöka mörka utåt tills situationen är nära katastrof. Man kan inte ha mer utgifter än inkomster, det är enkel matematik som de flesta av oss måste behärska.

Botemedel?
Jag som är EU-skeptiker tycker förstås att man ska skrota hela EU-projektet, det var dömt att misslyckas från början. Man riskerar att det med automatik skapas ett alldeles för stort demokratiskt underskott i en så stor statsbildning. Och de ingående länderna består inte enbart av ekonomi och handel som kan likriktas, de består också i hög grad av kultur, tradition, språk och nationella särdrag som inte så enkelt låter sig lagstiftas bort och slipas av. Därmed skapas inbyggda spänningar som blir svåra att överbrygga. Det finns inte särskilt mycket av Europeisk samhörighetskänsla som kan kitta ihop.

Men om man nu väljer att ändå behålla EU-konstruktionen så måste man självklart kräva en mycket bättre kontinuerlig genomlysning av ländernas  ekonomier så EU inte ställs inför faktum när det redan gått för långt.

Man måste också kunna utesluta länder som vägrar att inordna sig utifrån ekonomiska regler om ekonomi i balans. Annars får EUs skattebetalare bekosta enskilda regeringars fortsatta nationella maktinnehav.

http://di.se/Artiklar/2011/5/25/236621/varlden-oecd/


Betraktare eller brukare av naturen?

Vi kommer ständigt tillbaka dit, antingen det handlar om rovdjursfrågorna eller barnböcker: Ses naturen från ett betraktarperspektiv eller ett brukarperspektiv?. Den som mest betraktar den vackra naturen på avstånd är mindre därmed berörd av landets stora rovdjur och har lättare att vurma för dem än den som ska bo i och  jobba i naturen, ha sin fritid i naturen tillsammans med hund eller häst.   Föräldrar vistas allt mindre i naturen med sina barn men köper gärna böcker om naturen. Allt större andel av befolkningen är betraktare av naturen istället för brukare av naturen. När man inte vistas med sina barn i naturen så kompenserar man det genom att köpa naturböcker till barnen.  
http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/foraldrar-vurmar-for-grona-bocker

Vedhantering light!

Man kan göra saker och ting på traditionellt jobbigt sätt eller hitta på nya som är mer lättvindiga. Roland gillar att leta efter bättre lösningar.  Så nu funkar vedhanteringen så här:

Veden huggs och körs hem under vintern med traktor + vedvagnen som syns i bakgrunden här. Den läggs upp efter vägen nära huset. Nu ska den alltså kapas, klyvas  och hamna i vedskjulet. Det första momentet var att hämta vedmaskinen hos Lars i Svensbyn. Den är kollektivt ägd med flera delägare, så det går inte att söla när den väl är på plats, nästa man väntar på sin tur.


Med hjälp av vedvagnen och kranen hämtas ett vedlass i taget från högen, körs hit till vedmaskinen. Med hjälp av kranen så läggs några stockar i taget upp på det nyinköpta avlastarbordet. På det finns en rulle längst häråt och ett svart matarband (heter säkert något proffsigt).


Nu är det lätt att rulla ner en stock i taget och så dras den in i vedmaskinen på bandet.


Här kapas det i lagom längder, klyvs automatiskt och förs på transportband in i vedskjulet.


Sen måste man förstås gå opp och reda ut ved som staplar upp sig mot taket.

Detta underlättar vedhanteringen och nu får det bli veduppvärmning ett antal år framöver. Vi har ju funderat av och till på något annat, typ jordvärme eller bergvärme eller luftvärmepump. Men om vedhanteringen är lättvindig så funkar den rätt många år till har vi räknat ut. Med egen skog så är ved oslagbart ekonomiskt och dessutom skogsvård. Investeringarna i maskiner betalar sig redan på kort sikt. Det som återstår nu är att underlätta transporten av ved från vedskjulet in till huset. Men det får anstå ett par år. Tills dess är det skottkärra som gäller.

Camping ändrar domedagsdatum ...

... från 21:a maj till 21:a oktober! Och han ber om ursäkt för sin felräkning.
Vi drar en lättnadens suck och konstaterar att årets älgjakt i alla fall är räddad!
http://tv.expressen.se/galna+klipp/1.2447120/profeten-datum-for-domedagen-andrat
http://di.se/Artiklar/2011/5/24/236449/Nya-bud-om-domedagen/

Kvällsmys med vovvarna!


Skyttesimulator ...

... kommer hit imorgon onsdag tror jag med Jocke Smålänning som stannar till hos oss för en övernattning på väg till Norge för en show. Det ska bli kul, gubben ordnar nu till det så att vi ska kunna använda den. MED SPARRIS! Bara en sån sak, färsk vit sparris!

Återvinningsstationen ...

... som planerades att hamna i anslutning till parkeringen mitt emot gamla Folkets Hus i Årjäng kommer inte att bli där. Tanken var att den skulle hamna nära bostäder och bli lätt tillgänglig.  Det blir en annan plats för den tack vare att många har protesterat. Det lönar sig att tala om vad man tycker i Årjäng.

Miljödepartementet...

... åker gubben till idag tisdag, för att berätta om behovet av en ansvarsfull rovdjurspolitik i rovdjurslänen. Han är inte ensam, det blir tillsammans med Jonny Jones i Dalarna och Åke Sandström från Norrland någonstans. Tanken var att starta innan mötet med lunch på Centralen.

9.18 skulle tåget gå men det var strömlöst (!!!) så det blev bil istället hela vägen. Kaos utbröt på stationen i Karlstad med en massa bussar och andra extra transporter. Med på samma tåg men i ett annat ärende  (Tullverket) skulle Katarina Johannesson  och Peter M  och Katarina Lundin finnas så de hade planerat att slå följe. Nu åker de alla kommunbil till Stockholm istället, jag fick just sms.

Tur att mötet inte är förrän i eftermiddag så det är gott om tid. Hoppas de kör försiktigt och får en trevlig resa ändå, trots irritationen över SJ-fiaskot.

Uppdaterat kl 21.30:   Mötet på departementet blev bra och det blev även inbokat ett annat möte framöver i annat ärende viktigt för kommunen.  Rolands hemfärd blev med tåg. Det fick lokfel utanför Katrineholm, men man lyckades laga det och fortsätta. SJ är numera en parodi på sig själv!



Kineser och maten!

http://www.dn.se/ekonomi/kineser-vill-ha-svenska-grisoron

"Allt på fyra ben utom stolar och allt som flyger utom flygplan" sa en god vän att man äter i Kina 
 
Grisöron och svansar blir stor exportartikel. Inget att missunna.

Fyra timmar direktsändning per dag

"För det är läraren allt hänger på. Idéhistorikern Sven-Eric Liedman var en av dem som svarade på Maciej Zarembas reportageserie (DN 27/4). De två hade olika åsikter om det mesta. Men om en sak var de rörande överens: betoningen av den enskilda lärarens roll. Liedman talade om hur avgörande det var med lärarens goda ledning för att ele­ven själv skulle ställa sig de vettiga frågorna. Zaremba gick längre: ”en arbetsgivare som vägrar att inse att lärare är ett konstnärligt yrke (fyra timmar i direktsändning varje dag – och inför en publik som inte ens är där frivilligt) – har straffat ut sig ur samtalet”."

Så här står det i DN idag

Nej allt hänger inte på läraren men en hel del. I dagens skolsystem med frivilliga val söker föräldrar och elever  till skolor där lärarna är bra.  "En dator till varje elev" eller betalda ridlektioner har mindre betydelse och kan inte kompensera dåliga lärare. 

 Jag gillar liknelsen som Zaremba gör om lärarjobbet, om den del som jag tror är svår att föreställa sig för den som inte prövat: "fyra timmar direktsändning varje dag - inför en publik som inte ens är där frivilligt".

Före en lektion måste allt vara absolut förberett och genomtänkt inklusive en plan B om något går snett för när undervisningen börjar är det  100 % mental närvaro som gäller fram till lektionsavslut.  

 
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/slarva-inte-bort-lararna





Skolinspektionen ...

... har varit i Årjängs kommun på besök och kommit med en rad påpekanden och det är i princip inte fel att en verksamhet granskas utifrån.

Det forskas en del på effekterna av skolinspektion och där kan man konstatera följande:

-De flesta länder i Europa har någon form av skolinspektion.

-I inget land kan man finna att skolinspektion har förbättrat skolor.

-Det finns inget samband mellan skolinspektion och bättre placering i PISA-studien.

- Det i skolsammanhang högpresterande Finland är ett av få länder som saknar skolinspektion
.
http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2011/05/18/inspektionen-skarps-blir-skolan-battre

Forskning är intressant och ibland hävdas att skolans verksamhet ska bygga på just forskning och vetenskap. Någonstans här finns alltså en logisk kullerbytta men jag kan inte riktigt sätta fingret på den.


Neger ...

.. .är tydligen ett ord som man inte får ta i sin mun längre. För mig har det ingen negativ laddning, det är en beteckning på en ras utan att vara laddat med något speciellt. Det finns fler raser, negrer, mongoler, aboriginer, europeiska vita kanske,  osv. Jag är inte så bevandrad i ämnet, men tänker på frågan utifrån en alldeles bondsk, lantlig värmländsk  synvinkel. Raser av människor finns, har alltid funnits, men alla har samma grundläggande människovärde, bara de yttre dragen skiljer sig åt. Något har hänt som jag inte har följt med i. Men jag gissar att det kommer från USA. Yngste sonen som bott där i sex år säger att n-ordet kan man inte använda alls i USA utan att riskera att få stryk. 
Och när vi använder det här hemma så studsar barnen högt.

I  det officiella Sverige är numera ordet neger inte längre rumsrent, det är  totalt oanvändbart. Och jag inrättar mig förstås.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2443289/elevernas-hemlaxa-boja-ordet-neger

Under jorden ...

... verkar Harold Camping ha gått nu när jorden inte gick under. Om man nu inte tror att vulkanutbrottet på Island och virvelstormarna i USA är början på slutet förstås.

Man kan läsa att människor sade upp sig från sina jobb för att gå ut och varna för undergången, att Campings kyrka tryckte upp affischer för en förmögenhet för att varna. Men vadå varna? Om nu jorden skulle ha gått under så finns det ju inget att göra, varför varna? Om man nu inte råkar vara i besittning av en rymdraket och kan fly fältet förstås. Men det är inte så många som är. Campings kyrka lär överleva både skuffelsen (?) och affischutgifterna, den kyrkan är god för så där 700 miljoner kronor. Camping själv blev  världsberömd på kuppen och säkert inte fattigare.
http://www.dn.se/blogg/markligheter/2011/05/21/klockan-klamtar-for-camping/

Med såna vänner ....

... behöver vargen ingen fiende....

Här får Daniel Ligné, Jägareförbundet,  bli gästbloggare här på min blogg. Han skriver om hur den privata bevakningsmilisen av vargkramare  i Rialareviret saboterar både för djur och människor genom sin okunskap.

 Postat den
16 maj, 2011 av Daniel Ligné

"Det börjar bli riktigt otrevlig stämning i Rialareviret, och då syftar jag inte på de numera regelbundna exemplen på att dessa vargar uppträder rätt så oskyggt och närgånget. Nej, jag syftar på stämningen mellan ortsboende och utomstående vargvänner som patrullerar på trakten. Vargdebatten lyfter ofta fram de sämsta och mörkaste sidorna hos folk, det har den alltid gjort, men nu börjar det gå rejält överstyr. Jag får dagligen nya telefonsamtal och mail med den ena historien hiskeligare än den andra. Det värsta är att många av dem visar sig vara sanna.

Senaste exemplet kom i helgen. En älg slogs av vargarna rätt nära en väg och bara timmar efter att den dödats var aktionsgrupper på plats för att ”vakta” kadavret så att inte tjuvjägare kunde vakta vid kadavret. Hur tänkte man då? För det första är det ett solklart jaktbrott att ”ofreda” eller ”störa” viltet vid ett nyslaget byte. För det andra vet alla som någonsin lärt sig det minsta lilla om varg att de aldrig återvänder och käkar så länge det sitter vaktande människor i buskarna. Hur schysst är det egentligen att ”diskvalificera” kadaver för vargarna just då de har all möda i världen att föda nyfödda valpar i en lya någonstans? Jag påpekade detta för några av dessa organiserade kadavervaktare redan på lördagen, tror ni de brydde sig? Näe. Vargen och deras valpar är nämligen inte alls viktig för dessa marodörer, dem skiter de högaktningsfullt i. Dessa människor lever av konflikten och övertygelsen om vikten av deras egen insats.

Man har också gett sig tusan på att jävlas maximalt med folk på trakten genom att blockera vägar, polisanmäla kameror och fällor som inte används. Att man själv antagligen är de enda som är brottsliga genom att göra ”olaga intrång” på jägarnas och ortsboendes anläggningar skiter man i. För man vet att ingen på trakten orkar eller vågar polisanmäla, det är nämligen samma poliser som gör dessa vaninessdåd som senare ska ta emot allmänhetens anmälningar. Läs bara vad en av dessa aktionsgrupper skriver om sig själva: ”Specialisterna: Utbildade och lämpliga för uppdrag mm. De har utbildningar som tracking, polis, militär, väktar/skydd, underrättelse, spaning, foto, mm. De är samtränade och motiverade.”. Man blir ju inte supersugen på att ha dessa filurer rännande runt bakom utedasset… Sjukt.

Jag är den förste att erkänna att det förekommer övertramp och korkade avarter från alla sidor inblandade i den här vargsoppan. Men just i Riala går det nu till överdrift och något säger mig att det har med närheten till större städer och många människor att göra. Om man är beredd att ägna en helg åt att vakta en död älg utan att ta den minsta lilla hänsyn till de vargar man påstår sig värna, då är man illa ute. Inatt försökte samma vargar ta en nötkalv i närheten. Kanske hade vi kunnat undvika den attacken om vargarna fått mumsa älg i lugn och ro i helgen? Kanske är det detta angrepp som får bägaren att rinna över och skyddsjakt beviljas? Nu är det dags för några där uppe att hälla en hink kallvatten över huvudet och stanna upp och tänka till. Och det är definitivt inte de ortsboende som har en hemläxa att göra… Vill man värna vargen måste man nog visa det även genom sina insatser. Annars blir man inget annat än en korkad ”nyttig idiot” som gräver vargens grav.!"


Grillgaller - suveränt!


Nu har vi testat det också, grillgallret som är finmaskigt, som läggs ovanpå det vanliga grillgallret och som inget kan bränna fast på. När köttet är klart formar man det  till en strut och häller ner det grillade i en skål. Grönsaker som vi gärna har med ramlar inte igenom.  Det går dessutom att diska i diskmaskinen så det blir inte så snuskigt som vanliga grillgaller. Jag gillar det absolut, köpte det häromdagen i ett av våra varuhus i Årjäng, minns inte vilket. Sparade papperslappen bara för att ta kortet, den var inte med i grillningen ;-)

Rundvandring i trädgården maj 2011.

Det handlar inte om att jag vill visa upp trädgården för att jag tycker den är så himla fin, för det är den inte. Men min blogg är en dagbok och det är bra att dokumentera hur det ser ut ibland eftersom jag inte kommer ihåg hur det ser ut runt huset under olika faser av växtsäsongen. Trädkapningar och buskröjningar och andra stora ingrepp görs ju inte mitt i sommaren men det är då resultatet ska synas.


Så här ser det ut nere vid vägen. Bertrand gjorde en kulturellt stor gärning genom att börja göra de här namnskyltarna. På så sätt visas numera upp för alla och envar vad husen heter. Ofta är husnamnen gamla och traditionsenliga. Lihaget betyder egentligen ett litet skogsområde (hag) på gården Liane. Det gamla huset Lihaget var ett litet hus på andra sidan vägen ägt av socknen, där den allra fattigaste kunde få en bostad mot en liten arbetsinsats. Krukorna här är ren lera. De var ordentligt grönmossiga efter vintern och jag fick skura dem. Nu börjar de vittra sönder också. Borde kanske ha slängt dem redan nu men de får gå en säsong till fast de är fula som stryk. Har formen av grekiska amforor men inte alls så vackra.


Spirerorna där borde jag ta bort, de är så glesa och risiga men under dem växer så fina vilda gullvivor.  Björkarna åker nog nästa vinter. Vi har så många andra träd på tomten och de här har blivit för stora och torra i grenarna.


Spireor är tacksamma, särskilt den sort som heter norsk brudspirea. Syrenbusken trivs ihop med en gammaldags  rosbuske som har rosor med fantastisk doft. Tänkte nog att jag skulle sakna de två stora fina tallarna som vi tog bort i vintras men det känns helt ok. Vi var tvungna att planera för en lättvindig transport av ved från vedhuset och in till källartrappen. 


Flaggan börjar bli sliten och verandastolparna måste delvis bytas ut. Fattar inte hur det går till att träet bara blir som pulver och papper. Det är inte gammalt.  Fönsterblomlådorna är inte uppe än, men de kommer nu den här helgen. Vintergäcken har farit illa av vintern och torkat lite.


Jag kan inte låta bli att köpa blommande påskliljor tidigt och sätta ut dem. De har blommat över och de som blommar nu är de som jag satte ut som blommande förra året. Bra för det blir en lång säsong med flera omgångar blommor. Trädgårdsvivor av olika slag trivs här. Äppelträdet är en kär present som jag fick för ett år sedan av min sista klass. Korten på eleverna är inplastade och finns kvar lika fina. Kompost och förvaringslådor döljs bra av syrénerna där borta.


Runt altanen är det lite osorterat, får ta itu med det till sommaren när det blir mer sammanhängande tid. (Tror jag innan i alla fall). Märkligt att den där tujan i den stora krukan har överlevt i flera år och stått ute både vinter och sommar, lika fin. Undrar om jag skulle våga plantera om den i en större kruka? Den spränger snart den här med sitt rotsystem. Eller också växer den över alla bräddar då?


Jag bara älskar penséer. Kan inte hjälpa det. Men det ska bli lite andra blommor också vartefter risken för frost minskar. De här tål ju att hänga frostnupna efter en kall natt men är lika fina igen framåt lunchtid.
Och blommar snällt hela växtsäsongen om man nyper av det som är utblommat. I år har jag varit noga med att gödselvattna dem ofta och det ger resultat i frodig blomning.

I år tvättade  och oljade gubben altangolvet tidigt och det blev bra. Vi funderar ibland på att lägga någon färg på men ännu så länge har det inte blivit så.


Grillen här är alldeles för liten egentligen men det går. Här ute tillbringar vi många timmar under sommarhalvåret. När vi gjorde golvet så verkade det stort men det är himla skönt. Vi tänker ibland att vi ska glasa in en del men det ligger också på is eftersom vi har andra byggprojekt igång.  



Den stora termometern där är en gåva från en tacksam tysk bekant som Roland hjälpte vid ett husköp. Den syns inne från köksfönstret.


Jag har dem i trädgården och de är inte planterade. Det är vilda vivor som följde med från mitt föräldrahem när jag tog med syréner och planterade här. Under spirean trivs de. Om inte de var så fina skulle jag har tagit bort de risiga spireorna för länge sedan.

tubecrush.net - ha ha...!

http://tubecrush.net/

Läste idag på morgonen en kulturartikel i en svensk morgontidning där man förfasade sig över den tilltagande sexualiseringen av (även!) mannen och att mannen nu har blivit allt mer objektifierad i magasinsvärlden / reklamvärlden.  Till del skylls detta på  större acceptans av homokultur.

I artikeln hänvisas till en nätsida som heter tubecrush.net och den angavs som ett exempel på detta förfall och hunkfrosseri. Jag gick in på den här sidan med skepsis i beredskap, beredd att dela förfasandet men undrade samtidigt om jag nu skulle bli dokumenterad någonstans på nätet som en skum kvinna med fluktbehov! ;-))

Men den här sidan var inte det minsta slibbig, raktes inget att förfasa sig över,  så jag sprider gärna kunskap om den. Gå dit och kolla!

Idén går ut på att ta bilder på män i tunnelbanan (London antar jag det är!) och så skicka dem till sidan där de läggs ut med lite kommentarer, ganska oförargliga korta texter men ofta  humoristiska, och så finns möjlighet för sidans besökare att rösta om bästa bilden. Fotografen anger också vilken linje och vilken tid bilden är tagen på. Temat är see - snap - share eller nåt sånt.

När man ser lite flyktigt på bilderna och läser texterna så handlar det mer om att fånga ögonblicksbilder av människor än att exploatera manskroppar! Ok, de flesta är rätt prydliga men långt ifrån supermodeller och de poserar inte.  De flesta ser drömskt frånvarande ut och verkar önska sig någon annanstans är den tunnelbanevagn de befinner sig i. Jag skulle gärna se de bästa av de här bilderna i lite god  ordning på en fotoutställning. Konceptet liknar mer den här sidan som skriver om roliga gamla skivomslag. Jag kan inte se det djupt omoraliska men kanske det finns där ändå? Upplys mig gärna i så fall, så lovar jag att ändra mig!

Undrar vem som blir först med att publicera en liknande sida från Stockholms tunnelbana? Eller kanske på Karlstadbussen, tjejer Ni som åker den varje jobbdag har en gyllene chans!  Och vem som blir först med att ta fram en motsvarande sida med bilder på kvïnnor?   


Inte fem röda cent ...

.... (vad nu det kan vara?) skulle jag vara beredd att betala för att få ut den här mannen ur fängsligt förvar.

 IMF-chefens hustru har pungat ut med en miljon dollar för att han ska få slippa att sitta inne tiden fram till rättegången.  Och hon tror inte för ett ögonblick på hans skuld. Hennes kommentar till hans omtalade fruntimmersaffärer är att hon är stolt över hans förförartalanger så länge han är attraherad av henne också. Det kan alltså tolkas som att så länge han hade ett samliv med henne också samtidigt som  otrohet pågick så var det ok. Fast med en så vacker omsvärmad fru kan man kanske tycka att han borde haft "fullt sjå med att vara trogen" eller hur man ska uttrycka det.

Antingen är deras förhållande 'så här ovanligt och  öppet inför hela världens ögon, eller också är deras äktenskap bara en affärsuppgörelse och hon ett mediaproffs.

Människan är en märklig varelse och jag upphör aldrig att fascineras. Och händelserna skrivs det om på DNs ekonomisidor, inte i skvalleravdelningen!

http://www.dn.se/ekonomi/strauss-kahns-hustru-vagrar-tro-pa-anklagelserna

Fågelläget ...

... just nu är 9 tranor kvar, en flock kanadagäss, tofsvipor ett par stycken och en flock duvor. Här är kanadagässen.





Färsk potatis ...

... svensk för första gången i år och sill med alla tillbehör bjöd jag gubben på igår. Det är en favvorätt för honom och han var verkligen hungrig efter en tuff arbetsdag och högg in på anrättningen. Mat är roligt och blir allt roligare, åtminstone när tid finns.




Jordgubbarna till efterrätten var visserligen inte svenska, men dög ändå.

Inlägg som står på kö handlar om IMF-chefens udda sexliv med frun, röda cent, negrer, gullvivor, skolinspektion, fåglar, vedkapning, trädgårdsrunda, hundarna,  ja alldeles hopplöst för mycket för en enda liten blogg! Stoffträngsel är ett i sammanhanget  adekvat uttryck hämtat från den nya läroplanen som vi fick igår.

Jordens undergång ...

... ligger jag här och lyssnar efter. Den skulle ju enligt en modern profet inträffa idag lördag. Undrar om den låter som ett dunder, ett knaster, eller ett sprakande?  Om den går snabbt eller varar hela dagen?  Asch, det händer inte förstås och det verkar meningslöst att domdagsprofeter spekulerar i undergången, men kanske fyller detta åtminstone en funktion; att göra den karismatiske profeten själv välbärgad.

Det enda som verkade ha gått under var blogg.se för det funkade inte alls idag på morgonen, men nu är det ok.

Uppdaterat: Det var visst inte förrän kl 18.00 som jorden skulle gå under, så jag får vänta ett tag till. ;-)

http://www.expressen.se/nyheter/1.2443444/i-dag-gar-jorden-under-eller-inte-...

Seismologer och Nasa har dömt ut profetian om undergången och deras uttalanden är väl ungefär lika trovärdiga som själva undergångsprofetian om nu inte de här institutionerna, i all hemlighet och utanför sitt egentliga uppdrag, odlar exklusiva kontakter med högre makter.

Någon plan B för söndagens aktiviteter om nu profetian skulle slå slint, har inte profeten Camping. Det behövs inte enligt honom för jorden kommer utan tvekan att gå under.

Uppdaterat 9.30 : Nej jorden gick inte under idag. Det var klockan 18.00 på Nya Zeeland som det skulle börja i en jättejordbävning som skulle sprida sig över hela klotet. Men det blev inte så. Camping får alltså feppla lite mer med sina matematiska beräkningar och återkomma. Det är inte lätt med matematiken. Jag kan inte heller räkna. En gång i tiden planerades ett av våra barns födelse noggrant till januari påföljande år för det är ju så gynnsamt för barn att vara födda tidigt på året minsann!. Han föddes 28:e december! Så kan det gå så jag förstår Dig Camping, var inte ledsen, livet går vidare! 

Nu när jag överlevt denna dag så kan jag i alla fall se fram emot en rätt så oplanerad helg, inga större åtaganden på gång om vi inte när vi piggnat till hittar på nåt alldeles spontant. Gubben ska vara "ve modig" framöver nu ett tag (kapa ved!).  Onsdag  till söndag får jag tillgång till en skyttesimulator och kan träna prickskytte med egenvalda förutsättningar. Himla kul! Och det kommer inte att smälla ens, tur för mig som är skotträdd.

Son till Kerstin Thorvall ...

... Hans Falk, har skrivit en bok om hur det var att växa upp med en neurotisk mamma, en mamma som hela familjen uppenbarligen fick vara mamma åt, eftersom hon hade enorma problem med sitt eget liv och framför allt leverne.

Jag tror att jag ska läsa den så småningom. Jag har ju läst en del böcker av Kerstin. De är rätt självutlämnande, hon gör inga försök att skönmåla sig själv men  det kan vara intressant att läsa den andra sidan av saken. Det finns på ett personligt plan en djup tragik i hennes livsöde, hon förödde sina barn och sin familj genom att låta sig kastas hit och dit av häftiga känslor typ förälskelser. Hon drar i någon bok parallellen mellan sig själv och en "löpsk katta". 

Hennes klarsynta beskrivningar av ett liv utelämnat åt ständiga känslosvall ger insikt i konsekvenserna av att ständigt ge efter för magkänsla och göra den legitim som livsledare. När man läser hennes böcker så blir det tydligt att i  livsavgörande frågor så kan den annars  ofta hyllade omedelbara magkänslan vara förödande och borde, om inte ersättas så i alla fall, kombineras med  klokskap, analys och långsam eftertanke.

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/hans-falk-uppvaxt

Uppdaterat efter kommentar, Kerstins avskedsbrev lämnades oöppnat:

http://www.svd.se/kultur/avslut-kerstin-thorvalls-sista-onskan_6164859.svd

Gröna grodan ...

... nära Oskarsparken i Örebro har bra veg. Man kan alltså köpa en bas och så lägga till det man vill. Jag frossade förstås. Himla gott var det men lite trist att det smög sig in en sten i fröna, de var dåligt rensade. Nu gick det bra med tänderna fast jag bet hårt  i den. Annars kunde det ha blivit ett dyrt besök, för mig och kanske även för Gröna Grodan. Jag vet inte om restaurangen kunde ha  blivit ersättningsskyldig.


Föräldrar kan få vite ...

... om en elev har mycket hög frånvaro, så hög att den nästan inte alls är på skolan. Är det rätt?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vite-hotar-franvarande-elev_6181351.svd

Sockerfri ...

... har jag varit nu i 4 dagar, inte ens frukt. Det behövdes efter helgens frossande i allehanda. Jag har dessutom halvfastat genom att bara dricka mycket vatten och äta grönsaker, råa eller kokta med en pytteliten  köttbit till. Vikten hade gått några hekto över godkändgränsen (förra helgens chokladfrossa!) och jag går hellre ner ett kilo nu än inväntar mer viktuppgång och måste ta bort 10 kilo. Kom på att det är därför jag inte sovit så bra, jag blir pigg av att avstå från socker, behöver inte så mycket sömn.


Inte Hells Angels precis...

... men bågar är det som gäller för ganska många män  i vårt lilla samhälle. Det finns till och med två mc - klubbar: Good Guys och Nordmarkens Hillibillies.


Roland är så pass återställd i sitt knä nu att han kan ta fram Maraudern. Här har han just hämtat den hos Erkenfjord efter service inför säsongen.


Roland och Lennart på Tustebacken (bild här) tog sina bågar till möte i Viltförvaltningsdelegationen på länsstyrelsen igår torsdag. Och det gick riktigt bra, fast det var första långturen för säsongen. De undvek E18  och åkte bl.a. gamla E18 över Borgvik. När de närmade sig Nyängen hände det som brukar hända, Roland blev plöstligt hungrig och måste bara ha raggmunk och fläsk, så det blev matpaus.



Här är Rolands Marauder och Lennarts  Yamaha Dragstar 1100 kubik.  Lennart har nyligen bytt upp sig till den från en Marauder VZ 800, en sån som Roland har. Yamahan köpte han av Lennart Berglund som har köpt en touring-mc säger ryktet. Maraudern köpte Gillis på Järnhandel.

Tre timmar rättning ...

... av lästester har jag gjort nu! Ögonen står nästan i kors! Ändå är det inte färdigt. Mc-gubbar visar jag bilder på i morgon orkar inte nu.

Humana klädinsamling ...

... är inte seriöst. Den är portad från 90-kontona och med på varningslistan hos FRII, frivilligorganisationernas insamlingsråd.  Just nu står en sån här container i Svensbyn här i Sillerud, men säkert dessutom lite varstans.

http://www.frii.se/7_varning.shtml

Jag har skrivit om det förut

http://inga.blogg.se/2010/december/kladinsamling.html

Så här brukar containrarna se ut ungefär. De brukar vara kommunsopgröna för att se ut som om det är kommunens.



De här kläderna skapar säkert utveckling för någon men kanske inte för de man tror. Jag har inget etiskt att invända mot att ett förtag tjänar pengar på att samla in och sälja second hand. Det är vällovligt i och för sig och sparar miljön om vi återanvänder. Men då ska man ärligt redovisa det och inte gömma sig bakom skumma insamlingsfasader.

Slips ...

... har jag köpt åt gubben. Det har nog aldrig hänt förut, men jag kunde inte låta bli när jag var i Hallsberg och kollade i affären som ligger precis bredvid f.d. Wienerkonditoriet, numera Landals. Fast jag har glömt vad affären heter.



Sover inte!!

Somnar lugnt och direkt,  men vaknar alldeles för tidigt.

Fullmånen kanske!

Brukar bara bli lagom pigg och glad av den, inte sömnlös.





Libertin

Inget ont som inte har nåt gott med sig. I kölvattnet på IMF-chefens eskapader får vi nu anledning att lära oss ett nytt ord. Man kan läsa att han var känd som flörtig och till och med som libertin.

En libertin är alltså en person som ohämmat ägnar sig åt njutningar, särskilt erotiska sådana. Hoppas att landet Frankrike gör skillnad mellan att vara bara  libertin och att vara både  libertin och  brottsling. Jag har en diffus känsla av att människor i det landet ser mer överseende på sexbrott, men jag kan ha fel.

http://svt.se/2.22584/1.2429553/minister_strauss-kahn_kand_som_flortig&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+%28svt.se+-+Utrikesnyheter%29

http://www.aftonbladet.se/ledare/article13041999.ab

Smarriga stenar!

både dekoration och godis!



Domedagen på lördag ...

... ska det bli énligt en kristen "profet". Hans budskap har väckt uppmärksamhet världen över och han säger sig har gjort matematiska beräkningar från bibelns texter. Fast lite skumt är det att han förutspått samma sak en gång förut, till 1994. Nu har han enligt egen utsago, fått ny information.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2438070/profeten-nasta-helg-gar-jorden-under

Naken ...

... är kejsaren, konstaterade det lilla barnet i sagan om Kejsarens nya kläder. Och lite så känns det nu med historien om den upphöjde IMF -chefen som ertappats som en simpel våldtäktsman. Han är alltså bakom ett prydligt yttre och fina titlar en riktig gris, tydligen sedan länge känd för att förgripa sig på kvinnor och utnyttja kvinnor i underordnad ställning på sitt jobb.  

Om detta kan man nu alltså läsa bl.a. på DN ekonomi :
http://www.dn.se/ekonomi/imf-chefen-gripen-sexuellt-overgrepp
http://www.dn.se/ekonomi/offret-pekade-ut-imf-chefen-1

Även om skickliga advokater kommer att göra sitt bästa för att klara honom ur knipan så lär hans karriär vara över.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2439668/staderskan-visste-inte-vem-han-var
http://www.expressen.se/nyheter/1.2438560/imf-chefen-beskrivs-ha-tveksam-kvinnosyn

Finurlig kastrull ...

... har jag köpt. Den har en insats med hål i. Det heter pastakastrull men den måste funka lika bra som potatiskastrull. Man lyfter ur hela insatsen med innehåll och det får ånga av. Fast jag har inte provat den än så jag vet inte om den funkar som jag tänkt.




Suss o jag hamnade alltså i en outlet för porslin och hushållsartiklar. Där frossade vi en god stund. Jag lyckades också erövra jättefina bestick dussinet fullt av allt till en tredjedel av normalpris.

Inga kärringar ...

... så långt ögat når har vi sett än. Kärringar är glipor i sådden, men arrendator Olle har alltså fixat det här helt professionellt som vanligt.






Engelbrekt choklad











Tänk att det numera finns butiker med just choklad. I Örebro finns Engelbrekts choklad och här frossade vi. Suss är himla påläst, jag blir så imponerad.

17:e maj ...

... heter "syttende mai"  i Norge och den firas med besked; grattis alla normänn och kvinnor. Norrkvinnor funkar väl inte, de får heta norrmän också. I Årjäng är det väldigt lugnt denna dagen. Och lite tomt. Många familjer ,med norskt ursprung åker hem för att slå klackarna i taket några dagar. På skolan gapar många platser tommma.

Hallsberg


En bra bild för att illustrera Hallsberg, den gamla järnvägsstationen. Jag antar att den byggdes när stambanan blev färdig så där 1862

Landals konditori ligger här nu, där Wienerkonditoriet låg förr.


Och så var vi inne på Hemtrevligt, Margareta o Ejes butik med heminredningsgrejer. Maggan har alltid varit duktig att sy och här fanns en hel del fina saker.









Sen fanns det en fin affär bredvid där jag köpte namnade pennor och slips åt gubben men nu vet jag inte längre vad den heter. Alla papper var slängda och kvittot också. Om någon läsare vet så skriv det gärna i kommentar här nedan!

MC


Goda vännen Suss liv har på sätt och vis påverkats av  motorcyklar, fast mer indirekt. Här är hennes och kärestans nuvarande. Jag besökte henne under helgen.

Min livslängd -

vill jag vet den nu?

Snart lär vi kunna köpa ett test i snabbköpet för drygt 4000 SEK och få svar på frågan om den egna livslängden. Det handlar om att mäta längden på kromosomändar eller nåt sånt. Kanske bra att få en hint vid pensionsplaneringen; livsvarigt eller allt på en gång? Men det vore trist om testet har fel och jag får leva inkomstlös på ålderns höst. Är vi inne på högre makters domäner och tassar nu tro? Lite tveksamt är det.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/testet-som-visar-hur-lange-du-lever-snart-i-butik

Heléns glutenfria bageri ...

... finns i Örebro. Man har öppet varje fredag med försäljning direkt till kund, annars så bakas det till affärer. Jag passade på att göra ett besök och bunkra upp lite. Här finns jättegott bröd, smakar hembakat.




Den här gången blev det mazariner, aprikosbröd, tårtbottnar, solrosbröd bl.a.


Här är de duktiga bagarna!

Omvalet!

Vi har just diskuterat huruvida det gäller riksdag, landsting eller kommun eller alla tre och försökt utläsa det av tidningsartiklar och TV-inslag. Men alla räknar tydligen med att alla andra vet vad som gäller så det står ingenstans! Vi har noll koll och skäms förstås litel! Till vårt försvar kan väl möjligen anföras att omvalet inte gäller Värmland. Det spelar alltså ingen roll i praktiken om vi inte vet. Det blir bara llite skämmigt! 

Hur som helst så blev det inte ens hälften av alla väljare som gick och röstade. I mina ögon är det det största fiaskot! Och det alldeles oavsett vem som vann, för det vet jag inte. Gubben stängde i vredesmod av TV-n när finnarna gjorde 3-1 i hockeyfinalen och sen var det gonatt!

I morgon måndag är det jobb igen! Och lång arbetsdag. Men när den är slut ska jag göra i ordning och lägga ut bilder från helgens övningar.


Oskarhår i Julias holk!

Roland trimmade Oskar för ett tag sen och det blev nästan en hel tax överblivet hår som vi lade ut på gräsmattan för fåglarna. Här i Julias holk finns en del. Roland gjorde varsin holk till Julia och Clara att sätta upp i ögonhöjd hemma hos sig och någon liten pippi har flyttat in i Julias. Så här ser det ut nu när man lyfter på locket, sex fina ägg inbäddade i finaste Oskarhår!







Här är hårhögen som blev över efter taxtrimningen.
I Moses, Isaks och Claras holkar har inga fåglar byggt än, men det kanske kommer eller också så  får de gäster nästa år.






Skoldebatt på hög nivå live ...

http://www.dn.se/webbtv/kultur-noje/live-fran-skoldebatten-i-kulturhuset-stockholm/

... kan man se här. Jag har kollat på hela och den är intressant. I Kulturhuset finna alla på plats: Björklund, Damberg, Sirén, Fjelkner, Ekholm och inte minst Zaremba som skrivit artikelserien om skolan i DN. Den artikelserien har väckt stort uppseende. Zaremba har fått över tusen långa brev från lärare som tackar honom för hans beskrivning och det är enligt honom inte några korta tillrop utan långa beskrivningar av hur lärare har det i svensk skola. I kölvattnet på detta så konstaterar han förskräckt att i stort sett ingen vill framträda med namn utan skriva anonymt, skolan har blivit en tyst arbetsplats och på så sätt har utvecklingen kunnat gå åt fel håll länge utan att några whistleblowers har vågat hejda den.




Mentalhygiensk basresurs ...

... portvakt, whistleblower .... asch Ni vet vilka jag menar. De här som gör underverk med en arbetsplats, rensar luften, säger sin mening, har en väl genomtänkt etik i umgänget med andra människor, de som ställer krav på att gemensamt upprättade regler faktiskt ska följas, som säger som det är och  som alltid gör sitt bästa på jobbet men ändå hinner stötta andra.

När någon av dem slutar på jobbet så blir det tomt på flera vis. Inte bara en god arbetskamrat som försvinner utan också ett stort tomrum i kollegiet som inte vem som helst kan fylla.

Tjuvjakt på varg minskat med två tredjedelar.

Kartan visar vilka spillningar som legat till grund för DNA-analyserna och länsstyrelsens bild av hur reviren ser ut. Revirens exakta utseende varierar och kan bara visas om djuren har GPS-halsband. Just nu finns inga vargar med sändare i Värmland.

Värmland o Dalarna är i stort sett täckta av vargrevir. 22 revir finns i vårt län  och i år har konstaterats 13 föryngringar i Värmland. En forskarrapport redovisar samtidigt en stor minskning av illegal jakt på varg, en minskning med två tredjedelar. Orsaken uppges vara att man nu har licensjakt och skyddsjakt och att man försöker ge möjlighet att påverka lokalt.

http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/05/Kraftig-minskning-av-illegal-vargjakt-1.16715/

Fredagen den 13:e ..

... har jag överlevt utan större olyckor. Egentligen är jag inte skrockfull men visst funderar man lite.

Lars - Erik Liljelund ...

... heter han som utreder hur vi ska ha det med rovdjuren i Sverige på lite längre sikt. Hans förslag ska vara färdigt nästa år 2012.

Än så länge har han bara gett ett förslag till hur många vargar det bör finnas för att ur biologisk synpunkt säkra den svenska vargstammen; 450 vargar, alltså betydligt fler än de officiella 250 som finns nu (egentligen är det säkert en bit över trehundra). Fast 450 är bara tillhöftad, han saknar vetenskaplig grund för den. Eller rättare sagt det finns lika många olika siffror som det finns forskare. Förmodligen klarar man sig med drygt 100 individer om man kan fixa en bättre genetik än nuläget.  Liljelund menar också att genetiken just nu är det viktigaste och Genetiken är på god väg att ordna sig själv, med de frivilligt invandrade som nu förökar sig med en farlig fart. Och nu åker Liljelund runt o lyssnar på reaktionerna och kollar läget. En dag i förra veckan var han i Karlstad och gubben var med på det mötet. Nästa uppdrag för Liljelund är att väga biologin mot sociala behov och då kan det komma ett annat förslag, förmodligen mindre än 450. Det får vi tacka för. När man ser kartan över vargrevirens utbredning så har man svårt att tänka sig dubbelt så många som vi har nu, om inte Norrland och södra Sverige ska ha några alls. En stor del av mellansverige är ju faktiskt fullt redan. 


Roland träffade honom på länsstyrelsen där han berättade lite om sitt förslag. Men mest av allt lyssnade han på hur läget är i Värmland och Örebro län.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/norsk-vargtik-i-kalmar-lan

Rolands favvomeny!


Det är alltid så; när vi närmar oss Nyängens värdshus i Grums så blir gubben allt hungrigare! Och det beror på att menyn ser ut så här -  raggmunk och fläsk.

SET ...

... är ett träningsprogram för ökad socio-emotionell medvetenhet, eller nåt sånt. Det har vi använt på vår skola också. SET är skapat av Birgitta Kimber och det finns mycket klokt i det som lärare kan ta till sig för att bli bättre ledare i en klass. Hon beskriver vikten av att tro på elevernas möjligheter och att visa det praktiskt omsatt i undervisning, det är centralt i allt ledarskap. Hennes budskap handlar om att man ska lyfta fram det positiva som händer, fokusera på det och tona ner skället och gnatet - det negativa. Himla bra!  Birgitta K är både lärare och psykolog tror jag. Så det finns klokskaper i SET för lärare att använda sig av. SET kan förebygga mobbning, kränkningar och stök på lektionstid genom att läraren + klassen får redskap att skapa ett bra arbetsklimat. 

Men ett obligatoriskt SET-arbete på en skola är ingen garanti för att mobbning och kränkningar inte förekommer. Det måste varje skola undersöka förekomsten av, precis som Skolverket påpekar i sin kritik av skolors arbete med detta. Vi måste ha undersökningsinstrument så att vi kan ta reda på var mobbning förekommer och sedan jobba med det på klassnivå utifrån de resultat som kommer fram. I klasser som inte har mobbning och kränkningar så blir det meningslöst att hålla på med schablonmässiga insatser bara för syns skull. Som Skolverket påpekar så är det  meningslöst  att tröska ett avancerat antimobbningsprogram i klasser som inte är drabbade av mobbning.  

Mobbning, maktmissbruk och lektionsstörande uppförande bland elever är ofta inte orsakat av att barn och ungdomar är okunniga om hur man bör vara mot varandra. Det har de lärt sig tidigt och gediget genom återkommande information av föräldrar, dagisfröknar och skolpersonal. Eftersom elakheter inte orsakas av brister i kunskap så kan de inte utrotas genom upplysningskampanjer.  Orsakerna är djupare än så; det är lustfyllt att ha makt, det är kul att leka på lektionstid, barn och ungdomar kan inte avkrävas ett långsiktigt ansvar för sina egna studier osv. 

Det måste alltså finnas ett  förebyggande arbete som skapar trygghet i klassen och på skolan, samt tydliga regler för uppförande, regler som också innehåller information om  konsekvenserna när någon väljer att  överträda dem. För det måste finnas konsekvenser, annars riskerar skolan att bli ett reservat för dåligt uppförande; det enda stället i samhället där man kan uppträda elakt och provocerande och ändå vara välkommen nästa dag igen. Lärdomen att sånt är ok, är inte bra att ha med sig från sin skoltid, för det funkar ingen annanstans än i just skolan; inte tillsammans med släktingar, inte med grannar, inte med vänner,  inte på arbetsplatsen, inte  i föreningen, inte i politiken.....!

SET har nu råkat i vanrykte eftersom det använts fel och anklagas för att ha terapeutiska inslag som en skola inte ska syssla med. Och det är lite synd, för rätt använt kan det vara riktigt bra. Det är vettigt som träning till ett bra ledarskap för läraren och till att skapa ett bra samarbetsklimat i klass.
 

Cat Stevens ...

.. i olika variationer har jag lyssnat på de senaste dagarna, sedan dotter och Kristian bevistade konserten på hovet i Stockholm. Jag märker att jag missade att länka till min favvo
"Morning has broken" så då gör jag det nu. Här finns både versionen från hovet nu 2011 och version från 1976. Den senare ett You Tube klipp med nästan en halv miljon visningar på You tube! Den har en så vansinnigt vacker text ! Jag minns den ordagrant  än fast det måste vara många år sedan senast

http://www.youtube.com/watch?v=QnKSzdNEtyQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=U5sSEkZ86ts&feature=related

Här är kanske den vackraste versionen av "Morning.... "
http://www.youtube.com/watch?v=7ESHjYat9rk&feature=related
... fast den kortaste, bara ett par verser.

"Father and son" är förstås väldigt rörande om ömhet mellan generationer.

http://www.youtube.com/watch?v=Q29YR5-t3gg&feature=related

Och här är "The first cut is the deepest" i en version på You Tube som har mer än tre miljoner visningar (Blondinbella kan slänga sig i väggen!) :
http://www.youtube.com/watch?v=aBccr-aLu4I&NR=1

Och när jag ändå höll på och letade på You Tube så snubblade jag över den här: Eric Claptons "Tears in heaven" som har ofattbara dryga 24 miljoner visningar! Kan det vara sant?
http://www.youtube.com/watch?v=AscPOozwYA8&feature=related

Om jag minns rätt var den en av de fina sångerna på Ronnies begravning. Den var så fin, jag minns den än! Och saknar honom än, ofta. Han borde liksom fortfarande finnas här hos oss!

de Besche...

... är det gamla namnet på Rolands ( och hans släkt på Bobergssidan från Ester Boberg / Gustav  Kylén och neråt, dvs inte så få i Årjäng faktiskt) anfäder och anmödrar. Ja om man räknar ända bak från Esters farmor Maria Pyttner, kaptensdottern från Långserud som gifte sig med soldaten Olle Nilsson / Boberg till Västra Boda så blir det även nuvarande Byttnersläkten förstås och Boberg, Ödberg osv.  De Besche var valloner från Liege i Belgien. De invandrade till Sverige ungefär år 1600 för att bl.a. bygga kyrkor och slott och sånt lite större. De Besche - graven här är från Allhelgonakyrkan i Nyköping där släktingar var stadsarkitekter och byggare, inblandade i byggnation av Nyköpingshus och Nyköpings slott. De var även bryggare i Stockholm, kanongjutare och spannmålshandlare, bruksägare  och en del annat. Lite diversehandlare så där.  De skulle ha platsat här ute på vischan där folk får försörja sig på ´litet av varje. Vallonpåbrå har ju många människor här i Sverige, de kom hit i för handel och brukshantering. Vallonsläkterna är rätt så väl utforskade via egna föreningar så det är inte så mödosamt att ta fram fakta. Det vore ju himla kul att hitta anor som levt lite  vid sidan av lagen eller varit smågalna, men det är betydligt  svårare.



Här är släktens vapen, nåt med tre (eller två?) fiskar i. En skuffelse kanske, gubben hade nog hellre sett en hare, en hund eller en älg eller nåt sånt.  Fast det är väl preskriberat vid det här laget. Annars kunde det ju ha varit kul att ta upp det gamla släktvapnet igen och placera på ytterdörren.... ha ha....!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_Helgona_kyrka,_Nyk%C3%B6ping
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gillis_de_Besche_d.%C3%A4.

Söt


Hittade det här kortet i bokhyllan! Lite dammigt men helt ok.

Målen ...

... härjas det mycket om i skolan. Varje elev ska nå målen i alla ämnen. Om en skola ställer höga krav på måluppfyllelse så blir det så att man kräver att eleven ska ha uppfyllt alla delmål i ämnet svenska exempelvis för att man ska säga att just den eleven har uppfyllt målet i svenska.

Men om en skola ställer lägre krav och säger att det räcker att eleven uppfyller minst hälften av delmålen i ämnet svenska för att anses nå målet i svenska, hur blir det då?

Den förra skolan med hög kravnivå får bannor av Skolinspektionen för att eleverna inte når målen. Men den senare skolan med lägre kravnivå får beröm av Skolinspektionen för att man är duktig och många elever når målen ( och skickar vidare okunnig elev till nästa nivå i systemet!)

Är det så, eller har Skolverket anvisat hur man ska göra bedömningen? Når eleven målen i svenska när alla delmål (muntligt, skriftligt, läsning, litteraturkunskap osv) är uppfyllda? Eller räcker det med att en majoritet av delmålen är uppfyllda? Är det Skolverket som lägger ribban eller är det varje kommun eller till och med varje skola?

Intressant spörsmål som ingen kunnat svara på hittills. Men säkert finns det någon förklaring någonstans. För det kan väl inte vara så att den statistik som så flitigt används av media  och som grund för politiska beslut, innebär att man jämför äpplen med päron?

Jag tror att nästa läroplan reder ut det här och liksom nästa betygsidé. Men hur är det nu?

Spindelns sinne för geometri ...


... funderade jag länge över igår på altanen. Han sitter själv där i mitten o ruvar. 

Varg vid brevlådan...

... mötte en Rialabo, Norrtälje, 31 år gammal. Han blev rädd när den kom emot honom och slängde tidningen på den för att försvara sig. Vi som bor i  Värmland ler milt igenkännande. Så här är det att leva i vargrevir. Man träffar på vargarna i vardagen och de närmar sig ibland med hungriga blickar speciellt om man kommer tillsammans med en hund. Hundar är antingen rivaler i reviret eller lättfångad middagsmat för vargarna, därför intressanta. Spännande utveckling att det nu finns varg även nära mer tätbefolkade områden.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2431551/skulle-hamta-tidnignen-motte-en-varg

Smart bot mot falska uppringningar...

... åtminstone om de alltid håller sig till första numret på nummerlistan i telefonen. Detta tips nedan kommer från
Herta. En får tacke!
"Gör så här: Lägg in en påhittad kontakt som Du kallaar Aa eller något ditåt. Den personen skall stå först i listan på kontakter. Låt Aa få samma tfn nummer tilllagt som till Din mobil. Det kommer då att tuta uptaget och inget händer."

Sen funderar jag verkligen över skolans mål och det märkliga faktum att en del kommuner stoltserar med att alla elever når målen i alla ämnen, medan andra kommuner, bl.a. vår, får kritik för att att de inte gör det. Jämför man äpplen med äpplen eller äpplen med päron när man från Skolverkets sida pratar måluppfyllelse? Har kommunerna / skolorna  samma kriterier när man säger att en elev når målen i ett visst ämne? Eller är det olika? Intressant!

Inspirerade av Rune på Åsen ...

... som odlar färsk potatis till midsommar genom att sätta dem först i blomlådor och sen i sand + gräsklipp så tänkte vi  också försöka. Så vi skred till verket.

Först inhandlades sättpotatis. Vi har en jättefin handelsträdgård i Årjäng och där inhandlades ett par små påsar. Jag tyckte de var små men det blev ju massor av potatis, fem hade väl räckt till våran sill och potatis.


Vi letade blomlådor för att det skulle bli så likt som möjligt men fann inga, så det fïck bli i krukor och hinkar (hur vi nu ska ha tålamod att dra dem ut och in alla när det blir frostnätter sen???)


Sen sa någon att man kan odla färskpotatis enkelt genom att göra hål i jordsäckar och sticka ner dem där. Så det fick bli tre säckar med det arrangemanget. Kanske kan man så småningom ta bort säckarna och hälla sand över potatisen när de blir större.  Men ändå stod vi där med en massa potatis över.


Så resten fick bli nedgrävt i åkerkanten och det var inte så få heller.

Inte ända ner till Liane men en bit på väg.
Egentligen är det nog alldeles för sent att sätta nu för att få potatis till midsommar. DEt skulle antagligen ha varit gjort för ett par veckor sedan och då med förgrodd potatis.
Men vi får se om det blir något, lite spännande att se fram emot. Det värsta som kan hända är att vi får köpa.

När vi höll på här så dök det upp grannar som också satt potatis just den här dagen. Livet på landet har sin rytm. I söndags var den stora gräsklippardagen. Alla gubbar åkte omkring med gräsklippare på släpet för att klippa hemma, hos föräldrar och på andra ställen. Och så dras kollektivt ägda vedmaskiner just nu också omkring överallt och luften fylls av sågljud och gräsklipparljud. Det är verkligen vår.


Nere ...

.. .har blogg.se varit ett dygn nu, det betyder att inlägg och kommentarer inte har funkat, men nu verkar allt vara i ordning igen. Synd att det inte finns info på startsidan när det strular.

HC Åmål ...

... åkte vi till en sväng lördag kväll för att få en bit god mat och få sitta vid vattnet. HC betyder alltså restaurang Hamncompagniet. Som vanligt var maten helt perfekt och det var dessutom varmt och lugnt. Här nedan är utsikten mot småbåtshamnen. Många har redan lagt i sina båtar. Och bakom finns husbilscamping.  Åmål är vackert för att det är en sån gammal stad med en fin stadskärna. Här finns både pampiga huskvarter från tidigare århundraden och gamla trähus bevarade. Sen ligger hamnen nästan inne i stan och vattendrag går in till torget.



Vi fick se en lustig anordning; en träbåt som hängde i en kran men ändå nere i vattnet. Det visade sig att den läckt in lite vatten och behövde liksom svälla i träet och bli tätt. Därför skulle den hänga något dygn här.






Dalbobåtar brann för något år sedan, men nu verkar det vara under uppbyggnad igen. Fint blir det och jättefint var det i kvällssolen.

Piraternas danska gisslan ...

... mår allt sämre. Dottern är sjuk och mamman likaså, men de får ingen läkarvård.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12993779.ab
http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2428800/kidnappade-familjen-sjuka-tillats-inte-traffa-lakare




Cat Stevens på hovet 7:e maj 2011

Dotter och Kristian var på Cat Stevens premiär på Europaturnén. Det var på hovet i Stockholm. Deras förväntningar var måttliga innan, Stevens är ju rätt gammal vid det här laget och röster kan ju ta stryk av ålder. Men det var helt suveränt säger hon i telefon nu precis innan de flyger till NYC.

Cat Stevens heter något annat, har en svensk mamma från Gävle tror jag och delvis bodde han i Sundsvall under uppväxten. Han valde alltså att göra sin återkomst på scenen i Sverige, i Stockholm och publiken var minst sagt nöjd.

Min favorit är förstås "Morning has broken". Den sjöng jag ofta tillsammans med barnen när de var små och jag spelade gitarr till (herregud så avlägset det låter!), väldigt mycket 68 över det hela då vi var många som sysslade med gitarrplink trots uppenbar obegåvning ;-).

Jag minns nu när jag hör klippet på You Tube från konserten att mitt sjungande och musicerande med barnen fanns med i ett större sammanhang.

(Nedanstående blev alldeles för långt innan det blev färdigt så läs det bara om Du är speciellt intresserad av små barns fostran!)

Jag trodde alltså på att barn mår bra av att utveckla alla sina sidor, inte bara det självklara med språk, böcker  och intellekt, utan också motorik, estetik, musik, etik, ledarskap,  osv.  

Musik: Det innebar att de redan från späd ålder fick höra på alla sorters musik, alltså även rätt mycket klassiskt men även andra typer. Jag sjöng och spelade med dem, vilket naturligtvis lika väl kunde ha varit avskräckande, för jag är inte särskilt bra på det.  Ha ha...! De uppmuntrades också att spela instrument i kommunala musikskolan, det blev piano och trummor  och gitarr om jag minns rätt.  

Konst, bild: Det betydde också att de fick konstböcker redan som små och konstbilder. Det fanns också hela tiden massor av målarfärger + papper av olika slag och keramiklera att skapa med. Fingermålning förstås när de var minst. Och vi testade olika tekniker för bildskapande. Vi gjorde serier med bilder och text tidigt. Och så fanns det böcker på engelska som vi läste innan de börjat med engelska i skolan, för att lyssna på språkrytmen, alltså engelska översättningar av välbekanta böcker vars innehåll de redan kunde.

Motorik, samarbete: Huset byggdes så att de skulle få röra sig mycket inomhus som små barn, med möjlighet att klättra, gunga, krypa, gå, springa, spela bandy från hallen till vardagsrummet, spela bordtennis i källaren. Och sen skjutsades det till diverse idrottsträningar och jag stod bredvid och hängde i bilen hur många timmar som helst! Det blev tennis, innebandy, fotboll, ridning, squash, badminton och lite hockey.  

Etik, självständighet: Och så fick de tidigt resa ut i världen på egen hand, på utbytesresor och andra resor för att lära känna andra människor med andra värderingar och livsstilar än i vår familj.

Specialintressen: Datorer och med bildskaparprogram till den som visade såna intressen, fast vi begrep inte vad det handlade om.

Ledarskap: De fick turas om att leda de andra två barnen i städning av några allmänna utrymmen i huset en gång i veckan, och likaledes turas om att vara chefskock över de andra en gång i veckan, söndagen. Då ingick att själv välja menyn, skriva inköpslista och tala om vad de andra två barnen skulle göra. Jag låg på soffan och tränade på att hålla mig i skinnet, men finnas till hands om något gick över styr eller råd efterfrågades.

Allt som handlade om mat, djur, natur, jakt och slakt fanns så nära inpå, så det fanns ingen anledning att anstränga sig speciellt för att ge dem det. Det var en del av vardagen. Liksom många diskussioner i hemmet om samhälle och politik. Men jag funderade ibland på att införa Rose Kennedys idé om att familjen varje söndagmiddag skulle diskutera kring ett givet tema. Fast det hade nog inte funkat, lite för krystat. Om jag minns rätt gick diskussionens vågor höga ändå.  

Oj, vad jag  höll på som förälder för att försöka ge barnen det jag ville skicka med dem ut i livet och för att ge var och en av dem en chans att utveckla just de egna intressena (inte mina intressen, utan deras egna!) !! Det här blev mycket längre inlägg än jag tänkte mig,  men jag kom på vartefter.

Jag hade glömt det här, men jag blev alltså osökt påmind nu av Cat Stevens och You Tube klippet på "Morning has broken".  Vill bara påpeka att ingen av barnen  tvingades till något av det här (jo, städningen var inte frivillig och inte läxgöring och inte  hyfsat uppförande heller), men det fanns möjlighet att välja av resten. Sen menar jag inte att det självklart var bra att göra så här, att medvetet utveckla andra sidor än dem vi slentrianmässigt fokuserar på. Det var bara en tanke, en filosofi kanske, inbyggd i mig gen om min utbildning. Så där gör säkert andra föräldrar också fast jag har nog inte tänkt så mycket på det, jag vet ju bara hur vi gjorde och hur vi tänkte. 

Och barn utvecklas säkert kanonbra utan att växa upp med det ovan beskrivna.  

Åter till konserten med CS. Cat Stevens "fartlåtar" är  äldsta barnbarnet; Moses favoriter. Han är uppenbart musikalisk från pappasidan där det finns gott om proffs på musik.

Här är några länkar till You Tube klipp från konserten


http://www.youtube.com/watch?v=LMpgEmTsT0w

http://www.youtube.com/watch?v=DL7imGD_7VE

http://www.youtube.com/watch?v=_0Leq3uUCdg&NR=1




Nu är klockan 9 söndag morgon ...

... och jag försöker hänga med var barnen är just nu. Om en timme flyger dotter och Kristian till New York. De ska bo på nåt hotell på Manhattan, där designers / konstnärer inbjudits att skapa varsitt rum, om jag nu fattat rätt. Igår kväll var de på Cat Stevens konsert i Stockholm. Det ska bli spännande att höra hur den var.
(Uppdaterat: Hon ringde innan de bordade planet: Konserten var fantastisk, alla var lyriska och garanterat alla åldrar närvarande!
"Morning has broken" spelade vi ofta och sjöng tillsammans när barnen var små, jag älskade den verkligen och får en nostalgiattack när jag nu hör den på You tube klippet från hovetkonserten igår. 
http://www.youtube.com/watch?v=QnKSzdNEtyQ

 Igår kväll kom sms från äldste son o Carin, de är på Västkusten (Bohus Malmön? Kan det heta så?) och hyllade farmors köttbullar (Hur nu de kunde komma dit? Tagit med härifrån och fryst ner? Köttbullarna menar jag - inte barnen! Eller lagat själva? De har ju varit hos farmor och tränat).

Och potatisen ser misstänkt färskliknande ut!

Nästan egen potatissallad ...

... gjorde jag i fredags när vi grillade med "dom i Signebyn"; Kjell, Maj och Jörgen. Det kom lite snabbt på och det var tänkt först att vi skulle vara nere vid sjön, men vädret var inte så väldigt inbjudande. Vi satt här hemma på altanen och masade oss in först när graderna gick ner mot 6 (plus dock!). En del varmblodiga typer; R och M ville fortfarande vara kvar ute men vi andra mer frusna stackare hellre ville in till dessert- och kaffedags.

 Sen stimmade vi vidare framåt småtimmarna, ovanligt sent för att vara vi. Mycket skratt blev det, och som vanligt många berättelser från förr i tiden. Jag undrar om folk var mer udda och dråpliga förr, eller om det blir så i efterhand? Nu är det inte möjligt men det vore annars roligt att skriva den här bygdens verkliga och inofficiella historia, berättelserna om människorna som befolkade trakten.

Potatissalladen är så här:

Vanlig köpt potatissallad, för min del utan mjölkprodukter.
Den är ganska såsig och sur så jag blandar ner diverse som jag  råkar ha i kylskåpet just den dagen, ingredienserna hackas rätt smått, speciellt löken:

hårdkokt ägg måste man ha och rätt mycket av, inte finhackad - lite större bitar
färsk gurka också ett måste

 gul lök, mycket finhackad
 tomat, lite
äpple
kokt kall potatis, lite av i så fall
typ Bostongurka lite av


Den här passar utmärkt till grillat och smakar som hemgjord helt och hållet vilket den alltså inte är, utan en improviserad rätt som går att svänga ihop lite snabbt om man har ett lager med färdig potatissallad hemma i kylen i olika storlekar (vilket jag oftast har). Det handlar  om att jag som inte tål så mycket mjölkprodukter, måste ha alternativ att snabbt kunna ta med när vi åker bort.


Om man väljer att ta med hackad skinka eller kassler eller dylikt så blir det en matig egen rätt som kan ätas ihop med ett gott bröd (o nåt smarrigt vin). Lättvindigt  att ta med på skogsutflykt eller i båten för mig som inte kan äta pastasallader.



Sparrissoppa ...

... gör jag av nederdelarna på den fina vita sparrisen som vi nu får från tyska gäster. Knopphalvan av sparrisen kokar jag förstås genast, den ska ätas färsk med smör eller hollandaise plus skinka. Men nederdelen skär jag i småbitar efter att den skalats, sen  fryser jag in. (Det torra allra längst ner slänger jag förstås i komposten) Sen är det snabbt gjort att vid behov ta upp en påse sparrisbitar, slänga i kastrullen tillsammans med purjo skuren i bitar, hackad gul lök och lite potatis  i små bitar. Det hela ska koka i lätt saltat vatten, bara lite vatten så att de behåller mycket smak, så där fem minuter (koktiden beror på, så man får testa, grönsakerna ska vara lite al dente). Sen tar jag upp en del av grönsakerna och lägger på en tallrik bredvid. Innehållet som är kvar i kastrullen mixas,  blandas med lite mer vatten och hönsbuljong till lagom smak, får ett uppkok och blandas till slut med grädde eller sojagrädde till önskad  smak.  Soppan har nu lagom konsistens, hettas upp och hälls upp på tallriken. Över soppan strös de hela grönsaksbitarna som togs undan tidigare,  samt gärna hackat hårdkokt ägg.

Vitsen med att låta grönsaksbitarna koka i lättsaltat vatten istället för i buljongen, är att de när de som  till slut hamnar i soppan i hela bitar har en god grönsakssmak, inte salt buljongsmak.

Om man inte har vit färsk sparris så funkar det med vanlig grön av god kvalitet. Konserverad eller fryst sparris har jag inte provat men det kanske också går bra.

Ett fruktigt vitt vinpassar till också förstås, kanske ett Kallfelz Rivaner eller något ekologiskt, samt gärna ett gott vitt bröd med skinka  och / eller en smarrig ost på.

Sparrissoppan kan vara förrätt men då utgår lämpligen ägget kanske och som tilltugg passar måhända varm vitlöksbaguette.

Här nedan är det sparrissoppa med till skolan som lunch.


Inlägg framöver ...

... kommer att handla om Lars - Erik Liljelunds rovdjursutredning med bl.a. mål för hur många vargar vi ska ha i landet, om recept på potatissallad och recept på min nya favvorätt sparrissoppa, om gårdagens uppsluppna grillkväll med goda vänner (jag kommer inte att lägga ut bilderna ;-)), om kompetensskräck, om kvalitetsarbete och  annat som dyker upp. Undrar varför det alltid blir så trångt på min blogg???

Falska uppringningar ...

... med / på mobiltelefonerna har vi drabbats av de senaste veckorna. Vi har varit ute för att den egna mobiltelefonen alldeles själv har ringt upp första numret som varit inlagt i telefonens interna telefonkatalog och gjort det flera gånger. Pinsamt eftersom personen som blivit uppringd svarat och därmed blivit uppkopplad till telefonen och kunnat avlyssna samtal utan att vi vetat om det. Nu handlade samtalet inte om några pinsamheter utan bara om var man kunnat se rådjur kvällen innan :-) men ändå...

Och en av våra  mobiltelefoner har det senaste dygnet blivit uppringd tre gånger av en person som när vi ringt tillbaka, säger sig inte alls ha ringt. Ingen signal har gått fram heller, bara meddelande att telefonsamtal inte har besvarats.

Om sånt här kan man läsa:


http://computersweden.idg.se/2.2683/1.26075

Smarrig snabbmat


Ibland kommer jag hem sent från jobbet, vilket har hänt flera gånger den här veckan. Då är hungern svår eftersom lunchen på skolan infaller redan klockan 11. Mat krävs alldeles omgående, utan tillagningstid. Igår blev det den här favvomaten fixad direkt på tallriken av det som råkade finnas i kylskåpet just då:

Lite potatissallad beströdd med hackad tomat, finhackad lök, hackat hårdkokt ägg, skivade färska ärtskidor samt
ett par skivor kassler (goda såna, inte gummiartad hård!)

Telenor är ett skurkföretag ...

... i mobiltelefonbranschen! Nu har det hänt igen, man säljer telefon och abonnemang till människor som bor på platser där deras nät i stort sett saknar täckning!

 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/kritik-mot-telefonkop-utan-tackning

Så här går det ofta till;
- Kunden får försäkringar att det finns täckning i det aktuella området, men den försäkran är bara muntlig och finns inte dokumenterad, däremot så hänvisas kunden att kolla på företagets egna kartor över täckning och det kan vara dokumenterat. (;Men när Telenor hade en kampanj i Värmland så "råkade" täckningskartorna vara nere för uppdatering!)
-  Kunden luras ofta via telefonkontrakt dvs muntligt avtal inspelat.
- Man riktar in sig på småföretag som inte har juridisk expertis och 'som inte har ångervecka eftersom den gäller endast för privatpersoner.
- När kunden klagar på att telefonen inte fungerar så vägrar Telenor alltid  i första steget att bryta abonnemanget och många ger upp redan där. Dessutom är det nästan omöjligt att komma fram till kundtjänst. 
- Om kunden fortsätter att klaga, även skriftligen så erbjuder man kunden att slippa abonnemanget men att köpa ut telefonerna till ett hutlöst pris.
- Först när kunden hotar med att stämma företaget för att man sålt en vara som inte fungerar så slipper kunden abonnemanget och att betala överpris för telefonerna.

Vi vet för vi har varit med hela processen och lät till slut ett juridiskt ombud sköta kontakten med Telenor. Det kostade en slant men vi sparade in c:a 30 000 kr på att slippa tre värdelösa abonnemang över tre års tid. Men vi vet om personer som inte orkat hålla på och som istället bara betalat och köpt nya Teliaabonnemang.

För någon dag sedan konstaterade vi på jobbet också att Årjängs kommun lyckats trassla sig ur sitt Telenoravtal, det har inte fungerat här ute i obygderna. Man är ju helt beroende av att exempelvis hemtjänstens larm funkar i hela kommunen, inte bara efter E 18 och 172:an.

Ipad ...

... köps in till Uppsalaskola i ett antal av 600 stycken till elever och lärare. Man räknar med att pekplattorna ska ersätta det mesta av bärbara datorer, pappersanvändningen på skolan och även merparten av traditionella läromedel. Inköpen motiveras med högre kvalitet på utbildningen, minskade kostnader för papper, datorer och läromedel samt med miljöskäl (dvs att man sparar på papper och sopor). Prov och elevarbeten görs då i stort sett enbart på paddan, delas därifrån och sparas där. Man slipper pärmar och skrymmande förvaring. Det går att skriva på paddans skärmtangentbord, men det går också att koppla på externt vanligt tangentbord vid behov.  Plattorna är inte större än en kartbok  och kan användas i flera dygn innan batteriet behöver laddas upp. De blir därmed verkligen bärbara i ordets rätta bemärkelse.

Man kan inte låta bli att undra var it-utvecklingen slutar. Det går liksom inte att ana åt vilket håll det tar vägen, vare sig på kort sikt eller lång sikt. It-möjligheterna förändrar utbildningen men även industriproduktion, råvarubehov (mindre pappersåtgång exempelvis), transportsystem (färre lastbilar som fraktar pappersprodukter av olika slag), miljön (med mindre utsläpp av diesel och bensin!).
 
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.383772/uppsalaskola-ger-alla-elever-en-ipad




Vilda katten!


Dotter o barnbarn skickade en bild på vilda katten! Undrar vad som har hänt under örat, det ser hårlöst ut och en reva på ryggen?

600 000 dollar erbjuds ...

... piraterna för att släppa den danska seglarfamiljen, pengar som samlats in av släktingar men budet har avvisats.  Piraterna kräver 7 miljoner dollar för att släppa sin gisslan. Familjen seglade i piratvatten trots varningar och blev kidnappad av somaliska pirater i februari.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12978073.ab

Kul Sofia!

http://www.nwt.se/ekonomi/article898073.ece

Jag läser idag om hur Sofia A från Årjäng  fått ett ansvarsfullt jobb med stimulerande arbetsuppgifter. Himla roligt att en duktig och ambitiös tjej får chansen. Hon är ung,  borde vara född 1976 alltså drygt 30 år, men kommer att klara detta alldeles utmärkt. (Född 1978 till och med enligt kommentar här i inlägget, alltså så där 32 - 33 år då)

Rotehjon ...

... eller nåt åt det hållet är mina ättlingar och deras familjer. Konstaterar att äldste son och fästmö precis kommit hem från semester i Italien och bara längtar tillbaka till maten, vännen Alesso med familj och den vänliga atmosfären som de möts av där. Sonhustrun har precis varit i Seattle hos sin föräldrar och syster på besök. Dottern planerar för resa till New York inom kort. Jag kanske med lite tur tar mig till Sörmland inom ett par veckor!  Och gubben pendlar mellan hemmakontoret och byggena.  Ha ha... vi har olika perspektiv.

Jazz lille plutt!


Han får vara med på bloggen bara för att han är så söt! Så här sitter han på kvällarna bredvid oss och bara kolla läget. Helt lugn och stilla och klipper med de vackra ögonen!

Tranläget


Nej, vi har inte så många kvar längre. De som avsåg att bara mellanlanda här för vidare färd uppöver landet har gett sig av. Kvar är några par. De håller ihop. Hoppas det blir några ägg och ungar.

Trött!

Hur kan man bli så här trött??  

Kanske beror på att jag haft en dag utan egentlig rast, en dag då jag jobbade från 7.45 till 16.45, småspringande mellan arbetsuppgifterna. Det är fel att göra så och jag bäddar för det själv genom att vara obotlig tidsoptimist!! Kan inte skylla på någon annan.

Och mina sympatier går till kollega som haft inbrott i sitt hus under dagen och som fick åka iväg hem! Förlusten av saker är naturligtvis ledsam, men det måste vara hemskt ur en annan aspekt; upplevelsen av att någon annan varit inne och rotat i ens personliga tillhörigheter.

Grattis Sylvia o Jens!


Ni fyller år på samma dag och får dela bukett. Sylvia jämna trevliga år och Jens Stenberg lär vara född 1973 om jag minns rätt så det är inte så himla jämnt. Men i alla fall! Hoppas Ni har haft en trevlig födelsedag!

Muslimsk helgdag - stolpskott!

Instinktivt säger jag nej till muslimsk helgdag i stil med Jämtins förslag!  Inte för att den i så fall skulle bli muslimsk utan för att vi aldrig kommer att klarar av att införa alla helgdagar som skulle behövas  för att tillgodose alla nationer (bara kolla USAs alla helgdagar!) och alla religioner. Att välja ut en enda helgdag i en enda religion blir bara märkligt och patetiskt!  Ett spel för gallerierna, en fånig symbol, mer för det desperata i ivern att framstå som ett mångkulturellt land än en verklig förändring i den riktningen. Det finns inte ens särskilt mycket av religion över våra helgdagar längre. Några har en del av sitt ursprung i den kristna tron, men flera av dem är uppblandade med gamla asaseder också. Man slog ihop för enkelhetens skull för länge sedan. Helgdagarna är nu mer av  tradition än av religion. 

Jämtin lyckas som få med att ta fram helt nya idéer som ingen tänkt på förut, kanske mer knas än kreativt. Som oppositionsborgarrråd i Stockholm så lanserade hon på fullt allvar förslaget om butlers i tunnelbanan!

 
http://di.se/Default.aspx?pid=234553__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/oppning-for-helgdagen-eid_6131427.svd


Våren är kommen - vårbruk!

Nu är det vårbruk på Liane! Arrendatorerna var här redan i morse när jag åkte till jobbet och det surrar fortfarande en traktor runt huset  fast det är mörkt och klockan är 22.05. Nu kanske det inte är samma traktor, de har flera igång samtidigt och inte heller samma gubbe, de är flera som turas om; de tre bröderna, söner och anställda på den stora gården i Långserud, gården som heter Guterud.










Intresserad av Barcelona?

Gå då till Suss, Leontinas blogg och kolla på fantastiska bilder från hennes besök där nyligen. De finns i flera inlägg och mer kommer nog. Här är länken!
http://leontina.blogg.se/2011/may/barcelona-dag-2-del-2.html#comment


Pedofil ...

... var han alltså, Patrik Sjöbergs tränare Viljo, som under några år också var hans styvfar. Det här avslöjandet kan vara toppen på ett isberg. Barnmiljöer drar till sig människor med den här läggningen. Skola och barnomsorg har gjort sitt bästa för att stänga dem ute de senaste åren med en ny lagstiftning om straffregisterutdrag. Det är bra, även om det är tråkigt att män nästan flyr de här jobben nu i rädsla att bli misstänkta. Jag vet inte om människor föds som pedofiler, ungefär som homosexuella redan från början har sin läggning, eller om det är något som kommer till pga att personen i fråga blivit utsatt själv för övergrepp eller nåt annat. Men klart är att idrottsrörelsen måste bli mer uppmärksam efter detta.

Sen vore det intressant att veta hur många övergrepp mellan barn / ungdomar som sker i omklädningsrum / duschar i idrottssammanhang och på läger med övernattningar. Jag har inte sett någon undersökning på det. Men jag vet efter många år som lärare för barn som varit sköra och mer lättledda än andra barn pga funktionshinder, att det är riskzoner där det är svårt att hitta bra skyddsmekanismer för den maktlystnad och machoskämtkultur som kan frodas i gruppsammanhang, allt under sken av att vara på skoj. Och några har säkert skoj, men inte de som är utsatta.

Det är ett par av de riskzoner som skolan måste bli bra på att utforska / hålla stenkoll på och som idrottsföreningar också måste ta ansvar för. Det handlar ofta om att barn / unga människor vistas i miljöer där föräldrar saknar insyn och då måste de ansvariga ha koll istället.

Jag menar att när ungarna ränner ut ensamma på stan så är de flesta föräldrar rädda och vaksamma, men när de åker på idrottsläger så lyser inga varningslampor, idrott är ju så nyttigt bevars. Och när barnen är  i skolan tror föräldrar att lärare har konstant koll på vad som händer, men det har vi inte. Och det kan vi inte ha överallt, men just i högriskmiljöerna måste det finnas vuxna med.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12960235.ab
http://www.dn.se/sport/viljo-kallade-det-vetenskapliga-test

Skogsdagen på Årjängstravet 2011

Det är en lyckad kombination  med skogsdag och trav, arrangerad av travet, skogsintressen och Jägareförbundet, mycket folk blir det.




Jocke Smålännings skytteshow hade stor publik och var uppskattad. Han är inte alls från Småland utan från Bollnäs och bor i Haninge utanför Stockholm. Efter showen ställde han snällt upp för intresserade ur publiken, skrev autografer,  pratade vapen och skytte i ett par timmar. Jocke lever på sin hobby, har ett 70-tal showtillfällen inbokade redan fram till augusti. Han avlossar 49000 hagelskott per år och 19000 skott med kula. Han tävlar i jaktskytte och är inofficiellt världsmästare, totalt i avsaknad av tävlingsnerver. I jaktskytte med kula sköt han 250 poäng = full pott 25 tior av 25 möjliga, med träffområde  diameter 9 cm och en del skjuts på 100 meter, med jägarmässigt stöd. Det har ingen gjort förut tror jag.

Han kan kasta upp fem lerduvor i olika färger och hinna skjuta ner dem i den turordning som publiken önskar.


Usama Bin Ladin död

Han dödades av amerikanska underrrättelsetrupper i en räd mot hans hus utanför Pakistans huvudstad. Obama meddelade själv nyheten i natt i TV-utsändning. Undrar om attacken planerades utifrån nyhetssändningarna i amerikansk TV förresten? Bin Ladin var den som grundade terrororganisationen al Qaida. I USA firar människor att, som man upplever det, rättvisa har skipats efter terrrodåden mot landet 11 september 2001. Hundratals människor har samlats utanför Vita Huset och jublar. Man kan undra hur eventuella vedergällningarna kommer att se ut. Men man vet inte vad som gäller eftersom det finns en demokratiseringsprocess på gång i arabvärlden just nu.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2421691/usama-bin-ladin-ar-dod


Humorgalor...

... till förmån för barn som är sjuka, undernärda, svältande, ensamma osv fixar jag inte. Det är nåt fel på mig. Jag försökte se kvällens humorgala som ordnades  för att skaffa fram fler världsbarnföräldrar, eller vad det hette, men växlingen mellan ett stort antal tomma barnaögon för livet hjärnskadade av fel kost och Robert - Gustafsson - humor blev för mycket, lägg därtill en massa festklädda och lyxmatmumsande kändisar och det motbjudande var fullkomligt. Det finns tillfällen och människor som klarar att förmedla den här typen av känslomässig berg- och dalbana, exempelvis Gardell, men i kväll funkade det inte för mig i alla fall. Mitt hjärta bara gråter för barnen.

http://www.expressen.se/noje/1.2421566/humorgalan-i-bilder

Essentiellt vid matbordet.


Hur kunde det här bli de nödvändiga attiraljerna vid matbordet? Och vad säger bilden om det sociala förfallet? (Och nu menar jag inte smulorna där borta på gubbens matplats! Och kommentarer om dammlagret på sockerasken undanbedes för det handlar enbart om det hygienska förfallet!)

Valborg 2011


Hämtade blev vi i den vackra röda Impalan! Sen blev det traditionsenligt firande på hembygdsgården i Svensbyn,  körsång med sångare från flera körer. I 30 år har Urbandet och / eller delar av sjungit i Svensbyn, tack snälla Ni för att Ni kommer tillbaka år efter år! Himla vackert är det med de vanliga vårsångerna!
Och i år extra mäktigt med förstärkning av andra körer också.

 Vårtalare i år var den nye kommunchefen Ingemar Rosén och han fick till det bra, så som ett vårtal ska vara,  med mycket förhoppningar, natur, snällhet och så. Kul att så många kommer till hembygdsföreningens arrangemang. Och flitige lanthandlare Rikard Olin är med förstås, fixar  och sprider glädje.

Brasa var det inte tal om i år eftersom det är så torrt i skog och mark.

Efter detta så var vi i huset bredvid och fikade i det inglasade uterummet med vacker utsikt över Svensbysjön. Bättre kan det inte bli och trevligt sällskap hade vi!

Fira hade vi tyvärr ingen anledning att göra torsdagen före Valborg, tvärtom var det en låg dag, lite trist faktiskt. Men Valborgsdagen hade vi anledning att fira; det var jämn årsdag av ett husbygge för goda vänner och ett betydelsefullt fastighetsförvärv för oss. Och firade gjorde vi tillsammans med skumpa och skål!


Bilder på Valborg i Svensbyn ...

... kommer senare idag på bloggen och från Skogsdagen / travet i Årjäng förstås. Andra inlägg som är på tur handlar om SET som vi gör i skolan, om påskbrevstraditioner, om skämmigt som vi har på matbordet, om pedofili och sexövergrepp i barnmiljöer,   och övermorgon är det en närståendes jämna födelsedag. Ja, det rullar på, vi blandar och ger.....

Påskbrev...

... ser ut så här i Årjäng med omnejd. Och att rita dem, vika och skriva på är nåt som barnen här lär sig i stort sett direkt efter födseln. Påskbreven ska fyllas med godis och slängas in i huset som besöks av påskkärringarna. Sen ska de små häxorna / påskgubbarna springa från platsen jagade av husfolket, samlas in och förses med godis i väskan eller förklädet. Så är traditionerna här.