Invasion från Norge 3

En annan konsekvens av närheten till det rika broderlandet är att många norrmän åker hit för att handla.
Vi har alltså för att vara en kommun på 10.000 invånare väldigt god service när det gäller handel. Det är ett enormt utbud.  Det finns också underlag för besöksnäringar. De stora norska husvagnarna och husbilarna invaderar campingplatserna nu under sommaren. Många norrmän åker till Sverige på semester och tycker att de kan semestra o resa billigt här.  Det susar många norska Mercedesar och BMWar förbi här på E18.

Vi har också haft möjlighet att "exportera" arbetslösheten till grannlandet. Det är fortfarande sug efter arbetskraft i Norge och arbetslösa svenskar från gränstrakterna jobbar där  men bor kvar hemma i Sverige o har sin familj kvar här. Några reser varje dag, men vanligare är veckopendling. Det betyder att man jobbar exempelvis 4 långa dagar i Norge och är ledig på fredagen. Dvs man åker hem på torsdg kväll till sin familj.  Arbetslösheten här är nästan obefintlig, ligger på 1-2 %.

Jag får väl erkänna att många av oss som bor här undrar varför vi inte "gick med" i det rika Norge och återskapade unionen istället för att ansluta oss till konkursboet EU.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback