de Besche...

... är det gamla namnet på Rolands ( och hans släkt på Bobergssidan från Ester Boberg / Gustav  Kylén och neråt, dvs inte så få i Årjäng faktiskt) anfäder och anmödrar. Ja om man räknar ända bak från Esters farmor Maria Pyttner, kaptensdottern från Långserud som gifte sig med soldaten Olle Nilsson / Boberg till Västra Boda så blir det även nuvarande Byttnersläkten förstås och Boberg, Ödberg osv.  De Besche var valloner från Liege i Belgien. De invandrade till Sverige ungefär år 1600 för att bl.a. bygga kyrkor och slott och sånt lite större. De Besche - graven här är från Allhelgonakyrkan i Nyköping där släktingar var stadsarkitekter och byggare, inblandade i byggnation av Nyköpingshus och Nyköpings slott. De var även bryggare i Stockholm, kanongjutare och spannmålshandlare, bruksägare  och en del annat. Lite diversehandlare så där.  De skulle ha platsat här ute på vischan där folk får försörja sig på ´litet av varje. Vallonpåbrå har ju många människor här i Sverige, de kom hit i för handel och brukshantering. Vallonsläkterna är rätt så väl utforskade via egna föreningar så det är inte så mödosamt att ta fram fakta. Det vore ju himla kul att hitta anor som levt lite  vid sidan av lagen eller varit smågalna, men det är betydligt  svårare.Här är släktens vapen, nåt med tre (eller två?) fiskar i. En skuffelse kanske, gubben hade nog hellre sett en hare, en hund eller en älg eller nåt sånt.  Fast det är väl preskriberat vid det här laget. Annars kunde det ju ha varit kul att ta upp det gamla släktvapnet igen och placera på ytterdörren.... ha ha....!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_Helgona_kyrka,_Nyk%C3%B6ping
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gillis_de_Besche_d.%C3%A4.

Kommentarer
Postat av: Herta

Postat av: Herta

Och En av dessa män var mäktig disponent på Näfvedrkvarns bruk. En friluftsteater har nu spelatskring detta tema flera år i rad. En av mina vänner har en av huvudrollerna, kvinnan med vilken han gifte sig med och som också bedrog honom för materiell vinnings skull vilket iofs inte hände i detta fall. Spelas detta i sommar så ta med gubben till denna eminenta stad i Södermanland och titta på detta skådespel. Alla Helgona kyrka är min barndoms kyrka

2011-05-11 @ 19:56:22
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.
Postat av: Nina Lindh

Min anfader kom också från Liége i Belgien... 1640. Fast jag är av Martelleur. Och troligen även Bie.

2011-05-11 @ 23:23:51
URL: http://ninalindh.blogspot.com
Postat av: Selma

Släktforskning verkar intressant.

2011-05-12 @ 08:56:12
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Annaa M

Jag hade en studiekompis på universitetet i början av 70-talet som hette de Besche. En väldigt trevlig och rolig tjej, hon kom från en mycket välbärgad familj, möjligtvis var fadern ambassadör, men jag kan ha blandat ihop. Var och beskådade hennes storståtliga bröllop i Gustav Vasa-kyrkan i alla fall, från bakersta bänkraderna.

2011-05-12 @ 10:17:01
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Arakun

Vapenskölden på bilden är det ursprungliga sigillet från Liege. När släkten introducerades i svensk adel fick de ett nytt släktvapen med griphuvuden och lejon (http://hem.bredband.net/gerpah/epitafium.jpg).Släktfadern (för den svenska släkten) Willem de Bésche var inte heller vilken Vallon som helst utan den förste som kom till Sverige. Det var han med hjälp av sin finansiär Louis De Geer började rekrytera Vallonska hantverkare och startade den Vallonska invandringen.

2012-04-17 @ 16:36:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback