Absurt ormskydd!

Det är bra att vi har en lagstiftning som skyddar djur från utrotning där det är befogat och skyddar djur från att plågas av människor. Men ibland blir det bara absurt! När det gäller huggormar t.ex.

Huggormar är inte alls utrotningshotad, det finns massor. Ändå är de fridlysta. Anledningen är att folk kan tro att en hasselsnok (utrotningshotad!) är en huggorm och slår ihjäl den!! Något långsökt kan man tycka. Rent hypotetiskt, hur ofta kan det inträffa i praktiken??
 
Sen finns det ett tillägg som innebär att man får döda en huggorm om "någon annan lösning inte finns". Man måste alltså försöka med något annat först. Jag såg ett TV program en gång om vad det innebär: Fånga in ormen (med en kratta eller så), lägg den i en hink, täck över, kör iväg med den några kilometer, släpp ut den. Om den då kommer tillbaka får man döda den(??). 

Då måste man vara säker på att det är samma orm man slår ihjäl, för om det är en ny så måste alltså deportationsförsöket göras istället. För att vara säker på att det är samma orm så måste man, för att vara tryggt laglig, märka ormen på något sätt så att den kan kännas igen.

Ibland blir lagstiftningen så löjlig och i praktiken helt ologisk. Självklart ska folk ha rätt att döda ormar på sin tomt. Det måste vara så oerhört få ormar som bosätter sig invid hus att det inte kan spela någon roll för populationen om de dödas.

(Ok, då jag har ormfobi, vilket jag tydligen delar med ungefär hälften av befolkningen enl. DNs undersökning)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback