Invasion från Norge 2

Det faktum att Norge idag är ett mycket rikt land påverkar oss som bor i gränstrakterna. Eftersom norrmännen inte vågar göra av med pengarna i hemlandet så investerar de en hel del här på den svenska sidan. Man bygger bl.a. jättestora köpcentra i vår kommun.
 
Många privatpersoner köper också hus o bosätter sig här, Ofta kommer de först som sommargäster. Men speciellt för pensionärer är det gynnsamt med boende på svenska sidan. De har en bra pension från Norge och kan leva billigt här. Hus är förhållandevis billigt att köpa här och dagligvaror är mycket billigare. Pengarna räcker alltså längre. 

Det är positivt på många sätt. Hus som annars skulle stå och förfalla blir upprustade och landsbygden blir befolkad. Vi får underlag för väghållning o lanthandlare. Det är ofta trevliga människor som kommer med intresse för djur o natur.

Det har också sina baksidor. Husen nära gränsen blir så dyra att svenska barnfamiljer inte har råd att köpa. Det betyder att det blir mest äldre i bygden och skolorna där är nedläggningshotade. Nu har vår kommun låtit många små skolor vara kvar. Den minsta har väl bara 15-16 elever tror jag. Men det finns ju ändå en gräns för när en skola är  så liten att det inte längre är bra för barnen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback